Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   186 / 269
(#) Ge Lee válasza kappa25 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
A keretes szondájú mélykeresők PI gépek, azok nem tudnak megkülönböztetni, minden fémet ugyanúgy jeleznek. Ilyenből is van a topikban, rajz is, nyákterv is.
De addig felesleges bárminek nekiállni amíg nem is láttál ilyet. Ezért írtam hogy nézz róla videót. A youtube keresőjébe beírod hogy IGSL meg hogy Delta Pulse, és rengeteg találat lesz.
Utóbbiról pl. ezen a videón azt látni, hogy akár érmézni is jó volna az érzékenysége miatt, de fémet megkülönböztetni nem tud. Az épített gépek között talán ez a legjobb mélykereső, de majd kijavít valaki ha nem így van.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Megépíted, aztán ha nem lesz jó még annyit finomíthatsz rajta, hogy nagyobb tekerccsel csinálod meg (olyan 25-30cm átmérőjűvel), illetve a fix oszcillátort lecseréled egy kvarc stabilra. Ennél többet már nem érdemes foglalkozni vele, mert akkor már egy jóval bonyolultabbnak kell nekiállni, mondjuk egy DX 1000 vagy hasonló.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Ha esetleg tényleg nem válna be akkor először megpróbálom a tekercs nagyobbítását,ha azzal sem akkor pedig jövök segítséget kérni az oszcillátor beépítéséhez a kész áramkörbe.
(#) vandorbot válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Olcsó legyen, egyszerű és szuper. Na ezt felejtsd el. Na mindegy, majd egy idő múlva a gyakorlatban rájössz, hogy amit szeretnél, ahhoz milyen képességű kütyü kell.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Azt nem mondanám, hogy nem tud a PI megkülönböztetni. A videón egy Delta Pulse működik, amire rá van drótozva egy diszkriminátor. A fehér papírlap elé van lógatva két LED. Egy piros és egy zöld. Azok jelzik a találat anyagát, a DP pedig jelez. Elég régen csináltam, első szériás és egyetlen áramkör. A továbbiakban nem foglalkoztam vele. Lehetne még finomítani.
A megkülönböztetés azon az elven működik, amit nagym6 leoszcillofotózott nekünk itt. Teljesen analóg módon megvalósítva.
Egy 40 centis fejjel megy a kísérlet. Ha valaki úgy tapasztalja, hogy a videónak nincsen hangja, akkor a hiba a lejátszójában van.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015

PI.avi
    
(#) kappa25 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Ok. Megnéztem a topikot visszamenőleg 100 oldalig.
Plusz yutubot is.
Ha jól értem nekem amire most szükségem van az egy IGSL, ha ez nem tud elég mélyre menni akkor érdemes egy PI gépben gondolkodnom ami viszont nem szelektál annyira szépen.
A problémám ott kezdődik, hogy nem találtam IGSL nyáktervet meg anyagkigyűjtést. Kivéve amit te feltettél a 133. oldalon de a lay filet nem tudom megnyitni. Tudnál feltenni ilyet?
Nagyon örülnék neki!
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Igen ezt láttam már, meg működik is valahogy, de mit csinál ha 1 méterre húzol el a fej előtt mondjuk alu meg vas lemezt vagy dobozt?
(#) Ge Lee válasza kappa25 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Jól érted. Amit feltettem én az alapján építettem meg, tehát ott a rajz és a nyákterv is, alkatrészlistát készíteni meg had ne álljak neki...
A lay-hoz letöltesz egy sprint layout 5 nevű programot, fogsz találni a neten, ha mást nem demót. De a megnyitáshoz és a nyomtatáshoz elég egy layout viewer is. Csatolnám de a fórum nem engedi.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) kappa25 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Letöltöttem már megvan látom már csak a méretét nem tudom a panelnek.
A jpg fileból ha jól látom ki tudom gyűjteni mi kell hozzá.
(#) frabb válasza kappa25 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Küldtem egy alkatrészlistát. A panel mérete 105x95mm. Faltól-falig De ha rögzíteni is szeretnéd, akkor nem árt egy kis plusz szegély a felfogó furatoknak
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Idézet:
„de mit csinál ha 1 méterre húzol el a fej előtt mondjuk alu meg vas lemezt vagy dobozt?”


40-es fejnél a diszkriminátor semmit.
Nagy valószínűséggel mindkettőt zöldnek mutatná a diszkriminátor érzékelési távolságában. De ami meglepett, az az, hogy a vaskarikákat vasnak jelezte. A nagyobb vaslemezeket vasnak, a nagyobb színesfém lemezeket színesfémnek.
Ha a mélykereső kerethez lőttem hozzá, akkor a lapátot, és az azonos nagyságú alu lemezt elkülönítette. A sörösdobozt és az acél spray-s flakont egyaránt jónak jelezte.
A diszk levegőben is ugyanúgy működött, mint talajban. Egy fél literes sörösdobozt fekve 1.5x1.5-ös kerettel 120-ról jelzett talajban, és 90-ről diszkelte.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Biztos van ezeknek is létjogosultsága, de a magam részéről inkább kihagyom. Az SMW-m is hoz már ezzel a fejjel egy 3 decis üdítős dobozt 80-85 centiről stabilan a levegőben, függetlenül attól hogy lapjával vagy élével van. Hogy ez mennyire csökkenhet le a talajban azt nem tudom, de olyan mélyre már tényleg csak azok ásnak le akik repülő vagy harckocsi roncsot keresnek.

Mondjuk kíváncsi lennék hogy egy ilyen IB gép mit produkálna egy 50-60cm átmérőjű fejjel a nagyobb dolgokra. Mert érmékre nagyjából az van amit írtak is valamelyik pdf-ben, hogy úgy 35-40cm fejátmérőig nő az érzékenység a talajban, aztán már nem nő tovább hanem inkább csökken.

Más. Kezembe akadt elsőre 2 egyformának tűnő kondi, amik valójában eléggé különbözőek mert az egyik Y5V anyag a másik pedig NP0. Beállítottam a pákát 250Co-ra, és megnéztem melyik mit szól hozzá. Nagyjából azt amit vártam. Videó
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Y5V kiváló hőérzékelőnek . Nem gondoltam volna, hogy az NPO ilyen hőstabil. Pedig azt írja a gyártó, hogy beforrasztás után 24 óra múlva áll be a végső értékére. Nagyon nem mindegy, az adótekercshez milyen kondi csatlakozik, ott már 1-2 nF eltérés is számít. Plusz a tekercs is változik hőre. Érdemes lenne az adófejhez a kondikat hozzáválogatni.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Régebben megnéztem az SMD-s X7R-t és az sem sokkal rosszabb. Betettem egy 4060-as oszciba frekimeghatározó tagnak, és kb. ugyanannyit mászott el a freki vele mint az NP0-al.
Azt mondjuk nem nagyon értem hogy a nagykerek egyáltalán miért rendelnek az Y-ból... Ilyenkor van megint az hogy az ember csak olyan helyen mer kondit venni ahol ott van mellette a gyártó, meg a pontos típus, a beazonosíthatóság miatt.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Idézet:
„az ember csak olyan helyen mer kondit venni ahol ott van mellette a gyártó, meg a pontos típus, a beazonosíthatóság miatt.”

Én minden mást is csak olyan helyen veszek. Ahol nincs mellette a gyártó, adatok, bármilyen lehet. Pld. 1%-os noname fémréteg ellenállásokat hozott ismerős mert gyanús volt neki. A 10db. bemérése után minimum 10%-os. Hőfokfüggésük elérte a szénrétegekét. Sorolhatnám tovább.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Meg a 10db új zénerből 4db visszáramos meg hasonlók... Én is fizetek inkább picivel többet, de akkor tudom hogy mit veszek.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1
 
1 méter mélyen a keretes mélykereső szépen, áshatóan jelez egy fél literes sörösdobozt. Az IB-t, 30-as fejjel lengethetem, mint a bolond, semmi nem lesz. 80-on sem.
De ha a sörösdoboz környékét meghintem körmömnyi aluszeméttel egy szobányi helyen és nagyon sokkal, akkor az IB jelez mindenhol. Ha csak 30-40-en lenne a doboz, akkor sem tudnám, hogy melyik az. Minden jelet meg kellene nézni. Itt jön a keretes gép előnye. Az csakis a sörösdobozra fog jelezni. Akár 40-en van, akár 100-on.
A keretes gép előnye az. hogy ha roncsozni akarsz, akkor ténylegesen a nagy dolgokat fogod megtalálni, nem fog minden apró kacat megállítani. A nagy dolgoknál meg igazából a diszkrimináció sem számít. Ami nagy, és mélyen van, azt ássuk, mert vasból is lehet értékes találat.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1
 
Az alacsony feszültségű zénerek (2.7v) nem zéner elven működnek, hanem sorba kötött diódákat
tartalmaznak egy antiparallel diódával. Itt a méréssel vigyázni kell. Az 1.5voltos már a DVM dióda vizsgálóval mindkét irányba vezet, 650 és 950 mutat. Ezeket a diódák a belső ellenállása magas.
Szivárgási áram: ZD2.7 150uA ZD6.8 1uA !! Azt persze nem tudom, hogy Te milyet mértél, de ezeket tudomásul kell vennünk, hogy van visszáram. Ilyen szempontból a BZX sorozat a legjobb.
Ha jót akarsz venni, vegyél BZX zénert, ne mindig a nagykert hibáztasd.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
A szóban forgó zénerek 15V-osak voltak, és nem én vettem hanem egy haverom, hiába mondtam el neki harmadjára is hogy kerülje az adott webshopot... Erről ennyit.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2015 / 1
 
A 15 voltos Zéner, már lavina dióda, ami azt jelenti, hogy gyenge a stabilizáló képessége, mert
különböző szennyezésekkel érik el a magasabb feszültséget. Itt a visszáram már csak 01uA,
ami már szinte nem is mérhető. Nagyon fontos az előjel, ZG-ZF-ZD-BZX-ZY-1N.. stb. stb.
Ilyen diódákat már csak túlfesz védelemre szoktunk használni, stabilizálásra egyáltalán nem jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) vandorbot válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Igazából nem értem, minek a zener, amikor kapcsolódiódából, diódákból, ellenállásból meg lehet csinálni a kívánt átviteli karakterisztikát. Annak meg 20nA körüli a visszárama.
(#) Bu13 válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Ezt a levelet rossz helyre címezted. Nem én vásároltam visszáramos zénert, hanem a Ge Lee.
Én csak elemeztem. Hogy mi készül belőle az az ő dolga. Ezen a karakterisztika ötleten még
gondolkodnom kell, de nagyon érdekes!
(#) kappa25 hozzászólása Jan 28, 2015 /
 
Kérdésem volna megint.
Melyik fej lenne a legjobb az IGSL-hez hány centi átmérőjű és milyen kialakítású?
Nekem (nem tudom a nevét) az tetszik amikor egy nagy kör aljában van egy kicsi kör, de gondolom a ti tapasztalataitok többet érnek, mint hogy nekem melyik tetszik.
valamelyik régebbi beszélgetésetekben írtátok, hogy valaki jó áron készít fejekt. Ki volt az?
(#) Ge Lee válasza kappa25 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Kérdezd mateatek-et, neki van többféle feje is (DD), gondolom kipróbálta hozzá őket. Nekem az SMW-hez való fejjel megy, ennek az adómenetszáma kevesebb, a vevőé meg több. Az eredeti TGSL fejnek 100 menet körül van mindkét tekercse, ami nekem van annak 70-80 menet körül van az adó, és 160-180 körül a vevőtekercse. Ezzel érzékenyebb, de majd az Attila kijavít ha tévednék.

A nagy kör meg a kis kör az a koncentrikus fej. Elvileg ha jól van megcsinálva annak valamivel érzékenyebbnek kellene lenni mint a DD-nek, de azok a megoldások amiket a videókon látni azok nem jók, mert érzéketlenebbek.
Most nem találom azt a képet amit kerestem, de látni ez és ez között hogy az adóhoz képest nagyobb a vevőtekercs átmérője, a kínai gyártók is elkezdtek már elmenni ebe az irányba és az olcsó gépekhez is hasonló fejeket csinálnak már.

Egy gyors kísérletet tettem nemrég, aztán rá kellett jönnöm hogy a koncentrikust sem lehet akármilyenre megcsinálni, nem úgy van hogy elképzelek valamit, megtekerem és jó lesz. Ezzel azt akartam mondani, hogy a DD-vel jóval kevesebb szívás van...
A gyengébb pozicionálást meg meg lehet oldani egy pinpoint üzemmóddal, és azzal centi pontosan behatárolható az érme a kifordított földkupacban. Nem kell más hozzá mint egy dual OPA, meg egy szabad hely a 4066-on.
(#) kappa25 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Értem. Most már csak azt nem tudom mi a dual OPA meg a szabed hely a 4066-on
(#) Ge Lee válasza kappa25 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
(#) vandorbot válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Igen tudom.
Karakterisztika szimulációkat már csináltam. A tápfeszt, az OPA-k max. kimeneti feszültségét, a min. és a max. bemenőjelet, a "válaszjel" távolságfüggőségét figyelembevéve. Pár oldallal elébb ezt már érintettem.
(#) entorio hozzászólása Jan 29, 2015 /
 
Tápegység kérdésem lenne: 2 x12 voltos zselés akkumlátort szeretnék.
Akkor +12 és -12 V-al kell üzemeltetnem, főként az adótekercset a negatív és pozitív szinusz miatt, vagy lehet 0 és 24 volt? Akkor utóbbinál nagyobb áramot lehetne elérni (+18 V stabil).
Ha előbbi kell, akkor a műveleti erősítőre rá lehet kötni + 12 és -12 voltot, vagy akkor +12 Volt és 0 Voltot kell rákötnöm? Köszönöm a segítséget.
Sikerült beszereznem a "Fémkeresők" könyvet, ha valaki innét szeretne valamit, abban tudok segíteni. Én nem konkrétat szeretnék építeni, hanem egy saját fejlesztést, egy egyedi ötlet alapján- erről már írtam, így most elég sok elektronika könyvet és e-bookot tudtam beszerezni a témában.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) Attilawap válasza entorio hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Hát ha egyedi fémkeresőt akarsz, akkor elég nagy fába vágtad a fejszédet, de nem akarom a kedved elvenni tőle. Különben nem is kellene 2db zselés akku, elég lenne 1db 24V-os de akkor csinálni kellene hozzá szimmetrikus tápot, ami az akkuról lenne megtáplálva.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) nagym6 válasza entorio hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Műveleti erősítők adatlapján szerepel, hogy mennyi tápfeszültség adható rá. Legtöbbjük mehet +12V és -12V tápról. Csak a tápfeszültség tartományon belül tudja a bemenő jelet kezelni, és kimenetén jelet kiadni. Ha -12V és +12V között van a bemenő feszültség azaz működési tartomány, akkor olyan tápfeszültség kell. Ha 0V és +12V között van a be-ki feszültség, akkor lehet 0V és +12V a tápfesz. Műveleti erősítők kimenete nem megy teljesen táptól tápig, tehát pld. -12V és +12V -ig. Pld. csak minimum -11V és maximum +10V. De ez is típusfüggő. Amelyik "Rail to rail", annak kimenete megy -majdnem- táptól tápig, pontosabban nagyon megközelíti a tápfeszt.
Következő: »»   186 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem