Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   207 / 372
(#) tomipap válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Köszönöm a választ. Akkor maradok a minden tengelyen minden végállásra kapcsolót megoldásnál. Kicsit dolgozgattam ma is. Felraktam aztán leszedtem a kapcsolókat. Cseppet sem volt esztétikus a megolás. Ismét gyorsan akartam jót és igényeset alkotni ami nem sikerült. A képeken még egy kapcsoló rajta van de az sem marad ebben a formában. Nagyon ronda így....
(#) fater0827 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Üdv Tomi
Én ha már építenék rá akkor mikró-sütő mikrókapcsolót raknák , méghozzá 1126 képen épp látható oszlop mögé az asztal alatti részre és bütykeivel kifelé azaz most a kép alapján jobbra/balra . A rajz talán jobb mint az írásom ! A 3 vagy 4 szál vezeték mehet az energia láncba kompresszorcsővel együtt , a kapcsolók fölé egy L lemez dukál . A csavar olyan hosszú legyen , hogy a mikrókapcsoló bütykét elérje és a szán ne koppanjon .
Engem nem Picasso -nak hívnak ! ?
Üdv

IMG_1126.JPG

(#) tomipap válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Nagyon köszi. Én valamiért erre a megoldásra cseppet sem gondoltam. Eszembe sem jutott, hogy a híd-on legyenek a kapcsolók.
(#) fater0827 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Üdv
Gyárban voltam villanyszerelő , karbantartó és tekercselő úgy 3000 db motor mögöttem .
az oszlopra hátul és a kapcsolóval együtt fogasd az L lemezt , ráeső akármik ellen .
(#) Koncsar hozzászólása Feb 10, 2015 /

Sziasztok! Valaki tett már össze golyósanyát, amiből kijöttek a golyók? Biztos van valami egyszerű trükkje. SFU1605 az anyuci. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) blaci válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 10, 2015 /

Én még nem próbáltam, de esetleg ezt nézd meg.
(#) Koncsar válasza blaci hozzászólására (») Feb 10, 2015 /

Szia! Köszi, már ez szerint összetettem, én is ezt találtam meg.
(#) Koncsar hozzászólása Feb 11, 2015 /

Sziasztok! Felkerült a gépre az ideiglenes X tengely meghajtása. Kiváncsi leszek a motor hatalmas erejére. A golyósorsó esztergálása is okozott egy ki fejtörést.
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Szia! Az is egy megoldás ha a hidon lenne középtájon egy mikrokapcsoló, az asztal két végén egy egy kihegyezett tüske. Akkor tengelyenként meg lehetne spórolni egy egy kapcsolót, illetve vezetékelést is.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Miért hegyeznéd ki a "tüskét"? Egyébként én egy hasonló dolgon gondolkodtam : van pár db induktív közeledés érzékelőm , feltenném a híd "lábára" és az asztal két sarkára egy egy fémlapocskát csavaroznék (műanyag az asztal) Az x tengelynél meg magára a "kocsira" tenném az érzékelőt és a híd két szélére egy egy határolólapocskát , így egy egy érzékelővel figyelhető a két két végállás .
(#) Koncsar válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Szia! Hibátlan az az ötlet is. Sajnos nem ismerem ezeket az induktív érzékelőket.
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Előtte próbáld ki mennyire érzékeny a fémforgácsra.
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Nem esztergát csinálok , forgács nem lesz maximum fémpor, de tervezem a gépre a porelszívást is ..
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Én a kenés miatt fújtam rá egy kis olajat, már nem is szívott el semmit a porszívó .
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Ne adj könnyelműen tanácsot, mert még megfogadja!

Ha csak egy érzékelő van, akkor csak a hajtásvezérlőből, a referenciaponntól való kitérés irányából tudná, hogy melyik végén van a vezetéknek, és melyik mozgásirányt kell tiltani. Steppernél pedig az utolsó iránybitet kell(ene) mindig tárolóba tenni, hogy milyen irányból futott végállásra.... sokkal bonyolultabb, mint egy érzékelő.)
Persze ez is csak akkor lenne használható ha megállna a cucc egy lépésen belül, mert ha le akarod járatni a végállásról, akkor megfordul az utolsó iránybit... és egylépéses oda vissza lesz belőle.)
(#) kaqkk válasza Stewe hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Ha mindkét bemenetre rákötöm az érzékelőt, bármelyik irányba megy az asztal, ha végállásra fut akkor megáll, de ha így nem jó akkor akár két és kapuval megoldható az illesztése, a stepper irány jeléhez.
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Ha mindkét végén ugyanaz az érzékelő dolgozik, akkor mindkét irányt tiltanod kell, mese nincs. írtam, hogy nem megoldhatatlan az elójelet beazonosítani, de bonyolultabb mint egy másik mikrokapcsoló.
(#) csatti2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

A másik kérdés pedig, hogy milyen az ismétlési pontossága az induktív kapcsolódnak. Ha nem túl pontos, akkor nem lesz jó referenciapontnak (szervóknál szokták szeretni, mert ott amúgy is van motor visszajelzés és a Z index jel [egyszer van körülfordulásonként] segítségével nagyon pontos referenciát lehet ilyen érzékelővel is csinálni).
Másik probléma, hogy nem fog működni a gép bekapcsoláskor ha a szenzoron van, mert nem tudja melyik irányba engedélyezze (ha van a motor végén kis tekerő, akkor le lehet azzal mozgatni a kapcsolóról).
(#) kaqkk válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Mostmár értem ! Akkor tényleg tenni kell minden irányra ..
(#) tomipap hozzászólása Feb 12, 2015 /

Megérkezett a főorsó is így végre ki tudtam próbálni a gépet. Összesen 2 típusú maró állt rendelkezésemre mert ilyen kis méretben nem nagyon volt eddig a műhelyben. Már rendeltem párat és befogó patront is, amíg megjön ezzel kell beérnem

Mértem a gép pontosságát, párhuzamos futását is. Óráztam jó sokat. Teljesen elégedett vagyok a vázzal apróságoktól eltekintve. Ötvenszer küldtem el az X Y Z -t a mechanikai határig (Y340mm, X210mm, Z85mm) (soft limittel) majd vissza nullába. 50 kör után egy az T nut asztalra rögzített Mitutoyo órán mérve 0,00 -át olvastam le. Nyílván ha az óra pontosabb lenne akkor látnék valamit de ha az óra 0,01-es tűrését veszem alapul akkor is teljesen rendben van.

A végállásokhoz köszönöm a tippeket. Ami számomra nem kimondottan fontos az az, hogy ha kifut valamelyik tengely végállásba akkor tudjam, hogy melyik irányba történt. Bőven elég ha megáll és nem tesz magában kárt a gép. Még egy kicsit agyalok rajta, hogy hogyan lenne esztétikus kivitelezni aztán felszerelem a kapcsolókat.

Puhafába már dolgozgattam vele. Kezdésnek nem is akartam másnak nekiesni. No meg maró sincs nagyon. Egyelőre ismerkedünk de egyre jobban kezdem érezni, hogy ebben az anyagban milyen összefüggések alakulnak ki a megmunkálás paramétereivel kapcsolatban. Előtolás, fordulat stb. Nagyon tetszik minden esetre az egész forgácsolás mizéria. Be is szereztem egy halom szakkönyvet amiken lassan elkezdem átrágni magam. De így pár képlet nagyon nyögős értelmezése után mondom, hogy respekt a gépészeknek mert vért izzadok mire pár kalkulációt tényleg megértek. Ha egyáltalan megértem.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Igen rábíztam a dolgot.
A köszörült tengelyeket mivel érdemes kenni? Eredetileg zsírozást ajánlottak de mivel olaj van minden mennyiségben így hidraulika olajra esett a választásom. Jobban nedvesíti a tengelyt és azt tapasztaltam, hogy a zsírt csak kitolja a végekre majd pár futás után a tengelyek teljesen szárazak és a tengelyek végén van az összes zsír.
(#) mex válasza tomipap hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

A hidraulika olaj nem kenésre van kihegyezve, nagyon "vékony", és a környezetbe levő nagyon finom porszemcséket inkább beviszi a csúszófelületek közé, mintsem kizárná.
Lágy zsír kapható a kerékpárboltokban, én azt használom, mindenesetre a tengely helyett a tengelyen futó kocsiba kell belepréselni. Gyári kivitel esetén van erre szolgáló zsírzógomb a kocsin.
(#) tomipap válasza mex hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Köszönöm. Akkor most alig várom, hogy hazaérjek és megint kipucoljam a gépet Így jár aki előbb cselekszik aztán kérdez.
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Szia! Ezek a leptető motorok mennyi Nm -ek? Szép a gép. Gratula.
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

1.65Nm, 3A.

Bocs de még egy kérdésem, azaz kettő kimaradt. A menetes orsó emelkedése mekkora? A híd két oldala, mivel és hogy van összekötve? Köszi, hajt a kiváncsiság.

A trapezorso 12x3-as, a hidrol csinalok este fotokat.

Az ígért képek.

Köszi nagyon szép, preciz mint ha én csináltam volna. Jó kis gépezet. Sajnos az én gépem a szépségtől messze van és messze is marad sajnos.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Következő: »»   207 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem