Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   156 / 240
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2015 /

"Egyébként sem a teljesítmény a lényeg, hanem a feszültség által létrehozott fluxus. Annak vajmi kevés köze van a trafóról levett teljesítményhez"

Téves, a terhelés fix ! A teljesítmény növelésével értelemszerűen növekedik a fluxus, mivel a feszültségnek is növekednie kell. Feszültség emelés nélkül (értsd kivezérlés) nem tudsz nagyobb teljesítményt kivenni a trafóból. De ezt nyilván te is tudod.

Az 5x nagyobb trafó is túlzás, itt 3 körüli szorzó volt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Feb 10, 2015 /

Miért, szerinted, a hármas szorzó rendben van? Ezt korábban nem írtad le... úgy nehéz bárkit, bármiről meggyőzni, ha a másik féllel nem közlöd a kiinduló adatokat... vagy ezt utólag találtad ki?

Persze, hogy tudom. Ezért írtam le ezt: " És a trafó linearitása sem a teljesítménytől függ, hanem a rákapcsolt feszültség-idő területtől " De az első mondatom sem arra utalt, amire te ráhúztad, hogy tévedés, stb...

Csak te ezt már nem vetted figyelembe.

Egyébként, nincs jelentősége az egész vitának. Ha szerinted lehet ilyet csinálni, akkor majd egyszer ezt a tapasztalatodat valahol hasznosítod. Ha nem, hát akkor sem történt semmi. Legfeljebb mértél egy-két dolgot a szetteddel.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) Orbán József hozzászólása Feb 11, 2015 /

Bocsi, nem akarom elterelni a T. Kollégák figyelmét, volna egy bátortalan kérdésem a továbbiakban.
Csak ígérje meg mindenki, hogy a miért, miért ne, felesleges és menjünk inkább szórólapozni témát mellőzzük...
Szóval alapjában egy erősítőről érdeklődtem, bonyolultság, várható költségek...
Közben megoldódhat-e a gordiuszi, ha ezzel
vágnám ketté?
(#) lorylaci válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Ez kamu...
Nem tudom feltült -e, hogy +/- 80-85V tápfeszt ajánlanak, és 80V-os elkók vannak benne? Innentől kezdve én egy sorát nem hinném el, amit írnak.
(#) Orbán József válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Nem értek ehhez, azért tőletek kérek tanácsot.
Ha látnám az egésznek a rajzát, okosabb lennék. Ha csak 1-1 oldalt szűrnek vele...?
Jó, 80Vosnál akkor is illik nagyobbat tenni...
Meg is írom kedvesen oda...
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Van azért egy másik probléma, amiről eddig nem volt szó. Egy D osztályú erősítő kimenetén ( általában ) ott van mondjuk 0,5...2 V vivőfrekvenciás, mondjuk néhány 100 kHz-es jel. Ez átmegy a trafón és valamennyi elkerül belőle a fogyasztóra. Ez nem lesz probléma?
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Bizonyára van mód rövidrezárni ezeket, míg nem próbáltam, addig nem tudok erre választ adni.
Szereznem kell hozzá egy hasonló puddingot.
Sny ha lesz szíves és lebirkózza ezt a problémát - ha van ilyen - okosabbak leszünk.
Amúgy, ha úgy van, ahogy mondod, én egy ilyen erősítőt csak elítélésem után hallgatnék.
Nekem ott csak az jöjjön át, amiben hangfreki van és az a zene része.
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Az 50 Hz-es trafó nem visz át semmit a több száz KHzes vivőmaradékból, max kapacitívan. A műszeren még aes17
szűrőt sem kellett bekapcsolnom.
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Ott van a cikkem, abban látod az egésznek a rajzát. Tudsz osztani, szorozni, össze tudod számolni hogy mi mennyibe fáj. Ha nagy kimenőfesz kell akkor egyébként is hídban kell gondolkodni nem félhídban. Amit ott a vakerán árulnak az kb. akkor lenne reális ha 2db-ot adnának belőle abban az árban... Csak összehasonlítás képpen a hidam néhány ezresből kijön, még jó fetekkel is.

Ha az enyém mellett döntesz esetleg ki lehet próbálni az IRFP4332-vel (50Hz-re szerintem tökéletes) , azt szoktak árulni nevetségesen olcsón az apróban, de 4db-ot én is tudok küldeni ha muszáj.
(#) Orbán József válasza sny hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Akkor idáig megvolnánk. Véleményedet kérném a linkemen található termék ár/minőség/képesség vonatkozásában.
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Idézet:
„max kapacitívan”

Nem max, hanem ponthogy úgy visz át. És én nem pot a vívőmaradéktól félnék, hanem azok felhangjaitól, és a kapcsolási átmenetekből maradt tüskéktől.
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Addig ne ítéld el a D osztályt amíg nem hallottál egy UcD-t vagy egy Tripath-ot.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Aranyember vagy. Nem az alkatrész adomány miatt, de főleg!
A beszerzések nem gond, azonban a kitaposott ösvényért és véleményért hálás köszönet!
Keresem a cikkedet...
Típusokat még nem tudok, de kb. 15 db szünetmentes tápom van, amiből kitermelhető FET,ha véletlenül jó hozzá, ha nem, nem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Miután a THD mérés általában 20 kHz-ig történik, nem is kell bekapcsolni semmilyen szűrőt, mert azokat a felharmónikusokat nem méri meg.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Eszem ágában sincs elítélni egyébként semmilyen félvezetős erősítőt, megengedem, hogy azok a legjobbak - felőlem. De ne jöjjön ki belőle semmi plusz a beadotthoz képest, ezt elvileg, gyakorlatilag megkívánom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Úgy bizony. És ha meglátja a felhasználó, hogy mi van a betápon, nem biztos, hogy el lehet magyarázni, hogy ez olyan, hogy ott van, de mégse...

A legjobb lenne egy nagyobbacska aggregátor. A kimenetére még lehetne tenni valami negyedrendű LC szűrőt, biztos, ami biztos alapon... esetleg külön betáp egy közeli alállomásról?

Ne már, megint kezded... Vannak barátaim az atomerőműnél, esetleg szerezzek egy kisebbet és az tuti? Az aggregátor, villanymotor-frekiváltó-generátor volt az első gondolatom, de keresem a kompaktabb megoldást.

Nem is rossz ötlet, esetleg egy összehajtogatható pici atomerőmű. Melléküzemágban ellát egy várost árammal. Ha meg nem kell, összecsomagolod és beteszed az ágy alá...

Akár 300kHzig is mérhetek vele. Spektrumanalizátorral meg 2GHzig.

Készséggel elhiszem. De a tegnapi mérésedben csak 22 Hz és 22 kHz között mértél...ott van a kijelző alsó sorában a sávszélesség. Erre írtam, hogy nem kell bekapcsolni semmilyen szűrőt.

Akkor kérdezném, hogy hanyadik felharmonius lenne fontos? Mert 20kba is belefér az 50Hz néhány felharmonikusa.....

Ilyen alapon van diy kerekes kutam, oda tolom, ahol kell a víz.

Én azt írtam, hogy a THD értéke alatt egy 20 kHz szélességű sávot értünk általában. Ez a hangfrekvenciás sáv. Engem legfeljebb ez érdekelne, de nem egy trafónál, hanem egy komplett erősítőnél. A 20 kHz feletti felharmónikusokból nem hallani semmit. Legalábbis én nem hallok belőlük semmit.

Azt, hogy jelen esetben mekkora sávszélesség kell, azt a felhasználó hányendesektől kérdezd meg, hogy mi az igényük. De, gondolom a csillagos ég, úgyhogy jobb, ha meg sem kérdezed.

Nem egyszerűbb a tartálykocsi? Az mégiscsak önjáró... ( Azt mondta a párom, hogy terheltek vagyunk... )

Megy újra felfelé a benzinár. Szóltál volna 2 héttel ezelőtt. Így most kútba esett ez. Tolhatom azt is...
(#) Karesz 50 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Szerintem ilyesmire gondolsz. Az alapötletet az Accuphase-től "loptam" úgy tíz évvel ezelőtt. A PLL áramkör rászinkronizál a hálózati frekvenciára egy VCO-t, ami kb. 0.1% torzítású szinuszt állít elő. A hálózaton "lebeg" a +-33V-os tápfeszültségű AB osztályú végfok. Egy kivonóáramkör állítja elő a hibajelet, ami a hálózati szinusz és a generátor szinusza közötti különbség és egyben a kimeneti feszültséget 230 Voltra stabilizálja. Szkóp képem sajnos nincs róla, de a végfok kimenetén olyan 40-60 Vpp amplitúdójú több kHz-es "zavarjel" látható. Tehát a hálózati szinusz tele van nagyfrekvenciás "szeméttel" és ezt valóban nem szereti semelyik erősítő sem - ennek megfelelően drasztikusan javít a hangjukon.

230V táp.JPG

(#) Orbán József válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Hallottam erről a megoldásról is, ahol csak a "sapkát cserélik".
Így ránézésre azért kellően bonyolultnak tűnik, megnézem azért azt a megoldást, ahol gyökeresen új színuszt lehetne teremteni.
(#) Karesz 50 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Szerintem az sem lesz egyszerűbb mire kiforrja magát, de miért ne.
(#) Orbán József válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nekem ez is jó lenne, sőt, de egy kiforrott nyákot mire kikísérleteznék...
Az nagyon sok lenne.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nem olyan vészes a nyákja, ez nem pwm. Inkább a szinuszosítóval lesznek gondjaid, nagyon pontos ellenállások kellenek bele és a diódákat sem ártana nyitófeszültségre egyformára válogatni. Végül is ettől fog függni, hogy mennyi lesz a torzítása a szinusznak.
Következő: »»   156 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem