Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   157 / 240
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

1%-os ellenállások gondolom elegek, azokból válogatni, mérve sem nagy költség.
Ez kevésbé lenne időrabló.
Diódáknál nagyjából ugyanez a helyzet.
Te értesz hozzá, véleményed szerint egyébként mekkora jelentősége van, ha nem 100%-san színusz?
Tekintve itt még azt is, hogy csak a "sapkát" cseréli a kapcsolás, a tüskék ott jelentkeznek csak?
Amúgy csak rá kell pillantani szkóppal a hálószatí színuszra, az minden, csak nem az...
Egy kis analóg, toroid tápos hf erősítőről hallgatok a PC mellett zenét, amikor olyan a hálózat (asszimetrikus) a toroid periodikusan zúg egy kicsit.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Szerintem, nem csak a sapkát cseréli, a szinusznak az oldalába, az esetleges nullátmenetek környezetébe is beleszól, mintha Karesz azt írta volna, hogy eléggé rücskös lesz a végfoknak a kimenete, látszik, hogy analóg módon, pontól pontra javítja a szinuszt, igyekszik olyanná formálni, mint az alapjel, vagyis ez a diódás szinuszosító. De itt nincsenek gyors felfutású jelek, ez nem termel annyi zavart.

Ha nem tökéletes a szinuszosító, akkor a generált hálózati szinusz is nagyobb torzítású és ha jól gondolom, akkor valami 0,1%-ot szeretnél. Tehát, ennek nagyon pontosnak kell lennie. Ezt, amikor kész a panel, külön is meg lehet mérni, aztán addig csinálod, míg be nem mész egy adott THD alá. Esetleg ki lehetne ezt a részt váltani, de az is majdnem ilyen bonyolult, bár abba csak az ellenállásokat kell válogatni. Vagy lehet valami szinusz ROM-ból is előállítani, de az is viszonylag bonyolult. És az egész még feszültségvezérelt is, valahogy követnie a kell a hálózat frekvenciaingadozását, azért van benne a PLL hurok.

( Tegnap szétröhögtem magam néhány írásodon... )

Köszönöm!

A kapcsolás csak a sapit cseréli, mert +/- 33V-al gazdálkodik kb.
Én így ránézésre azt gondolom, hogy a színusz abszolút pontossága talán nem is annyira érdekes, mint a két félhullám azonossága - ami nagyjából ugyanaz persze. Megvárom a Kolléga mit mond ezzel kapcsolatban, hátha meg is építette.
(#) Karesz 50 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Igen, építettem néhányat belőle és kifogástalanul működnek azóta is. (A kép sajnos nem valami jó minőségű.) Akkoriban még nem volt SPlab-om, hogy meg tudtam volna mérni a torzítását, de szkóppal nézve tökéletes szinusz jön ki belőle. Talán még meg vannak a nyákrajzaim "Tangó"-ban, ha érdekel, megkeresem őket.

belseje.JPG

(#) Orbán József válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

A hálámról biztosíthatlak! Nekem van THD mérőm, ha az valamit is jelent.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Nagyon szép. A múltkor láttam, hogy erről megy a kávégép...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 12, 2015 /

Annyira nem néztem meg a kapcsolási rajzot, csak láttam már ilyesmit. Ez nem úgy működik, hogy a végfoknak van egy bemeneti egyenfeszültsége és akkor ő abból megcsinálja a kimeneti 230V-ot, hanem a 230V-os feszültséghez vagy hozzáad valamennyit, vagy elvesz belőle úgy, hogy a valódi kimenet igazi színusz legyen. De szerintem Karesz elmondja, hogy hogyan működik.

Igen, már benne vagyunk a közepibe, köszönöm!
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Igen, úgy működik, hogy a végfok GND-je a hálózati feszültségen "ül". Persze ez azon múlik, hogy van bedugva a villásdugó a konnektorba - ha fordítva akkor a nullán "ül". Ezért az egész készülék belsejében 230V van!!! Nagyon ügyeljen erre mindenki, aki meg szeretné építeni!
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Aha... és akkor ez nem befolyásolja a hangot, hogy így, vagy úgy dugjuk be a villásdugót?
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Hát... most megint beletrafáltál a közepibe Bizony, befolyásolja. Ezért figyeli is egy külön kis áramkör, hogy hogy van bedugva. Ha fordítva, akkor világít egy LED, ha jól, akkor nem világít.
(Vagy fordítva... már elfelejtettem...)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Elfelejtetted? Legfeljebb fordítsd meg... Na majd a Józsi megcsinálja, hogy megfordítsa saját magának az elektronika...
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Van egy csöves rajz, ahol szintén jelzik (glimm), hogy van bedugva a dugó.
Nagyon régi technikáról és már akkor is számított.
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Minek oda a külön jelző, ha úgyis hallod a különbséget? Vagy tán mégse?
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Azért, hogy nagytakarításnál egyből jó helyre kerüljön. Olyankor a legritkább esetben szoktak zenét hallgatni.
(#) elektros90 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Egyelőre gyakorlati dologgal nemtudok szolgálni, most írom az elméleti részt haladjak azzal is. Közben azért próbálkozok különböző modulátor tipusokat jellemezni, ill. kipróbálni MS-ben.
A csatolt lenne a sigma-delta kimenet? A műveleti erőlködő elhagyható, viszont 5MHz alatt nem eredményez megfelelő kimeneti jelet. Viszont FPGA-n elég jól lehetne alkalmazni, gondolom használják is. Ami kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy a kimeneten nem az óra frekvenciával megegyező kapcsoló frekvenciának kellene lennie?
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektros90 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Miért kellene? Az órajel felfutó éle után a D bemenet tartalmát veszi fel a flip-flop kimenete. Ha ez két ( vagy akárhány ) órajel alatt nem változott meg, akkor nem fog felvenni új értéket.
Minek kell bele a flip-flop? Megy az anélkül is, ráadásul jobban. Talán fix frekvenciásat akartál csinálni, de ettől nem lesz az.
Próbáld átállítani az időlépcsőket a tranziens analízis elején, mert így nagyon kicsi felbontással dolgozik az analizátor és nem mindent rajzol ki.
A kimeneti kapcsolóknál ne állíts be treshold értéknek 1, illetve -1 V értéket. Most elmegy, mert a flip-flop kimenete nagyon gyorsan változik, de ha nincs flip-flop, akkor "lépcsősen" fognak kapcsolni a kapcsolók. ( Lesz egy nulla állapotuk is )Tehát a treshold 0 V legyen.
A kapcsolókkal köss sorba diódákat, hogy egy kicsit jobban közelítse a valóságot, mert így a kimenetei diódák helyett is a kapcsolókon folyik az áram, amikor az visszafelé megy.

Azért nézd meg szimulátorban a kimeneti szűrő Bode-jét, szerintem nem jók az alkatrészértékek, de én nem néztem meg. Úgy kell beállítani, hogy 8-ohmos terhelésnél már éppen ne legyen kiemelése a rezgőkörnek.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

A kimeneti szűrőm. Én csak kiakartam próbálni az elméleti dolgokat, annyira nincs jelentősége. A gyakorlati részhez majd beteszem + indoklom miért nem ezt használtam. A sigma-delta blokk vázlatából indultam ki, azért van a D flip-flop. Úgy nézem ez ad neki PDM modulációs karaktert. Anélkül majdnem mint az önrezgő.

LC filter.png

(#) zoka hozzászólása Feb 23, 2015 /

Sziasztok!

Kapcsolóüzemű végfokot ha toroid táppal használunk, mennyire érdemes nagy pufferkonkdikat tenni a tápba? Mondjuk egy 400W trafóhoz mi a jobb, ha 10 vagy ha 100 ezer µF-ot teszünk? Vagy itt is minél nagyobb a puffer annál jobb?
Az erősítő TAS5630.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoka hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Ebből a szempontból egy pwm erősítő ugyanolyan, mint egy analóg.
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Majdnem olyan. A félhidashoz több puffert illik tenni, mint a teljes hidashoz (Bus Pumping).
- kisebb a táp-zaj elnyomásuk is.
Én 2x150W körüli teljesítményhez 15000-30000 µF jó minőségű puffert ajánlok. A 100000 µF felesleges, csak a baj lesz vele - lágyindítás szükséglet, diódahidat erősen megterheli, stb.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) zoka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Köszönöm a segítséget, akkor nem érdemes spórolni a kondikkal.
(#) zoka válasza sny hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Jelenleg 400w trafó megy 40000µF-ről, lágyindító nélkül. Új kondikat akarok, de lomexbe 6db alig olcsóbb mint a 10, azért gondoltam 10-re ( legfeljebb nem rakom be mind)
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Anélkül, hogy belemennék megint egy értelmetlen vitába, csak annyit, hogy igazából olyan sok kondi kellene, hogy a bus-pumping határán ( hol a határ? ) már jóval túlmutat a mennyiség. Ezt viszont csak a megszállott hiraga, meg egyéb építők teszik bele...
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 26, 2015 /

Sziasztok!

Mi a véleményetek erről a félig kész paneltervemről?
A panel felső oldala teliföld.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015

ucd smd.jpg

(#) Orbán József válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Szia!
Nekem határozottan tetszik! Valahogy kifejezi a mai ember elmagányosodását és rázúduló sok inger közti tétovázást. A kép jobb szélén azt látom, ahogy a zaklatott lélek kivonja magát a civilizáció ártalmaiból és már elsötétült a külvilág számára...
Egyébként mi ez a kapcsolás?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) Gyozo92 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

A kivont lélek nemsoká visszaköltözik a civilizációba, mert annak szüksége lesz rá a visszacsatolásban

Ez a lorilaci féle ucd végfok smd, teliföldes panelterve.
(#) Orbán József válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Köszi!
...és örülök, hogy elértetted a viccet...
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 27, 2015 /

Még mindig nem készen, de már előrehaladottabb állapotban.
Valami ilyesmi az elképzelésem.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015

ucd smd.jpg

(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Nem nyert. A szűrés totál elégtelen. Nézd csak meg a szűrőkondikon folyó áramoknak mekkora utat kell megtenniük, így semmit nem érnek. Snubberre is valami komolyabb kellene.
Következő: »»   157 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem