Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   641 / 1195
(#) minimodel hozzászólása Feb 7, 2015 /

Van egy érdekes dolog amire rájöttem. Nem minden ellenállás, ami annak látszik. Pl. van egy 4 csíkos ellenálláshoz hasonló alkatrészem, ami barna-fekete-piros-ezüst gyűrűs. De mikor rámértem nem azt az ellenállásértéket adta, amit kellett volna. Tapintása alapján sem olyan, mint egy ellenállás mert nem olyan a vége az alkatrésznek. Gyanítom hogy tekercs. Ti találkoztatok ilyesmivel? Induktivitást multiméterrel nem tudok kimérni?
(#) kadarist válasza minimodel hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Segítség tekercs értékmeghatározásához: Bővebben: Link.
(#) Chipmunk1960 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Szia, Ilyenkor nagy segítség, mikrokontrolleres alkatrész-teszter. Persze, ha már szakadt az sem tudja, hogy mi volt míg élt.
(#) mechanika hozzászólása Feb 7, 2015 /

Sziasztok!

Találtam otthon ilyet (ehhez).
Elmondaná valaki, hogy hogyan kell bekötni?
(#) mechanika válasza mechanika hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

(#) nagym6 válasza mechanika hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Itt a TSOP csak tápfeszültséget kap az "ARDUINO_+5V" jelű kimeneti pontról a TSOP "IN", azaz +5V tápfesz bemenetére. Tehát az Arduino processzor adja a tápfeszt, R1 C1 szűri a tápfeszen lévő esetleges zavaró jeleket. A TSOP "OUT" megy az Arduino processzor bemenetére, itt kapja a proci az infra átviteli jelet.
Előző kérdésedben ez "38KHz Infrared IR Transmitter Sensor Module For Arduino" infra érzékelő vevő. Nem kapcsolódik a TSOP -hez, az is vevő, ez is vevő.
Mellékelt képen a TSOP4838 bekötése úgy, hogy felénk néz az érzékelő oldala, ahol a félgömb van. "out" a kimenet, "gnd" a 0V.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) morgo válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Én azért nem merném azt állítani, hogy a "processzor adja a tápfeszt". Az Arduino tápfeszültségét kapja az infra szenzor.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) nagym6 válasza morgo hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Igazad van, szöveg is tápfeszültség szűrést ír R1 C1 -re.
(#) peti333 hozzászólása Feb 8, 2015 /

Sziasztok. Ilyen állapotban jutottam hozzá, kibontva egy francia dimmerből. Hasonló kivitelüvel már találkoztam, varrógép pedálban, fázisjavítóként, nem felrobbanva, csak picit fodrozódva, zárlatosan.
A három kivezetést nem értem, mivel lehetne hejettesíteni?
A maradék olvasható felirat: PZM ??????+0.04 µF 230 v~
(#) Sebi válasza peti333 hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Lehetett Y kondi - mondjuk 2x2nF - meg egy X2-es 40nF, akkor 2 láb a 230-ra, a harmadik a védőföldre mehetett (a színek nekem nem mondanak semmit).
Dimmerről lévén szó, akár egy db induktivitás + a 40nF is lehetett.
(#) Chipmunk1960 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Szia, Általában az első szokott lenni, sima zavarszűrő.
(#) fektom hozzászólása Feb 10, 2015 /

Sziasztok!

Van egy Gorenje E553/E553H-s villanytűzhelyem. A sütőtér levegőjét forgató ventillátor leégett. Amikor szétszedtem, akkor egy olyan alkatrész volt a motor állórészére építve, amit nem sikerült beazonosítanom hogy mi lehet (első két kép). A piros vezetékek csatlakozási pontjánál van a kérdéses darab. Lehet hogy hőkorlátozó lenne? (szobahőmérsékleten áram tud folyni a két terminál között)

Egy másik dolog amire nem sikerült rájönnöm, hogy a sütődob tetején, középsíkban egy tárgy van felszerelve, ami szintén nem tudom hogy micsoda (harmadik kép) Ötlet? (Szobahőmérsékletet nincs a két pólus között kapcsolat).
(#) granpa hozzászólása Feb 11, 2015 /

Szevasztok!
Van 2 diódám: E-8 W 8523, E-10 W 8521 jelzésű, van még rajta ICT felirat, és karikában M (Motorola, Microchip?) Mindenesetre náluk ilyet nem leltem. ~BY299 méretűek.
A TA3028B jelű 8 lábú, fémtokos IC-ről sem semmit (RCA), pedig állítólag szerepelt pár éve a fórumban. Kérem, aki tud róluk valamit, ismertessen meg velük.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza fektom hozzászólására (») Feb 11, 2015 / 1

Szia, Első ránézésre, hőkioldó, ami a termosztát meghibásodása esetén védi meg a házat a leégéstől. Ezek általában lehülés után ismét visszakapcsolnak, de van 1x használatos fajta is. Ohm mérővel érdemes leellenőrizni őket. Általában a számok között szokott szerepelni, hogy hány fokon old ki.
(#) Hp41C válasza granpa hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Idézet:
„A TA3028B jelű 8 lábú, fémtokos IC-ről sem semmit (RCA)..”

Talán CA3028 Adatlap
(#) erdgab hozzászólása Feb 11, 2015 /

Tisztelem Uraim!
Találtam a kacatjaim közt egy ilyet,mi ez és mire lehet használni?
Köszönöm a segítséget!
(#) zosza18 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Üdv!
Én ahogy kivettem a szövegből... ez egy elmozdulás "érzékelő", ami egy rákötött poti által tudja az elmozdulás értékét és azzal arányosan ad a kimenetén egy 0-10V-os jelet. A rajta lévő potival lehet beállítani a közép értéket, vagy a nullát. Csak futtában néztem meg, lehet hogy nem jól értettem. Akkor viszont elnézést a baromságomért!
(#) granpa válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Köszönöm! Elnézést kérek, a múltkor már 'nedudgi' belinkelte, csak elfelejtettem. Valamint nem volt módom kipróbálni, bemérni, hogy valóban az-e.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) tomi274 hozzászólása Feb 12, 2015 /

Sziasztok

Segítségeteket kérném, rajtatok az utolsó remény, már nemtudom hova forduljak. Van egy bekötési rajzom, ahol van egy kondenzátor jelölve C100NK felirattal. Na most ebből annyit nem tudok, hogy mit jelent az a C100NK. A rajzon nem elektrolitként jelzik. Szóval gondolom csak egy egszerű kondenzátor...de mekkora az értéke? C100NK
Segítségeteket köszönöm előre is
(#) mikrokapcsolo válasza tomi274 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Helló!
Az én meglátásomban a C kondenzátrot jelöli, a 100N 100nF-ot, a K 10%-os tűrést.
(#) tomi274 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Köszönöm szépen gyors válaszodat, megmentettél
(#) Los Mineralos hozzászólása Feb 13, 2015 /

Sziasztok!
Felmerült bennem a nagy kérdés: Ez milyen alkatrész...
Annyit tudok róla, hogy egy rádióamatőrtől származik.
Köszönöm!
Üdv!
(#) pucuka válasza Los Mineralos hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Nagyteljesítményű szélessávú RF műterhelés, kivezetett test ponttal. A bemenet, és a test pont között saccra 60 dB csillapítás lehet.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Az csak egy pilács, hogy látható legyen, hogy van jel..
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Azt nem tudom, de ha 1 kW -nál világít, 1 W -nál biztos nem fog, pedig van jel a kimeneten.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Gondolom ez egy "valamihez" készült. De az is lehet, hogy csak túlterhelést jelzett volna.
(#) Los Mineralos válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Sziasztok!
Köszönöm a választ, ez volt az első megérzésem. Szabad megtudjam, miért ilyen furcsa tölcséres kialakítású? Csak átmérő-illesztés?
Az a kiálló valami egy izzó foglalat.
Sajnos a "valami" nincs nálam.
Üdv!

Az a tölcséres valami, az egy hullámimpedancia illesztés. Nem tudom mekkora ellenállású az a szén, ferrit tömb, ami a teljesítményt elfűti, de az biztos, hogy a reflexiók elkerülésére a bemeneti 50 ohm hullámimpedanciához illeszteni kell. Ezt közelíti a kúpos, gúlás impedancia transzformátor. A tápvonal hullámimpedanciáját a külső belső vezetők átmérőjének viszonya határozza meg. ennek hirtelen változásánál hirtelen változik a hullámimpedancia is, és ott reflexió keletkezik, ami a teljesítmény egy részét visszaküldi a generátor kimenetére, ami külön gondokat okoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) Los Mineralos válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Szia. Szétkaptam jobban. Dale spw-202 tipusú 50 Ohm 5% szénréteg ellenállás az adatlap szerint.
Mostmár csak az a kérdés, milyen szakirodalomból tudok művelődni ebben a témában.
Köszönöm.
Üdv!

50 ohmnak 50 ohm, de az átmérője többszöröse, mint a csatlakozó középső erének. Az átmérőjén mérve az ellenállása mindenütt 50 ohm, de ha egy alkotó mentén méred, akkor a hossztól függő ellenállása van, lineárisan.
Irodalmat a tápvonal elmélet, tápvonal egyenlet címeken találsz. Ez egy kissé bonyolult terület az elosztott paraméteres jellemzők miatt. Számolni ezért normalizált értékekkel szoktunk.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Következő: »»   641 / 1195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem