Fórum témák
» Több friss téma |
Teljesen igazad van! Csak ugye amikor azon meditálok, hogy inkább "egyenesben" egy ramos azaz 8 kbyte/ciklusos az olcsóbb, kevesebb alkatrészt igénylő megoldáshoz készítsem a nyákot, vagy
a 16 biteshez, ahol a ramokat párosával kell feltenni 74s245 vagy 74f574 változatú buszerősítőkkel, úgy ahogy írtad, multiplexelő változathoz, akkor az FPGA 3-4 vagy több ezer forintos árával "nem játszik". - A programozásáról és költségéről már ne is szóljunk. - Az általad javasolt Open Bench Logic Sniffer a maga 50$-os ( tizenezer forintos ) árával igazán klassz kütyü. Viszont ha töredékéből "ugyanazt" megoldhatom, akkor talán inkább törpölök a megoldásokon. ( Persze ettől még bizonyára sokan vannak akik készen megveszik az eszközöket. ) "4 darab 8kbyte -os RAM, ..." Ebben is egyetértünk, hamarabb végez a feltöltéssel mint a kiolvasással. Mindemellett ez nem okozhat gondot, mert az ember a "megnézéssel" sokkal-sokkal több idő alatt végez. A mostani progi-HW párossal például csak 30x120/s képernyőnyi adatot olvastatok be, majd megállítva végigbogarászom. Oldalanként lapozgatva. Amikor például "renitens" jeleket keresek, akkor 1/64-ed részére sűrítve vagy éppen 64-szeresére nyújtva az időtengelyt, lapozom át a beolvasott adatokat ahhoz, hogy megtaláljam a hibás jelet-jelenséget. Így talán belátható, hogy nem mennék sokra egy drága kütyüvel amikor végeredményben az sem nyújt többet, mint a "hulladékból" összedobott, szinte ingyenes "megfelelője". A hobbi elvéről már megint csak nem is szólva. Hiszen mi abban a poén ha megvesszük a gyári készet ahelyett, hogy egy kis ismeretgyűjtéssel, ügyeskedéssel mi magunk alkotnánk meg? Idézet: „Az általad javasolt Open Bench Logic Sniffer a maga 50$-os ( tizenezer forintos ) árával igazán klassz kütyü.” Open Bench Logic Sniffer: 1 db PIC18F2550, 1 db AT45DB041D I2C EEProm, 1 db XC3S250E-VQ100, 1 db M74LCX16245DTR2G plusz néhány apróság. Kapcsolási rajz, FPGA konfiguráció, panelter, pic program letölthető... Utánépíthető. Az ISA buszos kétoldalas, furatfémezett kivitelű, aranyozott csatlakozójú kártyája, amire a 4 ram és a körítés elfér, legyártatása legalább tízezer forint...
Az a helyzet, hogy a panelen már régen nem fúrok. SMD szerűen felületre forrasztom még a DIL tokokat is. Legfeljebb a jól bevált felületi huzalozással készítek átkötéseket.
A csatlakozókat sem aranyozom. Egyszerűen nincs rá szükség. A nyák készítésekor úgy is kétezres vizes polírpapírral "csiszolom". Száraz környezetben évek óta nem okozott gondot az aranyozás hiánya. Így a nyák a nyomtatós-vasalós módszerrel kevesebb mint 200 Forintból meg van. Persze ezzel véletlenül sem szeretnék olyat állítani, hogy nem lenne profibb az általad javasolt megoldás. ("USB V2.0 Compliant • Low Speed (1.5 Mb/s) and Full Speed (12 Mb/s" Ez nem azt jelenti, hogy "full" 1,2 Mbyte/s-ot tud átvinni az USB-n? )
Más a filozófiája:
Nem követi állandóan a bemeneti jeleket. A zavarokat nem szemmel keresi. Open Bench Logic Sniffer: - Beállítja a keresendő (zavart kiváltó) kombinációt trigger (indítási) feltételnek, - Elindítja a várakozást a triggerre (ezalatt a mintákat gyűjtheti is, de nem továbbítja a PC -nek), - A kombináció beérkezésekor indítja illetve folytatja a mintavételezést egy bizonyos mintaszámig: Pre trigger: csak néhány mintát vesz a trigger után, a tárban zömmel a trigger előtti állapotok vannak, Center trigger: A tár felébe vesz mintát a trigger után, az előzmény és a trigger utáni helyzet is látszik, Post trigger: (Majdnem a) teljes tárat a trigger után tölti fel, csak a trigger utáni helyzet is látszik - Véget ér a mintavételezés, - Az adatokat (akármilyen lassan) átadja a PC -nek. A regisztrátumot a PC tárolja, feldolgozza, megjeleníti. Ez a tevékenység nem időkritikus... Saleae: Nincs benne számottevő tárolási kapacsitás, hanem USB 2 -n bulk transferrel átveszi az adatokat, 24Mbyte/sec sebességet tud. A trigger előfordulása indítja a mintavételezést és az adatátvitelt. A Cypress kontroller egy 8051 alapú USB blokkos átviteli lehetőséggel bíró kontroller... A megjelenítés a PC -n megy. Érdemes letölteni a programoját és demo módban kipróbálni. Saleae honlap Kb. 2 éve vettem itt a fórumon Saleae Logic 8 -at 3000 Ft ért: 24MHz, 8 csatorna. [quote] A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Idézet: „Az egy másik kérdés, hogy az USB eszközöket így is gond USB 1.x sebességgel is illeszteni a DOS-hoz. Viszont az XP-Win7-Win8 alatt alaposan lelassulnak az asm progik. Ezzel alaposan feladva a leckét. Miközben a jó öreg DOS nem szól bele, hogy mikor és mit csinálunk. Vagyis amit a 'vas' tud, azt ki lehet belőle csikarni.” Már ne haragudj, hogy közbe szólok, de ki használ mostanában DOS-t és ki ír ASM-ben programot a mai gépeken? Ha minden áron ezer éves számítógépet akarsz használni hozzá akkor hajrá, tanulásnak, tapasztalat szerzésnek megfelel, csak nem a legjobb megoldás, mert nem platform független. Lehet, hogy tökéletesen fog futni azon a gépen, de mi lesz ha máshová kellene menj vele jeleket méregetni? Magaddal viszed a gépet? Ez az előnye az USB-nek, bármilyen gépen használható, sőt még driver sem kell neki ha megfelelő módban van konfigurálva
Kedves matheattila!
Mire gondolsz? PHP? HTML? Java? Delphi? C#? Visual valamelyik? Esetleg a PIC-ek asm nyelvére? Melyik nyelvre és melyik hardware-re illenek a mondataid? Nem értelek. Egy programozó onnantól nevezheti magát programozónak, amikortól bármit képes asm nyelven megírni. [Az más kérdés, hogy többnyire magas szintű nyelvek valamelyikén hatékonyabban dolgozhat.] Vagy az Op.rendszerrel van a baj? Minden "vason" fut a jó öreg DOS. Akár egy pendrive-ról bebootolhatóan. Vagy az a gond, hogy a DOS nem 64 bites Op.rendszer? Mit számít? Betöltöd a progit és onnantól oda kapcsolod a procit ahová akarod. Vagy arra gondolsz, hogy az ISA kihalt? Talán nem érdemes fejleszteni-készíteni ISA BUS-os dolgokat? Oké, ha nem az otthoni barkács vagy hobbi célú a felhasználás, akkor olyan kellene amelyik bármelyik mai gépbe bedugható. Erre is van univerzális megoldás: ISA2USB Szóval? Mire is akartad felhívni a figyelmemet?
Értelek. Sőt, megértelek. Más filozófia. Mint ebben a kérdésben a kettőnké szintén más.
Te szuperül használod a Saleae Logic 8-at. Én pedig szeretem magam építeni és programozni az eszközeimet. Ez így van jól!
Rendben, építsd meg a Te elgondolásod szerinti verziót. Előtte azonban érdemes számolni: Hogyan lehet kiolvasni a termelt adatmennyiséget...
Idézet: 40Mszo/sec a feldolgozando adat. De azt at kell venni az A/D konvertertol, le kell tenni a RAM-ba, keresni kell benne a triggert. Erre van szavankent 1 orajeled. De legyen ketto, ha 80 MHz-ces a processzor. Nem hinnem, hogy megoldhato. „A maximális adatforgalom már csak 80 Mbyte / sec, egy 16 vagy 32 bites kontrollerrel 40Mszó / sec. Nem kivitelezhetetlen és nem lenne egy régi architectúrához kötve.”
Nem én építenék ISA buszra logikai analizátort, szkópot. Pont azt a problémát vetettem fel, hogy a 8MHz ISA busz még a lehető legrövidebb 16 bites ciklussal sem tud átvenni annyi adatot, amennyit a 40MHz -es 16 bites mintavételezés termel.
Hogyan lehet az eagle-ben a tlc5540-et beültetni? (Nálam nincs a listában. És az az igazság, hogy az eagle-t is ritkán használom. 4.16r2 van nálam.)
Szia!
Szerintem matheattila teljesen érthetően írta le a véleményét. Még a programozók sem programoznak PC-t manapság assemblyben. Lassú és a végeredmény nem lesz felhasználó barát. Amit belinkeltél átalakítót 150$-ba kerül! Én egy kicsit pihentetem mostanában a szkóp projektemet más munkák miatt, de a figyelmem az Android oprendszer felé irányult. Más célra vettem egy 7"-os tablettet, de akár egy szkóp kezelőjeként is megfelel. Bluetooth-on keresztül a kommunikáció megvalósítható a hardverrel. Ez is egy út lehet. Úgy emlékszem hogy a TLC5540 A/D-nek minimum 5MHz órajel kell a stabil működéshez. Én a CPLD-s címzést javasolom neked. Szerintem az FPGA nagyobb falat. Még kaphatók a Xilinx 5V-os IO kimenetű változatai.
Szia!
Igazából csak 50$, a három ISA-16 slotos kerül 150$-ba. (Ami bizonyos értelemben porhintés, mert ha egy kártyára felteszünk 3 db passzív slotot és azt dugjuk az egy slotosba, akkor éppen úgy működik. Régen sok gyári gépben -- Epson, Hp, Olivetti ** - így bővítették a csatlakozók számát.) Egyébként sem az volt a lényeg hanem az, hogy akinek nagyon kell az USB-s csatlakozás, annak sok lehetősége van rá. Egy 1200 Ft-os példa USB-parelel port Másfelől pedig nyitott kapukat döngetett. Már az elején jeleztem, (éppen itt írtam Hp41C-nek,) hogy olcsó-egyszerű, na és legalább az ISA slot sebességével valóban működni is képes (nem elég ha az van ráírva) USB illesztésre "vevő" vagyok. Feltételezem, hogy ha lenne itt olyan aki nagyon jól ért az USB-képes mikrovezérlőkhöz, akkor már jelezte volna, hogy Ő tud illeszteni USB 2.1 portra pár (4-8 db kellene) ki és bemenő 8-16 bites portot. De sajnos én - bár már többször kacérkodtam a gondolattal, de- még nem használtam ilyen eszközöket. Jól emlékszel! A TLC5540-et nem érdemes 5 MHz alatt járatni. Ezért célszerűen 15-20 ns elérésű cache RAMokba olvasható az eredmény. Érdekességként említem, hogy már elkészítettem a 4 db 8kByte-os megoldás vázlatát amikor a régi alaplapokon f-es tokokra vadászva megláttam, hogy rengeteg 32 és 64 kByteos 15 ns cach-sel szerelték "őket". Tetejében többnyire foglalattal, azaz simán kiemelhetők. Így most az új felállás szerint újragondolom a lehetőségeket. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
At90usb mikrovezérlőről tudok adatokat küldeni pc re.
De a microchip usb silution is sok példa van.
A USB2 HID és CDC eszköz sebességhatára 64k byte/s. Az ISA busz elméleti határa 4Mszó/s.
Attól tartok, hogy a feladat megvalósításához legalább három területen igen képzett szakértőre lenne szükség: USB -s eszköz programozása, PC eszközvezérlő készítése a lehető legnagyobb sebességre és maga a PC -s megjelenítő. Az általam említett Saleae analizátor 24Mhz -es 8051 alapú kontrollerrel 24Mbyte/s átvitelt tud megvalósítani USB2 -n, de ehhez saját (vendor specific) illesztőt fejlesztettek ki.
Szia!
Értem. Nem könnyű. A PC-s feldolgozáshoz, megjelenítéshez már készen vannak a rutinjaim. (Eddig is így használtam.) Legfeljebb néhány újat kell írnom és néhányat picit átírni az új hardware-hez. Egyébként is terveztem némi átalakítást. - Ha valakit érdekel, akkor a forrásszövegeket idemásolhatom. - Nekem az USB a fehér folt. De ha a DMA, VGA, stb. rutinok sem okoztak megoldhatatlan gondot, akkor ezzel sem lehet nagy baj. Igaz gyorsabban menne, ha nem egyedül kellene kiagyalni a dolgokat. És főleg nem a sok netes - főként angol nyelvű, és sok esetben téves infót tartalmazó - forrásból.
Szia!
Köszi. Átnéztem a vezérlő adatlapját. Sokat tud, talán még túl sokat is. Viszont most ebbe a témába ha nekem kellene beleásnom magamat, akkor inkább passzolnék. Nekem jó az ISA-s megoldás, és ha valakinek USB kellene, és pont az én rutinjaimat szeretné használni akkor majd veszi magának a fáradtságot és illeszti.
De en nem is errol beszelek, hanem arrol, amit meg korabban mondtal:
Idézet: Ezt 40 MSa/s mellett nem csinalja meg egy 40..80 MHz-ces mikrokontroller. „Egy nagyobb teljesítményű mikrokontroller bőven tudná mintavételezni az adatokat, saját vagy külső memóriában tudná tárolni, figyelni tudná a triggerfeltételt és a regisztrátum végén a buffer tartalmát egy szabványos felületen...”
Mindegy, hagyjuk, nincs kedvem vitatkozni...csak azt akartam kifelyezni, hogy semmi értelme túlbonyolítani valamit olyansmivel aminek már ideje is múlt, mikor sokkal praktikusabban is meg lehet oldani és még ALAPBÓL univerzális is (nem kell hozzá ISA->USB átalakító, aminek az árából már akár több száz MHz-es FPGA-t is vehetsz). Viszont ha a MCU->PC sebesség a gond akkor lehet használni valami gyors ARM procit is vagy más speciális procit:
EZ-USB FX2LP + egy FPGA, LPC1837 MCU FT90X - 32 Bit RISC MCU ... Hajrá!
Szia!
Kész szerencse, hogy nincs kedved vitatkozni! És csak azt akartad... Nos, ha már többször jeleztem, hogy akinek nem jó a közvetlen PC-s megoldás és közbe akar iktatni egy lassú USB portot, annak kifejezetten jó tippet adtál. Ugyanis tényleg vannak például FT sorozatú USB UART-ok pár ezresért 2x8 bites ki és bemenettel. Példa USB UART két vezérelt porttal. Vagyis a memóriás A/D megoldható USB csatlakozással is. Oké! Köszi. Tudnál paneltervet is linkelni?
Idézet: „közbe akar iktatni egy lassú USB portot” Olvastál te már az USB-ről egyáltalán? USB 2.0 HS (480Mbit/s) netán USB 3.0 SS (5Gbit/s)...
[i]"Olvastál te már az USB-ről egyáltalán?
USB 2.0 HS (480Mbit/s) netán USB 3.0 SS (5Gbit/s)..."[/i] Szia Kedves matheattila! Na ezzel én pont úgy vagyok mint Gardield a májas macskaeledellel." Nem máj, csak az van ráírva!" Olvasni olvastam, hogy például az USB 2. elvi maximális sebessége 60 Mbyte/s, de még az életben nem láttam olyan USB-t ami akár csak a felével képes lett volna RAM kártyát (nem flashdrive-ot) olvasni. Az USB 3-ról pedig csak annyit, hogy arról is írják. Aztán a valóságban a PCI-os külön USB 3 kártya a gépben (3 GHz i5 proci) és a piszkosul drága USB 3 pendrive még az USB 2. elvi maximumát sem hozta. Bizonyára pont akkor és ott nekünk voltak a világ leglassabb USB 3-as eszközei. Mert a leírás alapján GByte-os sebességgel kellett volna működnie. Egyébként pedig miért engemet izélgetsz? Inkább azt áruld el, hogy az Eagle 7-be hogyan kell betenni a TLC5540 bekötését? Mert ennek a verziónak sincs benne a listájában. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Szia!
Eagle-s kérdésekhez van külön topik, ott érdeklődj ilyesmi felől, talán nagyobb lesz az arra való reakció. Az asm-es PC-programozáshoz pedig itt a XXI. században sok sikert és kitartást kívánok neked! A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Szia!
Köszi! Ott kaptam segítséget. Ha nagyon gyors progi kell, akkor nincs más mód. Még C (C#, C++, stb.) is csak az asm betétekkel gyorsítható. Igaz nem túl egyszerű, ezért jól jön a jókívánságod! Köszi!
Helló!
Megépítettem ezt a kapcsolást, minden működik kivéve a COM portos kapcsolat. Mit kellene átnéznem raja? esetleg a program nem működik megfelelően?
Sokkal több információt kellene megadni:
Milyen operációs rendszerrel, milyen soros porton próbáltad? Első ránézésre a 74LS14 -gyel felépített RS232 szintillesztő nem a legjobb választás, de még működhet is. Próbáld meg egy terminál programból kezelni a portot, amire kötnéd a berendezést. Állítsd be a No Handshake opciót. Nyisd meg a portot. A csatlakozójának 2. és a 3. kivezetését kösd össze. Küldj valami adatot a portra. Amit küldtél, azt kellene vennie is. Ezután csatlakoztasd a kábelt, de a bezendezést ne. A kábel végén kösd össze a 2. és 3. kivezetést. Újabb próba. Ha jó akkor kösd rá a berendezést. Ha lehet vedd ki a kintrollert és a Tx lábát kösd össze az Rx lábával. Újabb próba. Ha sikeres, egy teszt programot javasolnék a kontrollerbe programozni, ami folyamatosan küld egy meghatározott adatot. A port megnyitásakor állíts be a sebességet, a 8 bites, paritás nélküli, 1 stop bites formátumot. Nyisd meg a portot. A véteni ablakban folyanatosan venni kellene a teszt adatot. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
Sziasztok.
Meg szeretném építeni a cikkben szereplő Egyszerű PIC-es digitális, tárolós oszcilloszkópot. Az lenne a kérdésem, hogy win7-en is működik? A 20másodperc adat áttöltése azt jelenti, hogy a rákapcsolt jel 20mp után jelenik meg a gépen? Esetleg van másik nagyobb tudású, hasonló után építési költségű digitális oszcilloszkóp is?
A 60MB/s elméleti értéket sohasem fogod elérni, mert néhány(talán 10%) más célokra tart fenn a rendszer! De nem egy készüléket láttam, ami >40MB/s sebességgel kommunikált HiSpeed USB2-n.
Az USB3-at meg alapban nem pendrive-al kell tesztelni, mert sajnos azok realizációja igen erősen visszafogja a sebességét. Nekem is van egy USB3-as pendrive-om(sony), ami 4x lasúbb írást tud, mint egy régi, de sokkal jobb USB2-es(tdk). Olvasásra mindkettő kb 30MB/s tudott. De ettől még maga a port tudja a sebességet, s ha megfelelő a készülék is, amit rádugsz, akkor menni is fog jól. Persze, az 5Gbit/s megközelítéséhez a vas egyéb részeinek is tudnia illik kezelni a 640MB/s adatmennyiséget! De ez nem teória, hanem csak rendszer követelmény...
Sziasztok!
SPARTAN 3 LCD vezérlő Meg építettem ezt a csodálatos Kádár Ferenc tervezte FPGA-s LCD vezérlőt. PIC- kel és XC8 ban próbálom vezérelni. A szöveg kiírásnál akadtam el, hogyan kell megadni - összerakni a text poziciót a betűvel. A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |