Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 75
(#) nlorant válasza pittti hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Ma már Eeprom-ot nem alkalmaznak mostanában a flash IC -t alkalmazzák! "Amit írtál a „gyári adatok letárolásáról” az igaz "amúgy pont azt magyarázod el amit Én mondtam! Gondoltam házi körülmények között nem mindenki rendelkezik íróval ezért javasoltam az átforrasztás!
(#) Buvarruha válasza nlorant hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Idézet:
„Ma már Eeprom-ot nem alkalmaznak mostanában a flash IC -t alkalmazzák!”

Ebbe nagyon fontos volt belekötni mi? Hagyd ezt kérlek, olyan dologba szóltál bele, amibe nem kellett volna, kérj elnézést és lépj tovább, ne kezd a cirkuszt!
(#) pittti válasza nlorant hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Idézet:
„...Ma már Eeprom-ot nem alkalmaznak mostanában a flash IC -t alkalmazzák!”

Tulajdonképpen az én szempontomból lényegtelen. A technológia fejlődésével lépést tartva persze hogy váltanak a gyártók - de nézd az egy generációval ezelőtti WD-ket, vagy a Samsung Spinpoint szériát - itt még vastagon az Atmel Eepromjait használták. És ezekből a merevlemezekből sokszázezer került forgalomba csak a kis hazánkban (jelentős részüket a mai napig használják) - tehát aki ezzel komolyan foglalkozik, bőséggel találkozik még Eepromot tartalmazó merevlemezzel...
(#) Macsek71 hozzászólása Feb 17, 2015 /

Köszönöm Uraim a válaszokat !

Sejtettem, hogy kuka lesz a meghajtó, de itt említem meg - nem ismervén a SATA lelkivilágát - bíztam benne, hogy esetleg másik "rendszert" alkot a meghajtó kétféle ( SATA és standard) tápellátása .

Ha lesz kis időm szétbontom, úgy is szükségem lesz a benne található csapágyakra, mágnesekre ...
(#) pittti válasza Macsek71 hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Nem - nem. Tápellátása csak egy van annak a szegény merevlemeznek, csak mindkét szabványú csatlakozóra ki van vezetve. Gyártott ilyeneket anno a Maxtor, és a Hitachi is.

(az átállás kezdetén sok gépben volt SATA-s alaplap, de a tápegységeken még nem volt ilyen tápcsatlakozó. Ezzel a megoldással meg lehetett spórolni az idő előtti tápcserét.)
(#) nlorant válasza pittti hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Megjegyezném hogy a sata tápban kimegy a 3,3 V is de ezt a HDD magának is átalakítja ha szükséges neki bár ezt általában az elektronika használja de Sata tápból kevés HDD használja ki a 3,3 V ágat magának mert a gyártok ezt általában kerülik és ha szükség van a 3,3V ra akkor azt átalakítják ezért ezt a csatit nagy részben be sem kötik!
(#) nlorant hozzászólása Feb 17, 2015 /

SA (system area) Területen tárolt adatok:

1. Smart Data
2. System Logs
3. Serial Number
4. Model Numbers
5. P-List (Primary Defects List - manufacture defect info that does not change)
6. G-List (Grown Defects Lists - sector relocation table)
7. Program Overlays - Firmware, Executable Code, or updates
8. Zone Tables
9. Servo Parameters
10. Specific Tables like RRO - (recalibrate repeatable run-out and head offsets)
11. Test Routines
12. Factory Defaults Tables
13. Recalibration Code Routines
14. Translator Data:
a. Converts Logical and Physical Address to locations on the drive
b. Heads and Track Skewing Info
15. Security Data Passwords for drive - possible encrypted info.

Legyünk korrektek ha már fejlesztjük az embereket!
(#) datahungary válasza Zotya27 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szia,

Az író/olvasó fej próbálná magát kezdő pozícióra állítani vagyis inicializálni, ezért a felpörgés és leállás. Sajna csak összetett szoftveres javítás után lehet hozzá férni az adatokhoz, de ehhez célhardver és spéci szakértelem szükséges hozzá.

A megoldás szerintem az lehet, hogy a fellelhető adatmentő cégek közül választasz egy neked szimpatikusat és persze megfizethetőt. Tudom, hogy ezzel nem sok újat írtam, de sajn a ez a helyzet.
(#) Master X hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok!

Egy kis segitséget szeretnék kérni adott volna egy WD 2 T winyó típusa WD20EARX sata 64mb cache , a hd sentinel felismeri de a win nem akarja egyik napról másikra csinálja ezt , külsőre látható sérülés nincs rajta.
Mi a bubánat csinálhatja ezt vele ,esetleg létezik hozzá valami program amivel meg lehet csinálni???
találkoztatok már ilyen hibával ? vagy alapjáraton Tipus hiba.
(#) pittti válasza Master X hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Vizsgálat nélkül nehéz pontos diagnózist adni, de igen - ez jellemzően a Green WD-k hibája. A hibás szektorok magas száma miatt elfogyott az erre a célra fentartott tárterület (Glist corruption), ilyenkor a firmware letilt. Ez időlegesen feloldható (amíg az adatok lementhetők róla), de maga a hiba nem javítható. Ha a Sentinel „attributum5” hibát jelez, akkor ez van.

Amúgy lehet még SATA adatkábel hibája, tápellátási hiba, partícióstábla törlése - egy kép a lemezkezelőről nagyon sokat segítene...
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) Master X válasza pittti hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Itt a kép , hátha segit szeretném megmenteni ha megoldható és köszönöm a segitségedet

névtelen.JPG

(#) pittti válasza Master X hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Azt látni rajta, hogy nem Glist hiba lesz (szerencsére). Viszont amit kértem: jobb klick a számítógép (sajátgép) ikonon, kezelés, lemezkezelés - itt található amit kértem.

(ha megtaláltad, nyomj egy ALT + Print Screen-t, ezzel a vágólapra teszed az aktuális ablak képét - nem kell fotózni)
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) Master X hozzászólása Márc 3, 2015 /

Azért Lefotoztam erre gondoltál?

DSC_0403.jpg

(#) pittti válasza Master X hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Igen, erre. Ezt megelőzően volt partíció és adat ezen a merevlemezen, tehát használtad?
(#) Master X válasza pittti hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Igen használtam egyik napról a másikra csinálta ezt , szerinted??
(#) pittti válasza Master X hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Valami törölte róla a partíciót. A winyód gyakorlatilag hibátlan, és pontosan olyan üres mint egy gyári új, amit most raknak először gépbe.

Ha csak használni akarod, akkor először jobbklick a baloldali kisebbik ablakon (ahol inicializálatlannak jelzi), lemez inicializálása, - ezután jobbklick a jobboldali hosszabbik sávon, új partíció létrehozása, formázása és kész - használható.
Ebben az esetben minden rajta volt adat elveszik róla!!!

Ha az előzőleg rajta levő adatok is kellenének, az bonyolultabb, menteni kell ami mindig kétesélyes dolog. Első nekifutásra próbáld meg ezzel.
Minden feltett kérdésre a pontos választ kell megadni, inkább ellenőrizd kétszer!
(#) Peter911 hozzászólása Márc 3, 2015 /

Üdv! Néhány hozzászólással ez előtt volt szó a G-list-ről és P-list-ről. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: Milyen windows7-en is futó szoftverrel tudom én ezeket szerkeszteni és hogyan?
Példa: Adott egy merevlemez, amin csak egy darab "lassú" (nem teljesen rossz) blokk van. Mivel a többi része hibátlan, csak ezt az egyet szeretném használaton kívül helyezni. Mert ha ehhez a lassú blokk hoz ér a fej, akkor olvasási hibát okoz. Nekem pedig megérné az az adatterület-csökkenés, ha a merevlemez működése biztonságossá válna ezek módosításával.
Remélem értheten írtam mindenki számára, hogy mit is szeretnék... Köszönöm előre is a segítséget!
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Ez egy jó kérdés, értem én hogy mit akarsz - de ez így, ebben a formában nem fog menni. Nem azt mondom hogy nincs ilyen szoftver, de ezeket csak a közvetlen hozzáférésű hardveres kártyákhoz (PC3000 UDMA, HRT, MRT Pro) adják, és csak azokkal használhatók. A Windows-ok ugyanis nem engedik a közvetlen perifériakezelést, minden a kernelen keresztül történik.

Másik - az SA terület manipulálása nagyon kockázatos dolog (az emlékezetes Seagate 7200.11-es botránynál a hibásan megírt firmware bizonyos esetekben regiszter túlcsordulást okozott, egy-két byte hiba volt „csak”, de ez a merevlemez teljes használhatatlanságát eredményezte.), ha elrontod repül a merevlemez a kukába. Arról nem is beszélve, ha egy ötletes vírusíró beépíti ezt a kódot a „termékébe” - sorozatban tehetné tönkre javíthatatlanul a merevlemezeket. Nem véletlen, hogy a gyártók semmi infót nem adnak ki erről, és programot sem készítenek hozzá.

Amit megpróbálhatsz, a DALAS teljes verziója képes rá, hogy a megadott LBA szektort hibásnak jelöli (beteszi a Glist-be), de a Plist-hez nem nyúl. Vagy valamelyik MHDD script-el operálsz (makebad), ez kb. ugyanazt csinálja.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Még egy apróság - nem írtad hogy milyen típusú merevlemezről van szó, de ha 10 évnél nem régebben vetted, akkor már tartalmaznia kell a S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) technológiát. Ennek az a lényege, hogy minden indulásnál, és menetközben is figyeli a merevlemez állapotát, a bizonytalan szektorok először megfigyelés alá (Pending List) kerülnek, majd ha a hiba továbbra is fennáll, akkor kicseréli az erre a célra fenntartott tartalék területről (Reallocated List vagy G-list).

Ha ez nálad nem következik be automatikusan, akkor ott egyéb gondok is vannak, - lehet annyi hibás szektor, hogy már elfogyott a csereterület, ezesetben pedig felesleges beszélni róla.
(#) bbarna hozzászólása Márc 13, 2015 /

Üdv! Samsung HD154UI hdd 5 V-os biztosíték értéke után érdeklődnék(a kis mákszem jobbra), valamint arról,hogy mi okozza általában a "kiégését"?Holnap szeretném megméregetni és segítene az infó a hiba keresésében.
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) bbarna válasza bbarna hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Szép, jó reggelt!
Az esti kérdésem igencsak elhamarkodott volt! Mentségem nincs, annak ellenére, hogy egy külföldi fórumban talált kép alapján tettem fel. Az a "mákszem" egy igen magas (200Mohm felett) értékű lehúzó ellenállás lehet és nem ott van a baj. -A baj ott van, hogy azt se tudom, hol keressem a bajt!-
A baj pedig az, hogy a hdd fel se pörög. A képen jelöltem pár mérési eredményt. Jó tippet, segítsé-
get köszönettel veszem!
A Marvel-ha jól tudom-IC-n lévő felirat:
" Az IC némelyik lábán 0,1-0,2 V"
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015

samumért.jpg

(#) Buvarruha válasza bbarna hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Azok szupresszor diódák, amik túlfeszültség esetén védik az elektronikát. Ha az egyik ledurrant mennie kellene, mert működés szempontjából nem léneges. kivéve, ha rövid záras, de ezeesetben csak le kell szedni a panelről.
(#) pittti válasza bbarna hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Olyan, mintha nem kapna rendes tápfeszültséget.
A supressorok pozitív oldalán (+ a jelölése) mennyi mérhető?
(#) bbarna válasza pittti hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Köszi,hogy foglalkoztok vele.Kiegészítettem a képet.
A Marvell engedélyezi a motorvezérlőt? Sajnos nem találok róla adatlapot.

samumért.jpg

A Marvell CPU vezérel mindent. Ebben van a firmware indító része is. Ha az szállt el, akkor már régen rossz. Megmérted amit kértem?
(a két supressor, az a két fekete kocka az első képeden)

Arra gyanakszom én is, de nincs tapasztalatom hdd téren.
A mérést az előző hsz-emhez mellékelt képen láthatod.
(#) pittti válasza pittti hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Olyan, mintha a vezérlő CPU nem kapná meg az 5V-ot. Végig kell mérni az 5V-os ágon mindent (sajnos már találkoztam olyannal is hogy a nyák átvezetése szakadt meg belül (többrétegű a nyák, ezért forrasztani is igen igen óvatosan lehet!)

A supressorok biztosan nem rosszak - ha valamelyik leül, a táp be sem kapcsolna.
Másutt lesz ott a gond.
(nem ez az a Vaterás winchester amit már harmadszor adtak el tegnapelőtt?)

Köszi, neki állok.
Ha jutok valamire jelzem.

Vaterás, de még a múlt héten vettem kíváncsiságból,meg hátha szerencsém lesz, a nem pörög fel hibával.
Erre gondoltál?
Következő: »»   42 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem