Fórum témák
» Több friss téma |
A gugli egyetlen találata: "RTW 98044 CASSETTEN UND BANDLÖSCHGERÄT"
Szalag (kazetta)törlő készülék. Mégnesszalag tartalmát törli erős mágneses behatással.
Magyarul ez egy elektromágnes. Köszi!
Idézet: Hát, ez igen! Ez már majdnem fából vaskarika. „egy alumínium fix vasdarab”
Sziasztok!
Ezek vajon milyen "négylábú" állatok? Valaki kifejtené nekem? Köszi!
Szerintem ellenállásháló lehet a ráírt értékkel. Alsó-felső lábak között kéne ellenállást mérni. Kár, hogy a REMIX-nek nincs ilyen internetes katalógusa mint a TESLA-nak. Esetleg a hőhatás változására végbemenő enyhe ellenállás változást küszöbölték ki a négy ellenállás egy tokba rakásával (mármint, hogy egyszerre változzon az összes értéke és ugyanannyit). A ráírt tizedes érték a tűréshatár lehet. Ez esetben az előző felvetésem ül, mivel műszerellenállásokról van szó.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Na de ha tényleg az. A műanyag házból áll ki egy ceruza vastagságú aludarab, olyan 1-2 cm-re.
Én informatikus vagyok, nem műszerész, úgyhogy ha nem voltam szakszerű, bocsi.
Közben az jutott eszembe, hogy akár pi tagok is lehetnek. És akkor a tizedes érték a csillapítás lenne Neper-ben. A 70-es években azt még előszeretettel használták. Mármint a Nepert.
Igen, erre utal a Zo=600 ohm jelölés az impedanciára utalva.
Lehet, pláne azért mert ilyenről, hogy pi tag meg Neper még nem hallottam. Pedig pár szakkönyvek már végigolvastam.
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
1975-ben végeztem a Kandón. Én még tanultam a Neper-ről, de azóta sem találkoztam vele
![]()
Én meg most kezdtem a Révkomáromi szakmunkásképzőt (4 éves), szóval nem is fogok hallani róla. Viszont most már tudom, hogy egy dB-hez hasonló mértékegység. Ennyivel is okosabb lettem.
Annyira hasonló, hogy az átszámítás 8,8 dB = 1 N. A Néper az e alapú logaritmus, a dB meg tízes alapú logaritmus.
Sziasztok! Nem vagyok biztos a dolgomban ezért inkább kikérem a ti véleményeteket is, hogy mi is lehet a pirossal bekarikázott alkatrész. Meg tudtok erősíteni abban, hogy ez egy Texas Instruments által gyártott 74HC14-es?
Igen, annak tűnik.
Üdv!
Lehet, hogy nem itt kellene feltennem a kérdést, de szerintem ide illik legjobban. Vettem egy SMD HCF4094 IC-t. Ilyesmit. A kérdés az, melyik az 1-es láb. Nincs megpontozva. A rányomtatott szöveg mérvadó lehet? Vagy mérjek inkább valamit?
DIP és SOIC tokok esetén a feliratból is lehet következtetni. Szemből nézve ha jól állnak a betűk és olvasható a felirat, akkor a bal alsó láb az 1. láb.
De mindig szokott lenni valamilyen jelzés: Pont, az 1. és az n. láb közötti rövid oldalon benyomás a tokon, az alacsonyabb sorszámú lábak felé elvékonyított tok, stb. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
A tokozás 1. lábat tartalmazó lábsor feletti éle le van törve. (Az első láb a bal oldalon van.)
Felirat alapján raktam, de valóban le van törve a kisebb sorszámú oldal. Ilyen apróságok felett mindig elsiklok.
![]() Köszönöm mindkettőtöknek.
Kedves Mindenki!
Új vagyok a fórumon, remélem nem okozok gondot ezzel a bejegyzéssel. Nem találok már napok óta egy termisztorról semmit. Ősrégi darab lehet. Remélem itt megkapom a választ hogy milyen specifikációkkal bír ez az alkatrész. A külső burkolaton semmilyen jelzés nem volt található, ezt eltávolítottam és terepzöld alapszínű egységen a "TDK 312 4" felirat volt látható. Ebből a TDK sejtésem szerint a gyártó, viszont a típusra semmit sem dob ki a Google, és mivel nem vagyok elektroműszerész nem tudom mi ennek a jelentése. Remélem tudtok segíteni. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Szia!
Pozíciórajza szerint ellenállás.... Lehet hogy NTC lenne?
Rajza szerint a JIS (Japan industrial standard) termisztor az biztos, de hogy milyen értékekkel bír, az feladta a leckét nekem.
A kapcsolást kellene látni. Ellenállásméréssel mi látszik rajta?
Ellenállásmérésnél ugráló értékeket látok, nem fixálódik. Tudni kell hogy ez egy hibás alkatrész amit pótolni szeretnék.
Ritka az az eset, amikor egy ohmos alkatrész úgy romlik el, hogy az értéke ugrál. Kontakthiba lehet mérés közben.
Az alkatrész funkciója alapján valószínűleg tudunk javasolni értéket az áramköri részlet alapján.
A képen látható kapcsolás alapján is lehet HC14-es. Alul és felül is egy-egy integráló tag van bekötve feltehetően jel késleltetés miatt. Ezek huzalozása megfelel a HC14-nek.
Nagyon nagy valószínűséggel az.
Most nézem, mit alkottam.
![]() Olvasd így: "Valószínűleg tudunk javasolni értéket, ha az áramkörből kiderül az alkatrész funkciója."
A sematikus rajzon nem szerepelnek a diódák.
Pedig én négyet is látok.
![]()
Sajnálom, reggeli fáradtság eredménye..
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |