Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ez lenne az, csak az alkatrészek más típusúak és vannak benne visszajelző LED-ek. A képek között megtalálod a kész áramköröket is. Kapcsolási rajz
Sziasztok!
Vadak ellen szeretnék villanypásztort. Olvasgattam a fórumot és találtam két hasonló inverteres áramkört. Képeknél beültetési rajzokat is. A TO3-as BU326 vagy T0220-as BUT12, 2SC2626-ös a jobb? Akkuról szeretném, 12V-os (6VA-es) trafóm van és egyenlőre kaptam egy 12V-os Trabant gyújtótrafót. Itt a két rajz melyet látok a fórumon: Bővebben: Link Bővebben: Link Találok a fórumon nyákrajzot is? Persze a beültetésiből meg tudom oldani. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Fémkeresővel. A Pi-detektor még 500 méterről is jelzi a villanypásztort.
Szép napot mesterek! Van valakinek ötlete vagy rajza a képen látható visszajelzőnek? Hogyan is működik? Csak a karámon van nincs földelve és úgy jelez!
Válaszokat előre is köszönöm!
Bővebben: Link
de nem vagyok biztos benne, hogy villanypásztorral is működhet-e...
Hasonlóra tippeltem volna én is de ezzel nem tudom menne e. Milyen dióda lehet ez? Nem bírtam még hozzá jutni ilyenhez hogy szétszedhessem pedig jó lenne.. Várnék még ötleteket!
Mellékelve
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
És ez működne is egy 10kv karámon is? Ha elvileg ilyen "egyszerű" akkor boltba miért 7-9 ezer egy belőle? Más dióda nem jó csak ez?
Sziasztok! Tönkre ment a villanypásztorunk impulzustrafója (? - a primer oldal két vezetéke ellenállás nélkül vezet). A kérdésem az lenne, ezen konstrukció megépítéséhez használhatok-e fénycső gyújtó trafót? Azt olvastam, hogy a nagy teljesítménye miatt "nagy körültekintést igényel" a használata, na de ha 9/230v-3,6w nyáktrafóról üzemelem, akkor is veszélyes? Vagy egy teljesen más konstrukciót kellene választanom a megépítéshez? Még annyi, hogy a gyújtó kondenzátor 25µF-os, remélem ez nem gond. A segítséget előre is köszönöm:
Lajos
Biztos a trafó rossz? Elég kis menetszámú, viszonylag vastag huzalból van az a primer, nem kell, hogy jelentős ohmos ellenállást képviseljen.
Szia . Több sebből vérzik ez a panel így ránézésre is .
A D19 dióda egyik lába kicsípve .A töltő trafó (fazékvasmagos ) felső fele szintén hiányzik (letörve ) . De még több baja is lehet ezek után .
A D19-t én csíptem ki, mert zárlatos volt, amit egy ún. szakember nem vett észre, viszont kicserélte a nagyfesz tranzisztort és már ő sem tudja milyen volt benne. Vsz. ő feszegette a trafót, ami egyébként működik. Számomra nagyon bonyolult ez a kapcsolás, ráadásul két oldalas a nyák, így hetekbe telne, mire le tudom rajzolni a sémáját, ezért szeretnék inkább egy újat építeni.
Én is inkább újat készítenék . Itt vannak fent kapcsolások is meg ,írott anyag is bőven érdemes rá időt szánni sok hasznos infót lehet összeszedni.
Én az inverter ,triak, autó gyújtó trafóst tartom viszonylag a legjobbnak. A saját pásztor azért is jó mert azt tudod szervizelni míg élsz Üdv
Kipróbáltam, kiválóan működik a mobiltelóval , elég 1 dióda meg egy kis plusz drót antennának na meg persze a led és már is működik, de sajna a villanypásztorral nem, vag yis annyira picit villan hogy nem mérvadó.
Közben néztem a kicsit fentebb linkelt képen lévőt, és kiderült hogy az biza elemes, azért tud akkorát villanni...
Glimmlámpa a pásztor vezetékére erősítve, szintén egy kis antennával .Kipróbált működő dolog.
üdv
Megépítettem ezt a kapcsolást amit mellékeltem képnek. Az első fele tökéletesen megy 2,8khz-en (nyáktrafó).
A második részében már valami gond van,és nem tudom hogy honnan ered a hiba. A Diak és a Thyristors cseréltem benne. A Diak szépen 30-32V körül vezet. Thyristors (BT151),most cseréltem helyesen raktam bele az áramkörbe. Az Ri-nek egy 1M ellenállást és egy 1M potmétert kötöttem sorba. A 22µF-kondenzátoron csak a Diak feszültségét mértem. Szikra egyáltalán nincs. Valaki aki összerakott egy ilyet,vagy tapasztalt hasonló esetet,mondja el ha tudja mi lehet a hiba oka.
Szia!
A trafó 230-as oldalán hány V-ot mérsz?
Akkor valami szakadás lehet, ha a tirisztor helyesen van bekötve. A diak begyújt, akkor a trisztornak is mennie kell. Van glimm izzó kontroll lámpának bekötve? Csak ellenőrzés végett, hogy a gy.trafót kizárjuk, mint hibaforrást.
Párhuzamosan a c6 kondi után és a föld között? nincs,és még csak glimm izzóm nincs. Majd szedek valahonnan (tudom honnan tudok),és a holnapi nap folyamán írok újra. De tegyük fel,ha izzó világít de szikra nincs? Mert a 1-es és a 15-ös pont között mértem a gyújtótrafónak a tekercsének ellenállást.
Én a 230V-os kimenettel párhuzamosan szoktam tenni, így amikor üt akkor kialszik. Szerintem vagy szakadás van valahol, vagy a tirisztor rosz esetleg mégis hibásan van bekötve.
Tirisztort most cseréltem egy újra,az nem lehet hibás. A bekötése (Bt151)
1. Láb test 2. Láb táp 3. Láb diac Így van nálam bekötve. érdemes lenne megpróbálni egy másik gyújtótrafóval?
A C6 kondin kicsit keveslem a 195V feszültséget,bár ez is elég lehet kisebb karámhoz.A C6 kondin stagnál,beáll a 195V vagy kb. 1mp időközönként leesik,majd újra beáll?Ha csak beáll és nem változik akkor nem megy a kisütőkör,nem vezet a tirisztor vagy szakadt a trafód.Ha autótrafó akkor az egyes és 15-ös kapcsok között mérj ellenállást,csak pár ohm lehet,aztán mérj valamelyik kapocs és a gyújtókábel kivezetés között ellenállást,olyan 5-7 kohm kell legyen.Keress átvezetési,zárlati hibát a panelon.
Innen folytatjuk.
Szia:Szerintem mérd le a gyújtótrafót mert lehet,hogy szakadt.Azért mondom mert én is ugyan ezt az áramkört raktam össze és nekem sem volt szikra(vadi új lada trafófal jártam így)
Üdvözlök mindenkit!
Olyan problémával küzdök most, hogy a BSS-en található villanypásztor 2, kapcsolást megépítettem már egy jó párszor, de eddig nem használtam nagyfrekvenciás tápot hozzá, de most muszáj vagyok. A probléma az, hogy egyszerűen megöli a nagyfrekis tápokat, 3x bedugom és a tápnak annyi is! Azt néztem, hogy a 9/230-as trafó ami csinálja a 300V körüli feszültséget, ennek a trafónak a mostani primer tekercse a nagyfrekvencia miatt visszahathat a nagyfrekis tápra és ezért hal meg! Ezt hogyan lehetne kiküszöbölni, hogy a tápra ne hasson vissza? Én arra gondoltam, hogy egy 0,1 Ohmos ellenállást sorba kötni a pozitív ágba és erre az ellenállásra párhuzamosan egy pár nF-os kondit tenni és így hátha nem öli meg a tápot, csak jó lenne tudni az értékeket, ki lehetne mérni, de így oszcilloszkóp nélkül nehézkes! A válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
zosza18: 22µF kondi töltődik.
erdgab:A 195v nem a kondin van,hanem a trafó kimenetén,a Greatz híd előtt. Ránéztem a gyújtótrafóra,és a Kimenet és egyik (1-es,15-ös),ponthoz se mértem ellenállást,valószínűleg a gyújtótrafó megdöglött. Holnapi nap folyamán kicserélem én elmondom hogy mi változott. A trafónak a kimenetét ami most 195v mivel növelhetem? Nagyobb frekvencia?
Akkor a trafó kuka! Az alkatrész értékek mik az 555-ös körül? Én erdgab értékeit javaslom Neked, amik: R1=500-600R R2=2,2k D1-et vedd ki! Ezekkel az értékekkel kb.: 300VDC lesz a kimeneten.
Én a D1-et sorba kötöttem,nem párhuzamosan. És az kell csak a fordított polaritás ellen,mert ha rosszul van rárakva,akkor megfekszik a cucc.
r1:1k r2:2k c2:2db párhuzamosan 100nF kondi =200nF Tévedtem,rosszul emlékeztem, így csak 1.443Khz-en nyom. Vegyem ki a másik 100nF kondenzátort? Mert akkor felmenne 2.886Khz-re. Hagyományos nyák trafó van benne.
Én nem teszem be a D1-et, Te dolgod. A kondit csereld ki kisebbre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |