Fórum témák
» Több friss téma |
Hallgassátok!
![]() És ha tehetitek, támogassátok! Az Alapítvány számára felajánlható 1% adószáma: 18639883-1-12
Sziasztok.
Van egy B46-os sztereó TESLA orsós magnóm. Már három napja javítom. Az elektronikát már megjavítottam, három tranzisztor ki volt törve a panelből, de olyan hülyén, hogy a Ge tranzisztor lábára húzott színes csövek takarták a törést. Hát érdekes akció volt, a háromból kettő a panelnét tört el, ezt könnyű volt megjavítani, de a harmadiknak a lába 3mm-re a toktól tört el. Ahhoz kellett hozzáforrasztanom a láb többi részét. Mondom Ge tranzisztor! Csehszlovák pillanatpákával sikerült úgy összeforrasztani, hogy nem kapott hősokkot szegény tranzisztor. Most már az elektronika rendben. Mielőtt nekiálltam az elektronikának a mechanikát javítottam. A lejátszás elindult, az elektronika megjavítása óta szépen játszik le, nem torzít. Amit nem bírok rendbe tenni az a gyors pörgetés és ezzel kapcsolatban kérnék segítséget. A motor szépen forgatja a tüskét, mindig azt amelyiket kell. Jó erős, mert alig bírom kézzel lefogni. Viszont, ha rajta az orsó akkor nem bír tekertetni. Vegyük példának a jobbra gyors pörgetést (a másikkal ugyan ez a helyzet). Felhelyezem az orsót, majd elindítom a pörgetést, erre a motor teker egy fél menetet (megcsúszik a fék), majd egyszerűen lefúl. Ahogy figyelem a mechanikát, azon az oldalon ahonnan a szalag letekeredik nem csúszik meg a kuplung a tüskében. Ugye gyors pörgetésnél a fék fékezi az orsó alsó tányérját, a kuplung megcsúszik és a felső tányér elforog. Na nálam sajnos nem forog el a kuplung. Ha a féket kiiktatom, vagyis az alsó tányér is foroghat szabadon, nincs ami lefékezze a tüskét szépen működik a gyors pörgetés. Próbáltam a tüske alján lévő laprugóval gyöngíteni a kuplung szorításán, de csak akkor működik, ha kiveszem a laprugót. Így viszont nem működik a fék, ezért lefut a szalag. Illetve működik a fék, csak mivel nincs kapcsolat az alsó és a felső tányér között (a fék az alsót fékezi) így a centrifugális erő miatt forog tovább az orsó. A tüske tengelye szépen csúszik, nem szorul. Valakinek van valami ötlete? Hozzáteszem, ebben a magnóban filces dörzskuplungok vannak, vagyis mind a két forgási irányba ugyanolyan nehezen tekerednek. Előre is köszönöm.
Nem lehet, hogy a közlő görgő gumija kemény kopott csúszik? A fékek kiemelnek rendesen?
Fel lett csiszolva, ha lefogom a tüskét kézzel akkor megcsúszik a kuplung. Az alsó tányér forog tovább a felső amit lefogtam az pedig áll, szóval a motor a közlőgörgőn keresztül jó erősen forgassa a tüskéket. A probléma ott van, hogy az a tüske ami tekeri fel a szalagot nem tudja a a szalagon keresztül eltekerni a másik orsó kuplungját, mert annál a tüskénél az alsó tányért akassza a fék, a kuplung pedig nagyon erős kapcsolatot tart fenn a két tárcsa között.
Azt, hogy érted, hogy a fékek kiemelnek rendesen?
A két tárcsát széjjel szedted? Van közöttük egy filc karika. Az szokott ragadni a dzsuvától. A két tárcsa közös tengelyén van egy laprugó, annak az erőssége állítható a rugó elfordításával.
Igen szétszedtem. Szép tiszta. Kicsit be volt zsírozva a tengely, de azt kimostam belőle. A laprugóval a leggyengébb fokozat van beállítva.
Megjelöltem a fékeket.
Itt a javítási leírás. Igaz ez B41, de szerintem nem sokban tér el a B46-tól.
Na! Találtam B46 szerviz manuált is. Csak túl nagy ide. Holnap elküldöm neked.
A fékeket tudom, hogy mik és hol vannak.
![]()
Szerintem arra gondolhat, hogy annak, ami az alsó tárcsát fogva tartja, annak tekercselés közben el kéne engednie, és hagynia szabadon futni az orsót. Az orsóféknek épp az a lényege, hogy csak üresben (Stop lenyomására) lassítsa le az orsókat, akkor viszont minél hamarabb. Ahogy leírod, ez a működés így még gyengébb kuplunggal is csak a szalagot nyújtja, semmi értelme nincs.
Mindjárt elküldöm neked a javítási doksit. Ott leírja, hogy mely üzemmódban mennyire kell eltávolodnia a fékpofának a tárcsától. Amúgy minden üzemmódban súlyfék működik. Ezért lehet csak fektetve működtetni a magnót. A dupla fekete tárcsa egy filckarikán csúszik az alatta lévő fehér tárcsán. A fékerő a szalag mennyiségétől függ.
Itt a fék. A baloldali 0,7mm-re a jobboldali 1mm-re kell kiemeljen. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
A féknek fékezni kell a tárcsát, mert ha nem akkor jobbra pörgetéskor nincs gond, de balra pörgetéskor ellenkező irányba indulna el a két tüske ugyanis a jobb oldali tüskét egy lassító szíjáttételen keresztül folyamatosan forgassa a motor, csak fékezéskor az alsó kuplung megcsúszik így a tüske áll. Gyorspörgetéskor a másik kuplungnak kéne megcsúsznia, de nem csúszik meg. A félreértések elkerülése végett. Ebben a magnóban a tüske három tárcsából áll. Van egy alsó tárcsa, a jobb tüskénél ezt forgassa a motor folyamatosan. A bal oldalon ezt a tárcsát egy lemez rögzíti elfordulás ellen. Ez a tárcsa és a középső tárcsa között egy filckuplung van, ezt a középső tárcsát fékezi a fék. Fékezéskor a kettő közötti kuplung csúszik meg. A középső tárcsa és a felső tárcsa között szintén van egy filckuplung (ennek lehet az erősségét szabályozni a laprugóval) amin keresztül eljut a forgás lejátszáskor a tüskére ami a felső tárcsa is egyben. Ennek a kuplungnak kéne megcsúszni gyorspörgetéskor. A bal oldali ugyan ez.
Itt vannak a kuplungok. És a hajtás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Köszönöm az ábrát, a német szervizkönyv nekem is megvan. De ez az ábra a lejátszásra vonatkozik nem? Ha gyorspörgetéskor elemelkedne a fék a jobb tárcsától akkor széttépné a szalagot, mert ellenkező irányba indulna el a két orsó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Nincs ott akkora nyomaték! De, ha a fék fogná akkor szakítana.
Köszönöm a segítséget, rájöttem hol a hiba. Abból indultam ki amit láttam, de most, hogy jobban megnéztem az ábrát amit mellékeltél a fékekről rájöttem, hogy az ábrán hatossal jelölt alkatrészt valaki csúnyán elgörbítette, így nem tudta gyorspörgetéskor vezérelni a fékeket. Az a gondolatom jó volt, hogy a jobb oldali tárcsát folyamatosan fékelni kell a folyamatos meghajtás végett, de most, hogy visszagörbítettem az alkatrészeket már látom, hogy ha jobbra pörgetésre kapcsolok akkor csak a bal oldali tárcsa fékjét oldja fel, a jobb továbbra is fékel, így már világos a működése. Már csak a pontos beállítás van hátra.
Köszönöm.
Nagyszerű. A német doksiban le van írva, hogy mekkora átmérőnél mekkora fékerők vannak.
Nem értek németül és nem is tudok fékerőt mérni. Én csak annyit látok, hogy szépen pörget jobbra, balra és szépen játszik le torzítás nélkül. Majd még a felvételt kell kipróbálnom, de ahhoz először kábelt kell készíteni. Hamarosan mutatok képeket, nem itt hanem a Ki mit gyűjt témában. Ígértem, mert ez nem volt annyira elterjedt Magyarországon ha jól tudom. Csak előtte kimosom a koszból.
Sziasztok!
Kis segítségre volna szükségem. Kaptam egy Rostov 105-öst. Eredetileg az volt a probléma, hogy a végfok egyik oldala nem ment. Széteszedtem és most ott tartok, hogy már az előfokról sem kapok jelet ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
Ezek az orosz csodamagnók nagy része nyugati koppintás. Általában Revox, Philips, Akai készülékek az eredetiek. Valószínűleg valamelyiknek a rajza közel azonos. Azt nézem, hogy a NYÁK rajzok mellé felírták a feszültség értékeket. Elkókat kapásból cseréld ki, mert az orosz kondi megtréfálhat. Vagy száraz, vagy átütött.
Elnéztem, az előfokról kapok jelet, csak elfelejtettem kondival leválastznai az egyenáramú komponenst. A végkfog egyáltalán nem szól
![]() ![]()
Még valami: honnan lehet ilyen magnót kapni? Persze, ha publikus. Ha nem, megtalálsz.
Például innen.
Sziasztok!
Vettem egy Telefunken Magnetophon 'Studio' 203 típusú orsós magnót, részben működőképes állapotban. Az elektronika feléled, mert hallatszik az alapzaj, és üresen a pörgetések is működni látszanak, viszont szalaggal nem megy. Első szemrevételezéssel arra jöttem rá, hogy a jobb oldali (felcsévélő) orsó erősen szorul minden üzemmódban (gyors hátra üzemben is, pedig akkor majdnem szabadon kéne futnia, ahogyan a bal orsó teszi gyors előrepörgetéskor..) Mivel a fék úgy tűnik, hogy működik, arra tudok gondolni, hogy a kenőanyag beszáradt a tengelyén.. (kazettásban találkoztam már nem is egy ilyennel). No de; hogyan lehet levenni az orsót a tengelyről? Nem látok olyasmi tengely végére rápattanó gyűrűt, mint a kazettásokon...
Szia!
Konkrétan ilyet még nem javítottam, de nézd már meg alulról a mechanikát, nem-e alulról fogja egy zéger a tengelyt, és azt kivéve komplett kihúzható felfelé az egész orsózó szerelvény.. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
A képen látható három csavar levételét , próbáltad?
Ez ráadásul a ritkább, 9.5/19-es változat. Elvileg az egész alulról kiszedhető, érdemes kidobozolni. Utána egy jó takarítás, ha nem a kuplung fogja. Az enyémet szerencsére nem kellett szétszedni. Ha jót akarsz, még érdemes zajra és párba válogatott Ge tranyókat cserélni, eléggé zajosak. Persze, ha használni is akarod. Az enyémet inkább átépítem alacsony zajú szilíciumosra. Na az még érdekes lesz. Egyébként lemez létére jó kis mechanika, nem romlik el sűrűn.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |