Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm reloop!
Délután méregetek, mielőtt éleszteném. 100VA-es a trafó és 3db TDA2050-est szeretnék táplálni vele. Ekkora feszültségnél a TDA2030 táplálása ugye már nem jöhet szóba? Az adatlapján max +-18V-ot találtam.
És ha 3db TDA2050V-t és 3db TDA2030A-t táplálnék vele? (ez lenne az eredeti tervem)
Egy 5.1-es hangrendszert próbálok tuningolni.
Megoldottam. Mivel csak a két front csatorna teljesítménye bizonyult kevésnek (csak sztereo zene hallgatáskor kellett több teljesítmény) ezért ez a két csatorna megkapta a szimmetrikus tápfeszt és a TDA2050V-ket. A többi TDA2030A-val szerelt csatorna egy másik panelen van,erre a panelre csak a pozitív tápot kötöttem,a 3as lábakat GND-re kötöttem. Ezek féltápról is megfelelő teljesítményt biztosítanak,csak a magas és a középtartományt erősítik. De ritkán is használom.
Az eredeti felállás mind a hat csatorna TDA2030A volt és egy 13,5V-os 3.8A-es 1 szekunderes trafó volt két diódás "feszültség duplázó" áramkörrel,aminek terheléskor ±14V alá is leesett a feszültsége,elkezdett torzítani és persze alapból búgott. Mivel voltak a fiókomban TDA2050V-k mondom miért ne,persze ez hozta magával a tápegység cseréjét és a hűtőfelület háromszorosra növelését is. De gondolom ez ismerős neked. A változás megdöbbentő,megérte foglalkozni vele. Még egy táppal kapcsolatos kérdésem lenne: Ha tettem biztosítékokat a szekunder tekercsek és a graetz híd közé,akkor a pufferkondik után az egyenfeszültségű részből elhagyhatom a biztiket vagy oda is tennem kell?
Az egyenfeszültségű tápágban akkor érdemes bennhagyni a biztosítékot, ha van DC-védelem a hangszórók és az erősítő között.
Ne hagyd el, mert a puffer elé (akár a váltófesszel sorosan) kötött biztosítón ak fel kell töltenie a kondit, ezért az értéke - még lomha típus esetén is - többszöröse kell legyen a normál áramnak (vagy gyakran, indokolatlanul is kiolvad). A puffer utáni biztiknek van esélye megvédeni a félvezetőket/hangfalat, mert ide csak a szükséges áramra méretezett való. A kondiban tárolt energia tudja igazán meghegeszteni a félvezetőket.
Köszönöm válaszod!
A toroid 100VA 240V/2x17V 2x3A,a tápban 2db 10000µF van. A váltóáramú körbe 2db lomha 10A-es,az egyenáramú körbe 2db 4A-es felállás életképes lehet?
Sziasztok
A képen látható tápegységet építettem a 3db TDA2050V megtáplálásához. Kérdésem az lenne, hogy milyen paraméterek és mennyiben változnának,ha a két szekunder tekercsre két külön graetz hidat kötnék? Jelen kapcsolással is kétütemű kétutas egyenirányításom van? Vagy azt csak a külön 2db graetz-el lehet megoldani?
Hello! Ez a kapcsolás is kétutas. Van aki jobban szereti a külön egyenirányítót, de szerintem ez is tökéletesen megfelel.
Megmérted összeadódik a két szekunder feszültsége?
Megmértem, ahogy javasoltad. Nem jól volt bekötve,mert pár tized voltot mértem. Megfordítva az egyik párt megjelent a dupla szekunder feszültség.
Az erősítő abszolút búgásmentes lett,és nagyon jól szól. Próbáltam valami dizánjt is adni neki,a tápegység egy átlátszó mart plexi házba került a láda tetejére. Ha érdekel titeket,teszek fel róla képeket.
Naná! Minden hobbi munka képe tartogat valamit !
![]()
Bocsánat a minőségért.
Még a héten ráépül a seggére a nagyobb hűtőborda is és lövök jobb minőségű képeket.
Sziasztok! Autós erősítőhöz szeretnék tápegységet készíteni, hogy álljak neki?
Elsőnek szerezz egy jó nagy Trafót, egyenirányító diódahidat, és pufferkondenzátorokat.
aztán lényegében ennyi?
Azt se ártana beírnod, miféle és mekkora tápot kér az erősítő direktben.
Amiket én láttam a 12V betápból DC-DC konverterrel állítottak elő nagyobb szimmetrikus feszültséget az erősítő végfokozat táplálására.
Én megnézném, hogy mekkora tápfeszültségről üzemel a végfokozat és ahhoz készítenék tápegységet.
Hello!
Először is meg kellene mérni (pl. DC lakatfogóval) milyen áramfelvételre kell/lehet - teljes kivezérlésnél - számítani! Ezt leginkább autóba építve, hangszórókkal, és járó motornál (14.4V) illik megmérni. Jó lenne azt is tudni mi célból épül majd a tápegység (beméréshez, akku pótlónak...stb.), azaz mennyire kell majd stabilizált feszültség. (például: az autós erősítők pontos (!) teljesítmény mérése amatőr laborban már nem az egyszerű kivitelezés fogalmába tartozik) Ha ezek már tisztázottak, megy a válasz ! ![]()
Szöget ütött a fejemben, hogy a DC lakatfogó hogyan működhet? Valaki elmondaná a mérési elvet?
Lineáris Hall-elem van a vasmagba "flexelve".
Lenne egy VST-2-24/10 tápegységem, a Híradótechnikai Vállalat terméke a '80-as évekből.
Tudna valaki erről kapcsolási rajzot adni?
Nem tudom hogy ez melyik, több változata is volt a VST-nek. A tanyán találsz VST3 rajzot, lehet hogy ilyet is, keress rá.
Lenne egy kérdésem a banana pro tápellátásával kapcsolatban.
Alapból 5V 2A az igénye ez 10W . Ezzel akár képes meghajtani egy 2.5" laptop Hdd-t is. Ami egyébként kb 5.5W Az lenne a kérdés ha egy 3.5" Hdd-t akarok rákötni akkor a 12V is kelleni fog. Ki hogyan oldotta meg? Vagy hogyan lehetne megoldani ? Egy kis Nas lenne belőle , de folyamatosan menne és ezért megbízható, és jó hatásfokú megoldás kellene. A kezembe akadt egy régebbi dvd lejátszó tápegysége. Ez elegendő lehet? Esetleg ha egy kis toroid trafóval építenék egy tápegységet akkor azzal milyen lehetne a hatásfok? 5V 2A / 12V 1A lenne az elképzelés. Köszi a segítő hozzászólásokat. mod: ez a panel egy kicsit sípol , de tehelés nélkül csak 0.6W A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2015
Üdv!
Okozhat e egy LM2574 3,3V-os buck converter, amit USBről táplálok meg, egy próbapanelen olyan interferenciát ami egy USB-s ICt (MCP2221) összezavarna úgy hogy az nem képes kapcsolatot teremteni a PC-vel? Ha a konvertert USB helyett 12V-al táplálom, akkor az említett IC simán kapcsolódik. Mindkét energiaforrás esetében a kimeneti feszültség 3,23-3,28V között marad.
Általában elmondható, hogy az ilyen konverterek minél nagyobb bemenőfeszből szeretnek dolgozni, ilyen kis Ube-Uki különbségnél át kellene számolni a szükséges induktivitást - ha egyáltalán lehet.
Tegyél oda egy LDO-t.
Sziasztok
Szeretnék egy ilyet építeni:Bővebben: Link A leírásban azt írják,hogy nem használható járó motornál? Mi az oka? A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |