Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   88 / 178
(#) Balabmw válasza reloop hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Köszönöm reloop!
Délután méregetek, mielőtt éleszteném.
100VA-es a trafó és 3db TDA2050-est szeretnék táplálni vele.
Ekkora feszültségnél a TDA2030 táplálása ugye már nem jöhet szóba? Az adatlapján max +-18V-ot találtam.
(#) reloop válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

A TDA2030-nak már túl magas ez a tápfeszültség. Létezik "A" jelű TDA2030A változat ±22V megengedett tápfeszültséggel, de azt sem lehet ezzel a trafóval biztonságosan üzemeltetni.

És ha 3db TDA2050V-t és 3db TDA2030A-t táplálnék vele? (ez lenne az eredeti tervem)
Egy 5.1-es hangrendszert próbálok tuningolni.

Megoldottam. Mivel csak a két front csatorna teljesítménye bizonyult kevésnek (csak sztereo zene hallgatáskor kellett több teljesítmény) ezért ez a két csatorna megkapta a szimmetrikus tápfeszt és a TDA2050V-ket. A többi TDA2030A-val szerelt csatorna egy másik panelen van,erre a panelre csak a pozitív tápot kötöttem,a 3as lábakat GND-re kötöttem. Ezek féltápról is megfelelő teljesítményt biztosítanak,csak a magas és a középtartományt erősítik. De ritkán is használom.

Az eredeti felállás mind a hat csatorna TDA2030A volt és egy 13,5V-os 3.8A-es 1 szekunderes trafó volt két diódás "feszültség duplázó" áramkörrel,aminek terheléskor ±14V alá is leesett a feszültsége,elkezdett torzítani és persze alapból búgott.
Mivel voltak a fiókomban TDA2050V-k mondom miért ne,persze ez hozta magával a tápegység cseréjét és a hűtőfelület háromszorosra növelését is. De gondolom ez ismerős neked.
A változás megdöbbentő,megérte foglalkozni vele.

Még egy táppal kapcsolatos kérdésem lenne:
Ha tettem biztosítékokat a szekunder tekercsek és a graetz híd közé,akkor a pufferkondik után az egyenfeszültségű részből elhagyhatom a biztiket vagy oda is tennem kell?
(#) reloop válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Az egyenfeszültségű tápágban akkor érdemes bennhagyni a biztosítékot, ha van DC-védelem a hangszórók és az erősítő között.
(#) Sebi válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Ne hagyd el, mert a puffer elé (akár a váltófesszel sorosan) kötött biztosítón ak fel kell töltenie a kondit, ezért az értéke - még lomha típus esetén is - többszöröse kell legyen a normál áramnak (vagy gyakran, indokolatlanul is kiolvad). A puffer utáni biztiknek van esélye megvédeni a félvezetőket/hangfalat, mert ide csak a szükséges áramra méretezett való. A kondiban tárolt energia tudja igazán meghegeszteni a félvezetőket.
(#) Balabmw válasza Sebi hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Köszönöm válaszod!

A toroid 100VA 240V/2x17V 2x3A,a tápban 2db 10000µF van.
A váltóáramú körbe 2db lomha 10A-es,az egyenáramú körbe 2db 4A-es felállás életképes lehet?
(#) Balabmw hozzászólása Szept 30, 2015 /

Sziasztok

A képen látható tápegységet építettem a 3db TDA2050V megtáplálásához.
Kérdésem az lenne, hogy milyen paraméterek és mennyiben változnának,ha a két szekunder tekercsre két külön graetz hidat kötnék?
Jelen kapcsolással is kétütemű kétutas egyenirányításom van? Vagy azt csak a külön 2db graetz-el lehet megoldani?

táp.jpg

(#) proli007 válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Hello! Ez a kapcsolás is kétutas. Van aki jobban szereti a külön egyenirányítót, de szerintem ez is tökéletesen megfelel.
(#) reloop válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Megmérted összeadódik a két szekunder feszültsége?
(#) Balabmw válasza reloop hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Megmértem, ahogy javasoltad. Nem jól volt bekötve,mert pár tized voltot mértem. Megfordítva az egyik párt megjelent a dupla szekunder feszültség.
Az erősítő abszolút búgásmentes lett,és nagyon jól szól.

Próbáltam valami dizánjt is adni neki,a tápegység egy átlátszó mart plexi házba került a láda tetejére.
Ha érdekel titeket,teszek fel róla képeket.
(#) kameleon2 válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Naná! Minden hobbi munka képe tartogat valamit !
(#) Balabmw válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Bocsánat a minőségért.
Még a héten ráépül a seggére a nagyobb hűtőborda is és lövök jobb minőségű képeket.
(#) steweo hozzászólása Okt 9, 2015 /

Sziasztok! Autós erősítőhöz szeretnék tápegységet készíteni, hogy álljak neki?
(#) szucsistvan123 válasza steweo hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Elsőnek szerezz egy jó nagy Trafót, egyenirányító diódahidat, és pufferkondenzátorokat.
(#) steweo válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

aztán lényegében ennyi?
(#) ferci válasza steweo hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Azt se ártana beírnod, miféle és mekkora tápot kér az erősítő direktben.
(#) Balabmw válasza steweo hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Amiket én láttam a 12V betápból DC-DC konverterrel állítottak elő nagyobb szimmetrikus feszültséget az erősítő végfokozat táplálására.
Én megnézném, hogy mekkora tápfeszültségről üzemel a végfokozat és ahhoz készítenék tápegységet.
(#) Tonybacsi válasza steweo hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Hello!

Először is meg kellene mérni (pl. DC lakatfogóval) milyen áramfelvételre kell/lehet - teljes kivezérlésnél - számítani!

Ezt leginkább autóba építve, hangszórókkal, és járó motornál (14.4V) illik megmérni.

Jó lenne azt is tudni mi célból épül majd a tápegység (beméréshez, akku pótlónak...stb.), azaz mennyire kell majd stabilizált feszültség.
(például: az autós erősítők pontos (!) teljesítmény mérése amatőr laborban már nem az egyszerű kivitelezés fogalmába tartozik)

Ha ezek már tisztázottak, megy a válasz !
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Szöget ütött a fejemben, hogy a DC lakatfogó hogyan működhet? Valaki elmondaná a mérési elvet?
(#) Sebi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Lineáris Hall-elem van a vasmagba "flexelve".
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Kiollóztam.

hall.jpg

(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Lenne egy VST-2-24/10 tápegységem, a Híradótechnikai Vállalat terméke a '80-as évekből.
Tudna valaki erről kapcsolási rajzot adni?
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Nem tudom hogy ez melyik, több változata is volt a VST-nek. A tanyán találsz VST3 rajzot, lehet hogy ilyet is, keress rá.
(#) ptesza hozzászólása Okt 13, 2015 /

Lenne egy kérdésem a banana pro tápellátásával kapcsolatban.
Alapból 5V 2A az igénye ez 10W . Ezzel akár képes meghajtani egy 2.5" laptop Hdd-t is. Ami egyébként kb 5.5W
Az lenne a kérdés ha egy 3.5" Hdd-t akarok rákötni akkor a 12V is kelleni fog. Ki hogyan oldotta meg? Vagy hogyan lehetne megoldani ?
Egy kis Nas lenne belőle , de folyamatosan menne és ezért megbízható, és jó hatásfokú megoldás kellene.
A kezembe akadt egy régebbi dvd lejátszó tápegysége. Ez elegendő lehet? Esetleg ha egy kis toroid trafóval építenék egy tápegységet akkor azzal milyen lehetne a hatásfok?

5V 2A / 12V 1A lenne az elképzelés.

Köszi a segítő hozzászólásokat.

mod: ez a panel egy kicsit sípol , de tehelés nélkül csak 0.6W
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2015
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

Megoldódott közben.
Bővebben: Link

Egy kész megoldásról koppintottam.

(#) granpa válasza ptesza hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

A macsekot?
(#) Sick-Bastard hozzászólása Okt 15, 2015 /

Üdv!

Okozhat e egy LM2574 3,3V-os buck converter, amit USBről táplálok meg, egy próbapanelen olyan interferenciát ami egy USB-s ICt (MCP2221) összezavarna úgy hogy az nem képes kapcsolatot teremteni a PC-vel?

Ha a konvertert USB helyett 12V-al táplálom, akkor az említett IC simán kapcsolódik.

Mindkét energiaforrás esetében a kimeneti feszültség 3,23-3,28V között marad.
(#) Sebi válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Általában elmondható, hogy az ilyen konverterek minél nagyobb bemenőfeszből szeretnek dolgozni, ilyen kis Ube-Uki különbségnél át kellene számolni a szükséges induktivitást - ha egyáltalán lehet.
Tegyél oda egy LDO-t.
(#) Balabmw hozzászólása Okt 15, 2015 /

Sziasztok

Szeretnék egy ilyet építeni:Bővebben: Link
A leírásban azt írják,hogy nem használható járó motornál? Mi az oka?
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
Következő: »»   88 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem