Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1318 / 1675
(#) pjg válasza henci hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Az analóg feszültségmérő helyett én inkább digitálist tettem volna. Amúgy szép. Tetszik.
(#) henci válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Köszönöm.
(#) henci válasza pjg hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Az analóg műszerek mellett egy digitális A/V is van. Mérési hiba miatt egyből az analóg ampermérő mellett. Kicsit távolabbra szántam hogy ne érjenek össze.
(#) kameleon2 válasza henci hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Látom sokat bíbelődtél vele, kapott is egy praclit tőlem. Én egy dolgot hiányolok - amit én a saját tápomnál megcsináltam. Hosszú banánhüvelyek, csavaros és keresztben lukasztott kivitelben. Így egy sima drótdarab is könnyedén befogatható a kivezetések közé - stabil módon. Szinte csak ezt használom ki, a banándugókat isten tudja, mióta nem dugtam bele.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Régen ezt műszercsatlakozónak csúfoltuk..
(#) henci válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 21, 2015 / 1
 
A régi tápomon olyan volt a csati, de én nem használtam azt a funkcióját. Itt arra törekedtem hogy a lehető legkevesebb kilógó tárgy (műszer/csati) legyen rajta. Egyébként én többnyire banándugót használok (mérőkábel, tápkábel, krokodilcsipeszes kábel). Így szoktam meg és szerintem ez már nem változik nálam.
(#) dokidoki válasza pjg hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 2
 
Pedig előnyös a megléte, mert analóg kijelzésen olyat is észrevenni, ami digitálison igen rosszul látszik meg. Ilyenkor kerül elő a szkóp, hogy mi lehet a tápvonalon, ami persze nem hátrány, csak szerencsés esetben, az analóg műszer mutató remegéséből is le lehet vonni a következtetést, hogy valami baj van.
(#) erdgab válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Csatlakoznék a véleményedhez.Villanypásztor építésnél szembesültem a ténnyel,hogy képtelenség leolvasni a digitális műszerről az időben változó feszültséget és áramot,nem tudtam leolvasni,hogy egy kondenzátor mekkora feszültségre töltődik s közben mekkora áramot vesz fel a készülék.Kellett vennem és építenem is analóg műszert.
(#) pjg válasza erdgab hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
No, de itt egy labortápegységről beszélünk! Beállítom a kimenő feszültséget és az atom stabilan annyi. A kimenő áram már változhat, de a fesz....?
(#) Alkotó válasza erdgab hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
A digitális nem jelent egyértelműen számjegyes kijelzést. Digitális alapon lehet vonalkijelzést is készíteni, ami már akár nagyon finom bontású is lehet, egészen apró kis változásra is azonnal reagálni képes, mert nincs mechanikus tehetetlensége. (Attila86 panelműszere is tud ilyen funkciót -a számjegyes kijelzés mellett- árammérésnél.)
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 6
 
Az elektronikák és a szoftver pár hét alatt elkészült még decemberben. Egy kollégám készítette a mechanikát, az azonban egész idáig tartott, vagyis több mint fél évig készítette. Ez kell ahhoz hogy a szerkezetet a sínen tologatni lehessen.

Az elektronika vevőantennáit konstans távolságra tartja a sínkoronától. 6db kereke, 36db görgője és 4db kis megvezető idomja van. Egy csomót kísérleteztünk rajta mire elértük hogy szépen siklik a sínen. Ha csökken a nyomtáv akkor nem szorul és ha nő akkor sem esik be a sínek közé de még csak nem is kotyog. Kitérőkön is szépen átsiklik, nem megy el a másik száron és a kitérő szívénél sem akadnak be a kis kerekei.
És viszonylag könnyen, egy kézzel szállítható, a pályáról pedig szükség esetén egy mozdulattal ki lehet rántani.

Most tudtam csak rászerelni az elektronikát és kipróbálni végre a teljesen végleges állapotában. No meg persze nem "szintetikus", generált jellel az asztalomon hanem valódi jellel, kinn a vasúti pályán.

Igazából a projekt még mindig nincs kész mert a PC-s program ami az elektronika által az SD-kártyára loggolt adatokat (regisztrátum) megjeleníti, azon egy harmadik kollégám még mindig dolgozik...
De a szerkezet az teljesen készen van.

Készítettem róla egy kis videót:
Bővebben: Youtube
(#) don_peter válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Ügyes, ügyesek vagytok.
Gratulálok a projekthez és az elvégzett munkához.
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 23, 2015 / 3
 
Sziasztok!

Èpítettem egy ledes dobókockát nem egy nagy dolog de működik. Mèg a dobozolás van hátra.
Videó

Várom vèlemènyeteket.
(#) Mircsof válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Nem rossz, de azok a szegény ellenállások mit vétettek, hogy meghámoztad némelyiket?
(#) morzsa15 válasza Mircsof hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Hát bontottak ès nem akarták az igazságot. (Nem akartak kijönni.)
(#) Mircsof válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Így már érthető, javaslom csipesszel fogd meg az alkatrészt a lábánál (ne magát az alkatrészt) és úgy húzd ki, akkor nem jön le a borítása.
(#) szucsistvan123 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
A másik oldalát is megmutatod?
(#) morzsa15 válasza Mircsof hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Úgy szoktam csak a lábai annyira maga mellett volt hogy azt nem bírtam meg fogni csak úgy hogy magát a "testet" fogom meg csipesszel.
(#) zsoltee0001 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Nagyon profi.
Valószínűleg régebben volt szó róla, mi ennek a ketyerének a feladata, megosztanád nekünk, mit csinál?
Üdv
(#) Rumcájsz válasza henci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Henci, jó a cuccod de ha elfogadsz egy tanácsot:

Azokat a banán aljzatokat dobd ki onnan és egy rendes, leszorítós aljzatot tegyél oda. Az első kontakt hiba után gyorsan be fogod látni hogy igazam volt.
(#) Attila86 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Igen korábban már írtam róla, itt: Bővebben: Hozzászólás
De kicsit részletesebben:
A franciák által kitalált PA135 nevű, magyarul AVR néven futó automatikus vonatvezető rendszernek a pályamenti sugárzóantennáinak a jelét veszi. Megméri a jel erősségét melyből az antenna deformációira, hibáira derülhet ezáltal fény. Továbbá bonyolult matematikai algoritmusokkal meghatározza a jel információtartalmát is, melyet a berendezés a vonat számára előállít.
Van most is ilyen berendezés, csak az egy igazi, 6 kocsis metrószerelvény a maga minden hátrányával. Személyzet kell rá, villany kell hozzá, utasforgalomba kell beiktatni (és nem szállíthat utasokat), egy csomó papírmunka a megrendelése, nem tud hátrafelé menni, ha útban van akkor nem lehet csak úgy levenni a sínről stb. Az én szerkezetem ezeket a hátrányokat küszöböli ki. Egy ember kell csak hozzá, kézben szállítható és kézi erővel tologatható, nem kell hozzá (vontatási) villany.
Állítólag a mérővonat amelyet kiválthat a szerkezetem, abban egy MIG (mármint a vadászrepülő) számítógépe dolgozik. Az enyémben mindössze két PIC. No nem én vagyok ilyen ügyes, hanem a technika fejlődött ennyit cirka 30 év alatt.
(#) zsoltee0001 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Valami hasonlóra gondoltam, azt hittem a sínen megy a jel és azt méri, ezek szerint x méterenként van egy antenna, így már érthető, mármint az elv, mert amit te csináltál az magas
A mechanika is kemény, mondjuk az nem nagyon látszódik a videón, csak gondolni lehet.
Üdv
(#) pont hozzászólása Aug 23, 2015 / 1
 
A fűtésvezérlőm mini Plc-éhez portbővítő. Egy Attiny13-74595 a "lelke". Az 555, az opto, a tranzisztorok szinteket illesztenek, jelet formálnak.
(#) marcellus96 hozzászólása Aug 24, 2015 / 12
 
Sziasztok!

Építettem egy zenélő Tesla tekercset. Kinek, hogy tetszik?

Itt a videó
(#) nik válasza marcellus96 hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1
 
Nagyon jó lett! Igényesen van kivitelezve, gratula!
(#) marcellus96 válasza nik hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Köszönöm!
(#) henci válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Minden véleményt szívesen fogadok, mert így van esély olyan hibák korrigálására is amit én esetleg figyelmen kívül hagytam. Viszont nem tudom milyen aljzatra gondolsz. Egy linket tudnál küldeni? A banán aljzatokkal kapcsolatban: már régóta használom őket (még a régi tápomban) de nem volt kontakthiba. Ezért is tűnt egyértelműnek a választás.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 25, 2015 / 4
 
Sziasztok!
Felraktam youtube-ra egy videót a LED mátrix karórámról: Bővebben: Link. Akit érdekel a téma, itt beszélgetünk róla: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
(#) teglascs válasza pont hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Szia, a kivitelezés szép, de engem az érdekelne, hogy milyen fűtésvezérlőd van, és ennek segítségével mire lesz képes? Szóval ha valamit írnál esetleg arról, hogy mi volt a célod ezzel a dologgal. Köszi előre is! (Személy szerint engem érdekel a fűtéses téma...)
(#) shoginc hozzászólása Aug 25, 2015 / 7
 
Sziasztok! A történet úgy kezdődött, hogy szükség volt otthon egy kapucsengőre (mivel a szomszéd pontosan ugyanolyan típust vett, a többit el tudjátok képzelni). Mindenképpen vezetékes technikában gondolkodtam, mivel nem értek (még) annyira az rf technikához. Tehát felkutattam a fórumot egy egyszerűbb vezetékes kapucsengő után, de nem találtam nekem megfelelőt, így hát terveztem egyet jórészt digitális áramköri elemekkel. A működésről annyit, hogy kép potenciométerrel állítható be a hangszín, eggyel pedig a "dallam" sebessége. Maga a dallam a telefoncsörgéshez némiképp hasonló hangra (is) beállítható. Ahogy időm engedi cikk készülhet róla, így a kapcsolás részleteibe most nem mennék bele , beszéljenek inkább a képek.
Az eszköz a falra került felakasztásra.
A nyákot lézernyomtató hiányában kézzel rajzoltam.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
Következő: »»   1318 / 1675
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem