Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek

Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   287 / 380
(#) reloop válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Leránthatnád a leplet a részletekről, tápfeszültség, relétekercs ohm-os ellenállása, reed relé beköthető-e tetszés szerint, vagy csak a testhez?
Egyrészt inaktív állapotban a bázist pár uA-rel az emitterhez kéne húzni, hogy zavarjelek ne keltsenek kollektoráramot, másrészt aktív állapotban folyjon annyi bázisáram ami telítésbe vezérli a tranyót, hogy azon a feszültségesés minimális legyen.
(#) gernerakos válasza reloop hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

A tápfesz 12 volt lenne, a relétkerecs ellenállását nem tudom, mer még nincs kéznél a relé. A reed köthető bárhova, csak hosszú életű legyen.
(#) reloop válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Így gondolnám a megvalósítást:
(#) szebee hozzászólása Okt 29, 2015 /

Sziasztok!

Nem gyári készülék kapcsolási rajzát keresem ha nem utánépítésre. Egy termosztátot szeretnék építeni ami nem a hőmérséklet alapján kapcsol, hanem én mondom meg neki hogy pl. 14h-tól 16h-ig kapcsolja be a kazánt. Ha nem jó helyre írtam akkor bocsánat. Remélem tud valaki segíteni nekem.

Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza szebee hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Szia!
Akkor ez nem is termosztát, hanem időkapcsoló.
(#) Gafly válasza szebee hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Egyszerűen vegyél egy kapcsolóórát. Régen én is ezt használtam, kicsit átalakitva...
(#) szebee válasza kadarist hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Ja, végülis igen.
(#) szebee válasza Gafly hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Köszi, ez jó öttlet, lehet hogy olcsóbban is jövök ki.
(#) bakmor hozzászólása Okt 30, 2015 /

Hello
Hozzám került egy rto sx3002 autós erősítő.
Az előző gazdája kiszedett belőle egy pár alkatrészt.
A panelon nincs szitázva az ellenállások érteke.
Főként a 2-3 wattos ellenállások hianyoznak.
Kapcsolási rajz kellene.
Köszi a segítséget mindenkinek.
(#) ha6qt hozzászólása Okt 30, 2015 /

Sziasztok,

Kapcsolási rajzot keresek olyan digitális hőmérőre, ami "elbír" a szonda és az elektronika között kb. 20 méter kábelt. Azt szeretném, ha mérési tartománya kb. 0-120 fok között lenne, és mondjuk 80 fok felett riasztana.

Fontos számomra a szonda típusának pontos megjelölése, pl. He-Store-ból. 1

A pincében lévő vegyestüzelésű kazán vízhőmérsékletét szeretném figyelni az emeleti szobákban.

Köszi!
(#) pont válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Egy kapcsolási rajzhoz kellene tudni, milyen elektronikára kapcsolódna a szonda. A digitális jelek zavarérzékenyebbek, tehát javaslom vagy egy analóg szonda (PTC-NTC) Pl. KTY-210 ezeket bátran lehet ekkora távolságra is elhelyezni, vagy a mérés helyén ugyan digitálisan szondázni Pl. Ds18b20 és átalakítani zavar védettebb jellé (akár analóg), mint ahogy legutóbb én : Bővebben: Link
(#) reloop válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Ismerős probléma, feltettem a Ki mit építettbe hogyan oldottam meg
(#) morgo válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Szia! Megközelítőleg 3 hete építettem egy hőmérőt DS18B20 szondákkal, 15m-es vezetékkel, semmi gond vele. Pedig 2 hőmérő van a vezeték végén. Szerintem a 20 méter sem lehet probléma neki.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015

sch.jpg

(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Hello! Ha esetleg egy analóg megoldás is érdekel.. (Hőfokjelzés lehet digitális.)
- Érzékelőnek egy LM35-öt használni. Ezzel és némi kiegészítéssel készíteni lehet egy kétvezetékes távadót. Így a mérési pont távolsága már nem akadály.
- A távadó kimenti jeltartománya a szokott 4..20mA-al ellentétben 8..20mA lenne. Így 0°C esetén 8mA lenne a kimenti áram, 120°C esetén pedig 20mA. Így a kimenőáramot mérve és a 8mA-t levonva megkapjuk a hőfokot.
- A távadó áramát egy 100ohm-os ellenálláson 0..2V-ra alakítjuk, és különbségképzővel levonjuk belőle a 800mV-ot. Az eredmény 0..1,2V ami a 0..120°C-nak felelne meg. Ezt már lehet mérni egy egyszerű digit műszerrel. A 0..1,2V kimenti jelet egy komparátorral összehasonlítjuk a beállítható referenciával, és kapjuk a riasztási jelet.
- Ha a digit műszert a különbségképző kimentére kapcsoljuk, látható a hőfok, ha a komparátor referenciájára, látható/beállítható a riasztás hőfokértéke.
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Köszi mindenkinek az ötleteket. Van is itthon "felesleges" kijelzőm és Arduino Unom is. Legalább elhasználom

@proli007: Igazad van, akár egy deprez műszeres megoldás is működhet, ez lenne a legletisztultabb megoldás. Ráadásul egy mutatósan (Nem ám kék LED-el! ) megvilágított, egyedi tervezésű skála is mutatós lehet.

@morgo, @pont: Köszi a szonda ötletet!

@reloop: Megnéztem, igazán szép megoldás lett!
(#) Sebi válasza morgo hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Nincs gond 50m-en sem 1-2db eszköz esetén. Tapasztalataim szerint szereti az UTP kábelt a 1Wire eszközcsoport is. Nagyobb kábelhosszakhoz pedig lehet FET-es meghajtást is kialakítani...
(#) levaitamas hozzászólása Nov 1, 2015 /

Sziasztok!
Keresek egy olyan, lehetőleg egyszerű kapcsolást, amivel ha egy tartály nyomása eléri pl. az egy bar-t, akkor bekapcsol egy LED-et.
(#) mineral válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Úgy hívják, hogy nyomáskapcsoló. Például ez.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) Sebi válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

A lyukas tartály nyomása kb 1bar (légnyomás). Ha mérni, kapcsolni akarsz, előbb dönteni kell arról, hogy a tartálynyomás negatív, vagy pozitív a légnyomáshoz képest. Mindkét esetre léteznek egyszerű mechanikus kapcsolók - különböző kapcsolási értékkel (Pl. autóban az olajnyomás "gomba"). A régebbi hűtőgépekben használt szilfon-membrános kapcsoló is megfelelhet, bár azt nem tudom, hogy abban a táguló gáz milyen nyomáson működteti a kapcsolót, de ezt ki lehet próbálni/mérni és még egy tartományban állítható is.
Természetesen széles választékban kaphatók elektronikus megoldásúak is: egész kis nyomáskülönbségre (kb 500Pascal-ig) membrános érzékeléssel, efölött többnyire piezoelektromos szenzorrral.
(#) levaitamas válasza mineral hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Köszönöm, de amit javasolsz az nem kapcsolás.
(#) levaitamas válasza Sebi hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

A légnyomáshoz képet szeretnék (pozitív) max 1 bar nyomást kijelezni. Tehát ha megvan az 1 bar akkor világítson egy LED. 0,7bar-nál még ne világítson.

Lehet bonyolítani de egy led kapcsolásához nem kell különösebb hókusz pókusz. HA konkrét felhasználási helyet, módot írsz akkor tudunk segíteni.

Ehhez pont megfelel a nyomáskapcsoló. Kell egy áramforrás. Egy előtét ellenállás és egy led. A nyomáskapcsolót az előtét ellenállást és a ledet sorbakötöd. És rákötöd az áramforrásra. Az előtét ellenállást itt tudod számolni. Kész a kapcsolás. (Illetve még a nyomáskapcsolót be kell állítani. )
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) Sebi válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 1, 2015 / 1

Ehhez mit szólsz?
(#) levaitamas válasza mineral hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Ez meg is felelne a feladatra, de nekem olyan nyomáskapcsolóra lenne szükségem, ami kisebb nyomás kapcsolására is alkalmas. Konkrétan próbálkoztam már egy ugyan ilyennel, de az 1,3bar-nal kapcsolt. Az nekem már sok.
(#) Sebi válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Akkor rá kell szánnod némi munkát és több pénzt...
Honeywell gyárt jó szenzorokat, arrafelé keresgélj.
Én ilyet használok 200Pa spannal.
(#) levaitamas válasza Sebi hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Köszönöm mindkettőtöknek a segítő szándékú hozzászólásokat. Azt gondoltam van valami faék bonyolultságú bevált kis áramkör, de akkor keresgélek tovàbb.
(#) proli007 válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 1, 2015 / 2

Hello! Itt nem az áramkör a lényeges, hanem az érzékelő. Azt pedig leginkább megvenni tudod..
(#) Sebi válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 1, 2015 / 1

Annyira nem egyszerű ilyen kis nyomáskülönbségnél - jó ismétlési pontossággal - kapcsolni. A helyedben én kipróbálnám a hűtő kapcsolóját, az nem nagy befektetés, főként, hogy az is megfelel a célnak, amiből a gáz már elszökött. Levágod a kis tartályt és a kapillárison támadod a kis harmonikát.
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Nov 5, 2015 /

12 V/600W-os csónakmotorhoz keresek pwm szabályozó kapcsolási rajzot. ( Mondjuk egy gyári motor szabályozóját... ) A motor akkumulátorokból van táplálva. Azt szeretném elérni, hogy a motor akkor is kapjon pl. 13 V feszültséget, ha az akksi már csak 10,5 V-os. Vagyis, az áramkörnek a kimenetén 4...13 V-ig lehessen változtatni a kimeneti feszültségét, miközben az akksi feszültsége 10...13 V között van. ( Néha nagyon jól jön a kimerülőfélben levő akksinál, hogy a csónak ugyanolyan gyorsan megy.)
Következő: »»   287 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem