Fórum témák
» Több friss téma |
Ha van minden otthon és csak a vezérlőt meg esetleg a motort kell megvenni !
Na ezért javasolta Melphi társunk, hogy olvasgass. Pl. a sárga fórumot...
Lehet hogy hülye kérdés de unipoláris motor miért nem jó cnc-hez? Illetve miben különböznek?
Ehhez van egy csővázam meg egy rakás alkatrészem
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
Elavultsága okán nem alkalmazzák, azaz a mai korszerû vezérlôk bipoláris léptetômotorokat tudnak meghajtani. Mivel unipoláris motorban (általában) egyszerre egy tekercsrészt gerjesztünk a négybôl, bipolárisnál pedig legalább az egyiket a kettôbôl, így belátható hogy a bipoláris erôsebben hajtható. Unipolárisat is lehet persze bipolárisként hajtani (vagy unipolárisan féllépésben, két tekercset gerjesztve), viszont az induktivitása általában nagyobb lesz (bár ez inkább a korával függ össze, ugyanis régebben nem voltak olcsó kis belsô ellenállású/nagy áramú FET-ek, így a motorokat is kisebb áramúra készítették), ezáltal legmagasabb fordulatszáma alacsonyabb (tehát lassabb) lesz. Ez puszta fizika, és itt a legfôbb hátránya az unipolárisnak.
Jó hír viszont, hogy az unipoláris motorokat egyszerûbb céláramkörök nélkül mûködésre bírni, akár négy tranzisztorral is (plusz a logika persze, ami lehet egy mikrokontroller is). Viszont egy mai bipoláris vezérlôáramkör annyival többet tud (mikrolépés, áramgenerátoros hajtás, belsô logika) néhányszáz forintért (stepstick) mint a régebbi unipoláris, hogy nem éri meg unipoláris vezérlôt barkácsolni, ha csak nem a tanulás/tanítás a fô cél.
És ilyen vezérlőket hol lehet olcsón kapni mert néztem ezt az easydrivert 4500ft ellenben a pár száz forintos uln2003-al.
Például itt Ez már egy viszonyleg "nagy" motort is elbír nem csak játékra jó mint az uln az 500mA es áramocskájával
Igazából nekem Magyarországról kellene mert ez mire megérkezik az rengeteg idő ebay-en easydriver van olcsón de 2-3 hét jobb esetben mire megjön.
Bővebben: Link És itt egy jól használható usb-s vezérlő kártya , ha nem tudsz várni akkor sajnos fizetni kell , magyarországon minden legalább kétszeres ha nem magasabb áron elérhető csak , nézd meg a vaterán ott találsz TB6560 ast cncusb vezérlőt is és talán még steppermocikat is
Nos amit írtam stepstick az ebay-ról kb. 400 Forint, az elsô keresésre ezt találtam neked. Sokszor érik az embert kellemes meglepetések, és két hét alatt itt van a csomag. A másik ajánlható végletet kaqkk mutatta. Ha itthonról kell akkor megfizettetik a gyorsaságot/raktározást.
Jó reggelt mindenkinek. Én is egy CNC maró építésére adom fejemet. Egy mozgó hidas kialakításút, a minnél jobb helykihasználás érdekében. A tervezett munka területe a gépnek kb.:1100x800x300mm lenne, tehát nem egy apró gép lenne. Épp a nagy méretei miatt egy minnél merevebb erős vázat szeretnék építeni neki ( akár HEA/HEB gerendát is eltudok benne képzelni zárt szelvény helyett). A tengelyek lineáris sínen lennének mozgatva golyós orsókkal.
Itt jön a lényeg a kérdéseim.: 1.:Ti mit ajánlanátok a váz anyagának? 2.:A híd mozgatását mindenféle képpen két oldali golyós orsóval kellene megoldani, vagy pedig ha úgy építem meg a híd alsó részét hogy viszonylag hosszúra ezáltal olyan 300-400mm lenne a két kocsi vége között, akkor elég lenne a központi golyós orsó is? 3.:Mi a vélemény erről?Bővebben: Link 4.: Mennyire terhelhetők a lineáris sinek? Egyelőre ennyi kérdésem lenne. A segítséget tanácsokat előre is köszönöm.
Sokkal lényegesebb mit akarsz megmunkálni a géppel.
Igazából bármit amit éppen szükséges. Mindenféle fémet(beleértve az acélt is), fát, műanyagot és alkalom adtán nyákot is.
Amit a legnehezebb eldöntenem az az hogy milyen acél profilt használjak fel a gép vázához, a lehető legjobb merevség és rezonancia mentesség érdekében. Ahogy én számoltam a váz önsúlya 90-150kg között változna a felhasznált acél profiltól függően. A híd önsúlya pedig 40-60kg között lenne(Z tengely nélkül), ezért is néztem ilyen erősnek mondható léptető motorokat is. Így lényegében még a korábbi kérdéseim még mindig élnek. Ami még kérdésem lenne az az, hogy az orsókat áttételen keresztűl hajtanám bordás szijjal. Mekkora áttételt lenne érdemes alkalmaznom, hogy a keményebb anyagokat is megtudja munkálni és túl lassú se legyen?(3000mm/min elég is lenne nekem) Vagy esetleg nem is szükséges az áttétel?
Ezeket nem én fogom megválaszolni, ilyen szintű tudás/tapasztalat híján.
A nem mozgó váz súlya minél több annál jobb lehet, rezonancia elkerülése végett.
Acél esetén minimum 3x tömeg szorzóval számolj. Ilyen nagy méretek esetén közeledj a tonnához. Az sem mindegy, hogy azt a tömeget hova teszed és miként. Fában rohangálhatsz az elképzelt mennyiséggel.
Feldobtad a labdát. Ha ekkora nagy gépet építesz - én nem is mernék másban gondolkodni, mint aluminiumban - házi használatra. Miért? Mert nekem egy 320x180-as munkatreületű gépem van acélból és 37 kiló megmunkálómotor nélkül. Egyedül ezt sem kellemes arrébb tenni, de egy nagy gépet - lehetetlen, ha acélra építed. Minél több anyag van benne annál jobban elviseli a rezonanciát. Gondolj bele, ha kellően alá akarod sínezni, hogy bírja a terhet - az is acél! A golyósorsó is acél, a csavarok, csapágyak, sok kicsi sokra megy.stabil géped lesz. Annyira, hogy be is építetted örökre. Ha a megmunkálandó anyag is lehet acél, akkor az anyag súlyát is el kell viselnie, a csavaró, nyíró erőket, tehát robusztus gép kell. Jobb lenne inkább átgondolnod, hol kezdesz kompromisszumokat kötni. Ekkora gépeket sokan max plexire készítenek, esetleg alutáblákra. Ha már acél, réz stb - az kemény és nem olcsó menet lesz - még kilós árú anyaggal sem.
Elnézést, már nem dolgozom közvetlenül a szakmában, de anno amivel dolgom volt, acél megmunkálására alkalmas és nagyságrendileg ekkora munkaterülettel rendelkező megmunkálóközpontoknak csak a Z tengely súlya ütötte az általad "tervezett" gép vázsúlyát. Szerintem valahol nagy kompromisszumot kell kötni..
Egy ilyen munkaterületű gép alumíniumból készítve ekkora súlyú ha nem több, nemhogy acélból...
Na akkor hogy pontosítsak elég nagy vonaluan hagytam ki részleteket a váz-ról és azzal kapcsolatos szándékaimról.
Nos a váz súly amit irtam az 90-150kg-ig terjedő súly az csak a fő keret lenne amire még megy majd még a lineárok alá egy egy 40x6mm-es lapos vas. Plussz még a léptető motor tartójának a többlett súlya. De ezen felül még a kialakítástól(központi vagy kettős orsós híd hajtás) függöen még én erre a fő keretre akarok egy merevítést ezt zárt szelvényből építeném úgy hogy a fő keretre csavarozható legyen. Kettős orsó hajtásnál ezt úgy oldanám meg hogy az asztalt is erre rögzíteném és a fő kereten felűl csavaroznám. Közpinti orsó esetében pedig a merevítést úgy építeném meg hogy a fő keret alján lenne csavarozva hogy legyen hely az orsónak és a híd oda eső részének. Viszont ennél a megoldásnál kell építenem még egy felső részt is aminek az asztal alátámasztása lenne a feladata, mivel ebben az esetben nagy lenne az alátámasztatlan fesztáv. És ezek azok a dolgok amiket abba a súlyba még nem számoltam bele egyszerüen azért mert az anyag igényét még nem számoltam ki így nemtudok számolni rá súly adatot sem. Az ok amiért csavarozottra akarom kialakítani azaz, hogy ahol fel akarom állítani ott úgy kell számolnom hogy a legnehezebb egységet még azért max 4 ember tudja mozgatni, gépell való mozgatásra lehetőség ott nincs ahol meg a vázat készítem majd ott van 10T-ás daru is, de magamnak építem nem pedig a cégnek. (A teljes súly amit várok a gép ön súllyának az valahol 550kg-tól 750kg-ig terjed.) Azt hogy a léptetőmotorra nem írtatok semmit azt vehetem úgy hogy elég erős lesz? Az eddigi válaszokat tanácsokat nagyon köszönöm.
Ha megvan a váz és a súlyadatok - akkor lehet választ adni. Lehet, hogy szervo kell a végén.
Érdekes egy gépet akarsz te építeni!
Jobb ha el is felejted a tervezést. Eleve már itt elrontottad 1100x800x300mm Egy ekkora gép építéshez már kellő tudás kell. Gondolom a Z tengely akar lenne 300mm magassággal amit meg akarsz vele munkálni, na ez ami lehetettel főleg ilyen anyagokkal amit te írtál, zártszelvény meg hasonló dolgok . Képzeld már el mi lenne a Z tengellyel , ha 300mm mélyen kellene dolgoznia főleg acélban. Egy ilyen felépítésű gépnek a Z tengelye nehezebb lenni mint amit te leírtál.
Léptető is jó Kb 12Nm motorok megy olyan 8A vezérlők és ebből az árból lehet venni AC szervót is
Csak kiegészíteném, hogy 300mmmélységhez olyan szerszám is kellene.... Nekem is eltartott egy ideig, míg megértettem, hogy egy 10mm hosszúságú marófejjel nehéz mélyebbre menni. Legalábbis 2D+ mélységgel. (X,Y,Z)
Esetleg fa megmunkálására alkalmas lehet a gép de ilyen gépet semmikép nem építenék fől nem vas megmunkálására.
Az a baj, hogy olyan gépet akar mindenki, hogy mindenre jó legyen, na de olyan nincs!
És mindezt ingyen, zaj nélkül, na meg az áramot se fogyassza már
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
Sziasztok! Idén tavasszal elkészültem a saját tervezésű CNC vezérlőmmel, és mostanra sikerült összeraknom egy hulladék faanyagból épített marógépet a vezérlő teszteléséhez. Az egész gép kb. 2 nap alatt készült el, nem volt elsődleges a pontosság, mivel csak azért készült, hogy a vezérlőben dolgozó PIC-ek programjának esetleges hibái kiderüljenek. A végeredmény még engem is meglepett, a gép felépítését és a felhasznált anyagokat tekintve minden várakozást felülmúló a pontossága. Itt egy videó a sokadik próbáról. Az anyag épületszigeteléshez használatos 5cm-es polisztirol, amit ellenálláshuzalos vágóval egyéb célokból 6mm vastagra daraboltam. A "maró" 0,6mm-es csigafúró, a fordulatszám valahol 12000-15000 között lehet. Ahogyan a videó leírásában is említem a második fogaskeréknél azért tolta el az anyagot, mert nem vettem észre egy alulra benyomódott műanyagforgácsot. Teszek fel egy képet a párom ajándékáról, aminek az előlapja szintén ilyen anyagból készült, az átvilágítás úgy van megoldva, hogy 3mm mélyen martam bele az anyagba a rajzolatot, és hátulról egy SMD LED-ekből készült "panel" világítja meg. Engem meglepett a gép pontossága, eredetileg úgy terveztem, hogy majd szétbontom, de mivel nem nagy, megmarad
Ami pedig a vezérlőt illeti, csillagos ötössel vizsgázott |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ami pedig a vezérlőt illeti, csillagos ötössel vizsgázott