Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Akkor nagy valószínűsítéssel színkerék hiba ! Kopott a csapágya, nem tud felpörögni. Az optó kimenetét kéne megszkópolni, izzóval. Lehet, hogy négyszögjelekkel kommunikál, ezt hiányolja.
Kiszedtem a szinkereket, probaltam beolajozni, de nem tudtam szetszedni, Spray-el befujtam, hatha az segit. Ugyanugy nem megy, de mostmar nem villogott a kep. Szkopom nincs, sajnos nem tudom lemerni az optot.
Jujjj olajat ne !! A szerkezet kerámiacsapágyas, a magas fordulatszámtól, beég, beragad, összetörik. Milyen kerék van benne ? Átmérő, színek ?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
Nem is sikerult beolajoznom, es akkor nem is fogom.
Érdeklődve olvasom hozzászólásod.
Ha tudnál egy-két képet az alkalmazott optikáról csatolni akkor megköszönném.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy Mitsubishi XL9U projektor, izzó hibás. Az volna a kérdésem, hogy ha nem szeretnék bele való izzót vásárolni akkor hogyan helyettesíthető? Nagyjából képben vagyok a működésével kapcsolatban, ezért rögtön azt szeretném kérdezni, hogy vajon (az eredeti tükör felhasználásával) vajon használható-e mini (a legkisebb) méretű fémhalogén fényforrás ennek kiváltására? Úgy értem, hogy ha az eredeti nagynyomású fémhalogén lámpát kiszerelni az izzó búrából és beleszerelni egy normál fémhalogén lámpát aminek hófehér fénye van? Ötlet vélemény? Esetleg valakinek pontos adat róla, hogy mennyire terhelhetőek a gyári ballasztok elektronikák? Továbbá másik kérdésem, hogy az eredeti elektronikát kikerülve, saját táppal egy jobb minőségű, fizikai méreteiben megfelelő LED fényforrással érdemes próbálkozni vagy a LED még nem tart ott, hogy érdemben tudna annyi fényt adni ami egy projektornak megfelelő lenne? (~kb. 800 lumen körül már kiegyeznék a képpel bőségesen otthoni használatban.) Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
Magam is megköszönném, különösen a színkerék érdekelne !
Nem tudom, hogy az elektrodak helyzete lehetove teszi-e a relativ alacsony feszultsegrol valo mukodest. Lehet kapni igen olcson kulfoldrol ilyen lampakat keszen, valamint a tukorbol kibontva te is beleragaszthatsz egy ujat, aminek szinten alacsonyabb ara van. Ez azonban munkas es bonyolult. A legtobb elotet meri a felvett aramot, igy akar kisebb, akar nagyobb, kiakad hibaval.
A LED-ek meg nem ertek el azt a fenyaramot, amivel jo lenne - bar probalkozasok vannak, de a legtobben egyetertenek azzal, hogy csak erosen sotetitett szobaban elvezheto. Azon kivul a LED fenyet nehez fokuszalni, mert feluleten, sok elemi pontbol sugaroz. Szoval sokfele megoldasbol valogathatsz, de ha a penz- es idoraforditast nezed, szerintem a hasznalhato eredmenyhez erdemes inkabb rendelni egyet.
Sziasztok! Kaptam egy lámpa hibás Panasonic PT-LB10VE típusú projektort,tudna esetleg segíteni valaki service manual-ban? Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
Ok, köszönöm a választ! A kisülőcső cseréje az elliptikus búrából a cementréteg kifejtése után, mennyire stabilizálható kommersz öntő -vagy hőstabil fogászati- cementtel? Kisülőcsövek valóban nagyon jó áron vannak ezt néztem én is, ami kis fejtörést okoz, hogy a gyári lámpának nincs semmilyen adata ami alapján vizsgálható lenne, hány wattos a gyári lámpában lévő kisülőcső. Tud valaki ebben segíteni, hogyan lehet a gyári lámpa kisülőcsövét (teljesítményét) kideríteni? Nyilván tól-ig alapon a projektor teljes felvétele támpontot adhat, de tényleg pár tíz watt eltéréssel sokféle helyettesítő kisülő cső kapható. Szeretek szerelni és fabrikálni, hiszen az ember tanul amikor ilyesmit csinál. Szeretek igényes, precíz munkát végezni, de nem szoktam megijedni attól, hogy ha a gyári minőséghez hasonló körülményeket kell barkácsolás útján megvalósítani, hiszen ez is tervezés kérdése. Köszönöm a válaszokat!!
A lampat eloszoris a projector tipusa alapjan lehet azonositani. Beirod googlebe a projector tipusat + specification. Altalaban ilyen UHP 250W, esetleg ha + datasheet, abban mar a lampa tipusat is megtalalod. Utana a lampatipust irod be, kapsz majd egy csomo elado ajanlatot es talan par adatlapot is.
Van egy magyar srac, aki kinal ehhez teljes technologiai leirast, persze hazibarkacs, de elvileg az eredmeny a gyarival egyezik.
Sziasztok! Lámpa vásárlás előtt meg tudnám valahogy mérni,hogy nem a ballast ment-e tönkre?
Előre is köszönöm!
Ez egy nagyon jó kérdés és engem is érdekelne a válasz!
Szia!
Ha van is rá lehetőség, sajnos ez egy elég életveszélyes mutatvány, ugyan is a BALLAST táp nincs izolálva a hálózattól, az egy STEP-UP konverter, ami párezer voltot állít elő a lámpa begyújtásáig, és általában eleve 380V-ról üzemelnek. Mondanám, hogy oszcilloszkóppal meg lehet mérni a kapcsolóelem vezérlőjeleit, de az sem egyszerű mutatvány, berendezés kell hozzá, leginkább leválasztótranszformátor és oszcilloszkóp.
Köszönöm! Akkor nem is kockáztatok a méregetéssel,és 19-re lapot húzok,megveszem a lámpát.
Szia!
Méregetni tényleg körülményes, de más lámpával lehet tesztelni. Más gépből bontott (maradék) lámpa, vagy MH lámpa. Én megpróbálnám. Látszana szikra ha gyújtófesz van. Ha begyújt és világít hamar kikapcsolnám nehogy eldurranjon valami. Elővigyázatosságból húznék a lámpára befőttesüveget, ha durran nehogy baj legyen. ![]()
Köszönöm a válaszodat! Sajnos nincs másik lámpám,de átverve a lámpát figyelő áramkört,elemlámpával legalább azt ki tudtam már próbálni,hogy maga a képalkotás működik-e,és szerencsére működik.A rossz lámpánál is látnék szikrát,vagy pont az a lényege,hogy így megy tönkre?
Szikrát nem feltétlen, de lehet hallani ahogy próbál gyújtani
Sziasztok! Kaptam egy sanyo plc xu51 ledesíteni szeretném! Ha minden igaz meg oldottam a ballaszt ki iktatását de viszont van egy olyan gondom hogy túlmelegedés hibával meg áll mi lehet a baja?
Szia!
A " ballasztot " hiányolja. Minden a lámpával kapcsolatos problémát " túlmelegedéssel " közöl. Mivel más lehetősége nincs, ugye se szervizmenü se egyéb nem érhető el. Megtévesztő, hogy bizonyos trükkökkel elindul ugyan, de ettől még nem működik. Próbálni kellene izzóval is, hogy milyen jeleket ad ki a ballaszt.
Benne a ballaszt nem vettem ki csak 2 vezetéket zártam össze! Sajna nincs hozzá gyári égőm!
Én értem, csak ő nem
![]()
Semmilyen ilyen égőm nincs ami jó lehet hozzá sajnos! De sajna skópom sincs
Hozzám került pár darab új ledes mini projektor, amivel tele van a net különböző adatokkal hazugságokkal. Szétszedve elég puruttya a belseje, de ahhoz képest okos ki szerkezet árához képest főleg. 12V 2A a táp. A fotóknál egyik képen egy 20W-os fénycső is világít a fényerő összehasonlításához, majd egy full sötét kép kb 80cm-es képátlóval tapétára vetítve és a szétbontott képek. Durva hogy hdmi, vga, rca bemenetről is fogad majd usb-ről és sd kártyáról is játszik videokat és képeket mp3-at is.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
Én két évvel ezelőtt majdnem vettem egy névtelen, alig használt (~15000ft) ledes, mini projectort, de nagyon kiábrándító volt a képe. Ott is hagytam.
Ezeknek a kis gépeknek az előnye a kis méret és a hordozhatóság. Az olcsó névtelen készülékek felbontása nevetséges. Még a márkás 100ezernél drágább gépek felbontása is maximum 800x600 és a fényerő max 1 méteres képre elég. Házimozizásra egy átlagos LCD TV is jobb.
Volt ilyenem. Gyorsan meg is váltam tőle. Ez a 300x320-as felbontás nem épp megnyerő. Egy szöveget már nem tudok rajta elolvasni, az 1x1cm-es pixelekben.
Egy valódi projektornak nem is ez az elve, amit Te látsz. Egy valódi projektor 3 felé bontja a színeket, és egy prizmán adja őket össze a lencse hátulján. Ebben pedig egy sima színes LCD van. Én most vettem egy hasonlót Unic GM60 névre hallgat. 1000Lumen fényáram és 800x600-as felbontást tud. Szerencsére a fókusza is kifinomultabb már. Az is tudja mindazt amit ez, csak kicsivel már jobb felbontással. Erre azért már azt tudom mondani, hogy egy filmet meg tudok nézni rajta. A feliratokat is el lehet rajta olvasni, a fényereje is egész jó. Bár kissé homályosnak tűnik, de annál amit mutattál klasszisokkal jobbnak mondható, viszont még erre is azt mondom: hagy még kívánnivalót maga után. Én azt mondom, nem nagyon kell ezeket szidni, mert az Unic GM60 már egy utalás arra, hogy bizony lesz ez még jobb is! ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
Tehat akkor ebben valami feher led (csoport) vilagit at egy szines LCD-t?
Azt hittem, a ledes projectornak eppen az az ertelme, hogy harom eros, alapszint kibocsato dioda allitja elo a kepet egy mikrotukros chipen at, megsporolva igy a prizmat es a szinkereket.
Ha lehetne egy képet a LED-ről illetve a környezetéről? (főleg a fókuszálás, illetve a hűtés érdekelne)
Tudom a LED-es technológia csak erős kompromisszumokkal elég a projektorozás egy szűk területére - csak érdekel, hogy merre halad manapság a technika... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |