Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   59 / 109
(#) mikoszabolcs hozzászólása Dec 27, 2015 /

És még egy kis segítségkérés, a két különböző (de paramétereik miatt elvileg összeépíthető) kül és beltéri egységek villamos összekötésében is kérnék megerősítő segítséget. Ki hogyan kötné össze a két 5-ös sorkapcsot a kül és beltéri rajza alapján? Lásd a mellékelt két képet. Köszönöm előre is!
(#) KTobi válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Dec 27, 2015 / 1

Színt a színre
beltéri -> kültéri
1 Nulla -> 2
2 kompresszor -> 1
3 ventilátor -> 4
4 szelep -> 3
5 föld -> 5
(#) tibibalogh520 válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Dec 27, 2015 / 1

Szia!
Beltéri:
1-(N)
2-Comp
3-Fan
4-Szelep
5.GND(Föld)

Kültéri:
1-Comp
2-(N)
3-Szelep
4-Fan
5-GND(Föld)

Ennek megfelelően vezetékeld össze!
(#) mikoszabolcs válasza KTobi hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Köszönöm, nekem is 2-1, 1-2, 4-3, 3-4, 5-5 jött ki de azért sose baj ha az ember kérdez, mint hogy galibát csináljon Köszönöm szépen! Ugye ilyen esetben nem gond, öteres vezeték használata? Valamiért sok helyütt látom, hogy egy 3 eres és egy 2 eres kábellal van megoldva.
(#) mikoszabolcs válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Köszönöm!
(#) tati001 hozzászólása Dec 30, 2015 /

Sziasztok!

Lehet, men a megfelelő topicba írok, de egy kis segítségre volnaszükségem páramentesítőgéppel kapcsolatban.
Van egy Trotec TTK 30 S tipusú páramentesítő gépem. Olyan helyzet állt elő, hogy eddig működött a gép, nem azt mondom, hogy rendesen, de gyűjtötte a párát. Egyszer gondolt egyet, és nem akart tovább üzemelni. Egyre kebesebb vizet szűrt ki a levegőből, aztán egy idelye semmit nem választott le a levegőből. Bekapcsolom, elindítja a ventillátorát, de a kompresszort nem indítja el. A kompresszor jó, azt kipróbáltam, külön adtam neki betápot, és elindult. Kb 1 hónapja ráuntam, és kivittem a kamrába a hidegbe. Ma gondoltam egyet és behoztam, hogy hátha tudok kezdeni vele valamit. Bedugtam, és láss csodát, bekapcsoltam, és beindult a kompresszor is, nem csak a ventillátor. A hőcserélő elkezdett lederesedni, és egy pár csepp csapadék is keletkezett. Egyszer gondoltam egyet, és kihúztam a konektorból,hogy átvigyem egy másik helységbe, de ott ismét nem akarta elindítani a kompresszort.
Valyon mi okozhatja ezt a problémát? Mi lehet a hiba forrása? Kevés lehet benne a gáz?
Valaki tud segíteni a probléma megoldásában?
Segítségeteket előre is köszönöm!!!

Üdv: István
(#) merlingerin válasza tati001 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Szia!

Nem gázhiányos.. akkor sosem menne...

Itt a megoldás:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2692747.html

google fordító segít...
(#) Joe_001 válasza tati001 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Üdv! Mikor volt takarítva? Szétszedve a kondi-elpárologtató átjárható? Ha a kompresszor beindul hűt is?
(#) tati001 válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Szia!

Köszönöm, megpróbálom lefordítani, hátha ott leírja, hogy miként tudom orvosolni a problémát.
(#) tati001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Szia!

A gép teljesen ki van takarítva, ki lett fújva belőle a por, meg minden szennyeződés. A kondi-elpárologtató teljesen tiszta, és a kompresszor hűt ha beindul, mivel teljesen le deresedett az alsó három sor cső a kondenzátoron.
(#) Joe_001 válasza tati001 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Tippem: mégis gázhiányos, -kicsit. Szívó oldali nyomás üzem közben?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
(#) kaqkk válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 31, 2015 / 1

Idézet:
„Szívó oldali nyomás üzem közben?”
Csak halkan megkérdezem : szerinted mindenkinél ott lóg a műhelyben a klímás csaptelep ?
(#) habazutty válasza tati001 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Ha az indulási problémával most nem foglalkozunk...
Mindenképp átnézném az összes üzemi kondenzátort, ventilátor akadály nélkül forog-e.

Már több mobilklíma is megszivatott, hogy gázhiányos tüneteket produkált aztán szép lassan elkezdetk rendesen hűteni (óra szerint is...). Nem akarok találgatni, hogy ez mitől lehet, de van vagy két tippem. Ezek a monoblokkos cuccok szerencsére ritkán engedik el a hűtőközeget.

Szerintem itt is hasonló lesz. Ha néhány líra fagy az általában a gázhiány jele.
Hagyd üzemelni a masinát és figyeld változik- e az elpár deresedése. Remélhetőleg teljesen eltűnik és az egész nagyjából egyformán hideg lesz.
Ha nem, akkor valószínű, hogy fel kell keresned a közelben egy klímást...

Remélem tudtam segíteni.
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Ha nincs, akkor szerelő. Sajnos a tünet alapján. Persze 10-15 perc míg beállna az egyensúly, ha jár.
(#) Orbán József hozzászólása Feb 7, 2016 /

Üdv!
Szeretnék segítséget, ha lehet, nem bújnám végiug az irodalmát, kérdésem:
Az ON-OFF klíma és az inverteres közti különbség többek közt a beltéri ventilátorának fordulat szabályozhatóságában rejlik, ha jól olvastam...De biztosan nem, lehet, hogy a kültérinél - is...? Sőt...
Van mód/gyakorlati megoldás a kompresszor fordulat szabályozhatóságát az ON-OFF kapcsolást egy PWM szabályozásra átalakítani?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2016
(#) kaqkk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

A beltéri ventillátor mindkét változatnál távirányítóval állítható, a kültéri ventilátor automatikusan indul mindkét változatnál , annyi a különbség hogy az on of verzió ki be kapcsolgatja a kültéri kompresszorát , az inverteres pedig szabályozza a komp teljesítményét (fordulatszámát). Az on of klíma kompresszorának fordulatát nem-vagy csak nagyon nehezen tudod szabályozni mert 230v os segédfázisú motor van benne, szerintem kár vele kisérletezni is (az inverteres 110v os 3 fázisú komp amit egy majdnem A/4 méretű elektronika szabályoz)
(#) Orbán József válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Az nem lenne gond szabályozni. Tekercselőnek tanultam anno, 3x230V-osra áttekerni ujjgyakorlat, ha ezen múlik és van frekiváltóm is. A vezérlés ezzel még nem megoldott, az arányos fordulatszabályozás a hőmérséklet függvényében nyilván megoldható, ha be tudok vonni megfelelő szakkollégát. Mi a véleményed?
(#) Orbán József hozzászólása Feb 7, 2016 /

Most a következő szempontok jutottak eszembe:
Bizonyára van annak a szivattyúnak, vagy van-e egy minimális fordulat, amin muszáj mennie?
Másik:
A vezérlést az ON-OFF-ból a fordulatszám szabályozással úgy tudom elképzelni, hogy az első bekapcsoláskor teljes fordulaton elindítja a szivattyút. Aztán egy felokosított mikrovezérlő megméri, mennyi idő múlva jön létre a kikapcsolás és elkezdi csökkenteni a fordulatot és a ki-be kapcsolás viszonyát optimalizálná.

Kár vele vesződni ! A kompresszor hermetikusan zárt házban van , azt szétvágni újrahegeszteni az elektronikát kitalálni kifejleszteni ,a beltéri elektronikát kidobni újat építeni ..Árban többe lenne mint egy inverteres klímát megvenni ...

Az inverteresnél a teljesítmény szabályzás egyszerűen a beállított és az éppen mért hőmérséklet arányában változik a teljesítmény. Az on off -nál pedig ha melegebb van mint a beállított akkor elindul és hűt- ha eléri a hőfokot akkor leáll

Utánanéztem, kérdeztem, ezt a zárt rendszerben működő kompresszor dolgot nem tudtam.
Megmondom őszintén, nem néztem még egy ilyennek a burkolata alá, holnap rálesek, eztán rakom föl a helyére.
Amúgy az elektronikát csak a kompresszor és a vezérlés közt bontanám meg, ha...
A motor olyan tekercseléssel rendelkezik, mint a régi kerek mosógépek motorja, abszolút szimmetrikus tekercseléssel.
Aztán lehetne az egyfázisú frekiváltó, ez biztosan nem lesz, pénzt nem adok érte...
Az már kósza ötlet - ha úgy van, hogy a kompresszor forgatja a hűtőventillátort (?) azt a tengelyt egy kis 3f motorral én táplálnám frekiváltóról, kedvemre...
De nem valószínű, hogy ennyire belemélyedek, ha csak "sportból" nem.

A kompresszor mint írtam a motorjával együtt egy hermetikus házban van , a ventillátornak külön motorja van ,ami a jobbaknál kétfordulatú .

Köszi, akkor kb. ennyi, nincs tovább értelme...
(#) dejodio válasza normalize hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Szerintem ez megoldódott időközben
(#) dejodio válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Sokkal többe.... 130e körül már van jó gép.
(#) levaitamas hozzászólása Feb 22, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Samsung inverteres klímám, kb 2 éves. Jelenleg fel van szerelve, üzemlépes. Le szeretném szerelni és egy másik házba felszerelni. Van ennek szakszerű menete vagy csak egyszerűen szétszed, szétcsavar, levesz?
A felszerelést és üzembe helyezést már klímással akarom csináltatni.
(#) BarnaPili válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 22, 2016 / 1

A gázt vissza kellene szívatni a kültéri egységbe,és azután megbonazni a rendszert. Ha leszerelted, a csöveket dugózd le,ne lehessen bele valami szennyeződés. Felszerelékor a szaki majd kivákuumozza,majd a gázt is ellenőrzi.
István
(#) levaitamas válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 22, 2016 /

Köszönöm a választ, pontosan erre gondoltam én is mert akkor csak kevés hűtőközeget kellene pótolni ha kell. A visszaszívatást hogyan kell csinálni?
(#) BarnaPili válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 22, 2016 / 1

Ha jól tudom,a nyomóágat elzárva kell járatni a kompresszort,majd amikor a hangja megváltozik,akkor el lehet zárni a szívóágat is. De majd jönnek ide a profik és leírják. Egyelőre utánaolvasásból vagyok okos. Tavaly,mikor meleg volt nézegettem a használt klímákat,és a minélm olcsóbb szerelést is... aztán szereltettünk redőnyt
Üdv!
István
(#) kaqkk válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 22, 2016 / 1

Teljesen jó amit írtál ,de nem fontos a komp hangját figyelni elég ha kb2-3 percig működik ezután el lehet zárni a szívó ágat is és leállítani a klímát majd bontható a rendszer .
Következő: »»   59 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem