Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   1 / 8
(#) menya hozzászólása Feb 29, 2008 /
 
Udv.
Lattam van mar tobb topic is nyitva hangfal epitesre-tervezesre, viszont ugy gondoltam TL- rendszerre nyitnek egy kulonallot.
Nekiesnek egy Transmission Line-os hangfal epitesenek viszont akadt par kerdesem.
1; MDF (medium density fiber-board) bol megfelel-e a doboz?
2; mivel 3 utasra keszitenem (2bass.+1koz.+1magas) a rendszert szerintetek megerne-e zart kozep es zart magas drive-okat hasznalni, hogy a 2 mely kozul az egyiket a doboz tetejere raknam, majd magas, alatta kozep, es alatta a masik mely? Vagy elrekesztve a doboz tetjere a magas es kozep?
3; hangvalto eseten a max 200W feltunteve, az ugye a hangszorok osszessegenek nevleges tehelesebol adodna ossze?
4; 8ohm-os rendszerre terveznem, 2db 4ohm-os melyet sorba kotve, mennyire rontana a minoseget? Azt olvastam, jobb eredmenyt ersz el ha parhuzamossan kotod oket, viszont akkor a 8 ohmos melyek parhuzamossan kotve is 4 ohm-ra jonnek ki. Esetleg valami okos megoldas? csak ne azt hogy 2 db 16ohm-ost parhuzamossan
5; a drive-ok / doboz:
- 2 x SXA2030
- 1 x SK13
- 1 x DTF15
hangvalto: HV328

Eddig hallottam mar jot is meg rosszat is SAL-rol, meg ezen is gondolkodom.

6; doboz ez alapjan meretesenn aranyossan kisebb valtoztatasokkal (nagyobbitva, literre odafigyelve):
THOR

Minden hozzaszolast, eszrevetelt szivessen fogadok. Ha valakinek volt mar esetleg dolga TL-es hangfalakkal, szivessen vennem ha megosztana tapasztalatat.
(#) kaszarobert válasza menya hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Nem kéne trükközni! Két mély sorba az 8 ohm, a közép és a magas 8 ohm a hangváltó is. Ez így teljesen jó!

Mennyit változott a magyar nyelv, egy szavadat se értem néhol

Egyébként az adatlapok szerint nem kéne közép, de tapasztalatom szerint egy magas, meg egy mély a sal hangfalakból, eléggé levágja a közepet.
A mélyei nagyon jók, de mintha egy ilyen magasat már kihajítottam volna egyszer, mert nagyon halványan szólt, középnek magas, magasnak meg nem elég!
(Bár én csöves erölködővel használtam, és ezek a sugárzók nem arra vannak)
(#) menya válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Sorry a nehezkes mondatszerkesztesert, vajdasagi vagyok, sajna nem surun gyakorolhatom szep magyar nyelvunket. Meg1x bocs.
Kiprobalom ezzel a magassal, ha nem vallik be majd lecsereljuk. Koszi a velemenyezest.
(#) kaszarobert válasza menya hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Nem akartalak megbántani
Igazából ezt a tl-t nem tudom micsoda, meg mdf stb. De a többiek biztos tudják, én meg utánnanézek!
(#) lamalas válasza menya hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Szia menya,

En 1 kerdessel kezdenem eloszor: hany hangdobozt epitettel mar? Csak azert kerdezem mert a TL dobozokat a legnehezebb megepiteni ugy, hogy jol is szoljanak! Nagyon nehez lesz "behangolni" hogy szep, egyenletes atvitele legyen. Emellett Te 3 utasra is tervezed amihez jo valtot szinten nehez kesziteni ugy, hogy jol szoljon. Persze relativ, hogy kinek mi szol jol. Termeszetesen ossze is lehet dobni egy 3 utas TL-t de a vegeredmeny nagyon ketseges lesz. En semmikepp nem ajanlom, hogy 3 utasra keszits egy TL-t. Sztem eloszor ne is TL-el kiserletezz hanem inkabb 2 utas zart dobozt keszits es ne SAL hanem inkabb TVM hangszorokkal. Ezzel lehet a legkevesbe mellefogni es valszeg nagyobb lesz a sikerelmeny mint a TL-el. Nem beszelve arrol, hogy ha jol latom Te egy olyan TL dobozt akarsz atalakitani amiben Seas hangszorok vannak ... na azok koszonoviszonyba sincsenek a SAL-al. Vagy a THOR dobozt epited meg azokkal a Seas hangszorokkal amikkel a gyar ajanlja, vagy mas dobozt tervezel, vagy egy masik szinten megtervezett es kiprobalt hangdobozt allitasz ossze amihez neked nem kell mericskelni, tervezni, van valtorajz is hozza, stb. Ha megtalalom azt az oldalt ahol le volt irva egy olcsobb TL doboz epitese akkor majd belinkelem. Ha mindenaron TL-t akarsz epiteni (amirol en elso korben lebeszelnelek), akkor inkabb azt epitsd meg ... csak megtalaljam az oldalt
(#) menya válasza lamalas hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
(Kaszarobert) No problem
(Lamalas) Oszinten meg egy hangfalat sem keszitettem, csak olvasgattam a hangfalkeszitesrol relativ sokat
Ami azt illeti 2 utas rendszeren is gondolkodom de a tl-rol nehez lesz lebeszelned
TVM-hangszorokhoz sajna nem tudok hozzajutni, nalunk csak SAL-t arulnak Tesla sajna nincs. Bar postai uton beszerezhetnem.
Igazad van a seas-al kapcsolatban is, de az kicsit sok a penztarcamnak
Ha esetleg megtalalod a linkeket szivesen varom, boklaszom en is tovabb a neten.
(#) szabi007 válasza menya hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Én csak rábeszélni tudok mindenkit a TL dobozokra!
Nekem is van itthon 2db 3 utas (mély,közép, magas)
nagyon durván szól nagy hangerő mellet is High End minősége van, én diszkóba is használom egy STk 4050-el hajtom őket és tökéletesen bírják!
Menyának pedig csak anyit szeretnék mondani hogy nagyon figyeljen oda hogy ne legyen túl hosszu a cső mert attól nem lesz jobb!A hangfal anyagánál az a lényeg hogy minnél keményebb legyen tudom ajánlani az OSB-t és az MDF-et de ezekből is minnél vastgabb legyen!

ui.: a mellékelt képen látható a hangfalam.

Kép012.jpg
    
(#) shalafi66 válasza menya hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
SAL hsszel nem jó ötlet belefogni. Elsőre tapasztalat nélkül nem jó ötlet TL-t építeni. Elsőre ha egyetlen megépített hangváltó sincs még mögötted nagyon rossz ötlet három útban gondolkodni. SAL hangszórókkal nagyon rossz ötlet háromutast építeni.... értelmetlen pénzkidobás. Az SXA hsz szintén.


Így hirtelen ezek jutnak eszembe.

A TL méretezése egészen más, mint a zárt vagy b-reflex dobozoké, ha meg akarsz tudni valamit a TL hangsugárzók működéséről jobb lesz, ha végignyálazod ezt az oldalt: http://www.quarter-wave.com/

Egyébként pont a TL miatt válik fölöslegessé a három út. Ha jól építed meg. Nincs szükség a mélyközépnél nagy membránfelületre a jó mélyátvitelhez és terhelhetőséghez. Egy jó 170mm-es hangszóróval lehet két útban gondolkodni, megfelelően méretezett dobozzal pedig elérhető akár a 30Hz-es f3 pont is.
(#) szamóca válasza szabi007 hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Idézet:
„A hangfal anyagánál az a lényeg hogy minnél keményebb legyen.”

Ez így igaz!
Idézet:
„tudom ajánlani az OSB-t”

Én nem ajánlanám, nem csak a rostszerkezete miatt, hanem mert a kivitelre sem tetszetős.
A festése, vagy a bevonása is nehézségekbe ütközik.
Az élek formálhatósága is bajos. Az MDF jó választás, vagy ha szűk a keret bútorlap.
(#) lamalas válasza szabi007 hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Idézet:
„Nekem is van itthon 2db 3 utas (mély,közép, magas) nagyon durván szól nagy hangerő mellet is High End minősége van, én diszkóba is használom ...”


Pont errol beszelek ... nem vagyunk egyformak, neked lehet, hogy az a 3 utas TL (aminek a kepet feltetted) High-End minosegu, de nekem pl. a high-end minoseg vhogy nem fer ossze a discoba valo hasznalhatosaggal. Gyakorlatilag barmilyen hangszorot barmilyen dobozba bele lehet tenni legyen az zart, b-reflex, TL, tolcser, sot open baffle is lehet, szolni tuti, hogy fog ez nem kerdes (ha a hangszoro onmagaban mukodokepes) de a vegeredmeny az ami ketseges lesz a megfelelo tervezes es epites hianyaban. Ugyanez igaz a hangsugarzohoz keszulo hangvaltokkal is. De felolem mindenki olyan dobozt epit amit akar es tud olyan hangszorokkal amit be tud szerezni.
(#) lamalas válasza menya hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Idézet:
„Ami azt illeti 2 utas rendszeren is gondolkodom de a tl-rol nehez lesz lebeszelned ...”


Pedig lebeszelnelek. Sztem rendelj postai uton TVM hangszorokat es keszits beloluk 2utas zart dobozokat. Persze nem akarmelyik TVM hangszorora gondoltam, ki kell valasztani a megfelelot az igenyeid es lehetosegeid szerint. Egy ilyen konstrukcioval legalabb belekostolsz a dobozepitesbe, a valtotervezesbe es epitesbe es utana tovabblephetsz a bonyolultabb konstrukciok fele. De felolem tenyleg azt epitesz amit akarsz ... a TL is szolni fog, biztos sok melye is lesz amin nagyon sokan beajulnak es elveszi az eszuket, de ez csaloka ... a mennyiseg nem jelenti a minoseget! Sok szerencset
(#) shalafi66 válasza lamalas hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Azért lamalas... normális tervezéssel (szűkülő TL, némi csillapítóanyag a megfelelő helyre.. mert nem csak tök üres dobozzal lehet operálni..) lehet olyan szintre csökkenteni a rezonanciákat, hogy ne legyenek nagyon zavaróak. Ott van az egyik Vadász-féle ML-TL (Herald, vagy mifene), pont TVM hangszórókkal, nahát abban sincs tervezés, vagy hónapokig tartó háttérmunka, mégis sokan megépítették már, és azóta elégedettséggel hallgatják meglévő rezonanciáival együtt, sőt azt mondják "zenei" az élmény. Szóval tényleg nem vagyunk egyformák, és ma már olyan alacsonyra csúszott a szint HiFi-ben, hogy még egy ilyen vagy ehhez hasonló konstrukció is bőven megállja a helyét.
(#) lamalas válasza shalafi66 hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
En nem azt mondtam, hogy nem lehet jo TL-t epiteni, de tapasztalatok hianyaban, tervezes nelkul hatalmas szerencse kell hogy a vegeredmeny jo legyen. Persze a kerdes, hogy kinek mi a jo
(#) shalafi66 válasza lamalas hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Én se azt mondtam... Azt mondtam, hogy egy rosszul épített is lehet hallgatható, sőt sorozatos másolásra érdemes. Erre igen jó példa lehet akár az előbb említett hangsugárzó is, annak ellenére, hogy az eredmény nem jó, azért mégis elviselhető.

Ui: azért lehet a hangszóró pontos T-S paraméterei ismeretében egy olyan TL-t kitalálni, ami szinte biztosan azt hozza, amit vársz tőle, és lehet a rezonanciákat már a tervezés fázisában csökkenteni.
(#) szamóca válasza shalafi66 hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Szezon-fazon keveredésem van bocs.
Keménység nem egyenlő a nagy sűrűséggel.
(#) shalafi66 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
A kettő (engedékenység és tömeg ) együtt felelős a rezonanciák helyéért és intenzitásáért, meg a "jóságukért".
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Hali.a TL-doboz az egyik legjobb kompromisszum a hangminőség és a basszusátvitel terén,de anyagigényes,és nem könnyű összehozni.ha valaki egyszer is hallott ilyen sugárzót,lehetőleg gyárit(ami olyan ritka,mint a f-holló,mert DRÁGA),az biztos,h végleg hívévé válik ennek a rendszernek.elsősorban magasabb minőségi szintre,audiofil alkalmazásokra érdemes ebben gondolkodni,és hát...NEM somogyi meghajtókat kell használni.ha az alapszabályokat betartjuk,nem lehet jobban elrontani,mint mondjuk egy b-reflexet,vagy pláne karlssont... aki érez magában elég felkészültséget,annak nagyon ajánlom.nekem is ilyen a legjobb ládám,semmi pénzért nem cserélném le másra.azt a fajta basszusátvitelt,amit egy jól optimalizált TL tud,háát...nemigen lehet más módon elérni.sztem. :yes:
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Na igen, valoban jo lehet egy megfeleloen meretezett es megepitett TL, de ezt amator modszerekkel nehez kivitelezni, meres nelkul pedig gyakorlatilag lehetetlen olyat osszehozni ami valoban optimalis. Mert lehet hogy hallgatva valamennyire elfogadhato lesz, de merve pocsek ... a fulunk ugyebar nem hitelesitett muszer Magyaran ha merve is jobb lenne, akkor hangra is szinte biztos, hogy jobb lenne. Ezt nem azert irtam, hogy barkit is eltantoritsak TL dobozok epitesetol (en is ezzel kezdtem ) de azt, hiszem ahhoz, hogy egy igazan jot osszehozzon az ember nagyon sok epitesi tapasztalatra es meresre van szukseg ... igazi megszallottnak kell lenni, hogy jot osszehozzon az ember. Azert csak hajra
(#) Gory válasza lamalas hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
És milyen módon szokták mérni ezeket a ládákat? Hátha esetleg házilag is megoldható lenne ez valahogy. Mondjuk egy megfelelő mikrofon és PC-s program segítségével (Ami hanggenerátor is lehetne és a mikrofonnal végzett mérést is megjelenítené) nem professzionális, de használható méréseket lehetne végezni?
Gondolom a hullámok visszaverődéseit és interferenciáit mérik valahogyan.
(#) lamalas válasza Gory hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Igen, hazilag, amator korulmenyek kozott cel szoftverekkel lehet kulonbozo mereseket vegezni. Szerencsere nem tul dragan elfogadhato minosegu mikrofon kapszulakat is lehet vasarolni es hozzajuk egyszeru illeszto erositot epiteni. Egyebkent a szokasos frekvencia atvitelen tul mas egyeb meresekre is lehetoseg van ilyen programokkal amik mind-mind segithetnek a megfelelo vegeredmeny kialakitasaban. Termeszetesen mindezekhez erteni is kell, nem csak felhasznaloi szinten, hanem a meresi eredmenyeket ertekelni is kell, erteni is kell es ezeknek megfeleloen alakitani a hangsugarzon, valton (stb.), hogy az altalunk kivant eredmenyhez minel kozelebb keruljunk. Mindehez nyilvan tudni is kell, hogy mi az altalunk elerni kivant eredmeny
(#) Gory válasza lamalas hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Értem. Létezik akkor tehát hobbi célra is ilyen szoftver? Mert ha nem létezik esetleg érdekes téma lehet egy ilyen rendszerbe belefogni. Gondolom rengeteg szakirodalmat kell előtte átnyálazni, hogy mégis mit akarunk mérni, és milyen mérési eredmény lenne a végcél. Vagy van néhány egyszerű kézzelfogható irányelv a TL hangfalak építésénél, ami egy amatőrnek elegendő? Ezeket azért kérdezem csak, mert nem olvastam még ilyen szakirodalmat így fogalmam sincs róla.
(#) shalafi66 válasza Gory hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Kis szerencsével kb. egy év alatt sikerül is a TL rezonanciáival megküzdeni.

irodalom: www.quarter-wave.com

Ákos, most majdnem úgy fogalmaztál, mintha én írtam volna a soraidat. Csak kicsit kevés a konkrétum.
(#) Gory válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Nem szándékozom ennyire elmélyülni a TL ügyben, csak érdeklődtem
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 29, 2008 /
 
Hát nem tudom...nem lehet,h a kérdés kissé túl van misztifikálva? azt a véleményt,h mérés nélkül egyáltalán nem lehet jó TL-t készíteni,nem feltétlenül osztom.mert mit is kellene mérni voltaképpen? ezzel nyilván nem azt mondom,h mindenféle előképzettség,s rutin nélkül az ember élete első hangsugárzójának egy 200literes transmission line-t válasszon,s essen neki hasraütésszerűen.nem.de hányan építenek pl b-reflexet,vagy exponenciális tölcsért?azokat is ugyanúgy mérni kellene,s biztos vagyok benne,h a barkácsolók 1%-a(v inkább 0.1 a reális?)sem tudja ezt megtenni.rezonanciák pedig mindenféle sugárzásjavító eszközben ugyanúgy keletkeznek,sőt a tölcsér még fel is erősíti ezeket!a bass-reflex pedig maga egy üregrezonátor.ezzel csak azt akarom mondani,hogyha házilag építünk,nincs kevesebb esélye a TL-doboznak sem,viszont a végső eredmény valószínűleg jobb lesz.ez a rendszer nem más,mint a hsz.mögé illesztett cső.alapszabály,h a keresztmetszet sehol nem csökkenhet a membránfelület alá.gyakorlatban inkább enyhén tágulóra érdemes készíteni.a hossza pedig számítható a kívánt alsó határfreki ismeretében.kettőnél többször nem szabad összehajtani a csövet,legalábbis 180 fokban nem,ált ez okozza a nehézséget.a félhullámú labirint 3dB-lel nagyobb hatásfokot ad,mert a cső minkét végén azonos a hanghullám fázisa,de ez már igen nagy befoglaló méreteket eredményez,ezért kompromisszumként a negyedhullámú változat az elterjedtebb.a rezonanciákat a csőben elhelyezett csillapítóanyag mennyiségével lehet a kívánt szintre csökkenteni.
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Persze, mérések nelkul, sőt(!) tervezes nelkul is lehet barmilyen hangdobozt epiteni, szolni biztos hogy fog. Az is lehet, hogy sokaknak tetszik egy talalomra épitett hangdoboz hangja. En azert ugy gondolom, hogy ha valaki egy bizonyos alap szintet meg akar celozni (ami mar tulmutat a "gányolason"), akkor nem art legalabb a dobozt megtervezni. Ha minosegben feljebb akar lepni, akkor nem art ha tervezesen tul mar legalabb a hangszorok parametereit is meg tudja mérni illetve valtot is tud tervezni. Aztan ha meg feljebb szeretnenk lepni a kepzeletbeli lepcson akkor celszeru lenne atvitelt, fazist, egyebeket is mérni es a meresi eredmenyeket (illetve a hallasunkat is) alapul veve tovabb fejleszteni, csiszolni az adott hangsugarzo hangjat. Ugy gondolom, hogy mindenkinek a celjai es lehetosegei szabjak meg, hogy meddig menetel felfele a "lepcson"
(#) Andr3wJ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szevasztok!

Én nem építettem hangfalat bár nagyon tervezgettem 1et, de hát idő pénz és egyebek miatt ez nem jön össze.
Csak azért írok mert kiráz a hideg a HIGHEND kifejezéstől
1. mitől highend valami? pl nagyon drága és meg van ,magyarázva hogy ez mitől az. neked lehet nekem nem biztos
2. mit is szólaltatsz meg rajta?
MP3? CD? hol itt a minőség
3. Hol veszik fel amit halgatsz és mivel és hogy? mikrofonok keverő, ja és a studio guru
4. hol is halgatod? szoba 10 négyzetméter? esetleg 150 négyzetméter?
és akkor nem beszélve a hangváltó, lejátszó, hangszínszabályzó, hangszóró, TE, ÉN mindeki szerepéröl a halgatásban

Ezzel nem elvenni akarom senki kedvét hanem meghozni, ÉPÍTS és döntsd el hogy jó e, ha nem jön a következő és a következő míg meg nem találod amit akarsz.
Persze pénz pénz pénz, de ha valaki épít tudatában van hogy ez így megy.

(#) lamalas válasza Andr3wJ hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Nehany dolog kivetelevel alapvetoen egyetertek a velemenyeddel
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
ezt a véleményt csak osztani tudom.hallottam már annyi,rosszabbnál rosszabb házilag épített bassreflex,carlsson,exp.tölcsér,miegyéb-stb.dobozt,h dunát lehetne vele rekeszteni!nem mondom,volt közöttük néhány nagyon jó is,ezek elérték,sőt meghaladták a két-háromszorta drágább gyári audiofil színvonalú termékek minőségét is,persze ez volt a ritkább.a transmission line pont az a sugárzásjavító eszköz,mely a legtoleránsabb az alkalmazott hangszóróval szemben,s egy viszonylag gyenge paraméterekkel bíró hsz.is megdöbbentően jó hangot tud produkálni egy számára optimális TL-ben.hangsúlyozva továbbra is,h nem vonom kétségbe a mérések fontosságát,sőt...
(#) ngyzoli válasza Andr3wJ hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Érdekes gondolatok.nem tudom mi a gondod a hájend'-del...? vagy a"state of the art"jobban tetszene?komolyra fordítva a szót;ez a kifejezés egy kategóriát jelöl ki a szórakoztatóelektronikai készülékek rendkívül széles minőségi skáláján.elsősorban hifi,-vagyis hangtechnikai cuccokra értelmezik,tv-re,egyebekre nem.a sorrend úgy áll fel:kommersz,ált célú készülékek,vagyis hifi(ezek mindegyike szinte kiv.nélkül teljesíti a DIN/oszauruszok korában rögzített/hifi-szabványt)-->audiofil,és -->highend termékek.azon persze nagyon sokat lehet vitatkozni,hol a határ a két kategória között.nem azért hájend valami,mert drága!ezen készülékek minőségben sokkal többet nyújtanak az átlag hifinél,ennek nyilván ára van,S EZÉRT drága.ha highendről beszélünk,az MP-3at toronymagasan el kell felejteni!!ált.ugyanazokat a zenéket hallgatod rajta,mint bármi más készüléken,csak sokkal magasabb élvezeti értékkel.nem tudok jobb hasonlatot:trabanttal is el tudsz jutni uahhoz az úticélhoz,mint BMV-vel,csak éppen az utazási komfort lesz"kissé"más... és a highend-elsősorban-pénzkérdés is,mert ezen cuccok legtöbbször irreálisan drágák,nem a hazai átlagjövedelmekből lehet megfizetni,az biztos.itthon főleg státusszimbólum is egyben,mint a plazmatévé,az úszómedence,és sok minden egyéb...
(#) menya válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Nos, ahogy nezem igen eltero velemenyek is vannak a temaban.
Viszont orommel ertesitelek kedves forumtarsak, hogy csak elkeszult ez a hagdoboz

2db TVM melykozeppel es egy TVM magas sugarzoval.
2 x Melykozep TVM ARN 188
1 x Magas TVM ARV 104048

Es igy nez ki festes elott:
NevenincsHangfal

Nagyon szepen szol. Elegedett vagyok, eletem elso homemade hangfalparjaval.
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem