Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1.2V NiMH akkumulátor kisütő
Lapozás: OK   11 / 11
(#) proli007 válasza little7 hozzászólására (») Márc 21, 2016 / 1
 
A TL tápfeszültsége lehet maximum 36V. A belső referenciája állandó, a mi kb. 2,49V. A feszültséget nem csak a TL határozza meg. De itt alapvetően nem referenciának, van használva.
(#) little7 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 21, 2016 /
 
Értem.
Közben elolvastam "Nikkel akkumulátorok kisütése" cikked, hogy okuljak.
Az általad küldött kapcsolásnál Bővebben: Link mekkora lehet a beállított minimális és maximális lekapcsolási feszültség amit a potenciométerrel belehet állítani?
Maximum mekkora merítő áramot bír el a kapcsolás biztonságosan ha a FET nincs hűtve?
Csak hogy ha kisütésre használom tudjam mit bír károsodás nélkül.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
(#) proli007 válasza little7 hozzászólására (») Márc 22, 2016 / 1
 
Hello! Ez a kapcsolás, 12V-os aksihoz készült. A beállítási lehetősége kb. 7,5..11,2V. De van egy hibája is, hogy az aksi feszültsége lassan csökken, így a lekapcsolás is lassabban megy végbe. Addig a Fet analóg üzemben van. Vagy is fűthet.
A minimális és maximális feszültséget a bementi osztó osztásaránya és a TL 2,5V-os küszöbértéke határozza meg. De ezen kívül több dolog befolyásolja a dolgot. Mert a TL-nek is van maradék feszültsége mikor bekapcsol. Ez levonódik a Fet nyitófeszültségéből. Az pedig a Fet küszöbfeszültségének függvénye is. Hogy mekkora áramhoz, mekkora nyitófeszültségre van szükség. De a Fet Gate feszültsége nem lépheti túl a 20V feszültséget. Az korlátozza a maximális feszültséget is. De ezt is lehet határolni, de az meg többletfogyasztást okoz. Stb..
Lehet jobban tudnák segíteni, vagy érteném mit is szeretnél, ha elárulnád mihez szeretnéd, mekkora lekapcsolási feszültséggel és terhelőáram mellett. Mert így csak sötétben tapogatódzás van. Olyan meg nincs, hogy valami mindenhez jó. Számos dolgot kel figyelembe venni..
Itt van egy másik megoldás, ami mentes a lekapcsoláskori lassú működéstől, mert itt a kimenti feszültséget figyeli és amikor az el kezd csökkenni, megindul a kikapcsolás, ami szintén csökkenti azt. Vagy is "lavinaszerűen megy végbe a dolog. De ennek is vannak határai és a Fet RDSon ellenállása és a terhelés nagysága is befolyásolhatja a működést.. (Hiszen azon a terhelés alatt, valamennyi feszültség is esik.)
(#) little7 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Köszönöm így már jobban értem.
Amit előzőleg kérdeztem az akku+lámpához kell hogy ne legyen mély kisülés, azt megépítem.
Viszont arra gondoltam, hogy van itthon pár akkus gép ami ritkán van használva és egy kis formázás ráférne. Ehhez kellene egy akku kisütő.
Konkrétan 7,2 és 36 Volt közötti akkuk. Úgyhogy 6-30 volt között kellene tudni állítani, és maximum 2A terhelő áramot még elkellen bírnia.
Köszönöm a segítséget, tőled mindég tanul az ember.
(#) proli007 válasza little7 hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Ilyen széles feszültség tartományban már nem könnyű egyszerű szerkezeteket készíteni. De lehet nem is célszerű. A lehetőség, hogy a kisütő áramot pld. egy ehhez és a feszültséghez megválasztott izzón célszerű a levegőbe küldeni. De ha szabályozni is szeretnéd az áramot 0..2A tartományban, akkor már segédtápfeszültség is szükséges. Valamint egy vezérelhető áramgenerátort kell készíteni, lekapcsoló elektronikával. De azt figyelembe kell venni, hogy a 36V és 2A már 72W. És ezt kell a tranyóknak a levegőbe küldeni. Ami már másfél Weller páka hőteljesítménye. Vagy is forszírozott hűtésre is szükség lenen.
(#) Pali79 hozzászólása Júl 15, 2020 /
 
Üdv! Olvastam a cikket és a módosításához szeretnék tanácsot kérni. Adott egy 9,6V-os két darab rúdból álló akku pakk. Ehhez szeretnék kisütőt készíteni. Nézegettem az izzókat, de nem igazán találtam olyat ami passzolna ehhez a feszültséghez. Esetleg egy 6V-os és egy 3,5V-os sorba kötve megoldás lehet? Illetve van-e értelme azzal foglalkozni, hogy a két rúd közti összekötő kábelt megcsapoljam és inkább 2db 4,8V-os kisütőt próbáljak összehozni?
(#) ferci válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Szia!
Ekkora feszültségre már érdemes egy áramgenerátort betenni kisütőnek, kombinálva egy kisebb feszültségre lekapcsoló elektronikával.
(#) Pali79 válasza ferci hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Köszönöm, de ez nekem sajnos nem sokat mond. Konkrét megoldás kellene amit után tudok építeni.
(#) ferci válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Rakd akkor ezt össze, esetleg finomítanod kell egy keveset..
A BD-t hűteni kell valószínű, az 1 ohm pedig a kisütő áramtól függően x wattos legyen.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Hello!
Miért kellene az kisütő izzó feszültségét az aksihoz illeszteni? Ha nagyobb, már is megfelelő..
Fogalmam sincs milyen aksi lehet az, ami két tagból áll, és 9,6V-ot ad. Így a lekapcsolási feszültséget sem lehet megmondani. De ezzel az áramkörrel megoldhatod. Az izzó gépkocsiba való, ilyen fajtát javaslok, mindenhol kapható (hentesnél nem). A lekapcsolási feszültséget pedig a zénerrel állíthatod be. Kb. zéner+0,6V lesz az értéke. A kisütés a nyomógombbal indítható, magától áll le és ez után nem fogyaszt semmit. Ha ez egy 8 cellás NiMh lenne, akkor 6.8V,,7.5-os BZX55-ös zéner kell bele.
Kb. 400mA lesz a kisütőáram.

A kapcsolási és a beültetési rajz törölve, mert hibás volt.
Itt a helyes.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Pali79 válasza ferci hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Köszönöm. Középen a háromszög milyen alkatrészt jelöl? Az Rki milyen értékű kell legyen?
Gondolom a kisütő áramot az állítja be. Az akkupakk 1100 mAh-ás. Mekkora kisütő áram kellene ehhez? Nem baj ha tovább tart a kisütés, de kelljen nagyon nagy borda a BD-re.
(#) ferci válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Az egy műveleti erősítő, lehet pl. egy fél LM358. A tápját az adatlapja szerint kösd be.
Rki pl. 15 R 10 W, akkor lassabban merül le, de tovább is tart.
.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2020
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Lent a képen látható az akku. Elhelyezési elgondolásból van ilyen kialakítása.
(#) ferci válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
1100 mA-hoz talán jobb lenne Rki=22R, sacc 0.3 A lenne, de akkor az 1 R-t is növelni kéne 2R7-3R3-ra.
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2020 /
 
A zéner lehet szédül háttal menetiránynak.
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Júl 16, 2020 /
 
Köszi! Sajnos igazad van..
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem