Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ott pedig csak az áramváltó utáni kör lesz a bibis. Mérted a diódákat? Shottkyk, mérted őket? Lezáró ellenállás nincs kicsit megnyúlva esetleg? Mérj ki mindent ott, nem sok, 6 alkatrész...
Nem lehet hogy menetzárlatos az áramváltó?
Holnap kicserélem mind a 6 alkatrész újra
![]() ![]() De nincs semmi megnyúlva meg a diódák is jók.
Akár, én arra is gondoltam most hogy a vas törhetett el, az mondjuk esélyesebb...
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
Áramváltó nem lehet zárlatos mert akkor hegesztés közben nem lenne meg a feszültség az UC 3-as lábán. És megvan a 0.4-1V.
Tudod itt az a gond, hogy a műszered mondjuk egy rms-t mér, de itt inkább a jelforma, leginkább az amplitudó számít, szkóp nélkül ezért is necces..
![]()
Holnap rámérek szkóppal a jelalakra. Én még arra tippelek hogy egy két menettel többet tekertem rá, illetve nem úgy helyeztem el mint ahogy a rajzon van amit linkeltél nekem, mármint a menetirány.
Plusz minusz 10 menet sem számít sem az hogy 2,2k vagy 2,5k potival készítetted el.
Kondenzátor 2,2nF értéke is jó nem nagyobb?
2.2nf is jó. Mindent pontosan úgy rendeltem hozzá ahogy a rajzon van. Az utolsó 1k-s ellenállást is rendeltem tehát semmi nem használt. Illetve már mindent megmérte értékre. Csak az a szép az egészben hogy amit 6 hónapja raktam össze elsőre működött, leszabályozott meg mindent rendeltetés szerűen végzett.
Nézd át az áramváltót mindenképp, ha több menetet tekernél rá, akkor gyengébbre kalibrálnád a gépet, inkább kevesebbre tippelnék. A fordított tekerési irányt meg már észrevetted volna. A legjobb ha szkóppal a 3as lábon mérsz, csak a szkóp legyen földfüggetlen mindenképp. a segédtáp körre még rámérhetsz földelttel, de a végfok körre már nem ajánlott.
Remélem a 2,2nF kondenzátor nem kerámia kivitel?! Mérd meg az UC3845 8. lábán meg van e az 5V referencia feszültség.Az IC 1. lábát közvetlen húzd le testre kb. 1k ellenállással,most lehet e hegeszteni (?),ha ugyan olyan maradt akkor hibás az IC,ha nem,mert leszabályoz,akkor a potméteres áramkörben keresd a hibát,forrasztási hiba,szakadt vezetősáv,hibás poti,stb.Ha van leragadás védelmed,az egyszerűbb változat,nem a kiegészítő áramkörös megoldás,azt most kösd ki,bár ezen áramkörnek akkor is kell működnie,le kell szabályoznia zárlat esetén,ha a gép a max. kivezérléssel megy is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
A 2.2nf kondi MKP. Van kiegészítő áramkör a leragadáshoz igen. Tubi féle nyákterv , csak annyi a változás hogy magán a nyákon egymás mellé tettem őket mert nem akartam még egy nyáklemezt. Holnap leteszem testre az 1-es lábat és kíváncsi leszek
![]()
Jó hogy ezt leírtad, hogy kicserélted az UC-t. Cseréld vissza az UC 3845 BN-re mert a TL 3845P nem jó oda hidd el. Mindegy mit mondanak! Nem jó oda. Ha a zéner fordítva volt az uc-vel azért nem működött, cseréld vissza. UC-re a TL-t.
És félig feltekert poti állásnál próbáld, hátha forditva van a poti is bekötve. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
Mérj frekit és feszt az IGBT G-E lábán, de 300Volt ne legyen rajta. Ha ezek rendben vannak, csak akkor próbáld ki.
![]()
Szia Tubi56,
az a baj hogy UC3845BN-em nincs mert ezt a TL-t küldték helyette. Igaz a zacskón UC3845BN van. UC3845N-van itthon csak és az is volt benne eredetileg. Mértem tegnap frekit és 32Khz mindkét IGBT gate lábán. Az áramváltót ma megtekerem újra, hátha valamit ott csesztem el, de ebben sem vagyok biztos mert akkor nem lenne majdnem 1v a 3-as lábon hegesztés közben. Mértem UT81-es szkóppal tegnap este és jobbra ível fűrész jelet mutat a 3-as lábon, aminek jónak kellene lennie a leszabályzáshoz. Ma ha hazaérek a melóból leteszem az 1-es lábat testre és ha így se szabályoz le na akkor van a nem értem az egészet felállás ![]()
Most végeztem a tesztekkel. UC-t visszacseréltem. Végfokot leakasztottam és 1k-val letettem földre az 1-es lábat. Kis kattanás hallatszik olyankor a gate trafó felől. Tehát leszabályoz. IC tehát O.K. Áramváltó körben mindent átvizslattam hogy nincs e zárlat vagy fóliaszakadás de semmit nem találtam. Minden alkatrészt kicseréltem ami ebben a körben volt és a helyzet változatlan. Holnap megyek osztrákba egy gép PLC-jét programozni és visszafele veszek egy asztali szkópot mert a multissal nem tudok normálisan mérni. Pár napon belül jelentkezek a mérési eredményekkel.
Áramváltót is újratekerted? A jobbra ívelő fűrészjel a vezérlő 3as lábán csúcsértékre mekkora volt?
A Tubi féle nyák terven van egy *2kohm ellenállás az UC3845 6. lábán,kösd ki,most változott e valami? Tudom,most nincs időd,várunk türelemmel.
Még nem tekertem újra de szombaton újratekerem. A csúcsérték 0.725V volt , ennyire emlékszem. Kicsit érdekes hegesztés közben kamillázni a multit.Igaz már rég le kellett volna szabályozni valahol 0.5V nál. Ezért veszek pénteken egy tárolós szkópot mert egyre több építéshez alapkövetelmény
![]()
Hazajövök kikötöm és visszajelzek mit művel a gép.
Annak ott szabályoznia kell mindenképp. Nekem még a gate trafód is gyanús. Írtad hogy az uc-vel sistergett. Üresjáratban az nem igazán jó jel. Mérj majd a gate trafón kitöltést, a bemeneten és a kimeneteken is egyformának kell lenni.
Idézet: „az a baj hogy UC3845BN-em nincs mert ezt a TL-t küldték helyette. Igaz a zacskón UC3845BN van. UC3845N-van itthon csak és az is volt benne eredetileg.” De amikor ez volt benne, akkor még fordítva volt a zénered, aztán kicserélted az UC-t és megfordítottad helyesen a zénert. Most tedd vissza az UC-t a TL helyett.
Sziasztok! Inverteres hegesztőt szeretnék venni, szerintetek melyik tipus jöhet szóba? 180-200A -os gépek közül melyik az ami megéri az árát?
Szia!
Szerintem nem lehet pontos típust mondani,kár is lenne,nem ismerjük sem az igényeidet,sem a pénztárcádat.Jobb,ha nézelődsz a gép kínálatokban,főleg az adattáblán olvasható Bi. (bekapcsolási idő) értékekre koncentrálva.A táblázatban a gép hátulján általában felsorolják,hogy mekkora áramhoz mekkora százalékos értékű bekapcsolási idő tartozik,minél nagyobb legyen a százalék érték és a hozzá tartozó áram.Amikor lesz néhány számodra elfogadható,mutasd meg itt link formájában,a hozzáértők biztosan fognak reagálni.
Sziasztok,
Tegnap késő este leteszteltem az új szerzeményemet. A kitöltés teljesen egyforma. Amit pedig észre vettem hogy összehasonlítást végeztem az UT81 és a Tektronix között. Nem kis meglepetésemre amikor a 3-as lábon megmértem multi állásba a feszültséget hallottam a gate trafó felől egy kattanást amikor hozzáérintettem a mérőfejet. Azonnal ráakasztottam a szkópkábelt a meghajtó Fet gate lábára. Amikor hozzáérintem a multit azonnal leszabályoz egy pillanatra. Külső tápot ráakasztottam a 3-as lábra majd 0.0-ról elkezdtem menet közben emelni a feszültséget és láss csodát leszabályoz. Tehát kategorikusan kimerem jelenteni hogy az áramváltó tekercs lesz a ludas. Ma tekerek egy másikat az itt leírtak szerint és jelzek mi lett belőle ![]()
Sziasztok! A Ge Lee féle egészhidas hegesztőhöz tudnátok ajánlani egyszerű snubber-t, hogy az Igbt-en a túllövéseket csillapítsa. Előre is kösz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Nem kell oda snuber,valami más gondod lesz.Get meghajtó trafó.Ja, meg az igbt ken hol?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Ez jó hír. Csak egy tipp még: nézd meg hol megy az áramváltóról jövő vezetékpár. Sodord össze őket, és nem vesztesz semmit ha leárnyékolod. Lehet hogy zavart szed össze. Azért az áramváltót vizsgáld meg alaposan.
A sodrás nem árt,de azért árnyékolni nem kell.Erre most már én is kiváncsi vagyok,párat már építettem,de ilyen probléma még nálam nem fordult elő.Ráérő időmben készítettem még egy pc táp dobozba kényszerített hegesztőt,a fő trafó mellett közvetlen vezetem a gét szálakat,és az áramváltó vezetékét,sodorva,nem zavarja semmi.Én csökkentett táppal nézem az áramváltó tekercs irányát hogy megfelelő-e.Nekem nagyon gyanus hogy irkaxka-nál valami más gond lehet.Egy tekercs tekerést nem lehet elbaltázni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |