Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
A huzalvezető gyári műanyag csövet kicseréltem már kék színű spirálra, egyértelműen pozitívan hatott az előtolás állandó sebességére.
megcsináltam a mechanikus gázszelep "szabályozó" csavarját. használható a technika
![]()
Szeretném megkérdezni, hogy kisütő ellenállásnak ezek közül jó lesz valamelyik a hegesztőmhöz, vagy kisebbet kellene tennem bele? a kondi 34800µF az üresjárati feszültség maximum 42VDC
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016
Egyik sem jó. Vegyél 2db 100 ohm/10W-os ellenállást és kösd őket párhuzamosan.
Üdvözlök minden fórumtársat.
Barkács Co. gép átalakításról megosztanék veletek néhány képet, némi tapasztalatot. Én is végig olvastam a korábbiakat, van amit többször is. Most itt egy Einhell-150-es gépről van szó. Mi előtt hozzám került, próbáltam egy profi gépet a haveromnál, és szimpatikus volt a technológia, "nekem is kell valami hasonló". Az adattábla alapján azt hittem elég az nekem, megsefteltem, újszerű volt. Mikor használni szerettem volna, a gyakorlati tapasztalatok elkeserítőek voltak. Hiányoztak a készülékből azok a dolgok, amiket a haveroméba láttam. Fórum olvasás után szétnéztem a lomjaim közt, és a legszükségesebb hozzávalókat megtaláltam, beépítettem, és csodák csodája egyik percről a másikra "megtanultam" Co.-val hegeszteni. Kondi, kisütő ellenállás (36ohm/50W), mágneskapcsoló, Külön trafó az előtoláshoz (60va-24V), és egy főkapcsoló, hogy ne kelljen minden kikapcsolásnál körül tekerni a fokozatkapcsolót, és a hűtő ventilátor lapátjait amennyire lehetett megcsavartam, hogy minél intenzívebb legyen a légáramlás. Euro csatlakozó, mágnesszelep még megoldandó, így már használható. A főtrafó vasmag köteg vastagsága: 80.mm.
Üdv.
Mivel nem fér be a három kép, ide tettem fel a többit.
Szia nekem is hasomló gépem van és nem igazán tetszik a működése. Kérdezném milyen kondikat építettél be és hová kekk kötni?Az előtolotafonál mit jelent a 60va-24 v ?? Várom válaszod üdv laci
Helló!
Ebbe a gépbe egy kicsit több van, mint amennyi feltétlen kell, 2. db. 27000mf/75V.-os kondi van benne, ez volt itthon, erősítő építésből maradt. Legalább 30000mf. kell bele. Láttam kereskedésbe 22000mf./63V.-os elkókat elfogadható áron a Trakis weblapján ( http://europeweld-market.unas.hu/spg/141097/Hegesztogep-alkatreszek ) kettő párhuzamosan biztos bőven elég bele, túl sok felesleges. Ha megfigyeled a képet a grécre van kötve közvetlenül, elég vastag kábellel, mert itt folyik áram bőven, mert az elkó, és a fojtó együtt a nullátmenetekkor biztosítja a hegesztő áramot (ne aludjon ki az ív). A negatív a fojtón keresztül megy a test kábelre, a pozitív a munkakábelre van kötve. Figyelj oda, hogy minden kötés rendesen meg legyen húzva. Mióta átalakítottam, sokkal szebb, laposabb a varrat, sőt alacsonyabb fokozaton tudok ugyanolyan vastag anyagot hegeszteni. A 60va-24v az egy trafó aminek a 24v.-ját egyenirányítottam, ez működteti az előtolást. Azért építettem be, mert gyárilag a főtrafóról kap a toló panel áramot, és ennél a megoldásnál nagyon ingadozik a feszültség, és nem egyenletes az előtolás. Ha van még kérdésed, szívesen segítünk. Ha vissza olvasol, sok kérdésre választ kaphatsz.
Szia köszi a válaszodat. Nekem egy güde mig 192/6k s gépem van . Az első lépésben az előtolót szeretném leválasztani. Ehhez elég ha veszek egy trafót ami a 230 voltot 24 re csökkenti ? /nem vagyok elektromos szakember/
Az előzőleg kérdezett trafó 24V, 60VA-es. Ez kell bele. Valamint 30-40 mF, azaz 30-40000 uF) megfelel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
Helló!
A 192/6 ha jól tudom380/220.-as. Igen, kell egy 380/230/24.V.-os trafó, és egy gréc (egyenirányító), és az így kapott 24V egyenáramról működteted a toló panelt (a polaritásra figyelj, ha fordítva kötöd, tönkreteszed a panelt) A toló panelon az enyémen relé kapcsolja a főtrafót, ez a relé működteti azt a mágneskapcsolót amit a 291-es képen látsz. ezzel tehermentesítettem a panelon lévő relét, megelőzve későbbi kellemetlenségeket. A kondizás csak ez után jöhet, mert a beépített kapacitás megemeli a gyújtó feszültséget, és ez is tönkre teheti a toló panelt. Van a közeledbe valaki elektromos szaki aki esetleg segíthetne? Ha nagyon távol áll tőled ez a szakterület, kérnék segítséget.
Köszönöm a válaszodat sokat segítettél. Te merre laksz??
Nem tudom hozzád képest milyen messze, én Nyíregyházán.
Sziasztok!
Van egy Varstroj Varmig 1905C típusú co- hegesztő, aminek két dug villa van a végén. Az egyik egy 220v- os dug villa, a másik egy 380v-os dug villa. A kérdésem az, hogy erre a készülékre mért tettek két dug villát? Az lehet, hogy ez a hegesztő 220v-ról 160-ampert tud és a 380v- ról 190 ampert tud leadni? Vagy ugyan úgy tudnia kell a 220V- ról is a 190 ampert leadni? Köszönöm!
Helló! Nem tudom mire akarod használni, ez egy barkácsgép. Én nem erőltetném a 190.A.-t annál a gépnél (ha leadja egyáltalán). Nagyon rövid a bekapcsolási idő, legfeljebb 10%. Az azt jelenti, hogy 1. percet hegesztesz a 10. percből, 9.-et pihenteted, különben leold a termo védelem, ha kikötöd akkor pedig leég a gép. Vannak más gépek is amik 380/220.V.osak, egy kábel jön ki belőlük, amihez adnak egy átalakító kábelt, ami ha elkallódik, elkezdik kötözgetni, és a végén jön az indiánjelzés, sikerül tönkre tenni a gépet. Így kisebb a hiba lehetőség. A Hetra is gyártott ezzel a technikával 380/220.-as hegesztőket (Hetra-100/160.A.) Jól értelmezted a táblázatot.
Köszi az infót.
Autó karosszériásra akarom használni. Nekem most egy einhell bt gw 150- es hegesztőm van, de a huzal adagolása nagyon gyenge. Össze, vissza adagol. Az egyik ismerősömnek egy Varstroj Varmig 1600- as gépe van, és a múltkor dolgoztam vele. Ég és föld a különbség az einhell-hegesztőmhöz képest. Nagyon jó kis gép. Karosszériázáshoz nagyon szuper. Aztán most van egy eladó Varstroj Varmig 1905- hegesztő, de két (220V- 380V) kábel van rajta. Van itthon 380v- is, de úgy sem fogom azon használni. Lemezmunkához nem kell nagy amper.
Ha kipróbálod 380-ról, sose használod többé 220-ról.
Csatlakozok az előttem szólóhoz (mpisti). Ha megnézed e táblázatot, a 220.V.-os oszlopba max áramnál a bekapcsolási idő 10%, a 380.-as oszlopba 15%. Nem rángatja annyira a hálózatot se, kisebb kismegszakítóval lehet dolgozni, és nem melegszik annyira ugyanakkora terhelésnél a főtrafó primerje, így az egész gép használhatóbb. Az Einhell-ből is ki lehet többet is hozni, elég babrás, de ha van ilyen lehetőség miért ne használnád ki.
Üdv. Én még új vagyok itt.van egy tiptronic 140 es co hegesztőm ami egy par napja nem jó. Valamiért nem lehet szabályozni az előtolást. Teljes gázzal löki a drotot.Nem a poti a rossz hanem a panelon valami. De nem tudom mi lehet nem értek hozzá sajna. Valaki tudna segíteni?
Szia!
Tudsz mérni? valószínű, hogy az a fektetett tranzisztor vagy FET van meghalva. Ki kéne venni és rámérni kapásból a lábakra egy szakadásvizsgálóval. Ezután ha az nem zárlatos, akkor az IC kimenetére kellene mérni feszültségmérővel, hogy a poti állítására változik-e a kimenet.
Az a fektetett valami BDX34C tranzisztor. Zárlatos lehet.
Értem köszönöm az infót. Kicserélem és kiderül. Az mitől lehet hogy hidegen szépen hegeszt melegen meg szaggat?
Trafót csere után nem olvaszt a gép, pedig vadonatúj a trafó.
Nem adja le a 160 ampert. A panellel lehet-e baj? Régi tarfó 6 fokozatú volt az új pedig 7 fokozatú.
A panelnak nem sok köze van a teljesítményhez. Lehet hogy egy gyengébb készülék trafója került bele.
Sziasztok!
Van egy Varstroj Varmig 1400 hegesztőm, és az előtolást nem lehet szabályozni, gyorsan megy. Először a potenciométerre gyanakodtam, de nem az a rossz, mert szakadásnál és rövidzárnál is tolja neki a huzalt. Sajnos nem volt nálam multiméter, így mérni nem tudtam, de délután már rá tudok nézni. A panelt néztem és a motor plusz tápja egy tranzisztorra megy rá, arra gyanakszom az lehet a rossz. Esetleg másnak volt már ilyen hibája ezzel a fajta a géppel? Előre is köszönöm.
Könnyen lehet hogy a tranyó a ludas de azt ki lehet mérni hogy át van-e ütve. Leginkább BDW 84 C van bennük de lehet helyette BDV 64-est tenni.
Nem néztem a típust, az is lehet hogy az előző tulaj már cserélte. BDV 64 az jobb lenne? Múltkor elakadt a huzal és gondolom ezért mehetett tönkre. Nemsokára megyek és kimérem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |