Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
Ennek a témának nincs véletlenül külön téma vagy fórum? Nem szeretnék megint piros fejlécet kapni.
Úgy emlékszem a Bemenetválasztó témában kezdtük, de a Földhurok téma szintén alkalmas lenne.
Sziasztok! Egy mikrofon előerősítőt szeretnék készíteni! Találtam egy kapcsolási rajzot amit megcsináltam eagle-ben, esetleg valaki le tudná ellenőrizni nekem a dolgokat? Szerintetek jó az alkatrészek elrendezése? Kitöltsem a területet a ratsnets paranccsal, hogy a vezetősávok között GND legyen? Itt az eredeti cikk
Köszönöm a segítséget!
Értem én, h eredeti cikk, de a kimeneti poti nekem elég furcsa.
"Felfelé" tekerve csökken az erősités, miközben zárjuk rövidre a kimenetet?
És ha a potit megfordítom?
müxik ez valakhogy.
Én az E pontnál megszakitanám a potit. tehát csak a föld és R5 közé tenném.
Ja, és az biztos hiba, hogy az R5-nek 150Ohm nak kell lennie, nem pedig 1,5k .
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
Igen, tényleg!
Köszönöm, berendelem az alkatrészeket és megépítem! Köszönöm a segítséget!
Nem tudom mire kell, de esetleg fontold meg ennek megépítési lehetőségét is. Többen mérőerősítőként is használják. 6. ábrán van a rajz, és pl. én is készítettem hozzá paneltervet.
Az a helyzet, hogy a Beag akt-408-as keverőmmel nem tudok rendesen mondjuk felvételt készíteni, a beag md210 mikrofonommal, így korábban a keverő elé kötöttem egy mikrofon előerősítőt, amit aztán a line bemenetre kötöttem, és így elég használhatóan működött, csak aztán ki akarom cserélni a panelokat mert elég zajosak. Meg igazándiból monoba érdemes csak gondolkodnom a keverő miatt. Esetleg elkérhetem a paneltervedet? Annyi, hogy valahogy egy potméter kellene nekem a kapcsolásba, mert sajnos a keverővel nem tudok szabályozni hangerőt, egy csatornát leszámítva, illetve csak a kimenetet tudom még
![]()
Gyakorlatilag ugyanaz a két kapcsolás, ez utóbbi esetén kéttranziszoros áramgenerátor a munkaellenállás. Kétségtelen, picit jobb. És megerősít abban, h. a potméter az előbbinél helytelen bekötésű.
Az AKT -nak azzal a mikrofonnal jónak kellene lennie. Jó a kábeled, amivel csatlakozol a keverőbe? Ez a mikrofon (és a keverő is) szimmetrikus jelátvitelű, két eres, (plusz árnyékolás) kábel kell hozzá. Azzal mennie kell rendesen. Ha az általad feltett kapcsolást fogod használni előerősítőnek, akkor asszimmetrikusan tudod csak bekötni a mikrofont, ami rontja a zavarvédettséget és szerintem nem lesz kisebb a zaja, leginkább azért nem, mert az AKT bemenetein van egy-egy illesztő trafó, ami az impedancia illesztésen kívül fel is transzformálja a jelet.
Az a helyzet, hogy nekem az akt elég lelakott állapotba van, de a gimibe is bevittem ahova járok, és ott sem akart működni
![]()
Csináltam szimmetrikus csatlakozót, és működik vele! A hangminősége mondjuk olyan vasútállomásos bemondóra emlékeztet leginkább. A 2,4 bemeneten nem tudom szabályozni a potival a hangerőt, az 1-es bemenet pedig csak zúg. A 3-ason viszont jól működik. Milyen hülye vagyok, még a mikrofon adatlapja is írja, hogy szimmetrikusan kell bekötni... Tudsz esetleg segíteni, hogy mi lehet a keverő nyűgje? Át menjünk a megfelelő topikba?
Ki kellene más mikrofonnal is próbálni, hogy azzal milyen a hang, ez lehet a mikrofon hibája is.
Ha nem szabályoz a poti, akkor azt kell kimérni, cserélni, ne építs új keverőt emiatt.
Oké. Kipróbáltam másik két mikivel is, azzal elég jó volt, szóval a keverőnek ez a része elvileg jó kéne hogy legyen, márcsak a potik körül kellene szétnéznem... Van valami ötleted, hogy hol kezdjem?
Mérd ki a potikat...
![]()
Jelenleg ez a helyzet... olyan mintha fordítva lennének bent, vagy nem is tudom. Az 1-e csatorna sistergésének megtaláltam az okát, egy vezeték levált az illesztő trafóról.Annyi van még, hogy az utolsó potit, amivel a kimeneti jelszintet lehet állítani az összes csatorna esetén kicseréltem, jobb híjján lineárisra, de az rendben működik...
Nekem úgy rémlik, hogy ennek a potinak nem a középső lába volt a csúszka. Kövesd már vissza valamelyiket egy rajz alapján. Nagyon régen javítottam sokat belőle, most az ugrott be, hogy a poti máshogy van bekötve, de nem vagyok benne biztos. Ellenőrizd már le.
Van belőle nekem egy pár megörökölt, szóval szétszedtem egyet, a középső láb a csúszka, nem tudom a képen mennyire látszik.
Látom, akkor rosszul emlékeztem. De talán volt ebből más bekötésű is...
Nézd meg a panelen a jó potinál, hogy ellenállásmérővel mérve hogy változik az ellenállása a csúszka tologatásakor. Ha a rossz csatornában nem, vagy nem úgy szabályoz, akkor valószínű, hogy hibás, vagy nem bele való a poti.
Az a helyzet, hogy az 1-es csatornán 14k körülit mérek, a 2-es csatornán 110k körül, a 3-ason (10k, ez a jó csatorna), a 4-esen 20k körüli értéket. Kiműtöm a potikat, megnézem a hátukon milyen értékek vannak feltüntetve.
Kivettem, az 1-es csatornáról a potit, azon így nagyjából 12-14k-t mérek. A 2-on szintén :/
Van valami ötleted, hogy mi lehet a dolog oka?
Sziasztok szeretném ha ezt a quad tervet le ellenőriznétek nekem.
Köszönöm szépen.
Üdv!
Valaki rá nézne nekem erre a tervre? Előre is köszönöm!
Hello! Cseppet átrajzolgattam, mert látom szereted elkomplikálni a dolgokat. De vannak hibák is.
- A tranyók kollektor-emitterei fel vannak cserélve. - Ha nem muszáj, nem húzunk sávokat az IC lábai között. - A kimenti tranyónak emitter e nincs a GND-re kötve. - Az IC lábait érdemes megnagyobbítani, stabilabb lesz tőle a nyák. - A tápfesz vonalakat is érdemes a lehető leg vastagabbra tervezni. - A tápra mindig érdemes egy szűrőkondit tenni, akkor is ha ellem a táp. - Az Ic (OPA) nem használt erősítőit érdemes "hatástalanítani". Az invertáló lábat a kimenetére kötni és a neminvertálót valahova bekötni. (Itt pld. a másik bemenetére kötöttem, de csak a nyák célszerűsége szempontjából. De ez sem tilos.) - Amikor mindenki-mindenkivel már helyesen össze van kötve, célszerű átnézni, mit lenne célszerű áthelyezni. Hol lehetne a kerülgetéseket lerövidíteni stb..
Heló!
Köszönöm szépen! Rengeteget próbáltam már tervezni, általában jók is szoktak lenne, viszont nagyon csúnyák! ![]() Soha nem sikerül szépre.
Én sem tudok szép nyákot tervezni. De gyakorolni kell. Ez olyan mint a kötés, kézimunka.
A "szépség" ott kezdődik, hogy rend van a panelen. Elsőként használj nagyobb raszterhálót (pld. 1,27-eset) és a letett alkatrészeket igazítsd a hálóhoz. Mindjárt nagyobb rend lesz. Sokkal nehezebb viszont a tervezésnél az áram útjának figyelembevétele, hogy elkerüld az egymásra hatásokat földhurkot. Ott néha kompromisszumokat kell kötni. De itt még szinte nincs ilyesmi, de az már feltételez áramkör ismeretet is. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |