Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   54 / 196
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
A saru kiválasztásánál szempont lehet, hogy némelyik gyártmány összetolás után szét nem jön többet. Van egy kis pont -kidudorodás- ütve, ez beleakad a betolt sarun lévő lukba, ez a rögzítése. De egyes gyártmányokon olyan kiképzésű a pont, hogy a lukból kicsúszni többet nem tud.
(#) szamóca válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
És létezik rugós kicsúszásvédelemmel is csúszósaru.
(#) zosza18 hozzászólása Júl 27, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek!

Feltettem egy hasznos kis "gépezetet" a ki mit épített című topikba, ha van kedvetek nézzétek meg.

Lötyögtető NYÁK készítéséhez...
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
(#) Alkotó válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Szükségem lenne a "kis trükkök" némelyikére. A szerszámomnak van 0,5-1 mm2 tartományú préselő helye, ami legkisebb. Ebben kipróbálva a sima sorozatdugó érintkezőjét (erről van szó), nem voltam sikeres. A huzalt egyáltalán nem fogta meg, és a nyomás eredményét lefotóztam. Ezt az érintkezőt, és szerszámomat összhangba lehet hozni?
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Szép. Azt szeretném kérdezni, hogy a 2,8-as sarut is tudja normálisan préselni? Nekem olyasmi kellene, ami tudja, de amik most vannak, azok szétnyomják, pedig papíron jónak kellene lennie hozzá.
Ez a szerszám nagyon hasonlít a Lomex-es Hanlongokra.
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Hát igen, ezekkel nekem sincs szerencsém. A Lomexben sem árulnak ilyenhez, de korábban itt érdeklődtem már és sajnos csak drága vagy e-bayes alternatívákat tudtak mondani.
(#) Alkotó válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
A réz saru említed, mint követendő alapanyagot. Nincs mire támaszkodnom, ezért csak a saját gondolatomat tudom elmondani. A réz kisebb ellenállása talán előny, de a puhasága meg óriási hátrány. Ha abból indulok ki, hogy az átmeneti kontaktus minőségét a szorítóerő alapvetően meghatározza, akkor egy ónozott vas, vagy esetleg egy megfelelő sárgaréz/bronz ötvözet megbízhatóbb lehet, mint a vörösréz.
Szintén csak feltevés a részemről, de talán éppen ezért olyan vastagok a rézsaruk, mert így próbálják a mechanikai hiányosságokat pótolni.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Jól látod a dolgot, a réz saru könnyen kilazul (több éves tapasztalat). A linkelt érintkezőhöz pedig ez a présfogó tartozik: Bővebben: Link. Nincs mese, meg kell venni. Kis türelmet, lefényképezem neked, hogyan néz ki a pofa.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Tudom, hogy itt mindenki ellenzi, de ezt a sarutípust én mindig beforrasztom, úgy préselem. Nincs mindig az adott kábelvastagsághoz való saru ami legjobban tudja fogni a drótot, amiből néhányat el is vág a saru lemeze. Itt nincs az a "hideghegesztés" ami más esetekben -elvileg- van, csak lemezél szorítása fog, általában nem eléggé. Jóval több mint 100e saru után mondom ezt, nálam erős korróziós hatások is vannak, ami először a saruban a drót és lemezél érintkezési pontját eszi el. Forrasztásnál már a sarut és drótot is elette a korrózió, csak a forrasztás maradt meg utoljára.
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Ez felhasználás kérdése. Ha csak egyszer feldugom és ott van a szerkezet élete végéig akkor jobb a réz. Ha viszont számítani kell többszöri újracsatlakozásra akkor jobb az acél. Nedves, párás környezetben az ellendarab anyaga is számít, lehetőleg ne legyen galvánelem.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Idézet:
„Ha csak egyszer feldugom és ott van a szerkezet élete végéig akkor jobb a réz.”
Ez nem teljesen így van. Pl. bojler fűtőbetéten a réz kb. egy év alatt kilazul, miközben senki nem piszkálja.
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
A forrasztás könnyebben törik. Az autóknál is éppen azért terjedt el ez a préseléses technológia. Nem beszélve egy másik hátrányáról a forrasztott megoldásnak. Kíváncsi lennék, ha egy bojler fűtőbetétjét kellene bekötnöd, vagy egy hőtárolós kályha fűtőszálait - melyik megoldást tartanád jobbnak? A forrasztást, vagy a préselést? Természetesen ezeknél a nagyobb hőmérsékletű megoldásoknál már a szigetelés sem sima pvc, hanem valamilyen hőálló harisnyás. Én fiatal koromban szintén a forrasztásban hittem, mint a Szent Grálban. De az élet bebizonyította, hogy a préskötések tartósabbak. Nem véletlen, hogy a solar panelek MC4-es csatlakozóit is ugyanígy kötjük.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Nálam 2003-ban kellett préselni a 3kW-os bojler betéteinek vezetékeit - az nem lazult le eddig. Pedig réz. A betétek hamarabb tönkremennek. Igaz már van elektronikus vízkőtelenítőm, így azóta nem is kellett hozzányúlni, bár ránéztem egyszer kétszer a rend kedvéért. Előtte 3 évig bírta a vízkövet a bojler és lezabálta az anódot teljesen.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
A fogó préspofája cserélhető. A saját szerszámom minőségét nem tudom mihez viszonyítani. Ránézésre azonos a te fotódon lévővel, és HT-236C kóddal bír. Én is kattintottam róla két képet, egyiken jól látszik a felirat, a másikon pedig a belső rész meglepően finom felületét próbáltam érzékeltetni. Szinte tükrös a felülete.
Ha jól értelmezem, akkor vásárolhatok hozzá HT-236C3 vagy akár HT-236C4 és még egy egész rakás pofatípust. Az említett fazonok méretét szintén levettem a csomagolásról.
Most már csak azt lenne jó tudni, melyik méret illik a csatlakozó betétjéhez, mert az adatlapján erről egy szó sincs.
(#) zolika60 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Olvasd tovább.
Idézet:
„Nedves, párás környezetben az ellendarab anyaga is számít, lehetőleg ne legyen galvánelem.”
A fűtőbetét saruja többnyire horganyzott acél.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Nyílván vannak különbségek saruk között, én csak azt mondtam, hogy nem teljesen igaz az a kijelentés, miszerint a réz saru jobb. A sok éves tapasztalat azt mutatja nálam, hogy az acél határozottan megbízhatóbb, nem kell nézegetni a boltban, hogy pihe-puha réz vagy valamivel keményebb.

Alkotó: Mellékletben a képek. A minőségért elnézést, nincs kéznél a fényképezőgépem, telefonos fotók.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Ezt nem én írtam.
(#) nagym6 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Bojler vezetékeinél a csúszósarus megoldások szerintem határeset áramterhelhetőség szempontjából. Elvileg nem, de gyakorlatilag igen. Elég soknál a gyári préselt saru idővel melegszik (villanyszerelő mondta), drót szigetelés elszenesedik, éppen a drót saruba kötése pontján. Ezeket forrasztott sarukötésekkel kiváltva jók lettek hosszú távon. De ez csak 5-6 eset, szűkebb ismeretségi körben, egyébként nem javítok ilyet.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
A fotók minősége kifogástalan. Bárcsak a képek egyike se lenne ennél rosszabb a fórumon.

Ezek szerint, az én szerszámom kódjait alapul véve, a HT-236C3 betét adja a jó megoldást. Ez sem tökéletesen vág egybe a Te szerszámoddal, de nagyon közel esik hozzá.
Melyik betétfészekkel készült a fotó szerinti préselés? Gondolom a 24-30 AWG-vel, mert a 18-22 már majdnem azonos az én lehetőségeim legkisebbikével.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Igen, a 24-30 -as mérettel.
(#) zolika60 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Akkor hát ki volt?
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Ő
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Csak tapasztalat:. A fűtőszálra ponthegesztve vannak a saruk ellendarabjai. Na azok közül előfordul pár rossz hegesztés és emiatt - melegedés. De ez nem a rendszer hibája, hanem a selejtes terméké.
(#) velegiistvan hozzászólása Júl 29, 2016 /
 
Sziasztok!

Nemrég szert tetem egy kissé lepukkant Mistertool márkájú 18 V-os akkus fúróra. Ahogy látom, kissé zsírmérgezése van, azon kívüln incs baja. Mi a tapasztalatotok ezzel a márkával? Mit várhatok egy ilyen géptől tartósság/megbízhatóság szempontjából? A mechanikája fém, vagy műanyag?
(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Sajnos, ha nagy a szerszámod a saruhoz, arra nincs trükköm. Nekem két fogóm van, a présbetétek szempontjából elég tisztes átfogással. Jóval 2,8-as saru alá, és 6,3-as fölé is tudok menni. Gondolom, az evidens, ha kicsi a saruhoz a vezeték keresztmetszet, duplára, vagy szükség esetén többszörösre hajtva lehet jó minőségű kötést létrehozni. Természetesen ilyenkor a szigetelt rész vastagítására is szükség lehet, amire alkalmas lehet zsugorcső, vagy akár vastagabb vezetékről leblankolt szigetelés. Ezen kívül bizonyos esetekben akár a saru préselendő profilját is lehet kisebbre venni, s így rögtön egyel kisebb préspofával is szépen meg lehet nyomni...
(#) Alkotó hozzászólása Júl 31, 2016 /
 
Nem ide tartozik, de nem tudom hol lenne jó helyen.
Megoldást keresek arra, hogy két ilyesmi karos kapcsolót egyszerre tudjak kapcsolni.
Közel szerelném őket egymáshoz, ami kb. 13 mm kartávolságot jelent. Valamilyen rátehető dologban látnám a megoldást, ami a két kart egyesítené, de nincs frappáns ötletem mi lenne alkalmas a feladatra.
(#) TAKLACO válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2016 / 1
 
Szerintem nagyon bonyolultan lehetne csak megoldani:Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Ha három kapcsolód lenne, azt mondanám, hogy egy rúdba furj három lyukat. Sajnos kettővel megszorulhat.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Vegyél egy darab vékony sárgaréz csövet ami szorosan megy a kapcsolo rudjára. Vágj le csövekböl kb 10-15 hosszu darabokat, huzd rá kacsolokra majd egy darab NYAKbol vagy vastagabb sárgarézlemezböl csinálj egy összekötö lapot és forraszd azt a két csödarabra.
Ha van esetleg egy 10 mm vastag plexidarabod abba is furhatsz 2 lyukat a kapcsolo karjainak igy ha rádugod egyszerre kapcsolhatod mind a kettöt.
(#) 20sz Jófiú válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Nekem ezek a kapcsolók csak problémát okoztak. A házuk valami hihetetlenül olvadós műanyagból készült. A helyedben más alternatívát választanék.
Következő: »»   54 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem