Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quadkopter építés
 
Témaindító: harsadi, idő: Szept 17, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 14
(#) Balagemann2031 válasza toto hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Szia! A pdf-ek megvannak, a forrásfájlokat átnézem, köszönöm!
(#) toto válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Igazából a fórumot érdemes lehet végigbogarászni. Látszik, hogy más is jár hasonló cipőben. Én meg a reggeli kávé előtt lehet, hogy kihagytam valamit az olvasása során.
Az Invensense regisztráció után sem engedte letölteni nekem az Embedded Motion drivert, mert nincs meg a permission level-em, külön engedélyt kellene kérni. Fogalmam sincs mi az a nagy titok, amit így védenek. Biztos meg akarják kérdezni, hogy nem vagyok-e terrorista.
(#) Balagemann2031 válasza toto hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Én is regisztráltam már az Invensens oldalra, de nem kaptam sokkal többet...Kb 2 napja bogarászok, és a "titkos" (adatlapban nem feltüntetett) regisztereket is megszereztem, inicializálásból annyit sejtek, hogy miután konfiguráltam a szenzorokat, meg kell adni az offszet értékeket, majd engedélyezni, illetve bekapcsolni a DMP-t és a megszakítást. (bár ez gondolom opcionális hogy lábról értesülök, vagy státuszból olvasom). De hogy az adatokat honnan olvasom ki...? Gondolom persze, hogy a FIFO-ból, de láttam a kódokban bankváltó függvényeket, és így zavaros hogy mit honnan kell összeszedni. De délután megpróbálom inicializálni a DMP-vel. Meg pár helyről kiolvasgatom majd, hátha szerencsém lesz. Egyébként y.tub videon láttam osszehasonlítást DMP és kálmán szűrős algoritmus között, alig volt eltérés. Egyébként ha PID vezérlésben valaki megcsinálta már a giro és a gyorsulásmérő fúzióját és emberi nyelven meg tudná osztani a lépéseket annak is nagyon örülnék. Assemblyben programozom, és integrálni deriválni valahogy túl nagy falat nekem. C-ben gondolom egyszerübb, de abban nagyon kezdő sznten vagyok.
(#) toto válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Amikor régebben a giroszkóp és gyorsulásmérő matematikájának néztem utána a neten, akkor találkoztam a Kálmán-szűrő mellett a komplementer szűrő fogalmával. A netes vélemények szerint a lényegesen egyszerűbb szűrő nem ad sokkal rosszabb eredményt, mint a Kálmán-szűrő.
Feltételezem, hogy a kisebb mikrokontrollerekkel vezérelt többrotoros gépekben ilyen dolgozhat.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Speciel hozzászólása Aug 28, 2016 /
 
Sziasztok!
Próbáltam finomhangolgatni a drónomat ClenFlighton keresztül, és véletlenül letiltottam az összes portot, így most hiába csatlakoztatom usb kábellel a laptopot meg a dront, a cleanflight nem tud csatlakozni mert minden port zárva van.
Mi lehet erre a megoldás? Olvasgattam fórumokon de sehol sem találok hozzá semmit.
Nem lehet a FlightControllert valahogy resetelni és akkor ujból kinyitná az alap portokat? (reset gomb nincs rajta) /Pro Racing F3 Flight Controller Board Cleaflight 6DOF Standard/
Előre is köszi a segítséget. Tamás
(#) Balagemann2031 hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Sziasztok! Sikerült megírnom 1 tengelyre a komplementer szűrős önszabályzást, sőt távirányítással tudom változtatni a dőlést. Viszont a 4 ESC-ből az egyik nem úgy működik mint a másik 3... Akksi csatlakoztatás után mind a 4 ugyan úgy csiporog (bep-bep-bep), majd 3nál hallható a start (csip-csip), a negyedik viszont ekkor elkezd folyamatos hiba csiripelést. Tesztelgettem, és rájöttem hogy amíg 3 ESC kb 10% os PWM-nél kezd el indulni, addig a 4. csak 50% os kitöltéső PWM jelnél kezd el forogni... Valaki tudja esetleg, hogy hogyan orvosolható ez? Van íbéjes porgramozó kártyám, azon mindegyik ESC-n egyforma beállítást mutat... Addig próbálom szoftverből orvosolni, hátha sikerül.. Segítségeket előre is köszönöm!
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Megoldottam! A megoldás az volt , hogy meghatároztam egy felső PWM értéket, rádugtam az akksit, vártam a 2 pittyet, majd egy előre meghatározott alsó PWM értéket ráküldtem, pity-pity, akksi le. Onnantól az alsó értékhatártól indul. Felső határt nem tudtam tesztelni.
(#) Topi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Tanácsként: Ezt a fajta kalibráló módot érdemes a programodba fixen beépíteni, semmiképpen nem szervó programozóval megoldani, ugyanis az ESC-k órajelének hőmérséklet általi elmászása időről időre igényli azt, hogy a vezérlőt szervó kalibráló módban indítva min-max kalibrálást hajts végre. Ráadásul azzal az eszközzel (vezérlővel) amiről majd mennie is kell, különben mindig is túlszabályzás / félrehúzás lesz.
(#) Balagemann2031 válasza Topi hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Szia! Köszönöm a tanácsot! Viszont adódott egy újabb probléma amit nem értek. MPU6050- es IMU val dolgozom. Mint azt írtam y tengelyen tökéletes (általam megfelelőnek ítélt) módon működik. Alap esetben szépen vízszintbe hozza a gépet, nem rángat, lágyan szabályoz. Ugyan ezt a kódot alkalmazva az X tengelyre, úgy hogy a programban csak annyi változott, hogy X tengely értékeket olvasok Y helyett, tehát csak a cím változik, teljesen meg van őrülve a gép, rángat, dőlést késve érzékel, indokolatlanul szaggat a működés... Ez mitől lehet? Hozzáteszem, hogy mikor az IMU-t aktiválom, teljesen alap beállításokat használok, gyakorlatilag csak felébresztem és olvasom a nyers adatokat... De ha ez egyik tengelyen megfelel miért lehet gond a másikkal?
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Ismét rájöttem a problémára, az y tengely azért jó mert a tüskesor y-tengely irányban rögzíti az IMU-t, X tengelyen pedig a váz rezgése bizonytalanná teszi a gyro-t. ( a gyorsulásmérő értékét 150 vett értékből átlagolom, a gyro-ét viszont semennyire). Fizikai rögzítés után csökkent a rázkódás, de nem szűnt meg. Megpróbálom a Gyro-t 10 vett mintából átlagolni hátha megszünik. Bocsánat ha sok a felesleges fecsegésem, csak gondoltam leírom, milyen buktatókon megyek keresztül, esetleg más elkerülheti.
(#) urh hozzászólása Dec 10, 2016 /
 
Sziasztok! Adott egy III Sky Quest Drone szétszedtem, mert mért ne?!
Kérdésem a következő, mik lehetnek ezek a beforrasztatlan lábak ?
Esetleg PC-re valahogyan nem köthető ?

DSC_8896.jpg
    
(#) kocsgab002 válasza urh hozzászólására (») Dec 10, 2016 / 1
 
Nem értek a Quadkopterekhez, de ez a I²C sin lesz. Gondolom ide lehet a további szenzorokat, érzékelőket felfűzni.
(#) urh válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Akkor ahogy ezt nézem Arduino-ra lehetne kötni és azzal PC-re, kérdés miket lehetne ott csinálni vele? Vajon a programkódja módosítható?
(#) urh hozzászólása Dec 10, 2016 /
 
Amennyiben én berakok mondjuk egy + modult a Drone testébe, akkor átlóba vagy mind a négy szárnyába bekellene raknom azt a nehezítést? 6g-ról van szó.
(#) BenesBoy hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Sziasztok! Valaki esetleg tudna segíteni annak a kiszámolásában, hogy a drónom mekkora fordulatszámon kezd el emelkedni? Köszi előre is!
(#) pittyu2 válasza BenesBoy hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Szia. Az így nincs papírra vetve, sok ismeretlenes a dolog.Vannak (talán "motocalk" nevű programok amik abeírt adatok alapján megadják a húzóerőt, várható áramfelvételt stb )
Inkább az kell nekünk mekkora felszálló tömeg ,gépméret cipelt súj (pl kamera ) Érdemes az elképzelt repülő eszközt már másoknak bevált konfigokkal összehasonlítani.
(#) horváth lajos hozzászólása Ápr 18, 2017 /
 
Sziasztok szereztem egy Xufó drónt és hiányzik az akkuja mivel tudnám pótolni 12v 350mah nem tudom hogy jó e helyette a ceruza akku vagy a miniceruza akku szeretném megcsinálni
(#) zolika60 válasza horváth lajos hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Az eredeti akku gondolom könnyebb mint a ceruza akku. Szerintem gyárit keress modellboltban. Erről a gépről van szó?
(#) violin válasza horváth lajos hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Jó lenne......De mivel 10 cella kéne legalább,az még rohadt nehéz.....Tehát nem jó.....
(#) horváth lajos válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Szia ö lenne az azt néztem egy 12 voltos akkuról meg járattam és simán fel emelte a 100g os sújt
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017
(#) pittyu2 válasza horváth lajos hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Ez még a pörgettyűs gyrós ???? (a plexi kupola alatt motorral pörgetett súj ??)
Nekem volt , de nem boldogultam vele. Ez már a múzeális kategória. Ha sikerül repülésre bírni mindenképp ted fel ide , nagyon érdekel .!
(#) horváth lajos válasza pittyu2 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
ez az :9holnap teszek fel képet
(#) urh hozzászólása Júl 4, 2017 /
 
Sziasztok!

Ez az áramkör egy III Sky Quest Drone Raider lapja. Adatlapot keresek hozzá, az erre megfelelő topicban, de aki esetleg tudja, hogy motorok terén mire képes maximum így ránézésre az kérem segítsen!
Megtudom vele csinálni azt amit a Syma X5C Drone-al csinálnak?
Bővebben: Brushless Motor Upgrade
(#) IzLuCSi hozzászólása Nov 19, 2017 /
 
Sziasztok

Tudom hogy nem Quadkopter de nincs nagy különbség.

Nem értek a drónok esetében a megfelelő motor és propeller párosítás kiválasztásához de a most épített robothoz kéne egy. Valaki aki jártasabb ebben a témában tudna ajánlani egy olyan össze állítást aminél 1 motorral meg lehet emelni egy kb 0,5 kg most robotott ?

Nem kell mást csinálnia csak meg emelnie a robott.
(#) djadji hozzászólása Dec 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Drón szoftveres hibákkal van valakinek tapasztalata? Az egyik propellerem nem akar mozogni, csak ha kézzel billegtetem, akkor mozdul, forog, de amikor simán emelkedni kellene nem forgatja meg. Nem akad, én azt hiszem hogy a vezérléssel lehet hiba.
Viszont olcsó kínai (MT9916), sehol sem foglalkoznak ilyennel, vagyis én nem találtam ilyet. Lehet egy reset is megoldaná dolgot, de nem találok semmi konkrét infót.
Van valakinek ötlete hova tudnék fordulni a gondommal? Esetleg tipp a javításhoz?
(#) cupika97 hozzászólása Dec 26, 2018 /
 
Sziasztok. Kaptam karácsonyra egy Rayline R8 quadkopter-t. Csak a szobában próbáltam, fel le, gyakoroltam hogy kell irányítani. Egyszercsak semmiből semmi lezuhant. Próbáltam volna felszállni vele, de az eggyik motorja meg sem moccan. Kézzel megtekerve érdekes hangot ad, többi meg semmilyet. Ilyen hamar kiment volna az eggyik motor benne? Motor a papírok szerint 8520 típusú.
(#) Lucifer válasza djadji hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Cseréld meg a motorokat és nézd meg átmegy-e a hiba. Furibee F36-vel (615-ös motok vannak benne) jártam így, ilyenkor a motor volt hibás. Gondolom egy pólus megszakadt, azt át tudja ugrani ha kézzel bepörgeted, de ha pont úgy áll meg akkor nem indul.
Mivel ez az MT9916 nem hátonrepülős ezért a vezérlése faék egyszerű: egy darab FET van benne per motor, de először a motort ellenőrízd.
(#) cupika97 válasza cupika97 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szétszedtem, az a motor 0ohm-ot ír a multiméterem. Mitől romolhatott el magától?
(#) pittyu2 válasza cupika97 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Ez sajnos 8.5 * 20 mm es kefés motor , amiben még vasmag sincs -nemhogy szénkefe meg csapágy.Egy pici kis hajszál is megfogja a motort. Lehet olcsón venni hozzá , de ha tetszik a buli érdemes felfele kacsingatni . Nemrég ajándékoztam el a tartalékokat , már nincs semmimamit el tudnák küldeni ajándéknak.
(#) riddler17 hozzászólása Ápr 19, 2019 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy gimbalt szerelni a drónomra. Ki is néztem egyet az Ebay-en, néztem is róla videókat, itt tudjátok megnézni GIMBAL.

A videókon a tápellátás csatlakoztatása után beáll vízszintesbe. Ez nagyszerű, de hogyan tudok dőlésszöget változtatni, hogy az legyen az alaphelyzet és azt stabilizálja? Vannak a panelen különböző tüskék, esetleg azokkal kellene valamit kezdeni? Nekem tökéletesen megfelelne, ha reptetés előtt lenne csak lehetőség a dőlésszög beállítására, nem szükséges a távvezérlés számomra. A címben DJI-hoz való, de én nem azzal használnám.

Köszönöm a válaszokat!
Következő: »»   13 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem