Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Ilyen van már benne. De ha mondjuk lesz 6-8 egység és annak mindnek még ilyen, akkor nem fogok elférni, mert vastag így egybe. Van valami olyan megoldás ami vékony és nagyon hajlékony lágy vezeték, csak pl. úgy van sodorva, hogy ne szedje a zajt annyira?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
1 SPI-re 6-8 egység? Mi ez űrhajó?
15cm. alatt megteszi a normál szalagkábel is. Idézet: Lehet csökkenteni a sebességet, ezáltal a zavarérzékenységet. A kérdés csak az, hogy az alkalmazásban megengedhető-e a lassabb kommunikáció. Esetleg SPI - RS232 konverter és társai építése. „A SPI elégé zavar érzékeny. Nem lesz biztonságos a működés!”
Megtörtént az bootloader égetése, villogott közbe az arduinon a led is, azt írja kész is lett, viszont ugyan így ezt a hibaüzenetet kapom mikor rá akarok tölteni valamit:
Valami ötlet esetleg?
Szia!
Ha nanora, vagy más M328-cal szerelt lapra állítod akkor is megvan a hibaüzenet?
Igen.
Oké csak furcsa, hogy pl a reset az első lábon van nálam pedig az arduinon kb a 16 lábal párhuzamosan van.
És mekkora quartz kell? És az a két kis zöld kondi mekkorák? Üdv. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
Akkor csak egy maradt, már említették az elején. Lehet, hogy hamis az Atmega328-as és egy Atmega8-as van rajta. A fordító kiolvassa a kódját és egy Atmega8-ast lát. Meg lehetne próbálni egy annak megfelelő bootloadert rátölteni, de ha valami nem jó, ki is zárhatod magad belőle. Ha meg sikerül, akkor egy 8Kb-os UNO-d lesz csak. Rengeteg fórum foglalkozik ezzel, keress rá, bővíteni kell a boards.txt-t is.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
A 80 eres szalagkábel nem segít még rajta? A HDD-nél is azért vezették be.
Szerintem a sebesség nem gond, hacsak az egységeknek nem, mert pl. ilyen hogy digitális portméterek beállítása menne rá. És ha beállítom, akkor lehet órákig nem is kell megszólítani a potmétert. Amúgy az egységek valószínű 74HC595-en keresztül lennének megszólítva, ert azt írtátok, az működő megoldás. És mivel NANO-ról van szó, ezért félig meddig kézzel lesz vezérelve, mert ugye hivatalosan nem megy, csak ha az eszköz kiválasztás (írás kezdete) kézzel van kiküldve. Konverter kizárt, mert így sem tudom a mostani dolgokat hogy fogom elrakni. Így is lehet pár dolog már kívül lesz lehelyezve. És az órajel hogy állítható be amúgy? A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
Nem mondom, hogy teljesen értem mit is akarsz, de az i2c egy busz. A buszra pedig csatlakozhat egyszerre több eszköz dióda nélkül is, úgyis csak egy fog adni, szerintem. A kijelző pedig a buszon lévő, neki címzett adatot jeleníti meg. Mire van címezve a kijelződ?
Min segítene a 80 eres szalagkábel? Nem teljesen értem a kérdést.
Nem mondom, lehet SPI buszokat vezérelni Shift regiszterrel, csak az a kérdés, a program belefér-e majd a kontrollerbe. Mit értesz azon, hogy nem támogatja? A NANO az SPI buszt? Eszöz kiválasztása kézzel? Ezt mire írod? Nem ismerem a kontrollert, de ha nincs benne ilyen periféria, SW-ből is meg lehet oldani, ott pedig olyan sebességgel hajtod, ahogy neked jó. Tulajdonképpen mit szeretnél csinálni? Több SPI vezérlésű digitális potenciométert vezérelni?
Végigpróbáltam most mindenfélét, de nem is enged Atmega 8-as bootloadert tölteni rá, csak 328-ast... azt hiszem ez a board a kukába fogja végezni.
Ebből kifolyólag tudnátok priváltban küldeni linket/linkeket, ahol működő arduino uno-t kapok. Nem kell eredeti, de az usb vezérlője Atmega legyen. Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
Idézet: „Min segítene a 80 eres szalagkábel?” Hát informatikánál is ATA-33 felett a nagyobb sebesség miatt vezették be a 80 eres kábelt. ez egészen ATA-133-ig jó is volt. Gondolom ott is a zaj volt a probléma. Ha megnézed, a 40 és 80 eres kábel esetén is ugyanúgy 40-40 csatlakozó van, tehát egy véghez két érpár tartozik. Azt ne kérdezd, az miként oldotta meg, hogy így még vékonyabb vezetéken is többszörös adatátviteli sebesség volt elérhető, de ezt találtam egy fórumban: Idézet: „A sima kábel 40 eres, a gyorsabb 80, Azonban a ''hasznos'' erek száma ugyanannyi és ''lábhelyes'' elhelyezkedésű, csak közéjük van ékelve egy +ér ami földre van kötve, ennek a szerepe az árnyékolás.” ArduinoBoardNano SPI: 10 (SS), 11 (MOSI), 12 (MISO), 13 (SCK). These pins support SPI communication, which, although provided by the underlying hardware, is not currently included in the Arduino language. Meg is tudom oldani, mivel vezéreltem kijelzőt, meg potit is. Vagy használom a gyári fügvényeket, és csak az SPI_CS-t én állítom, vagy az egészet kézzel csinálom (pl. lcdcontrol lib). Ugye egyszerre egy eszközt tudok vezérelni. Az adat és az órajel vezetékeket fel lehet újra használni, ha mondjuk van egy 7 digites kijelző, meg két potméter, de SPI_CS-ből mindnek kéne egy egy újabb port, hogy tudják kinek szól amit kommunikálok. Erre mondták, hogy SHIFT el elég egy plusz port. Ott kiválasztok mindig kizárólagosan egy kimenetet. Ott húzom le a kiválasztott eszköz SPI_CS-jét. Ugye mind a potik mind a kijelzők olyanok, hogy utána maguk tárolják az utolsó értéket, így nem kell folyamatos kommunikáció. De ha tudtok SPI multiplexet, akkor szóljatok. I2C-ből már találtam, így elvileg ott át lehet lépni a 8 eszközös határt is. De még egy hónap mire megjön, hogy kiderüljön valóban jó -e.
Lehet, hogy az árnyékolás segít ATA esetében, de neked nem fog. Az árnyékolás egyben növeli a kapacitást is az adott ér és a nulla között.
Ha csak a CS lábakat akarod vezérelni shift regiszterrel, az jó lehet, nem is bonyolult. Az I2C kommunikációnál nincs CS láb, hanem SCL és SDA. Erre elvileg annyi eszközt akasztasz amennyit akarsz, mert a kommunikáció első lépése a cím kiküldése, így a következő adatra már csak a címzett fog reagálni. Nincs semmilyen nyolc eszközös határ.
Egy dobozba akarok gyűjteni néhány kütyüt. Pl. a tranzisztortesztert, az LCM3-at, amiket nem tudok felfűzni a buszra. Az arduinón meg futna ACS712 áramszenzor, PT100 hőmérő, meg hasonló apróságok. Menüből indítva pl. a tesztert is. Külső eszközök működtetésekor az ardut le kell kapcsolni az lcd-ről, mert bekavar a kijelzésbe. A kijelző címe 0x20 de ennek most nincs jelentősége.
Közben kipróbáltam a PCF8574 tápjának kapcsolását, ez nem vált be. Visszakapcsoláskor nem látja az ardu, csak reset után. Marad a 4066 kipróbálása. Hogy mi értelme van a mindent egy dobozba, azt ne firtassuk. Vannak ilyen bogaraim.
Nem értettél azt hiszem. Ha buszos perifériákat használsz, nem kavarhat be semmi a kijelzésbe, mert csak az adott eszközt címzed. i2c-n is van hardveres címzés. Nem az Arduinós cím a lényeges. 1-7-ig adható és ha nem neki szól, hiába van a buszon - nem foglalkozik vele. Ha pl i2c és spi buszokat tudsz használni, sokkal kevesebb láb kell ugyanahhoz a feladathoz és nincs keveredés. Nem rossz a kezdeményezés szerintem, csak lehet, hogy jó alapokra kellene helyezni a projektet és máris 10x könnyebb lesz a leprogramozása is. Ha arra gondoltál, hogy valamelyik Arduino-s demoboardon hozod ezt össze - arról lebeszélnélek, mert az az induláshoz jó, de nem erre való. Érdemes saját panelt készíteni, ahol kényelmesen megférnek ezek a funkciók. De talán még jobb, ha nem arduinó nyelven kínlódsz ezzel. Igaz, kinek a pap, kinek a papné. Itt jól látható a hardveres címzés menete.
Mivel ha megnézed az eszközöket jó esetben A0, A1 és A2 bitekkel adhatod meg a címeket.
De inkább csak kevesebb. De most hogy írok, utána néztem, és valóban egyes eszközöknél el van az állítható tartomány tolva (pl. kijelző és memóri), de azért így is lehetnek talán olyanok, amik egy tartományba esnek. Ezt pl. eddig nem vettem észre. Tehát köszönöm. Látszik csak pár hete kezdtem neki. És mivel több kiegészítő még úton van, nem volt tapasztalatom, hogy nem minden ugyanabban a tartományban állítható. De I2C esetén van tényleg multiplexer is: Adafruit TCA9548A 1-to-8 I2C Multiplexer Tehát akkor ha jól értem, ha szerencsém van, és nem minden ugyanabba a főtartományba esik, vagy nem olyan érzékelőből akarok mondjuk hármat aminek a címe FIX, akkor nem lesz szükségem I2C esetén multiplexer sem? (pont problémám, hogy hol tudnám elhelyezni) Azért akartam SPI-t is használni, mert lehet az I2C 8 eleme kevés lenne, de akkor ezek szerint inkább az I2C-re kéne inkább támaszkodnom? Az kevésbé érzékeny a zajra? Oda jó a szalagkábel? Láncba szabad csak felfűzni (pl. zaj , stb. miatt) vagy nem vaj, ha úgy mint a HDD-nél volt több irányba indul el a vezeték. Tehát van elágazás. (ezzel nagyságrendileg tudnám a kábelhosszt csökkenteni) Köszi előre is a segítséget.
Sziasztok vettem egy ugyanolyan AVR-t az arduino Unomhoz bele is raktam az unoba de ezt írja ki és sehogy sem akar végig menni az a zöld csík.
Mi lehet a gond? Üdv. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
Egy üres AVR-t raktál bele??
Ha igen akkor arra előtte rá kellene töltened a bootloaderét.
Itt az oldalon ha kicsit visszaolvasol nem is kell olyan sokat mert nem rég volt épp erről szó, hogy egy külső programozóval pl USBasp-vel rá lehet tölteni a bootloadert és utána működnie kell.
Vagy használ a topic keresőjét és úgy talán könnyebben rátalálsz.
Láncos felfűzés általában jobb, mint a csillagpontos rendszer.
Arduino Uno-ba szeretnék átírni egy meglévő hex fájllal az usb-soros átalakított egy 2 in 1 usb-midi, usb-soros átalakítóra.
Tehát a hex (illetve, van eePe fájl is mellékelve) adott. Ezeket után rá csatlakoznék egy usbasp-vel az atmega16u2-re. Ezek után milyen programmal tudom rátölteni az új usb kezelőt a chipre? Köszönöm!
Viszont mivel két oldalt lesznek az egységek egy jelmez fejében és középen az ember feje.
Tehát vélhetőleg sokkal több kábel kell ha csak láncban jó. Ezért kérdezem, hogy mennyire érzékeny ha mondjuk 2 irányba indul el a vezeték. Illetve az I2C az SPI-hez képest mennyire érzékeny? Tehát hogy a fej beférjen, ott használható -e az IDE 40 vagy 80-as kábelből vágott kábel? Előre is köszönök minden infót...
Ezt irja ki:
Üdv.
Na erre várjál meg egy okosabb embert aki jobban ért hozzá mert ehhez sajnos nem tudok hozzá szólni semmit, hülyeséget meg nem akarok írni meg félre se akarok vezetni senkit.
Sziasztok!
Van egy 2x16-os lcd-m arduinora rá van kötve szépen ás jól megy szeretnék rá egy ilyen gps logót kirajzoltatni próbáltam ilyen online generátorral azzal az a baj hogy nem sikerül vele megrajzolni. Tudna valaki ebben segíteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |