Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   851 / 1216
(#) gyula66 válasza mate_x hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Köszi a választ, de nekem úgy tűnik ez messze felette van az én tudásomnak, így ebből nem lesz semmi.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) gazspe válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Korábban javasolták nekem is, én is csak ajánlani tudom, ha meg akarod érteni a pic architektúráját, legalább felszínesen is: Kónya-Kopják-féle PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája c. könyvet. Kalóz verzió is elérhető 2 kiadásban egy bizonyos ".cc" végű honlapon, de ha komolyabban akarsz vele foglalkozni, javaslom, hogy támogassuk az írókat a könyv megvásárlásával.
(#) sonajkniz válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Érdekes módon, a drágább kijelzők háttérvilágítása vesz fel több energiát, mint amennyire a PIC lábát terhelni lehet. A Chipcad-nél kapható legolcsóbb ilyen kijelző vidáman virít 220 ohm előtéttel a PIC által hajtva.
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

4x20-as kijelző vidáman virít 5V-on 1K előtétellenállással, kb. 3-4mA lehet. Érdekes, micsoda hatásfokú ledek vannak már. Ekkora háttérfényhez régi 4x20 kijelzőhöz kellett 100mA, vagy több.
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Ez azért van, mert a drágább kijelzőkben nem csak egy LED adja a háttérvilágítást, hanem több, biztosítva ezzel az egyenletes megvilágítást.
(#) cross51 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

De ami régebben volt kapható, az nem 20mA fogyasztott hanem 200mA-t ami azért emberes egy mikrovezrlő I/O-nak.
(#) gyula66 válasza mate_x hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Nem tudnál esetleg segíteni nekem egy áramköri rajzzal ,és esetleg egy hex fájllal? A munkához kellene egy ilyen teszter, fékbetétkopás jelzőkhöz.
(#) Lamprologus válasza cross51 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Na, akkor azért nem jöttem rá a dolog nyitjára, mert szépen beraktam egy előtét ellenállást (220 Ohm) és gyönyörűen világított a kijelző ... nem is feltételeztem a fényerőből, hogy ennél nagyobb áramot kéne neki adnom. Így egyelőre hanyagolom a tranzisztoros megoldást, mindaddig amíg a fényerő megfelelő lesz!
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Nézd meg a kijelző adatlapját, mert már vannak amelyeknél háttérfény led max. árama kevesebb, mint amit 220Ohm enged. Én is ChipCad kijelzőket használok, úgy emlékszem kb. 560Ohm volt 5V-nál az alsó határ, ezzel úgy világított, hogy az aktív fekete pixelt átvilágította, halvány lett. Ez 1K ellenállással már jó, pixel takar, de talán még túl erősen világít.
(#) Bago hozzászólása Szept 18, 2016 /

Sziasztok!
Nem találok sehol egyértelmű választ a kérdésemre. PIC16F685-höz 2MHz-es kristály esetén mekkora kondenzátorokat kell használni az OSC1 és OSC2 lábakon? Hogy lehet ezt kiszámolni más kristály esetén?
(#) Pali79 válasza Bago hozzászólására (») Szept 18, 2016 / 1

Szia. Erre nincs egyértelmű szabvány vagy képlet. Több adatlapban van ajánlás. Általában MHz fölött 22pF alatta 27pF szokott lenni. Ha nem nagyon időkritikus a program akkor nincs nagy jelentősége.
(#) cross51 válasza Bago hozzászólására (») Szept 18, 2016 / 1

Itt van egy kis leírás: Bővebben: Link.
(#) f2f2 hozzászólása Szept 18, 2016 /

PIC18F46K22 nél majd egy következő megoldandó feladatom hogy
programozható órajelet le tudjak róla hozni.
Ragaszkodnék a belső 16Mhz hez ?
Stabil tartós órajel 1-8 Mhz et hoznék ki valamelyik kimeneten, ha szükséges a feladathoz.

Az I2C/SPI módban látok lehetőséget programozható órajel előállításához

' 16-Mhz
' Fclock= ------------
' (SSPxADD +1)(4)
' SSPxM=&X0000 then 4

SSPxM<3:0>: Synchronous Serial Port Mode Select bits
0000 = SPI Master mode, clock = FOSC/4
0001 = SPI Master mode, clock = FOSC/16
0010 = SPI Master mode, clock = FOSC/64
0011 = SPI Master mode, clock = TMR2 output/2

SSPxADD 0-255 akkor 16Mhz nél a legfelső óra 4Mhz lenne a leglassabb pedig 976.56hz ?
Ezt be lehet állítani, úgy hogy semmilyen I2C/SPI eszköz nincs, de folyamatosan küldje ki az órajelet?

0011 = SPI Master mode, clock = TMR2 output/2
Ezt hogy is kell érteni? Ahogy a TMR2 időzítése van beállítva osztva 2 lenne a jel frekvenciája ?

Szóval SPI módra kellene állítanom, hogy polarítást is lehessen állítani ha kell.
CKP: Clock Polarity Select bit
In SPI mode:
1 = Idle state for clock is a high level
0 = Idle state for clock is a low level

Egy ilyen SPI beállításhoz mire kell figyelni
Kössz
(#) gyula66 hozzászólása Szept 18, 2016 /

Tudna valaki segíteni kapcsolási rajzzal ebben a kérdésben?
(#) Lucifer válasza mcucoder hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Errata nélkül régen láttam 555-nél komplexebb IC-t.

Minél régebbi típust kell nézni és fejlesztés kezdete előtt elolvasni az összes elérhető erratat.

Ha együtt tudsz élni a workaroundokkal akkor ok, ha nem akkor nézni kell a következőt. Azt meg nem hiszem, hogy az összes perifériára szükséged volna, kompromisszumot kell kötni.
(#) Hp41C válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Miért számoljunk legegőpontos számokkal??
V [%] = (3.5 - 5 * AD / 1024) * 40 = (3584 - 5 * AD) * 10 / 256
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
(#) ktamas66 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Ha meg olyan PIC-et választunk, amiben van referencia, 4096mV-ot választva 10 bites felbontással: %=(14000-16*AD)/100, ahol a 16-os szorzás 16 mintavétel összege, a százas osztás pedig az, hogy az utolsó két digitet nem íratjuk ki.
(#) ktamas66 válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Nem tudom szeretnél-e mást is kiíratni, mert ha nem, elég lenne egy 2 digites 7 szegmenses LED kijelző is.
(#) kriszrap hozzászólása Szept 18, 2016 /

Halli hogy lehet kiolvastatni egy DS1820 adatait???
(#) kissi válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Szia!
Az adatlapnak megfelelő 1-wire protokoll és egy mikrokontroller segítségével.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
(#) Droot válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

A PIC-et is felfoghatjuk úgy, hogy egy tranzisztor van benne. Ezen a belső tranzisztoron keresztül nem folyhat akkora áram, mint amekkora a kijelző háttérvilágítása.
(#) gyula66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Szerintem elegendő lenne ez a kijelzés is.01-99%. Ha ezt könnyebb megvalósítani.
(#) nedudgi válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Muszáj ezt mikrokontrollerrel megoldani? Egyszerű, frappáns megoldásnak találom, egy ICL7107, vagy hasonló IC felhasználásával. Mondjuk, a linearitást nem néztem meg a táblázatban, mert akkor már kellhet valami jelátalakítás is.
(#) gyula66 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Lineáris, de az lenne a lényeg. hogy ne feszültséget írjon ki, hanem százalékot. Szerintem ezt a ICL7107 nem tudja mert azzal feszültséget lehet mérni.
(#) nedudgi válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Igen, feszültséget lehet mérni vele. Viszont a referenciafeszültség és a mért érték hányadosa a kijelzett érték. Egyszerű aránypár, de ahhoz más sokat ittam a lecsó mellé, hogy ezt kifejtsem.
(#) usane válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Lehet a CCP modul célszerűbb lenne erre a feladatra.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
(#) ktamas66 válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Kérdés, hogy milyen felbontásban kellene, mert az 1/x-es jellege miatt pont a magasabb frekvenciák elég durván állíthatók. SSPxADD=0 -> 4MHz, 1 -> 2MHz, 2 -> 1,3MHz, 3 -> 1MHz
Inkább NCO modul kellene, de az ebben nincsen.
(#) gyula66 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Pedig érdekelne a bővebb kifejtés. Ha jól értem, amennyiben eltolom a referencia feszültségét valami módon az ICL7107-nek, akkor lehet vele azt tenni, hogy a példámat nézve 1 voltnál nullát írjon ki, és 3,5 voltnál 100-at?
(#) Bakman válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Nem íram olyat, hogy azzal számoljuk, csak az alapképletet írtam le, azt pedig, mint ahogy írtad is, érdemes átfordítani egész számokra. Azt gondoltam, ez egyértelmű.
(#) Elektro.on válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Szerintem rossz hozzá állás ha a regerenciához szálalékként értelmezed a konvertált értéket.
Most mobilról vagyok, nem tudom megnézni az ICL7170 -es adatlapját. De ha egy PIC et veszek figyelembe aminek 10 bites ADC je van és mondjuk 5V a referencia feszültsége, ott a 0V os mérés eredménye decimálisan 0. Még az 5V mérése decimálisan 1024. Ezzel a konvertált számmal kell dolgoznod, nem százalékkal. Majd a végén megjelenítéskor átalakítod százalékká.
Következő: »»   851 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem