Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ, de nekem úgy tűnik ez messze felette van az én tudásomnak, így ebből nem lesz semmi.
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
Korábban javasolták nekem is, én is csak ajánlani tudom, ha meg akarod érteni a pic architektúráját, legalább felszínesen is: Kónya-Kopják-féle PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája c. könyvet. Kalóz verzió is elérhető 2 kiadásban egy bizonyos ".cc" végű honlapon, de ha komolyabban akarsz vele foglalkozni, javaslom, hogy támogassuk az írókat a könyv megvásárlásával.
Érdekes módon, a drágább kijelzők háttérvilágítása vesz fel több energiát, mint amennyire a PIC lábát terhelni lehet. A Chipcad-nél kapható legolcsóbb ilyen kijelző vidáman virít 220 ohm előtéttel a PIC által hajtva.
4x20-as kijelző vidáman virít 5V-on 1K előtétellenállással, kb. 3-4mA lehet. Érdekes, micsoda hatásfokú ledek vannak már. Ekkora háttérfényhez régi 4x20 kijelzőhöz kellett 100mA, vagy több.
Ez azért van, mert a drágább kijelzőkben nem csak egy LED adja a háttérvilágítást, hanem több, biztosítva ezzel az egyenletes megvilágítást.
De ami régebben volt kapható, az nem 20mA fogyasztott hanem 200mA-t ami azért emberes egy mikrovezrlő I/O-nak.
Nem tudnál esetleg segíteni nekem egy áramköri rajzzal ,és esetleg egy hex fájllal? A munkához kellene egy ilyen teszter, fékbetétkopás jelzőkhöz.
Na, akkor azért nem jöttem rá a dolog nyitjára, mert szépen beraktam egy előtét ellenállást (220 Ohm) és gyönyörűen világított a kijelző ... nem is feltételeztem a fényerőből, hogy ennél nagyobb áramot kéne neki adnom. Így egyelőre hanyagolom a tranzisztoros megoldást, mindaddig amíg a fényerő megfelelő lesz!
Nézd meg a kijelző adatlapját, mert már vannak amelyeknél háttérfény led max. árama kevesebb, mint amit 220Ohm enged. Én is ChipCad kijelzőket használok, úgy emlékszem kb. 560Ohm volt 5V-nál az alsó határ, ezzel úgy világított, hogy az aktív fekete pixelt átvilágította, halvány lett. Ez 1K ellenállással már jó, pixel takar, de talán még túl erősen világít.
Sziasztok!
Nem találok sehol egyértelmű választ a kérdésemre. PIC16F685-höz 2MHz-es kristály esetén mekkora kondenzátorokat kell használni az OSC1 és OSC2 lábakon? Hogy lehet ezt kiszámolni más kristály esetén?
Szia. Erre nincs egyértelmű szabvány vagy képlet. Több adatlapban van ajánlás. Általában MHz fölött 22pF alatta 27pF szokott lenni. Ha nem nagyon időkritikus a program akkor nincs nagy jelentősége.
Itt van egy kis leírás: Bővebben: Link.
PIC18F46K22 nél majd egy következő megoldandó feladatom hogy
programozható órajelet le tudjak róla hozni. Ragaszkodnék a belső 16Mhz hez ? Stabil tartós órajel 1-8 Mhz et hoznék ki valamelyik kimeneten, ha szükséges a feladathoz. Az I2C/SPI módban látok lehetőséget programozható órajel előállításához ' 16-Mhz ' Fclock= ------------ ' (SSPxADD +1)(4) ' SSPxM=&X0000 then 4 SSPxM<3:0>: Synchronous Serial Port Mode Select bits 0000 = SPI Master mode, clock = FOSC/4 0001 = SPI Master mode, clock = FOSC/16 0010 = SPI Master mode, clock = FOSC/64 0011 = SPI Master mode, clock = TMR2 output/2 SSPxADD 0-255 akkor 16Mhz nél a legfelső óra 4Mhz lenne a leglassabb pedig 976.56hz ? Ezt be lehet állítani, úgy hogy semmilyen I2C/SPI eszköz nincs, de folyamatosan küldje ki az órajelet? 0011 = SPI Master mode, clock = TMR2 output/2 Ezt hogy is kell érteni? Ahogy a TMR2 időzítése van beállítva osztva 2 lenne a jel frekvenciája ? Szóval SPI módra kellene állítanom, hogy polarítást is lehessen állítani ha kell. CKP: Clock Polarity Select bit In SPI mode: 1 = Idle state for clock is a high level 0 = Idle state for clock is a low level Egy ilyen SPI beállításhoz mire kell figyelni Kössz
Tudna valaki segíteni kapcsolási rajzzal ebben a kérdésben?
Errata nélkül régen láttam 555-nél komplexebb IC-t.
Minél régebbi típust kell nézni és fejlesztés kezdete előtt elolvasni az összes elérhető erratat. Ha együtt tudsz élni a workaroundokkal akkor ok, ha nem akkor nézni kell a következőt. Azt meg nem hiszem, hogy az összes perifériára szükséged volna, kompromisszumot kell kötni.
Miért számoljunk legegőpontos számokkal??
V [%] = (3.5 - 5 * AD / 1024) * 40 = (3584 - 5 * AD) * 10 / 256 A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
Ha meg olyan PIC-et választunk, amiben van referencia, 4096mV-ot választva 10 bites felbontással: %=(14000-16*AD)/100, ahol a 16-os szorzás 16 mintavétel összege, a százas osztás pedig az, hogy az utolsó két digitet nem íratjuk ki.
Nem tudom szeretnél-e mást is kiíratni, mert ha nem, elég lenne egy 2 digites 7 szegmenses LED kijelző is.
Szia!
Az adatlapnak megfelelő 1-wire protokoll és egy mikrokontroller segítségével. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
A PIC-et is felfoghatjuk úgy, hogy egy tranzisztor van benne. Ezen a belső tranzisztoron keresztül nem folyhat akkora áram, mint amekkora a kijelző háttérvilágítása.
Szerintem elegendő lenne ez a kijelzés is.01-99%. Ha ezt könnyebb megvalósítani.
Muszáj ezt mikrokontrollerrel megoldani? Egyszerű, frappáns megoldásnak találom, egy ICL7107, vagy hasonló IC felhasználásával. Mondjuk, a linearitást nem néztem meg a táblázatban, mert akkor már kellhet valami jelátalakítás is.
Lineáris, de az lenne a lényeg. hogy ne feszültséget írjon ki, hanem százalékot. Szerintem ezt a ICL7107 nem tudja mert azzal feszültséget lehet mérni.
Igen, feszültséget lehet mérni vele. Viszont a referenciafeszültség és a mért érték hányadosa a kijelzett érték. Egyszerű aránypár, de ahhoz más sokat ittam a lecsó mellé, hogy ezt kifejtsem.
Lehet a CCP modul célszerűbb lenne erre a feladatra.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
Kérdés, hogy milyen felbontásban kellene, mert az 1/x-es jellege miatt pont a magasabb frekvenciák elég durván állíthatók. SSPxADD=0 -> 4MHz, 1 -> 2MHz, 2 -> 1,3MHz, 3 -> 1MHz
Inkább NCO modul kellene, de az ebben nincsen.
Pedig érdekelne a bővebb kifejtés. Ha jól értem, amennyiben eltolom a referencia feszültségét valami módon az ICL7107-nek, akkor lehet vele azt tenni, hogy a példámat nézve 1 voltnál nullát írjon ki, és 3,5 voltnál 100-at?
Nem íram olyat, hogy azzal számoljuk, csak az alapképletet írtam le, azt pedig, mint ahogy írtad is, érdemes átfordítani egész számokra. Azt gondoltam, ez egyértelmű.
![]()
Szerintem rossz hozzá állás ha a regerenciához szálalékként értelmezed a konvertált értéket.
Most mobilról vagyok, nem tudom megnézni az ICL7170 -es adatlapját. De ha egy PIC et veszek figyelembe aminek 10 bites ADC je van és mondjuk 5V a referencia feszültsége, ott a 0V os mérés eredménye decimálisan 0. Még az 5V mérése decimálisan 1024. Ezzel a konvertált számmal kell dolgoznod, nem százalékkal. Majd a végén megjelenítéskor átalakítod százalékká. |
Bejelentkezés
Hirdetés |