Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   170 / 245
(#) Moderátor hozzászólása Szept 8, 2016
 
Néhány hozzászólást eltávolítottunk. Kérem, hogy a jöbőben a személyeskedést mindenki szíveskedjék mellőzni, maradjunk a szakmaiságnál!
(#) nagym6 válasza hegefer hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Gyanítom, hogy szétszedhető ez a poti kapcsoló, esetleg érintkező tisztítással javítható.
(#) gerenk válasza hegefer hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Szia ! Mindjárt lenne 3 db-od ha nem szalasztod el potom 1200 Ft-ért
(#) hegefer válasza gerenk hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Köszönöm a linket...rámozdultam...még várom a választ a pontos méretekre, illetve a kapcsoló rész fesz./áram értékeire vonatkozóan.
(#) hegefer válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Köszönöm a javaslatot. Részben már megpróbáltam, a harmadik képen látható oldalfület kihajtva leemeltem a kapcsolórészt, de arról az oldalról csak a billentő mechanika (műa.!) látható. Az érintkezőkhöz csak a (szintén a harmadik kép közepén látható) műa."szegecs" eltávolításával lehetne hozzáférni, amit utolsó lehetőségként tartogatok.
(#) gerenk válasza hegefer hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Szívesen, a kapcsoló biztos jó, a feszültséget és a 2A áramot ezek a robusztus kapcsolók bőven teljesítik, ha tengelyméret és a felfogatás megfelel ne gondolkozz, 4,7 Kohm két áramkörös minőségi lineáris poti nem minden bokorban terem.
(#) hegefer válasza gerenk hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Megrendeltem a kapcsolókat (méretek, adatok stimmelnek!). Igaz, a tengelyt kicsit meg kell majd rövidítenem és "besliccelni", de ennél nagyobb gondom ne legyen. Még egyszer köszönöm a gyors segítségedet!
(#) gerenk válasza hegefer hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Örülök hogy megoldódik a problémád, egy darabig nem lesz gondod vele.
(#) trabi007 hozzászólása Szept 18, 2016 /
 
Sziasztok.
A napokban került hozzám, egy Telequipment S54A típusú szkóp, a mellékelt képeken látható, hogy nincs minden rendben vele, és néha ha bekapcsolom akkor egy olyasmi pattanás hallatszik belőle mint amikor a nagyfeszültség áthúz, nem tudom mi lehet a baja, ezért aki tud kérem segítsen.
Előre is köszönöm mindenkinek aki segít a hiba megtalálásában.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
(#) nagym6 válasza trabi007 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Fedél levéve, sötétben esetleg látható a szikra, nagyfesz. áthúzás. Hátha így sikerül megtalálni a helyét, ez sokatsegíthet.
(#) trabi007 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Az a baj hogy nem mindig csinálja ezt a jelenséget , de a másik gond hogy a csíknak vízszintesnek kéne lennie és sokkal vékonyabbnak.
(#) nagym6 válasza trabi007 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Nincs vízszintes eltérítés, azért nincs vízszintes kitérése a csíknak. A függőleges csík az Y erősítő jele lehet, vagy szűretlenség, vagy gerjedés, ez változik-e a bementi osztó (V/Div) változtatásával. Kapcsold ezt érzéketlenre, pld. 5V/Div. Beállítások jók az előlapi kezelőszerveknél?
(#) ireg980 válasza trabi007 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Üdv!Ha ismeretlen készülék kerül a kezünkbe bekapcsolás előtt érdemes kinyitni,alaposan szemrevételezni,minden szűrőelkot átvizsgálni/cserélni vagy legalább a tápban levőket.Jártam már úgy,hogy a nagyfesz klipsz kivolt húzva a KS csőböl aztán csattogott egy picit.De nemárt gyanús kókányolásokat is keresni bennne,nagyon sok meglepetéstől kímélhetjük meg magunkat.
(#) otvenkilenc válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
A fókuszáló áramkörben sem ártana szétnézni. Első sorban a csőüzemi feszültségeit ellenőrizném, beleértve a vizszintes meghajtó végfokzatot is.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
(#) pucuka válasza ireg980 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
A trabi007 szkópjának egyértelműen nincs vízszintes eltérítése. Vagy nem megy a fűrészgenerátor, vagy a vízszintes eltérítő erősítő.
Semmi nagyfesz, fókusz probléma, még tápfesz sem nagyon, mert a függ erősítő megy.
Általában a fűrészgenerátor szokott megállni, ott kell kutakodni.
(#) trabi007 hozzászólása Szept 19, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek aki próbál segíteni, levetem a burkolatot, persze most nem húz át sehol, szétnéztem benne be nem láttam javítás nyomait. Ellenörzöm amiket mondtatok, és jelzem mire jutottam.
(#) otvenkilenc válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Ha függőleges erősító működik nem törvényszerű, hogy a vízszintes is. A megjelenítés (képalkotás) alapja az oszciloszkópcső. Általában a vizsgálatokat az alapoknál kezdik. Az hogy ellenőrzi a cső jó működéséhez szükséges feszültségeket nem ár senkinek. Sőt megnyugtató ha jónak talál mindent. Lehet tovább lépni.
(#) nagym6 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Az a baj, hogy a cső nagyfeszültségek nem mérhetők amatőr eszközökkel, már többen elcseszték multiméterüket ilyen mérésekkel, és áramütés veszély is fennáll. Ráadásul én javasoltam ezeket a nagyfesz. méréseket. Ezért ilyet már nemigen merek írni.
Nincs megfelelő ellenállású nagyfeszültségű előtét osztó biztosan trabi007 -nek, ami ehhez kellene.
(#) pucuka válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 19, 2016 / 2
 
Az alapoknál akkor kell kezdeni a vizsgálatokat, mikor semmi életjel nincs, de jelen esetben van.
Van fényerő, tehát nagyfesz is van, van függőleges eltérítés, tehát a tápfeszültségek is nagyjából rendben vannak.
Mondjuk, a látványból ennyit ki is lehet találni.
Mint mondtam, vagy az eltérítő generátor, vagy a vízszintes erősítő nem működik. Itt már nincsenek egetverő feszültségek, nyugodtan lehet méricskélni. Nagyon gyanús az eltérítő generátor, mert annak igen nagy esélye van a leállásra, a vízszintes erősítő vizsgálatához elég megérinteni egy csavarhúzóval a vizszintes (X) erősítő bemenetét, mindjárt látszik, hogy működik-e, vagy nem.
(#) otvenkilenc válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Nem vitatkozom. Ha világit a rádiócső akkor működik is elv érvényesül nálad.
(#) pucuka válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 19, 2016 / 3
 
Viccelsz, úgy-e? Az oszcilloskópcső (katódsugárcső) nem rádiócső. A rádiócsőben a fűtés világít, attól még lehet ezer hibája, egy rendes rádióból nem is látszik ki. A szkópcső fűtése is világít, kívülről az sem látszik, de ha a külsőleg is látható képernyőjén (tudod, amit bámulni szoktuk) valamiféle ábra látható, akkor a cső működik, meglehet nem teljesen tökéletesen, de működik. tehát a működéséhez szükséges feszültségek nagyjából rendben vannak. (talán másképp gondolod?)
De tőlem kezdheted a hibakeresést a paksi atomerőmű által termelt árammal.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
(#) otvenkilenc válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Eh.. Csak legyintek...
(#) pucuka válasza trabi007 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Midenesetr célszerű a javítás előtt tanulmányozni a manuálját.
Bővebben: Link
(#) xitibi hozzászólása Szept 19, 2016 /
 
Sziasztok. sikerült egy st 509 a jelű oszcilloszkópot beszereznem. van némi problémám vele. nagyon magas hangot ad magából ki, hogy lehetne ezt megszüntetni ?
(#) pucuka válasza xitibi hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Az ilyen nagy átmérőjű ks csővel rendelkező szkópokban utángyorsító feszültséget használnak. Ezt a 10 -20 kV körüli feszültséget inverterrel állítják elő. Két dologtól szokott "sípolni", az inverter trafója meglazult, vagy nagyobb terhelést kap a szükségesnél. Ez az est akkor van, mikor áthúz a nagyfeszültség. Először mindenesetre alaposan kitakarítanám. Ha visszaolvasol, találsz rá megoldásokat. Az ilyen rendszerű szkópoknak ez gyakori "hibája".
(#) xitibi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2016 /
 
Köszönöm szépen. Meg próbálom kitakarítani.
(#) Stewe hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Megmentettem a bezúzástól egy IEMI E 0103A 100MHz-es (?) kétsugaras szkópot, ami a raszter megvilágításon kívül semmiféle életjelet nem produkál, semmi fény a kijelzőn, a nagyfeszültség-generátor hangját nem hallom, de még a visszajelző izzók is sötétek. Van valakinek hozzáférhető kapcsolási rajza?
A cső köré építésen is gondolkodtam, de az életre keltés nagyobb örömmel járna.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Az elektrotanyán fent van egy gépkönyv (természetesen románul), blokkséma van, kapcs rajzot nem láttam.
(#) ireg980 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Nehéz dió lesz.Én az iemi e 0109-es szkóppal szenvedtem meg,de végűl sikerűlt megjavítani.Kapcsolási rajzot román fórumokon elvétve találni.Ha nem tévedek a tiédnek is a tápja ugyanazon az elven működik,minden feszültséget egy dc-dc konverter állit elö.Mérhető benne akármilyen tápfeszültség?
(#) gerenk válasza Stewe hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Szia !
Egész gyűjtemény kellene a gépkönyvekből, ha jól láttam a fiókos rendszerű anyagép a 103A, a 2x50 MHZ-es kétcsatornás Y fiók 103B, a sima 1 csatornás időalap 103C, a 2 csatornás késleltetett időalap 103E. Van hozzá differenciál erősítő fiók is 103D és mintavevő egység 103F. Valami olyasmi lehet mint az EMG 1555.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016

e-103.jpg
    
Következő: »»   170 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem