Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Szerintem itt felejtsd el a PIC-ket!
És értsd úgy, ahogy van! Az AVR-ben felvan töltve a botloader, ami soros portón kommunikál. Ezért van + USB <> soros átalakító a panelen. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Kicsit más a filozófia
![]() Nem PK2 integrálva. Az egy dolog hogy a bootloaderben van egy olyan opció amivel fellehet tölteni az USB/soros átalakítón keresztül a lefordított forráskódot. Idézet: „egy próbapanel, amire rá van integrálva egy PK2 is?” Nem, csupán egy USB-UART konverter van ráintegrálva a kártyára, a mikrovezérlőben meg van egy bootloader, ami minden RESET után lesi, hogy jön-e programletöltés a soros porton keresztül. Ha nem jön, akkor elunja a várakozást, és elindítja a legutoljára beégetett alkalmazást.
Viszonylag sürgős lenne a dolog.
Tekintettel arra, hogy már jó pár hozzászólás történt (ott) azóta és új oldalon folyik a diskurzus, gondoltam talán rossz témában tettem fel a kérdést, ezért kérdeztem itt is. Bízom benne, hogy ezzel nem okoztam komoly fennakadást, de ha valaki tud segíteni azt előre is köszönöm! ![]()
Tudtommal 200KHz alatt nem kel!
Magasabb frekvencián nagyobb a gate feltöltéséhez szükséges áram és már esetleg nem bírja a kimenet. Akkor kelhet. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Ahonnan a rajzot vetted mit írtak? Nem linkelted be honnan van a rajz. Ha nem rajzolták oda, akkor valószínűleg nem kell.
Az ellenállás miben segítene 200KHz felett?
Soros ellenállás csökkenti a maximum átfolyó áramot.
Ami ebben az estben csak addig folyik, amíg a pár pikofarados gate feltöltődik.
És ez nagyobb frekvencián többször fog megismétlődni. De ha akarsz tegyél 5V / 260ohm = 0.019A Csak ez nagyobb frekvencián csökkenti a feltöltődés sebességét, és torzíthatja a négyszögjelet. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
490.2 Hz-en megy ez a Timer alapban, hacsak nem piszkáltad el. Teljesen felesleges ebben az esetben az ellenállás.
Koszi a motivalt vallaszt. (4m az nekem keves)
Itt tényleg el kell felejteni a PIC-eket, ez egy teljesen más világba vezeti a felhasználót.
![]()
Üdv Mindenkinek!
Adott egy nagynyomású szivattyú és az azt hajtó motor egy frekiváltóval. A nyomásmérő jeladó 0-10VDC-t ad ki lineárisan (0-10V = 0-100bar). A frekiváltó vezérlőjele 1,6VDC ami megfelelően hajtja a szivattyút. Nos, a feladat az az lenne, hogy a jeladó jelét feldolgozva kellene előállítani a frekiváltó jelét, de fordítottan arányosan. Ahogy esik a nyomás és annak jele, akkor a frekiváltó jele nőjjön és így fordítva. A nyomásmérő jele le van osztva 5V-ra, a kimeneti jel is le van osztva 2V-ra. Kíváncsi vagyok az ötleteitekre, hogy ki mit tud megoldást erre a feladatra. A működése olyan mint egy nyomáskapcsoló, de nem kapcsolgat, hanem folyamatosan tartja a szintet. Idézet: „...a kimeneti jel is le van osztva 2V-ra...” Milyen kimeneti jel? Elvesztettem a fonalat... Egyébként nekem elsőre az ugrott be, (ha szoftveres ötlet kell), hogy készítessz egy többszintü CASE elágazást, és minden részbe megadod, hogy adott beolvasott nyomás hatására mennyi legyen a kimenő vezérlőjel. A mérést az elágazás előtt kell elvégezni egyszer, aztán a kapott értéknek megfelelően beáll a vezérlő jel, és kezdi előről. Minél több szintü az elágazásod, annál fokozatmentesebb a szabályozás. Esetleg minden ciklus végére betehetsz bizonyos idejü várakozást, így lesz némi hiszterézise is a vezérlésnek, szóval nem fog folyton le fel pörögni a fordulatszám. Most így hirtelen ennyi... A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
A 2V-os leosztott kimeneti jel azt jelenti, hogy a kimenetén kijövő 0-5V le van osztva egy fesz. osztó segítségével 0-2V-ra.
Nem lépcsős megoldás kell, hanem lineáris. A lényege, hogy folyamatos a szabályzás, csak az alsó felső megadott tűréseken áll meg esetleg, ha túllőne véletlenül.
Nem tudom milyen Arduinot használsz, hogy van e hozzá külön AD és DA konverter ami nagyobb felbontású, de ha sima 328 at, akkor annak az analóg kimenete csak 256 szintü lehet, tehát 256 case elágazással le tudod fedni az egész szabályozási tartományt. Ha nem raksz bele késleltetést, akkor folyamatos lesz a szabályozás is.
Ha nagyobb felbontású a hardvered, akkor arányosan nő az elágazások száma is. Persze biztos van valami matematikai képlet is amivel megoldható, mások adhatnak öletet... Azt kellene megoldani akkor, hogy az AD -ból beolvasott MIN-MAX értéket valahogy átkonvertálja MAX-MIN értékre. Lehet van rá valami fügvény is, azzal megoldható lenne pár sorban... De ha belegondolok, lehet elég lenne csak a kimeneti PWM jelet invertálni... A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Igen, a kimenet 0-255. A case-s megoldás hanyagolható... a kimenet invertálása kellene, de nem tudom hogyan kellene megoldani. Csináltam egy megoldást, de nem tetszett, így valami okosabb megoldás kellene az invertálásra. Amúgy jó a gondolatmeneted, egyről beszélünk.
Beolvassuk az analóg értéket, majd átkonvertáljuk 256 szintre:
Persze itt nem változik semmi, esetleg megpróbálhatnád úgy, hogy a 23. -ik sorban a konvertálást így írod be: (analogIn, 0, 1023, 255, 0) Magyarul a beolvasott legkissebb érték vegye fel a kiadott legnagyobbat. Nem tudom hogy működik -e, ez csak egy ötlet...
Nem vagyok nagy angolos, de itt épp a PWM invertálásról beszélnek:
PWM invertálás... Egyébként ha végképp nem megy szoftveresen (bár csodálkoznék, ha nem lenne megoldható szoftverben), szerintem a kimenetre még mindig tehetsz egy NPN tranzisztort, ami majd megfordítja a kimeneti jelet... Itt is említenek valami invertáló bitet: Arduino PWM... A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Itt pedig meg is van oldva:
Arduino invertált PWM kimenet... Így már jó az előző kód, és maradhat az eredeti 12 .-ik sor is, nem kell variálni... ![]()
Kivonod 255-ből az értéket. Példák: Bemenő 10, kimenő 245. Be: 100, ki:155. be: 240, ki: 15. Ez fordítottan lineáris, nem? Használhatsz 10bit-es PWM-et is, RC szűrővel, akkor 10bit-es lesz feszültség referenciád is, nem csak 8. Így az ADC értékeivel sem kell semmit csinálnod. Természetesen ekkor nem 255-ből vonod ki, hanem 1023-ból.
Azért 255db case-t megírni nem kis feladat. Egy hét alatt meg is lenne vele a kérdező. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Na most pont azt csináltam.
A Roli féle megoldás nem az ami nekem kell. Ez a kivonós forma a jó, már most ezt tesztelgetem, eddig sikerrel. Köszönöm mindkettőtöknek a rám szánt időt! ![]()
Udv!
Hamarosan vasarolni fogok egy arduino unot. Tudtok ajanlani neheny egyszeru projektet? Ami roszletesen le van irva mit hogy kell.
Sziaszok! A következő a problémám: Adott egy arudino UNO, újratelepítettem a laptopom, feltelepítettem az arduino programját, és mikor hazaértem csak utánna csatlakoztattam az ezközt, s nem telepíti fel a driver-ét, csak felkiáltójellel, USB2.0-Serial-ként jelenik meg ezközkezelőben (Windows 10 x64 alatt)
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
CH340/341 USB chipes? Próbáld meg manuálisan feltelepíteni a driverét és utána csatlakoztasd.
Annyit tudok, hogy nem kínai klón. Próbáltam manuálisan telepíteni az INF-fájlokat de nem működik
![]()
Szevasz!
Töltsd le az ArduinoWindows-nigthly-t az Arduino oldaláról, telepítsd fel, és annyi példaprogramot találsz, hogy hónapokig ellehetsz vele.. Van ott villogtató, hőmérő, SD kártya kezelő, A-D konverter... Nem sorolom, innen lehet indulni. Én ezzel indítottam, becopyztam, módosítottam, hibát kerestem... Ez volt a sora. Készült, működik 16*2-es kijelzővel, aztán már saját 24*2-es LCD kijelzővel hőmérő. Aztán tárolni kellene, visszaolvasni, 4 csatornásra bővíteni, de csak odáig jutottam, hogy elakadtam, de ha lesz időm, folytatom. Aztán persze a C++ program elemeit, felépítését kellett megtanulni, legalábbis egy -egy megvalósítandó ötlet kapcsán. És a hibakeresést meg fogod tanulni.. Üdv: StMiklos A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |