Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   278 / 864
(#) pjg válasza trickentrack hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Elsőnek a Blink.
(#) andykaaa válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Üdv
A megoldás a PID inverszbe. Szerintem, es folyamatos allitast biztosit 256 lépcsőn
(#) kistee válasza icserny hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Kösz mindenkinek a válaszokat. Jól értem, hogy csak bootloader segítségével programozhatóak ezek a tokok? Olvastam valami ISP felületről is... vagy az más tészta?

Bocs a hülye kérdésekért, de még nem nagyon vagyok képben...
(#) szilva válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 15, 2016 / 1

Pont egy ilyet néztünk a minap az egyik kollegámmal. Az a helyzet, hogy abban a tiny85-ben olyan firmware van, amivel nem ismeri fel a gép szabványos USB eszköznek a kütyüt, és a drivere az eszköz felismerése során szólítja meg, valami teljesen egyéni protokollal. Ezért van az, hogy amikor a letöltésre várakozik, akkor kell bedugni, hogy az eszközfelismerés elkezdődjön.
(#) RoliNyh válasza szilva hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Elég agyament egy megoldás...
De így legalább tudom, hogy nem nálam van a hiba, köszi az infót...
(#) szilva válasza world-s hozzászólására (») Okt 15, 2016 /

Egy pont ilyen STM32-es "core module"-okat használok mostanában mindenfélére. Natív (bare metal) ARM tanulgatás és azon keresztül ilyen-olyan apróságok megoldása. Viszont legutóbb feltöltöttem rá az oldalon lévő Arduino loadert, így roppant kényelmesen és gyorsan lehet kipróbálni dolgokat. A hardver szerintem elég erőteljes, és annyira olcsó, hogy egyszerűen kihagyhatatlan. Persze figyelni kell a 3.3V-os logikára.
(#) szilva válasza vizor hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Tulajdonképpen nem kellene az a buffer ahhoz, hogy a kijelzőt használni lehessen. Egy ilyen 128x64-esben van "videomemória", azt nem kell folyamatosan frissítgetni, mint egy CRT monitoron a képet. Ha nem akarsz pixelenként ki-be kapcsolgatva rajzolni rá (mert igazából ehhez kell a buffer, ami gyakorlatilag egy másolat a kijelzőn lévő képről, hogy azt olvasni is tudd), akkor bőven elég lehet egy karaktergenerátor, és fix pozíciókba lehet ennek segítségével karakterképeket íratni. Nagyjából úgy, mint ahogy a 48x84-es Nokia LCD-kre is szoktak a demoprogramok írni.
Persze lehet, hogy ezeknek a grafikus kijelzőknek a kezelésére nincs olyan "gyári" lib, ami ezt tudja, de akkor éppen meg is lehet írni azt...
(#) vizor válasza szilva hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Igen, ez így van. Viszont az a kijelző amiről szó volt az az Adafruit cég A938 OLED kijelzőjének a kínai másolata. Hivatalosan hozzá az Adafruit gyári library-ja van, ami viszont ilyen technikával készült, ki tudja milyen megfontolásból. Írtam is, hogy az összes GFX metódus a fő class-ban lévő setpixel utasítást használja, még a karakterek rajzolásához is. Magában a fő library-ban eleve úgy van létrehozva a buffer, hogy egy "copyright" kép van benne és a licenc szerint kötelező legalább egyszer megjeleníteni a program indulásakor. Azóta kerestem a kérdezőnek egy másik library-t ami "unbuffered ASCII only" és a sebessége bőven megfelelően gyors, pedig szinte alig használ memóriát.
(#) szilva válasza vizor hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Igen, oda is értem aztán az olvasásban az unbuffered libraryhoz Ha nem kell valami csili-vili grafika, akkor egy ilyennel nagyon sok projektben jól el lehet lenni. Ha kell, akár még pár saját karakterrel "grafikát" is lehet odacsalni a képernyőre (pl. egy logo-t).
(#) sany hozzászólása Okt 16, 2016 /

Ha már így a grafika szóba került. Nekem az lenne a kérdésem, hogy UNO REV3 -mal lehet színes TFT LCD 320 x 240 -es kijelzőt kezelni? Néztem már sok oldalt a neten, de általában csak SD kártya támogatással rendelkező típusokat vezérelnek, amit én feléleszteni szeretnék annak nincs még SD kártya támogatása.
(#) vizor válasza sany hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Mindent lehet ha van elég memória.
Az eddigiekben is az volt a probléma, hogy csak 32Kb program memória volt abba a Nano-ba amihez az OLED kellett és az Uno-ba is csak 32Kb van. Ha nem probléma ez, akkor lehet. Mondjuk TFT-t még nem kezeltem, nem tudom abban van-e belső video memória és ha igen akkor milyen. Ha van, akkor pixelenként vagy kis területenként el lehetne vele szórakozni, csak akkor a sebesség kérdéses. Viszont komplett képeket nem tudsz a vezérlőben eltárolni mert alapból nagyobbak lennének mint a teljes program memória. Összehasonlításnak a teljes képernyő memóriaigénye ha a programban el akarnád tárolni:

(320x240)/8=9.600 byte (1 bit mono)
320x240x8=76.800 byte (8 bit színes 256 szín)
320x240x16=153.600 byte (16 bit színes hicolor)
320x240x24=230.400 byte (24 bit színes truecolor)
(#) mechanika hozzászólása Okt 16, 2016 /

Sziasztok!

328P-PU hoz csatlakoztatok egyultrahang és egy gsm modult.
A kérdésem az, hogy kell-e a modulok tápja mellé hidegítő kondenzátort tenni?
(#) JZoli válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Megnéztem az Arduino oldalát, mivel én is kezdő vagyok. De én ezt a "ArduinoWindows-nigthly"-t nem találom. Nem linkelnéd ide esetleg? megköszönöm előre is a segítségedet!
(#) Bakman válasza mechanika hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Általában a modulokban van ilyen. Ha nincs, akkor is filléres alkatrészekről beszélünk.
(#) wifi196 hozzászólása Okt 16, 2016 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy Arduino Uno vezérelt midi vezérlőt Rotary encoderek segítségével. Külföldi fórumokat kutatgatva és beszélgetve, sikerült egy kódhoz hozzájutnom ami ez:

1. #include <MIDI_controller.h>
  2.  
  3. const static byte Channel = 1;
  4. const static byte Controller = 0x14;
  5.  
  6. //________________________________________________________________________________________________________________________________
  7.  
  8. RotaryEncoder enc(2,3,Controller,Channel,1,JOG,POS1_NEG127); // Create a new member of the class 'RotaryEncoder', called 'enc', on pin 2 and 3, controller number 0x14, on channel1, no change in speed (speed is multiplied by 1), it's used as a Jog wheel, and the mode is set to POS1_NEG127.
  9.  
  10. //________________________________________________________________________________________________________________________________
  11.  
  12. void setup(){
  13.   setupMidi(13, 10); // Setup the MIDI communication, with an LED on pin 13, and a delay of 10ms after every message.
  14.   delay(1000); // Wait a second...
  15. }
  16.  
  17. //________________________________________________________________________________________________________________________________
  18.  
  19. void loop(){
  20.   enc.refresh();
  21. }

A gond az vele, hogy bármerre tekerom az encoder mindig csak növeli az értéket, sose csökkenti.
Miért lehet ez?
(#) wbt válasza wifi196 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Gondolom a rutin jól van megírva...
Ilyen hiba akkor lép fel, ha:
- El van kötve az enkóder, pl. közös lábnak az egyik kimenet van kötve (ha most mechanikusról beszélünk)
- Az enkóder egy lépésre más választ ad, mint amit a program vár (meg kellene nézni LEDekkel legalább a bejutó két jel szintjét/fázisát) vagy hiányzik egy felhúzóellenállás.
(#) StMiklos válasza JZoli hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szevasz!

Bővebben: Link
Regtisztráció után tetszőleges oprendszerre letölthető.

Üdv: StMiklos

Tessék:
Válaszom után rákerestem: > Google: http://www.freewarefiles.com/downloads_counter.php?programid=104735 (közben lejött)
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
(#) dolargaan válasza StMiklos hozzászólására (») Okt 16, 2016 / 1

Nem szükséges regisztrálni.

Bővebben: Link
(#) atus1981 hozzászólása Okt 16, 2016 /

Sziasztok!
ATmega644-re lehet bootloadert tenni? Kevésnek bizonyult a 32kb flash. ATmega2560 sajnos nincs DIP tokosban, ezért gondoltam, hogy a 644-es megfelelő lenne, ha lehet rá tenni bootloadert.
Köszi!
(#) sany válasza vizor hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Értem, köszi. SPI módban szeretném majd meghajtani.
(#) andykaaa válasza atus1981 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Igen. ISP-n mukszi. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
(#) wifi196 válasza wbt hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Így kötöttem be, ahogy a képen látszik, bár kipróbáltam mind a 3 képpen, de csak így kommunikál, a két irányba. Megpróbáltam egy másik encoderrel is, de sajnos ugyan ez a hiba.
EC11-es encoder, aliról rendelve.
Mi lehet a gond?

eadsfgd.jpg

(#) andykaaa válasza wifi196 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

En azert tennem felhuzo ellenallast is. Az a biztos.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
(#) pjg válasza wifi196 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Kapcsold be a belső felhúzó ellenállást mindkét porton.
(#) wbt válasza wifi196 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Ránézésre jónak tűnik, próbáld ki 2 vezetékdarabbal a két fázist adni. Nekem ezek működtek mindig, valami más kutyaság lehet a dologban...
(#) pjg válasza wifi196 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Próbáld ki ezzel a programmal: Encoder a 3-as és 4-es lábra. A középső a +5V-ra.

/* Read Quadrature Encoder
* Connect Encoder to Pins encoder0PinA, encoder0PinB, and +5V.
*
* Sketch by max wolf / www.meso.net
* v. 0.1 - very basic functions - mw 20061220
*
*/

int val;
int encoder0PinA = 3;
int encoder0PinB = 4;
int encoder0Pos = 0;
int encoder0PinALast = LOW;
int n = LOW;

void setup() {
pinMode (encoder0PinA,INPUT_PULLUP);
pinMode (encoder0PinB,INPUT_PULLUP);
Serial.begin (9600);
}

void loop() {
n = digitalRead(encoder0PinA);
if ((encoder0PinALast == LOW) && (n == HIGH)) {
if (digitalRead(encoder0PinB) == LOW) {
encoder0Pos--;
} else {
encoder0Pos++;
}
Serial.print (encoder0Pos);
Serial.print ("/");
}
encoder0PinALast = n;
}
(#) wifi196 válasza pjg hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Ezt, hogy tudom megtenni?
Bocsi, de elég kezdő vagyok!
Az 5v-os módszer sajnos nem jött össze, nem kommunikált egyáltalán semmivel.
(#) Gabó válasza wifi196 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Így kötötted? Bővebben: Link
(#) jocoka hozzászólása Okt 17, 2016 /

Sziasztok srácok!
egy kis segítség kellene van egy öntöző kütyü amit szeretnék megépíteni de nem tudom lefordítani a programot mert a fordító hibát generál.
Arduino 1.6.4 -es fordítót használok de ilyen hibát ír ki:Arduino: 1.6.4 (Windows 7), Board: "Arduino Pro or Pro Mini, ATmega328 (5V, 16 MHz)"

Using library Irrigation in folder: C:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\libraries\Irrigation (legacy)

Using library SPI in folder: C:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\libraries\SPI

C:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\tools\avr/bin/avr-g++ -c -g -Os -w -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -MMD -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10604 -DARDUINO_AVR_PRO -DARDUINO_ARCH_AVR -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\cores\arduino -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\variants\eightanaloginputs -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\libraries\Irrigation -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\libraries\SPI C:\Users\Jozsi\AppData\Local\Temp\build5847022625721669338.tmp\balcony_irrigator.cpp -o C:\Users\Jozsi\AppData\Local\Temp\build5847022625721669338.tmp\balcony_irrigator.cpp.o

balcony_irrigator.ino:14:24: fatal error: MySensor.h: No such file or directory
compilation terminated.
Hiba a fordítás során.
Ebben kérnék egy kis segítséget mert már össze vissza másoltam minden könyvtárban de sehogy se akarja lefordítani.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
Üdv:Józsi http://iot-playground.com/blog/2-uncategorised/61-nrf24l01-arduino-...roller
(#) Gabó válasza jocoka hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Elsőnek próbáld meg az 1.5.7essel lefordítani, ill a megfelelő lib-ek fent vannak? A boardot jól állítottad be?
Következő: »»   278 / 864
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem