Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Master/slave elosztó
 
Témaindító: unicorn, idő: Feb 8, 2008
Lapozás: OK   5 / 8
(#) mindenes válasza Gafly hozzászólására (») Júl 9, 2016 /
 
Pontosan igy van,emellet fontos megemlìteni hogy ezek adiódak 8-10A típusok mivel ezeken keresztul folyik a fő aram. Sainos az oldal gazdája nem említi a gyartot ez az egy szépseghibaja van csak a kapcsolasnak.
(#) jeges hozzászólása Aug 21, 2016 /
 
Sziasztok!
Nem igazán tudom a pontos nevét a kapcsolásnak hátha valaki pontositani tudna vagy rá ismer!
Ilyen vezérlés elszivó rendszerekben található pl porszivó ha egy szerszámgép elindul ezt felismerve indul a porszivó motor is valaki tud ilyen kapcsolást vagy mi is a pontos neve az ilyen rendszernek?
(#) BarnaPili válasza jeges hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Hello!
Master slave elosztó a neve. Bővebben: Link
István
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) zolee1209 válasza jeges hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Szia!
Szerintem ezt keresed: Master- slave elosztó
(#) jeges válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) Skori válasza mindenes hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Régebben én is építettem ilyesmit, egy pici hálózati trafó szekunderét lebontottan és befűztem 2,5mm2-es huzalból 2 menetet helyette. Ezen ment a master áramkör. Az így elkészített "áramváltó" másik oldala kapott egy schottky diódás kétszerező egyenirányítót, ami egy komplementer-darlington tranyó párost nyitott, az pedig egy relét húzott meg. A táplálást előtétkondis megoldással oldottam meg. Ez alapján akár meg is lehet építeni
A korábban említett kapcsolás fő hátránya a melegedő diódákon kívül, az előtét ellenállások miatti nagy saját fogyasztás! Akkor is fogyaszt több W-ot amikor minden ki van kapcsolva, ez manapság szerintem nem engedhető meg.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) jeges válasza Skori hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
igen(,) ez a baj(,) (is)hogy a legtöbb áram figyelés (is) félvezetö(n)s(,) ami nem terhelhetö(.) de az én esetemben (e)az a lényeg(,) hogy 2....3k(w)W-ot tudjon kapcsolni(.) ezen már becsületes áram folyik inditáskor(,) és üzem alatt is(.) csak a contaktor megoldás meg az áram váltos figyelés!
De van készen is(,) minek veszödni vele(.) ehelyett már csak egy megfelelő kontaktor kell ami kapcsolja a kW-okat....
Bővebben: Link

Megkérnélek, hogy figyelj oda arra amit, és ahogy írsz, mert igencsak nehezen dekódolható.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) kaqkk válasza jeges hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Ez ugyanazt tudja és nem kell várni rá egy hónapot
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) szamóca válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Ezekkel az a probléma, hogy nem tudnak időzíteni.
Igazság szerint egy olyan univerzális kapcsolásra lenne szükség, ami a bekapcsolást is tudja késleltetni, a nagy induló áramok miatt, és a kikapcsolást is. Mindezt segédtáp, mikrokontroller, nélkül.
A bekapcsolás késleltetés pl. azért lenne jó mert ha a forgácselszívó beindul, utána kellene egy kombigyalunak indulni, majd ha a gyalut leállítod, még pár másodpercig üzemelni kellene a forgácselszívónak. Mindezt a kombigyalu indító-leállító gombja vezérelné.
Na ez a kihívás, amire sehol nem találni kidolgozott DIY-megoldást.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) proli007 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Ezt azért gondold át.. Forgácselszívó indítja a gyalut? Aztán meg ha a gyalu leáll, tovább megy az elszívó? Most akkor ki vezérel kit Master-Slave módban?
(#) szamóca válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
A gyalu indítja késleltetve önmagát. A forgácselszívó indul, majd a gyalu. Leállásnál a gyalu leáll, majd késleltetve a forgácselszívó.
Vagy indulhat a gyalu először, és utána a forgácselszívó, a lényeg, hogy a két gép ne egyszerre induljon mert nagyon meghúzza a hálózatot.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) proli007 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Oké, de ez egy vezérlő logika. De hogy oldod meg ezt Master módon? Bekapcsolod a gyalut, és nem indul? Nem csoda hogy erre nincs kész megoldás..
(#) szamóca válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Indulhat a gyalu, csak késleltetve induljon utána a forgácselszívó.
(#) kaqkk válasza szamóca hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Az ipari porszívók elektronikája pont így működik , de az áramrelék közt is találni időzíthető változatot keresgélni kell . De ha nagyon kell tervezek neked egyet piccel megírom a programját összelapátolom a kapcsirajzot a többi már a te dolgod ..
(#) szamóca válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Az ipari porszívó elektronikája abban a pillanatban indítja a porszívót, amikor a szolga aljzatba dugott gép elindul, és pár másodperces késleltetéssel áll le a porszívó miután kikapcsolt a hozzákapcsolt gép. Tehát nincs induláskésleltetés benne.
Rendes Tőled, de ahhoz kell segédtáp, és aki nincs otthon a mikroprofesszorok programozásában, (mint én) annak nem is reprodukálható.
Minap javítottam egy Nilfiks M osztályút. (vezetékszakadása volt) Ledöbbentem, hihetetlen milyen bonyolult SMD kétoldalas panelekre tervezett áramköröket tesznek egy porszívóba. Persze ezeket komplett cserélik a szervizben, nem javítgatják.
(#) kaqkk válasza szamóca hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Ha nagyon akarod tudod reprodukálni, elküldöd a picet felprogramozom és visszaküldöm , elég ha küldesz mellé egy felbélyegzett válaszborítékot .
(#) Toth Attila hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Sziasztok!
Találtam itt a fórumon egy számomra jónak tűnő master-slave visszarajzolt kapcsolást. Mint utólag kiderült, hiányzik belőle a 24voltos zéner. Az első képen az eredeti, a másodikon az általam berajzolt zéner látható. Kérdés: jó helyre rajzoltam a zénert? Valamint kell e plusz előtét ellenállás vagy azért van ott a kétszer 30ohm 3watt?
(#) Gafly válasza Toth Attila hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Igen, oda logikus a zener.
Re nem kell (bár nem számoltam utána).

Miért nem triak-osat készítesz? Ez eléggé "vaskos" áramokkal dolgozik...
(#) Toth Attila válasza Gafly hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Köszönöm a választ!
Házimozis erősítőhöz kellene, ahogy bekapcsolom a 5.1 erősítőt kapcsolja be a mély láda erősítőt is. Próbálkoztam triak-os kapcsolásokkal de az a legkisebb terhelésnél működött ami azt jelenti, hogy az erősítő készenléti árama (2,3mA 0,5watt) elég volt ahhoz hogy kapcsoljon a triakos áramkör. Ezért kellene egy olyan áramkör aminél be lehet állítani a kapcsolási áramot.
Ha mégis tudnál egy kis időt szánni az előtét számításra az jó lenne mert addig nem állok neki a panel tervezésnek.
(#) Toth Attila válasza Gafly hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
A következő rajz alapján terveztem egy panelt is de aztán nem álltam neki az elkészítésnek mert a 0,5watt készenléttel és a 60watt körüli üzemi fogyasztással is majdnem hasonló feszültség esett a figyelő diódákon. Ezáltal nem lehet normálisan beállítani a slave kapcsolást. Lehet hogy master 100-500wattra jó lenne.
(#) proli007 válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 3, 2016 / 1
 
Hello! Az elég természetes, hogy a diódákon szinte azonos a feszültség. Hiszen már kis áramok mellett is kialakul rajtuk a nyitófeszültség és az nem sokat nő, az áram növekedésével.
De ha ez gondot okoz, akkor lehet a diódákkal párhuzamosan ellenállást is tenni. A másik, hogy a kapcsolásban a P1 potival jelentősen "rombolható" az optocsatoló CTR tényezője, így a diódáján átfolyó áramhoz igazítható a tranyó kollektorárama. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kapcsolás nem lenne megfelelő..
Az előző kapcsolásból valóban hiányzik a zéner. De nem ott ahova rajzoltad. Hiszen a zéner előtét ellenállása, maga az 1µF váltakozóáramú ellenállása lenne. Ezzel még sorba van a két 30ohm. De a két ellenállás feladata, a bekapcsoláskori, vagy tranziens áram esetén létrejövő csúcsáram korlátozása. De a kondenzátor, csak váltakozóárammal működik. Ha dióda van a sorba, akkor csak feltöltődik. Ahhoz hogy tényleg váltóáram jöjjön létre, a zénert a dióda elé kell tenni. Ekkor a pozitív félperiódusban a zéner könyökfeszültsége korlátozza a feszültséget 24V-ra, negatív félperiódusban viszont a zéner mint dióda, nyitóirányban vezeti le az áramot. Így a kondin már váltakozóáram folyik. A zéner teljesítménye viszont elég magas, így célszerű az 1,3W-os típus alkalmazása. És a lábain keresztül a hűtést is biztosítani kel számára, ha nem szeretnéd, hogy idővel "kimelegedjen a panelből..
(#) Toth Attila válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Szia! Köszönöm hogy átnézted a kapcsolásokat, és leírtad hogy mi miért van. Így már jó lenne? Ha jól értelmezem a hálózati fázis helyzete teljesen mindegy? Ha ennyire melegszik a zéner akkor ha jól tudom, a jobb hőleadás érdekében, rakhatnék sorba 2 darab 12-voltos zénert? Egy zéner dióda üzemszerűen milyen hőmérsékletig melegedhet károsodás nélkül?
Az optocsatolós áramkörhöz milyen értékű ellenállást javasolsz a diódákkal párhuzamosan (1-2ohm 5w)? A figyelt-master oldalon 60-100watt körüli fogyasztás lesz üzemszerűen.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Gafly válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Egyre inkább elbonyolítod/rontod a kapcsolást...
De ha ehhez ragaszkodsz, legalább ne lebegjenek a negyedik műveleti erősítő bemenetei (az is minek bele, de ha muszáj, akkor legalább ez legyen jó).
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Toth Attila válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Ne haragudj de nem értem, hogy mivel rontom a kapcsolást (nem az én szerzeményem). Nem ragaszkodom túlzottan egyikhez sem, csak próbálok egy kis segítséggel megfelelőt találni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Gafly válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
A Proli Mester 2014-es kapcsolása például miért nem jó?
Igaz abban nincsen relé sem, meg IC sem...
(#) Toth Attila válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Valóban az lenne a legegyszerűbb, de mivel van készenléti áramfelvétele az erősítőmnek (2,3mA 0,5watt) ezért nem jó, kipróbáltam. Ilyen kicsi áramnál is kapcsolta a slave-oldalt.
(#) Gafly válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Értem én, hogy egy mondjuk 33 Ohm-os ellenállás megoldaná a problémát, dehát akkor hová lenne az alkotás öröme?
(#) Toth Attila válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Számomra az alkotás öröme valóban mindennel felér. Egyszerűbb lenne megvenni boltban, de akkor hol marad az élvezet.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) proli007 válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Hello! Igen, így már jó lenne a dolog. Az 1µF-os kondin 230V esetén kb 70mA áram folyik át. Ha nincs semmi terhelés, akkor ez 24V esetén 1.68W-ot jelentene. De mivel csak a félperiódusban van a zéneren (záróirányban) a 24V, így ennek fel lesz a zénerre jutó teljesítmény. Ez 840mW lesz. A másik félperiódusban a zéneren csak kb. 1V lesz a zéner nyitófeszültsége, így a teljesítmény is ekkor a 24-ed része. Vagy is kb. 35mW-ot jelent. Ez összesen 875mW. Ezért célszerű az 1,3W-os zénert alkalmazni.
A zéner megengedett melegedése olyan, mint bármely félvezetőé. De hőfokra megmondani elég macerás, mert adatlap alapján számolni kell a hőátadásokat, ahol figyelembe kell venni a környezeti hőmérsékletet, terhelést, hűtés nagyságát, beépítést szellőzést stb. Az adatlapon így a környezeti hőmérséklet értékéhez képest adják meg a terhelést, az 1,3W pedig az 50°C környezeti hőfokra vonatkozik. Célszerű ennél kisebb terhelést tartani. Két soros zéner terhelése lehetne kétszeres, feltéve hogy nem csak egymás után van forrasztva a kettő lába. De nézd át az BZX85 C24 adatlapját ha érdekel a dolog.

Hogy mekkora ellenállás kell az optocsatolós áramkörhöz, azt csak próbával tudod majd eldönteni. Mert ha a készenléti áramkör egy kapcsolóüzemű táp, akkor azzal gond lehet. Mert amikor a diódák töltik a pufferkondit, "hatalmas" csúcsáramok folyhatnak. A pár Watt, csak ennek átlaga. Az opto, meg az R4 kis értékű ellenálláson keresztül tölti a C2 kondit. Tehát a csúcsáram hatására az feltöltődhet, mert nem egy OHM-os fogyasztóról van szó a MASTER oldalon. Alapból akkora ellenállás kellene a diódákra, amin a csúcsáramok feszültsége nem haladná meg az opto diódájának kb. 1,3V nyitófeszültségét. Tehát valóban próbálgatni kellene.
(#) Toth Attila válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Hello! Köszönöm az újabb kielégítő válaszokat, sokat segítettél! Ahogy időm engedi megépítem az optocsatolósat (azt megterveztem már) és jelzek majd.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem