Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nextion érintőképernyős HMI, UART kommunikációval
Lapozás: OK   12 / 50
(#) kissi válasza wbt hozzászólására (») Nov 2, 2016 / 1

Lehet "másodállásban" emlékezett a kolléga, hogy melyik bitet kell egyesbe állítani a fordításnál !
(#) wbt válasza kissi hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Meg kitörölte az "előző verziók megsemmisítése" funkciót is. Eléggé bosszantó, hogy update-kor végignyálazza a Nextion a meghajtót és mindent töröl, amiről azt hiszi, hozzá tartozik. Előző verziót megtartani csak másik diszkre való mentéssel lehet. Egy srác írt törést a Nextion IDE-hez és megkérdezte, ugyan feltöltheti-e a weboldalra... persze abszolút NEM volt a válasz. A francba, pedig jól jött volna
A password hibán kívül valaki talált más javítást?
(#) Elektro.on válasza wbt hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Nekem nem gond az előző verzió törlése. Munkahelyemen nem tudok telepíteni, ezért az otthoni gépről a telepített Nextion mappát Pendrive -ra húztam és simán működik. A legutolsó verziót megőrzöm ha kell. Ezt te is megteheted update előtt.
(#) wbt hozzászólása Nov 3, 2016 /

Ha jobb az új verzió,nincs is gond, de láttunk már karón varjút. Én mentem másik diszkre, ott nem találja meg. Most kaptam levelet, hogy "feltöltés editor nélkül" úgy néz ki megvalósul (-t) tehát elméletileg nem kell kiadni a HMI file-t egy távoli upgrade-hez pl. , csak egy exe meg a TFT file. Gondolom...
(#) dcsabi hozzászólása Nov 4, 2016 /

Beleolvastam a doksikba illetve a hozzászólásokba, így valós HW nélkül. (HW úton van) Néhány kérdés: Hogyan tudom azt venni illetve detektálni a "logikai vezérlőmmel, itt PIC", hogy megnyomtam egy billentyűt, vagy egy gombot a kijelzőn? Továbbá a számmező adatát hogyan tudom változtatni? Ha a logikai vezérlőm egy fűtést vezérelne, a kimentet "ő" kapcsolja a hőmérsékletet "ő" méri, a kapcsolási küszöböt és hyszterézist a kijelzőn akarom beállítani érintő felületen, nem mellé rakott nyomógombokkal? Hogyan érkezik meg az új adat a logikai vezérlőbe? Magától, vagy folyton kérdezgetem? Az tiszta, hogy soros porton "parancsolhatok" a HMI-nek a lista alapján. Vagy mint egy általános szolgát, távadót folyton kérdezgetek? Müanyag fröccsöntött előlapban gondolkodott már valaki, mert én erősen rugózok rajta, ha tudom a szándékaim szerint használni a HMI-t?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
(#) Bakman válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Itt: Bővebben: Link. Ebben benne van a HMI forráskódja is. A kontrollerben RX Interrupt van használva vételhez.
(#) Ferkógyerek válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Javaslom a Nextion Editor letöltését.
HW nélkül is szépen lehet szimulálni a kommunikációt.
Egy gomb megnyomásának tényét ki tudja küldeni a HMI a soros porton, ha ez beállításra kerül (egy pipa az egész). Ilyenkor a HMI elküldi az adott gomb azonosítóját, illetve azt hogy megnyomtuk vagy éppen elengedtük-e, beállítástól függően. Nem csak a gombnyomást tudjuk elküldeni, hanem pl egy változó értékét is.
Lekérdezgetni nincs sok értelme, mivel a HMI-n történő minden változtatáshoz tartozó adatot azonnal elküldhetünk a vezérlőnek.
Vegyük a páldádat, van két gombod a HMI felületén + és - , ezek segítségével akarod egy változó értékét növelni illetve csökkenteni és a változó értékét kiíratni.
Ezt kétféle képpen teheted meg.
1. A változó értékét a vezérlőben tárolod, a HMI elküldi a + és - megnyomását, amely információ alapján a vezérlő növeli vagy csökkenti a változó értékét, majd kiküldi a HMI-nek ami kiírja azt.
2. A gombnyomásokra a HMI-ben lévő változó értékét módosítod, majd ezt a módosított értéket küldöd a mikrovezérlőnek.
Én a második variációt használom.
Tölts le mintaprogramokat és bátran kísérletezz vele a szimulátorban, sokkal egyszerűbb a programozása mint az elsőre kinéz.
(#) dcsabi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Köszi a válaszokat. Gondolni való, hogy valahogy így kell ennie, mivel "használni" is kellene valahogyan... Az editort már régen letöltöttem, a kijelzőre még várnom kell 5-10 napot. A pár oldallal ezelőtt jelzett módon akarom használni majd, ehhez gyűjtök előre információkat. Ezeket köszönöm. Hasonló kérdés, nem pont Nextion. Adott egy "Univerzális HMI" mondjuk PLC-khez ajánlott, szintén hasonló méret, hasonló ár érték kondició. ($50-...) Nyilván tokozott, előlapba szerelhető Ip65, ingyenes SW stb. A tokozottság ténye miatt felmerül a kérdés, hogyan lehetne munkára fogni mondjuk egy PIC mellé az aktuális téma szerint? Megismerhető-e a szükséges adat protokoll? Vagy van-e itt valaki aki használt már ilyen összeállítást. Az emített HMI-k PLC típusra beállíthatóak, a mögötte lévő protokollt honnét tudható meg, az adatlap nem tér ki rá ilyen részletesen?
(#) Bakman válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Logikai analizátorral kb. minden kideríthető.
(#) dcsabi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Köszi. Egyik irányba nincs is gond számomra. Ha egy felprogramozott HMI-t összekötök egy L.A. -ral.
mondjuk nyomkodom az érintő felületet. aztán nézem milyen adatok "jönnének felém", ha hajlandó kommunikálni a levegővel is. A macerásabb a másik irány. Erre egy tényleges kapcsolatot kell felépíteni egy kiválasztott PLC-vel. ezt a kapcsolatot kell lekoppintanom. A cél érdekében nyilván megérheti, vagy éppen akad mindig kéznél egy-egy használt PLC. Jelenleg az Access port progit használom hasonló célra, bevetem majd ha lesz alkalmas eszközöm. Kérdés: 18-27$ többlet, vagy egy fröccsöntő forma (szerszám), mert pont ilyen dobozt biztosan nem kapok. Ezres tétel esetén van egál, szerintem. A kiszemelt HMI-ben ARM9 400 proci van. Itt jön elő a gyári PLC létjogosultséga, de mire a szükséges IO (beleértve analóg be-ki stb) kiépítem, elég szép kis összeg kerekedik ki. Hobbi "félhobbi", baráti, kisipari célokra, marad a jelenlegi téma, vagy a második változata. Aztán az építés öröme sem elhanyagolható...
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
(#) wbt hozzászólása Dec 4, 2016 /

Véletlenül van valakinek 7"-os kijelzője, amitől megválna?
Másik, a Nextion versenyt hirdetett, lehet hajtani egy 5" kijelzőért meg 24 egyéb ajándékért.
(#) Bakman válasza wbt hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Hol a versenykiírás?
(#) wbt válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

(#) wbt hozzászólása Dec 4, 2016 /

Azt valaki tudja, hogy a 0.41-es verziójú szerkesztőben mi lett javítva?
(#) helektro válasza wbt hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Amit én eddig észrevettem:
- programsorok szerkesztő abalakban feldobja a változók nevét, tulajdonságát. Így könyebb lett a kódolás
- programsorok szerkesztő abalak szerkesztés közben hibát generált (legalábbis nekem), ez most nincs
- képek frissítése esetén nem ugrik az utolsó képre, hanem az aktív képen marad a fókusz; képek fel-le mozgatása is javult
- megjegyzi, hogy a külödnböző ablakok helyét, méretét (lehet, hogy ez a 0.40-ben is működött, ott nem próbáltam, a 0.39-ben nem működött)
- gyorsult a fordítás
(#) wbt válasza helektro hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Köszi! Csak azért kérdezgetem, mert ha valami bakit csináltam, akkor biztos én voltam-e a hunyó vagy egy apró kis hibába tenyereltem bele szokás szerint. Arról van tapasztalat, hogy ha az Itead-tól DHL-el vagy más futárral veszek kijelzőt, az kb. mennyi idő alatt ér ide? (már hogy január vége lenne egy bonyolult munka határideje, de ilyenkor iszonyat lassú a "free-shipping a'la ebay", lehet addig ide sem ér) Még egy apró kérdés: ha a pupák felhasználó nyomja a touch-ot és jön egy képernyőváltás, akkor az esetleg pont odaeső gomb benyomást érzékel-e azonnal? (remélem már jövő héten visszakapom a 2 hónapja 2 hétre kölcsönkért kijelzőmet, sajnos addig csak kérdezgetni tudok tőletek)
(#) tomat5 válasza wbt hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Szia!
Jofogason arul egy srac. En 1 nap alatt hozzajutottam amiko gyorsan kellett. Raadasul az ara sem irrealis.
Udv.
(#) helektro válasza wbt hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

A szimulátor szerintem nagyon jó. Azon meg lehet csinálni a kijelző fejlesztés 95%-t és csak a többihez kell a kijelző (nekem csak az eeprom-os dolgokhoz és a háttérvilágítás kezelés teszteléséhez kellett a fizikai kijelző). Meg kényelmesebb is, mert az SD kártyán keresztüli másolással elég körülményes a kijezőre tölteni a módosított programot. A szimulátort uC-hez is lehet illeszteni, így ehhez a részhez sem kell a kijelző.
A képváltásnál az új képen nem érzékeli azonnal a gomb nyomását, újra meg kell érinteni az adott terültet.
Én az aliexpress-ről rendeltem, így megúsztam az áfát, mert az eladó észtországon keresztül küldte. (meg olcsóbb is volt, mint ha az Itead-tól vettem volna)
(#) wbt válasza tomat5 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Sajnos 7"-os nincs neki
(#) wbt válasza helektro hozzászólására (») Dec 5, 2016 / 1

Igen, nagyon jó a szimulátor, de pont ennél a rátenyerelésnél+váltásnál nem voltam biztos benne, hogy a PC-n ugyan úgy kezeli, mint életben. A programot csak SD-kártyán viszed be? Eddig bennem fel sem merült, soroson szoktam volt csak. Az Ali-s ötletet köszönöm, megtúrom a választékot.
(#) Lamprologus válasza helektro hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Idézet:
„A szimulátort uC-hez is lehet illeszteni, ...”

Ezt hogy értsem?
(#) Elektro.on válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Simán soros porton lehet csatlakoztatni. uC részről nincs semmi különbség. Úgy kezeli mint a fizikai kijelző lenne csalakoztatva.
(#) helektro válasza wbt hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

A projekt amin most dolgozom a kiejlzőn 10MB. Az 115kBaud-al kb. 1000sec, ami 16perc. Azért SD-vel ez másolással, stb. együtt kb. 1 perc.
(#) wbt válasza helektro hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Jahhh kérem, akkor már értem
Most rendeltem végül is 7"-os kijelzőt (én marharépa, persze véletlenül a butábbat...), már
most tartok attól, hogy a 16MB memória kevés lesz. Ha nem hadititok, akkor a 10MB-ba kb mi fér bele? Gondolom iszonyat sok bitmap-et használsz.
(#) helektro válasza wbt hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

10oldal, 160 különböző méretű kép, amiből 10db 800x600-as.
(#) wbt válasza helektro hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Köszönöm a felvilágosítást. Hányféle karaktert használsz kb. ?
(#) helektro válasza wbt hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Kétfajta karakter, de 10 különböző méret és típus (sima és bold).
(#) ativagyok hozzászólása Dec 8, 2016 /

Sziasztok!
Meg lehet oldani egy olyan gomb létrehozását, ami az előző page-re léptet vissza?
Ha több helyről is elérhető az adott lap, sajnos nem jó a page PageID megoldás.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
(#) Elektro.on válasza ativagyok hozzászólására (») Dec 8, 2016 / 1

Ha változóban tárolod az előző lapot szerintem simán megoldható.
(#) ativagyok válasza Elektro.on hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Egyelőre eléggé kezdetleges tudással rendelkezem HMI-k terén
Létrehoztam egy változót (va0) minden oldalon, a scope paramétert global-ra állítottam mindegyiken. Minden lapnál a Postinitialize Event részben va0.val="PageID" (Pl.: va0.val=2).
A Back gomb Release Eventje pedig page va0.val.
Sajnos nem működik, látszólag nem kerül bele a változóba az oldal azonosítója, vagy pedig nem lesz globális a változó. Nekem az lenne a logikus, hogy ha beállítom global scope-ra, akkor nem kell újra létrehozni minden lapon, de ez nélkül mégsem látszik a változó, csak ott ahol létrehoztam.
Következő: »»   12 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem