Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lövedék sebességmérö
 
Témaindító: danielb, idő: Márc 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Nem villogtatom,az csak a szimulációhoz kell.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Alul helyezkedik el a 2 vevő és a 2 "bajusz" között kell ellőni ( de nem a szobában ?! ) ?
Felül az a papír ( jól látom ?) a szűrő ? 5 cm-nél milyen időt kell mérned körülbelül ( nem számoltam utána a jellemző sebességek függvényében ! )? Milyen magasan mehet el a lövedék, hogy biztosan érzékeld ?! Kell neki a megvilágítás vagy kint, külső természetes fénynél is működik ?
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Nagyságrendben us-os időket mér,500m/s volt a plafon ott 10 us-ra jön ki,mialatt elhalad az érzékelő felett felűl pedig fólia van amit először fehérre fújtam majd 5cm-re egymástól két szigszalagot ragasztottam rá,és így feketére fújtam.Ezzel elértem,hogy csak egy keskeny sávot lásson,plusz még az érzékelőre is ragasztottam 2 szürke háromszöget,így biztos lett az ,hogy egy keskeny sávot figyeljen.A lövedék max25 cm magasan mehet,ezen mindenki át tud lőni.megvilágítás csak bent kell,működik napfénynél.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Köszi az infót !

Az érzékelők ezzel a "trükkel" nem vesznek a környezetből fényt, a szigszalagos és az árnyékoló háromszög ( miért háromszög ?! ) megoldás elég kontraszt biztosít ?!

Idézet:
„500m/s volt a plafon ott 10 us-ra jön ki”


Ez nem 100 us akart lenni ?!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 13, 2016 1 /
 
Az érzékelők közt valóban 100 us,de egy érzékelő felett ami 5mm széles 10 us alatt halad el ezt ha szimulálni akarod akkor 10us széles impulzussal tudod ami kiadja a kapcsirajzon lévő
100kHz -es jelet.mivel ezt vettem periódusidőnek.Ha ezt átviszi látni fogja a lövedéket is.
(#) norcseszto hozzászólása Dec 13, 2016 /
 
Ja nem periodusidőnek hanem impulzus szélességének.
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
A szigszalag csak azért kellett,hogy a két sáv fehér maradhasson,így kaptam két fényáteresztő sávot.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Köszi az infót, majd lehet, hogy kereslek még a tapasztalatokkal kapcsolatban !
(#) norcseszto válasza kissi hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Nyugodtan kérdezz,ha tudok segítek.
(#) kissi válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Köszönöm előre is !
(#) vandorbot hozzászólása Márc 2, 2019 / 1
 
Teljes leírás tokkal, vonóval.
kronográf
(#) Georgee válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Sok sikert hozzá, nekem pénzkidobás volt, rengeteg negatív tapasztalattal.
(#) dokidoki válasza Georgee hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Írhatnál róla, nehogy más is kedvet kapjon hozzá feleslegesen.
(#) Georgee válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Lényegében maga a konstrukció paintballra van tervezve. Tehát a külső cső átmérője úgy lett méretezve, hogy a marker csövére rátudod tolni és stabilan tartsa amíg a lövedék elhalad a kapuk előtt. Mivel a paintball lövedék nagyobb, mint az esetünkben az airsoft és/vagy légpuska lövedéke, így a csőben lévő opto kaput biztosan kitakarja, amikor elhalad előtte. Viszont egy ekkora átmérőn egy 6mm-es BB-vel átlőni, még ha az első érzékeli is a második opto már nem biztos hogy látni fogja. Amikor összeraktam akkor 25-30 lövésből 1-et tudott elkapni és mérni, ami inkább pocséklás kategória, főleg ha airsoft játék előtt mérsz. Szűkebb csövet nem lehet stabilan rögzíteni az airsoft replika elé, sőt a műanyag csöveket rendszerint összetörte az esetleg nem egyenes pályán haladó BB (a cső tengelyéhez képest). Tehát szűkebb csővel airsoftra felszerelve megint nem túl nyerő, mert nem lehet stabilan a replikára rögzíteni a "mérőcsövet". Viszont a nagyobb átmérő esetén akkor járható út, ha a csőátmérőt legalább 6-8 ponton figyeljük a be és kilépési ponton. Tehát ha az a BB nagy átmérőn halad és egy kaput is kitakar akkor indul illetve áll meg a számláló. Vagy ebben a témában vagy a ballisztikai kronográf témában ki is tárgyaltuk, miért így a jó. Ez már járható út, a saját kronómat is így alakítottam ki, ahogy előzőekben írtam. A másik negatív dolog a PIC18F13K50-es PIC amikor még asztalon volt a projekt, akkor nem lehetett minden sarkon kapni (azóta már lehet változott a dolog).

Ami plusz dolog ebben a projektben, hogy az elméleti működése le van írva, tehát egy kiindulási pontnak éppen megfelel, ha saját programot akarsz írni. Némi módosítással írtam meg a sajátomat, ami FPS MPS és torkolati energiát is mér (Joule) a lövedék súlyának függvényében. Szóval valamire jó, de módosítani kell, én ezek után egyszerűbbnek tartottam a saját kronó fejlesztését.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) dokidoki válasza Georgee hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Köszi a választ, így érthető. Igazat megvallva az én projektem félbemaradt, de folytatni fogom, ha lesz rá szabadidőm. Legalább tanulom tovább a programozást, mert bár a meglévő működik, de fejleszteni mindig lehet rajta, atmega8 és bascom, ebben íródik. És mint a kritikus rész nálam is, a lövedék megfelelő érzékelése... Bár capture mód, és egy lábon veszi mindkét kapu jelét, gyakorlatilag kettő sorbakapcsolt fototranzisztor. Úgy nincs vele hiba. De sajnos nem olyan, hogy bárhol elmehet felette a lövedék... Van tökéletesíteni való rajta.
(#) Georgee válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Nekem mai napig jól működik (előző hozzászólásokban kitárgyaltuk), de sajnos már csak emlékképeim vannak, mert adatvesztés volt a gépemen, és a kapcsolási rajz és a szoftver is odaveszett, így körvonalasak előttem a dolgok, miket használtam. Maga a projekt 2012-be nyúlik vissza, így csak felszínesen tudom megosztani a tapasztalataimat. Azóta már van egy gyári kronóm is, mert nem volt kedvem újra nulláról fejleszteni. A lényeg, hogy 1 szenzor esetében szinte biztos, hogy pocséklás lesz, mert sokszor nem fogja mindkét opto kaput kitakarni. Lásd rajz. Nagyon felszínes móricka rajz, de a lényege azt hiszem érthető. A jobb oldali rajz egy sima egy kapus, ellenben a bal oldali több kapuval figyel, így ott biztos hogy legalább egy kapu látni fogja az elhaladó lövedéket. Magát a kaput NAND IC-vel kiviteleztem az elsőt és a hátsót is. Az érzékelők előtt ~10ohmos és (most nem tudom hogy le vagy felhúzó) ellenállás van. Tudom kicsi az érték, de ha az egészet párhuzamosan kötöd és a sor végére egy helitrimmert teszel máris állítható az érzékenysége. 10k-val kezdtem, de arra nem reagált. Viszont az előzőleg leírt út már abszolút járható volt. Magát a kaput az IC interrupt 0 illetve interrupt 1-es lábára kötöttem. Párszor át kellett lőni előtte. Először az első kaput állítottam, ahol elhaladt a lövedék, és ha a másodikat nem érzékelte, akkor error felirattal jelezte, tehát a trimmert addig tekertem amíg error-t nem írt. Első kapu működik, a másik kaput addig állítottam, míg értékkel nem tért vissza. Maga a hiba visszajelzés arra lett írva, ha mégse érzékelné a lövedéket a kapu. Viszont 6-6 érzékelő előtt kicsi az esélye, hogy nem veszi észre (lásd rajz). Az IR led legyen nagy sugárzási szögű, illetve a fotoérzékelőknél sem hátrány, ha nagy a látószöge.
(#) Maffija hozzászólása Márc 5, 2019 /
 
Sziasztok

Mindenféle gépjármű töréstesztjével foglalkozok, így ha igény van rá a mérések pontosságát hitelesített gyorsmozgású kamera segírségével vissza tudom nektek igazolni.

Attila
(#) vandorbot válasza Georgee hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Nyilván, ha pellethez használod nem kell beton kútgyűrűbe szerelni a kapukat. Némileg továbbgondolva két négyszögletes keretet is lehet hozzá készíteni kapunak. Lézerrel, tükrökkel, hogy olyan sűrű legyen a fényháló ami biztosan megszakad.
(#) dokidoki válasza vandorbot hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Ha megnézel pár gyári kialakításról képet, az elgondolkodtató, hogyan is működik stabilan. Mindegy, hogy nyílvessző, vagy 30-06 a mérés tárgya... Engem ez érdekelne.
(#) vandorbot válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Elv a következő: Van egy vacak mikrokontroller és egy pontos frekvenciájú impulzusokat vagy négyszegeket előállító rész. A kontroller először bekéri a dzsaló súlyát. Aztán az egyik lábán ha jelet kap elkezdi számolni a másik lábára kötött előbb említett pontos frekvenciájú impulzokat. Ez addig tart, amíg a 3. lábán stop jelet nem kap a 2.kaputól. Aztán elkezd osztani szorozni és kicsapja az eredményt a kijelzőre. Ha nem kap, akkor túlcsordul a 2 Byte és hiba üzenetet csap a kijelzőre. Kis idő múlva visszatér a program elejére vagyis mérés módba.
A kapuk: ócóér lehet kapni lézer pointereket pirosakat. 2db kell a két kapuhoz ami hmm.. legyen13x13 cm-es, hogy a vakok is át tudjanak rajta lőni íjjal is. Sima négyzet alakú, alul fölül tükör besüllyesztve a keretbe. Alulra bal oldalra be kell szerelni a lézerfejet úgy, hogy csavarral lehessen finom állítani a pozícióján. A jobb alsó sarkában meg a fényérzékelő kicsit besüllyesztve, hogy ne zavarja annyira a környezeti fény, szinte csak egy kis 2-es lukon csapódjon be neki a lézer fénye. Namost a háló. Úgy kell beállítani, hogy a 4.5-ös pitymag megszakítsa. Ehhez a lézerfénynek az alsó és felső tükör közt sacc 2 milliméterenként kell cikkcakkoznia, a végén meg a fényérzékelő lukába be dzsalni. A többi programozás és némi számolgatás kérdése. ( Mekkora legyen a frekvencia, milyen távol legyenek egymástól a kapuk stb. )
(#) dokidoki válasza vandorbot hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Félreértettél. Értem és ismerem a felvázolt elvet, Még a programozás részét is, ...
A "gyári" kialakítások ránézésre nem ezt az érzékelési elvet alkalmazzák, ez látható a képekről is ha rákeresel. Sejtésem szerint alulról van megvilágítva az érzékelő mellet a felette elsuhanó lövedék. A visszatükröződést érzékelik, hogy a külső változó fény ne akadályozza a mérést, két pálca tart egy árnyékoló müa. lapot felette. Ennek a mechanikai és áramköri kialakítása érdekel.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Na, a link nem jó... beteszem az onnan lementett képet:
(#) vandorbot válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Ja. Én nem ragaszkodnék ehhez az elvhez. Elég sűrűn errort mérnek. Ráadásul macerás. Amit én leírtam az sosem mér luftot. Na igen van ultrahangos, infrakapus.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2019
(#) vandorbot hozzászólása Aug 10, 2019 /
 
Közben rájöttem, ill. felhívták nagy programmerek a figyelmem, hogy felesleges külső órajelet számolgatni, amikor ott van a PIC-ben a CCP periféria. 20MHz-s órajelnél a TIMER1 pontosan 5MHz-vel töltődik. Az pont jó. Ha a kapuk 50 cm-re vannak egymástól, akkor 500 m/s-nél 5000 impulzust számlál, 50 m/s-nél 50 ezret. Ez lehetővé teszi a tizedes kijelzést is. Az alsó sebességhatárt a két byte határolja be, ez kb. 40 m/s. Felülről elvileg 500m/s-ig tizedes kijelzés. A fölött is mér, ha az elektronika kellően gyors, csak akkor már nyilván kevésbé pontos.
Nézelődtem a neten, de PIC-es használható megoldást nem találtam. Amit találtam ahhoz meg nem közöltek progit. Így kénytelen voltam készíteni egyet 16F628-ra. Más hasonló PIC-re is átültethető. A kapuk 3D-s nyomtatható terve is megvan. A lézerfejet és az érzékelőt 0,67 fokra meg kell dönteni, így jön létre a lézerháló. Még várom az alkatrészeket.
(#) norcseszto válasza norcseszto hozzászólására (») Aug 10, 2020 /
 
Itt a jó rajz.
(#) norcseszto hozzászólása Nov 13, 2022 / 2
 
Üdvözlet!
Elkészült a sebességmérő ,az íjászathoz. A videóban (facebook)légpuska lövedéket mértem ,viszont a tömeg beírására a nyílvesszőm tömege. Így a kapott energia magas értékű. A projektet fel fogom tölteni a hobbielektronika oldalra ,ahol mindenki szabadon felhasználhatja, akár módosíthatja ,pl. a vessző tömegét légfegyver lövedék tömegére is . A projekt Arduino Unora épül így egész olcsó ,viszont jó. Az érzékelők felett 25cm magasan 25cm hosszú hideg fehér led szalagok vannak.Az érzékelők távolsága 5cm,így egész kicsire készíthető el. Én 2db 6V-os akkumlátorral üzemeltetem ,ezért a nagy szürke doboz ,aminek felét a 2 akksi foglalja el . A lövedék sebességmérő témában van fénykép az érzékelőről ,ezt nem töltöm ide fel. Azt használtam fel ,a tranzisztoros érzékelő elektronikát ,komparátorosra cseréltem ,ez látható a kapcsolási rajzon. Sok sikert az építéshez!
(#) norcseszto hozzászólása Nov 13, 2022 /
 
Jobb felbontású
(#) norcseszto hozzászólása Nov 13, 2022 /
 
Teljes kép
(#) norcseszto válasza norcseszto hozzászólására (») Dec 3, 2022 /
 
Az órajel ic 74HC nem LS
(#) KBal76 hozzászólása Dec 3, 2022 / 2
 
Nahát, ilyen topik is van?
Néhány éve bátyámnak én is építettem egy efféle eszközt, mert nagyon rágta a fülem. (Engem ugyan nem mozdított meg, nincs mit ménem itthon, de neki meg van egy rakás légpuskája.) Érdekesen kicsit elbonyolítottátok, én kb. két nap alatt nulláról készítettem el Ardu-nanoval, meg ami volt itthon abból. Azóta is használja. Régi gépemen vannak a képek meg a terv, előbányászom és felrakom (annyira nem tartottam nagy truvájnak, hogy feltegyem a "Ki mit építettbe"). Én nem tettem rá kijelzôt, helyette egy BT-soros modult tettem be, így a párosított mobilon "szôke nôi hang" mondta be a sebességet (egy ingyenes soros terminál appal).
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem