Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   303 / 863
(#) jany1966 hozzászólása Dec 17, 2016 /

Akkor valaki összefoglalná a mai nap tanultakat?
Az a lényeg, hogy nem érdemes bajlódni a sok hókusz pókusszal simán csak if-ekkel vizsgáljam meg a bemeneteket, jeleket, időket és ha valami változás van akkor annak megfelelően kapcsolja amit kell.
(#) akosnagy hozzászólása Dec 18, 2016 /

Sziasztok!
Beszereztem egy arduino uno kit-et. Nézegetem a példákat és minden patentul megy. Felbuzdulva a sikereken építettem egy hőmérőt. LM35 a hőmérő és egy 4 digites kijelzőre írom a hőfokot. A problémám az, hogy ha a számítógép USB portjáról táplálom meg akkor stabilan tartja az értékeket, ha viszont 9V-os elemről, akkor szép lassan folyamatosan kúszik fel a hőmérséklet. USB-n 22-23 C a szoba, ugyanott elemről 30 foknál untam meg és lehúztam a tápot. Mi az oka ennek? USB-ről 5.04 V a feszültség, elemről 4.94 V.
(#) Bakman válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Kapcsolási rajz van?
(#) Medve válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Szia, stabil az a 4.94V?
(#) akosnagy válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Kifejezetten kapcsolási rajz nincs, de itt a link. Így volt bekötve
http://www.instructables.com/id/ARDUINO-TEMPERATURE-SENSOR-LM35/
(#) akosnagy válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Tegnap kibontott 9V-os elem. Amennyire az stabil, annyira igen. Bár nem mértem percekig, csak rámértem.
(#) Kovidivi válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Nem lehet, hogy a stabilizátorból
felszálló hő melegíti az LM35-öt?
(#) akosnagy válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

A board másik végére tettem az LM35-öt. Gondoltam a saját hőmre is, ezért távolabb ültem. Illetve szerintem akkor mind a két esetben melegítené a falshő
(#) (Felhasználó 120038) válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Szia!

Az Arduino 5V és a GND között megmérted a feszültséget akkor amikor 9V-ról ment az Arduino?

A kódodban van késleltetés?

Szerintem az történik, hogy a szenzorod sok áramot kap, ezért melegedik, mikor 9V ról táplálod az Arduino-t. A kódba kell késleltetés a kiolvasások után, (mérő láb lehúz 0-ra) de lehet, hogy egy ellenállás kellene az arduino 5V-lába után, még a szenzor előtt, valamint a mérőláb és a szenzor előtt, de ez csak ötlet.

Jobban utána kellene nézni ennek a szenzornak, szerintem nincs gond vele, csak még ellenállás is kell oda.
(#) akosnagy válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Igen mértem, 4.94 V.
A késleltetésben lehet valami. Volt az eredeti kódban egy delay(1000). Ettől viszont a 4 digites kijelző villogott, hát jól kivettem. Viszont akkor sem értem miért csak akkor melegszik ha elemről táplálom, USB-ről meg nem. Nagyobb az áramerőssége az elemnek és hazavágja késleltetés nélkül?

Szerintem igen.

De jön valaki aki jobban vágja az elektronikát, az megmondja. Ha stabil a 4.92V akkor nem az történik, hogy az kúszik fel folyamatosan és ezáltal fals eredményeket mérsz, inkább az, hogy egyszerűen melegedik az áram miatt. Azt meg tudod mérni? Mindegyik lábon? Azaz az érzékelő táp 5V-on, és a 'jel' lábon is?

Mert ha igazam van, amikor az USB-ről hajtod, akkor az így mért áramok kisebbek lesznek, mintha a 9V-ról.

Ha ez fennáll, akkor a delay helyett millis kell majd neked, mert akkor megteheted azt, hogy 1-2 sec-ig nem mérsz (láb 0-ra), de közben a kijelzőt meghajtod, így nem fog villogni. (De még jobb, ha millis + ellenállás, de az ellenállásban nem vagyok 100% biztos.)
(#) akosnagy hozzászólása Dec 18, 2016 /

Műszerem van, képességem csekélyke, de megoldom a mérést.
A millis-sel még ismerkedek, de értem mire gondolsz. Meg fogom nézni úgyis a programot.
Köszönöm!

Ok, de inkább várj még egy kicsit, nehogy miattam kinyírd a rendszert! Az Arduino nem olcsó annyira azért. (PC meg még több )
(#) morgo válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Szia!
Azért fűt 9V-os táp esetén, mert egy feszültségstabilizátornak az a dolga, hogy elfűtse a fölösleget.
Usb feszültséget viszont közvetlenül kapja az arduino, így nem kell fűtenie sem.
Arra gondolni sem merek, hogy 5V-os bemenetre kapcsoltad a 9V-ot.
(#) (Felhasználó 120038) válasza morgo hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Gondolom a 9V-ot az arduino táp csatlakozójához tette, így az arduino 5V lábán jelenik meg az a bizonyos 4.92V.

Amit azonban nem értek teljesen, az az, hogy ekkor miért növekedhet meg az áram, ha kiveszi a delay()-t ÉS 9V-ról hajtja az arduinot. (USB nincs gond, 9V van gond. 9V esetén képes nagyobb áramot áthajtani a szenzoron? (még 4.92V esetén is?)) Az ok, hogy ha sokszor mérek a lábon, és mivel valamennyi áram átfolyik minden méréskor a mérő lábon is a szenzorban, minél többször mérve annál több effektív áram, de tévedhetek! P=I^2*R alapján meg fűti a szenzort.

Szenzor adatlapból:

Low impedance output, 0.1 Ω for 1 mA load

Nem történhet az meg, hogy az arduino analóg input lábon túl sok áram folyik akkor, ha pl a szenzor output lábán pl 1 V jelenik meg? (persze a szenzor ezen lábán is túl nagy az áram)

Szóval, ha a szenzor 4.92V-ot kap mindenképp, és nincs benne stabilizátor, ÉS távol van az arduinotól ami melegedhet, akkor nem értem.

Sehol sem láttam, hogy a mérő láb és az analog pin közé ellenállást tettek volna, de szerintem kellene! vagy tévedek? Úgy is feszültséget kell mérni rajta.

Másik pedig az, hogy a szenzor és az arduino 5V kimenete közé sem kötnek semmi áramkorlátozó elemet, de gondolom azért, mert benne van valahol a szenzorban.

A további programozási gondok, hogy átlagot kell mérni pl 4 másodpercenként, az később jön elő.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Neked az elektronika alapjaival is gondjaid vannak, így nem ajánlott tanácsot adni másik kezdőnek.
(#) (Felhasználó 120038) válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Kérdeztem bakker. Éppen azért, hogy a hozzád hasonló nagy tudásúak ÉRDEMBEN válaszolhassanak.

Akkor miért melegedik a szenzor, ha mindenképp 4.92V-ról megy?
(#) akosnagy válasza morgo hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Az arduinonak 2 bemenete van. Az USB és egy hozzá adott 9 V-os csatlakozó. Ha 9V-tal táplálom meg az 5 V-os lábon jön le a 4.95V. Persze, hogy nem 5 V-os tápra tettem 9V-ot.
(#) (Felhasználó 120038) válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Mert nem látok sehol sem stabilizátort, ami fűtene, max az arduinoban, ami meg TÁVOL van a szenzortól.

Így lett bekötve:

http://www.instructables.com/id/ARDUINO-TEMPERATURE-SENSOR-LM35/

Magában a szenzorban van a stabilizátor, amiről te beszélsz?
(#) atus1981 válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Azt, hogy miért megy felfelé a hőmérőd értéke, ha nem USB-ről táplálod, de a programban simítás/átlagolás kell, valamint nem árt, ha az LM35 kimenete és a föld közé teszel egy 100nF kondit. Legalábbis nálam bevált.
(#) kapu48 válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Figyelmedbe ajánlom:
Bővebben: Adatlap
Tipikus alkalmazások!

Elképzelhető, hogy gerjed valamitöl! Akármitől?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
(#) Kovidivi válasza morgo hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Első körben ki kellene vezetékezni a szenzort az Arduino-tól messzebbre, letesztelni 9V-os elemről, és USB-ről is, hogy változik-e az érték. Másodjára nem elemről kellene táplálni, hanem valami dugasztápról, ami 9V körül ad ki feszültséget. Ezután USB helyett 5V-ról kellene táplálni, labortápról. A delay(1000) maradhatna bent, de ez nem DS18b20, itt csak sima analóg feszültség mérés történik, nem más. További ötlet a stabil 1.1V-os referencia bekapcsolása, és ezzel elvégezni a méréseket. A multiméterrel is rá kellene mérni az LM35-re, mit mutat, de a szenzor lábain. Lehetséges, hogy a GND-n folyó pár mA befolyásolja a mérés eredményét. Ezen tesztek után le lehet vonni a konzekvenciát. Nem tippelgetni kell, hanem lépésről lépésre feltárni a hibát.
(#) morgo válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Szerintem félrecímezted.
(#) akosnagy hozzászólása Dec 19, 2016 /

Mindenkinek köszönöm! Tesztelem a javaslatokat, méregetek, aztán a későbbiekben beszámolok.
(#) remiasa hozzászólása Dec 21, 2016 /

Üdv a mindenkinek

Volna egy nagy problémám vettem egy Arduino nano v3.0, de a számitógépem nem tudja telepíteni hozzá az USB 2.0 drivert és az interneten se talál hozzá és igy nem lehet csinálni vele semmit, hogy tudnám működésre birni?
A segitséget előre köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) szikorapéter válasza remiasa hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Címsorban a válasz.
Idézet:
„A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)”

Ó köszönöm nem is figyeltem.

Szuper mostmár működik mégegyszer köszönöm.
(#) david10 hozzászólása Dec 21, 2016 /

Sziasztok, az Arduino UNO-val hogyan lehetne 68kHz-es négyszögjelt generálni?
Tudom hogy lehetne 555-el is de ezt most az Arduinoval szeretném.
A választ előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza david10 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Előosztó nélkül 233-ig számolsz az egyik timer-rel, 16MHz-ről kb. 68kHz-et kapsz. De ezt Arduino nem fogja neked megcsinálni, regisztereket kell módosítanod.
Következő: »»   303 / 863
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem