Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
 
Témaindító: Woid, idő: Dec 13, 2006
Lapozás: OK   104 / 110
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Nem, mert kb. háromszor annyiba kerül, és semmi garancia nincs rá hogy nem fogja előbb megadni magát mint a Kenwood. Ez a kontaktos dolog érdekes, mert pont a Japánoknál nem szokott lenni ilyesmi, vagy csak nagyon öreg korukra. Persze nem látok bele, így nem tudom hogy a kontakthiba a sok használat okozta kopás miatt van, vagy a kevés használat okozta oxidáció miatt. Vagy esetleg a rugós leszedők korukból fakadó elgyengülése miatt.
(#) Ge Lee válasza mrbini hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Ha az időalap fel van tekerve és ott állítasz be még nyújtást is, akkor természetes hogy lecsökken a vonal fényereje mert az már a szkóp határait feszegeti, tehát ez a többi szkópnál is ugyanúgy lesz, legfeljebb kétszer-háromszor akkora frekin.
Most is azt mondom hogy kell tartani egy olyan analógot mint amid most van, meg venni mellé egy DSO-t, lehetőleg újat. Először én is sajnáltam rá a pénzt, de annyi pluszt ad egy analóghoz képest, hogy nem bántam meg.
Csak néhány példa. Meg kell határoznom egy ismeretlen SMPS trafó menetszámait szétbontás nélkül. Analóggal sacc/kb jellegű a dolog, a DSO meg pontosan kiírja a kijelzőre a feszültség adatokat. Kitöltési tényező, frekvencia dettó. Aztán adott jel spektrumának meghatározása analóggal ki van zárva, a DSO-n ott az FFT. Vannak mérések amiknél nagyon jól jön hogy van szoftveresen beállítható alul-felüláteresztő illetve lyukszűrő, amit oda állítok ahova akarok. Analóggal kiértékelni egy rövid idejű egyszeri jelet nem lehet (mondjuk milyen tranziensek vannak valamin egy bekapcsoláskor). A DSO-n eltárolom (felveszem) majd visszanézem. Stb, stb. Ha így nézed a kérdést akkor látni fogod hogy a Tek-ért és a Hameg-ért is nagyon sok amit kérnek, egy olcsóbb új DSO árához képest.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Idézet:
„semmi garancia nincs rá hogy nem fogja előbb megadni magát”

Nincs bizony. Nekem 5 Tek szkópom volt, ebből 3 drága készülék elromlott, 8-20 évesek voltak. Kettőt tudtam javítani (egyiket szervíz 240e.-ért javította volna), harmadik (12 éves) menthetetlen. Nagy anyagi kár nekem, most már csak kínai új jöhet szóba, 3 év gari után ha elromlik, még így is messze a legolcsóbb verzió.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
És ha belenéz az ember egy Tek-be meg egy Kenwood-ba, nem is kérdés hogy melyiket könnyebb javítani, emellett szerintem a Japánokat kell a legritkábban. A kezelőszerveik sokkal strapabíróbbak, látszik rajtuk hogy nem 1-2 évre lettek csinálva. Az Elna elkók meg 20 évesen is jobb állapotban vannak mint a hasonló, újan a boltban vett olcsóbb elkók (teapo stb).
Az én Kenwood-omnak annyi hibája volt mikor megvettem, hogy egy dióda visszáramos volt a 2kV-os részben, a javítás kb. 60Ft-os tétel volt. A nagyobb gond a kapcsolási rajz hiánya volt, azt sajnos meg kellett vennem az ebay-ről. És természetesen azt a szkópot is hibátlanként árulták a vakerán...
(#) thomato hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Sziasztok!

Mivel az én analóg szkópom is gyengélkedik, és nem nagyon jövök rá, hol a kontakthiba, lehet beruházok egy újba. A kínai csodák közül (Rigol, Siglent, stb.) melyik az ajánlott vétel jelenleg? Százas körüli keret van rá.
(#) Gogo válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 11, 2017 1 /
 
Már vártam, hogy valamelyik agykutató beleszól. A kérdező ismerete szerint fogalmaztam egy választ mielőtt valamelyik agysebész lehülyézi teljesen alaptalanul. A valószínűségi mintavétel elméletéről nem írhattam értekezést.
(#) Kovidivi válasza Gogo hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Ez nem agykutató beszólás volt. Azt írod, hogy a digitális vesz egy mintát, majd később még egyet, és így tovább. Csak azt nem írod le, hogy ez a szünet a mintavételek között olyan kicsi, hogy nem okoz problémát. Egy 20MHz-es analóg szkóppal sem fogod alakhűen látni a 100Mhz-es négyszögjelet, de a digitálissal sem! Viszont amit egy analóg 20MHz-es szkóp lát, azt a digitális 20MHz-esen is látni fogod, sőt, matematikai műveleteket végezhetsz vele, furier analizálhatod, letárolva pedig nem periodikus jeleket is tudsz vizsgálni, mint pl. egy tápegység feléledése, vagy rövidzárra való reakciója. Analóggal is meg tudod jeleníteni, de akkor kell egy plusz áramkör, ami periodikussá teszi a jelenséget, pl. 100mS-ként rövidre zárja a táp kimenetét. A kérdés hogy melyik az egyszerűbb? Nem lehet kijelenteni egyértelműen hogy melyik a jobb.
Jelemelkedési sebesség a kulcsszó, ez határozza meg a szkóp maximális sebességét. Az analóg szkópnak is vannak korlátai, attól, hogy "folyamatosan rajzol a képernyőre". Ha már maga a bemenő fokozat nem tudja kezelni a túlságosan gyors jeleket, azt ki sem fogja rajzolni. Egyszerűen elveszik. Digitálisnál is ugyanaz a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) szapcsika válasza Gogo hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Ugyan megtisztelő, hogy agykutatónak gondolsz, de ennek ellenére nem kellene a kérdezőt félrevezetni. Te azt mondtad, hogy a digit szkópon el fognak veszni részletek, amik a mintavétel között van, az analógon meg megmutatja. Én pedig agykutatásilag azt állítottam, hogy ez így ebben a formában nem igaz, és ezt az állításomat fenn is tartom.
Mindkét fajta szkópnak vannak korlátai, és konkrét specifikációkat és megvalósításokat össze is lehet egymással hasonlítani, hogy adott jelekre, mi, hogyan viselkedik.
A sávszélesség és az ebből adódó felfutási idő korlát miatt mindig lehet olyan jelet csinálni, ami nem látszik, bármelyik működési elvű szkópon. De tipikusan az analóg rész sávszélessége és a digit rész mintavételezési sebessége úgy van összehangolva, hogy egy azonos sávszélességű analóg szkópon sem látnád meg azt a jelet. Ha a digit szkópban még van külön peak-detect áramkör is, akkor meg könnyen lehet, hogy jobban meg fogja mutatni a kis tüskét, mint egy analóg, ahol korlátozott a képernyő írási sebessége. Egy 20 MHz-es analóg szkóp nem fog megmutatni egy 2ns szélességű impulzust, akármilyen folyamatosan is rajzol a képernyőre. De még egy 400-ason sem feltétlenül fogod látni, csak erősen lesötétített szobában max fényerőn. Vagy MCP képcsövön.
Különböző sávszelességű eszközöket meg értelmetlen összehasonlítani, ezért maximálisan félrevezető, amit a kérdezőnek tanácsoltál. Pláne, hogy senki nem akarta lehülyézni.
Na, megyek vissza az agyakhoz, vár még ma pár operáció.
(#) siletto hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
A témából ítélve úgy gondolom, nem most kellene megkérdeznem, nagyjából mekkora reális áron adhatok tovább egy 100MHz-s analóg Tek szkópot

Pár éve vettem hogy majd erősítőzök, meg bújom a méréstechnikát, csak sajnos az idő és a tanulmányok nem engedték, így végül is egyszer sem sikerült érdemben használni
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) szapcsika válasza siletto hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Mi a típusa és milyen állapotban van? Attól azért sok függ. De az biztos, hogy az analóg szkópok ára elég rendesen zuhan, még ha itthon ez nem is látszik az apróhirdetésekben.
(#) siletto válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
2236-os, és mindene jól működik Nem leharcolt.
(#) szapcsika válasza siletto hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Az nem olyan rossz készülék, rögtön kapsz egy frekimérőt és egy egész jó multimétert is vele.
(#) mrbini válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Egyenlőre akkor marad a Kenwood és majd ha sok pénzem lesz veszek egy DSO-t is mellé.
(#) arpel61 hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Metrix ox 722 oszcilloszkóp keveset használt újszerű megér-e 30 ezret.Az eladó szerint 20 MHz -es időalap határ 200 m/sec.Az előlapon a frekvencia határ nincs feltüntetve.Szeretném tudni mi az igazság.Érdemes-e megvenni?Francia gyártmány.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) tarpad válasza siletto hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Ha magamból indulok ki, azt mondanám, hogy maximum 40 000-et adnék érte. Persze nyilván van aki ennél többet is képes lenne áldozni rá vagy talán még ennyit se. Ha igazán kíváncsi vagy mennyi lenne a reális (itthoni) ára akkor tedd fel vaterára és 1 ft-ról indítsd, akkor tuti kiderül mennyit ad érte a "jónép". Az hogy van rajta frekimérő és multiméter az nálam nem nyom sokat, ezek egy alsókategóriás mai DSO-n is vannak, sőt még több is.

ui: Nem az analóg gépek ellen vagyok, jómagam is kedvelem őket és van is pár itthon, de a jelen és a jövő a DSO-ké, ezt kár tagadni.
(#) szapcsika válasza tarpad hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Egyetértek, hogy a jövő, sőt a jelen a DSO-ké, de vigyázzunk, mert nem midegyikben van "igazi" frekimérő és voltmérő. Egy csomó egyszerűen a megjelenített jelből számolja az értékeket, elég alacsony felbontással és pontossággal. De a jobbakban valóban "hardver" frekimérő van, sokdigites felbontással.
A fenti szkópban is valódi frekmérő van, pontosabban univerzális számláló, ami azért több. És igazi multiméter is, galvanikus elválasztással, ellenállásméréssel, miegyéb. Persze ezt egy pár tízezer forintos külön méter is tudja, de hát multiméterből sosem elég, mint tudjuk.
(#) attika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Köszönöm már megtaláltam a hozzászólást.
Beszéltem az eladóval és nem hajlandó csak max 1-2 ezret engedni belőle.
Szerintem kihagyom most ezt a gépet.
(#) Robin2 válasza tarpad hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Azért szerintem a vaterás ár nem fogja megmutatni a valós "értékét". Ott azért mások a viszonyok.
(#) nagym6 válasza arpel61 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Itt a leírás róla. Miszerint valóban 20Mhz-es, és leglassabb eltérítés 200ms/div.
(#) tarpad válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Nekem az a tapasztalatom, hogy az 1 ft-os aukciók a legvégén azért elég jól "beállnak" az aktuális (hazai) piaci értékeikre. A más viszonyok alatt mit értesz? Van olyan (magyar) oldal ahol jobb áron lehet eladni dolgokat?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
(#) goreny válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 / 1
 
Azért az eladók nem mindig korrektek ott, de ezt kifejteni messzire vezetne. A vevői oldal sem mindig a normális piacot képviseli, de ez az én magánvéleményem. Sajnos régen több, "jobb" apróhirdetési portál volt, manapság szinte egy, az meg olyan amilyen. A szakfórumok sem mérvadóak, ott is elég mély a merítés.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) szapcsika válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Szerintem attól függ, hogy mit akarsz eladni. Egy szkópnál elég jó lesz az ár, mert sokan akarnak szkópot venni. Voltak olyan dolgok, amik itthon annyira nem kurrensek, egyszerűen kevés embert érdekel, azokért az eBayen jóval magasabb árat kaptam, egy forintért Vaterára rakva, lehet, hogy annyiért kelne el.
Az esetleg olcsón felrakott szkópok (most ment el a Vaterán két TDS210 pl.) esetében látszik, összehasonlítva a fixáras hirdetésekkel, hogy alacsonyabbak az árak, mint ahogy azt sok eladó szeretné. Valaki pl. kb. egy éve hirdet a Jófogáson, meg a Vaterán is egy Tek2440-est 110 ezerét. Soha nem fogják annyirért megvenni, hiába nem rossz szkóp, de régi, nagy és hangos. Engednie kéne az árból, az nem megy, hogy az amerikai eBay árat + a horribilis postaköltséget számolva próbáljuk itthon eladni. Akármennyire is sajnálatos (már eladói szempontból), itthon is inkább a postköltség nélküli árhoz közelít a reális ár.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Idézet:
„Valaki pl. kb. egy éve hirdet a Jófogáson, meg a Vaterán is egy Tek2440-est 110 ezerét.”
Ez érdekes. Pedig be kellene látni, hogy az árat a piac (vevő) határozza meg, nem az eladó. És a kínai lesöpörte az árat.
(#) tarpad válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Így van, ezekkel egyet értek. Ha valamit meghirdetnek fix áron és egy évig nem kel el az már elég sokat elmond arról, hogy mennyire reális az érte kért összeg.
Azt bánom sokszor, hogy nem amerikában élek. Nevetséges összegekért kelnek el néha (néhányszor 10 dollár) a tektronix széria valamikori "nagyjai". Persze ott is hirdetnek meg nagy összegért mindenfélét, de azokat nem is veszi meg senki.
(#) Ge Lee válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Én nem bánom, nem szívesen élnék ott. Az a baj, hogy szkópból kevesebb fogy mint mondjuk kenyérből. Mert ha sokkal több fogyna akkor a kínai ráállna arra hogy idehozza nekünk helybe, meg talán még a tréfát is megoldaná valahogy okosba, meg a garanciális problémákat is. Volt pár éve az ebay-en egy eladó, 60000Ft körül volt nála egy új 100 megás DSO, korlátozott készlettel. Csak hát ott is az volt a probléma, hogy a garanciális ügyintézéssel nem hozzá kellett volna fordulni hanem Kínába a gyártóhoz.
Szóval ha sok fogyna és megérné neki idehozni, illetve itteni bázist kiépíteni és fenntartani, akkor lehet hogy 40-50000Ft körül lenne egy új asztali DSO. Onnantól az analógokat kidobálnák mert senki nem venné meg, vagy csak jelképes áron. De a szükség mindig nagy úr volt, akinek nem futja újra, de a szkópra szüksége van, az kénytelen öreg analógot venni.
(#) szapcsika válasza tarpad hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Kint az emberek ideje sokkal drágább. Tehát egy használt, bizonytalan előéletű, netán javításra váró cuccot nem fog senki megvenni üzleti célra, hogy majd megjavítja és küzd vele. Maradnak a hobbisták, akinek vagy belefér az idejükbe, vagy eleve kíhívásként veszik. Ezért olcsó a használt vagy pláne a hibás műszer. Hiába csak mondjuk egy kondit kell a tápban kicserélni, neki annyi a munkaideje, hogy inkább megéri újat venni, főleg hosszútávon gondolkodva. Sajnos a horribilis szállítási költségek miatt ebből mi itt keveset profitálunk, bár így is ki lehet fogni néhány igen jó cuccot, amit azután triviális megjavítani. Csak sajnos a régi műszerek nagyok és nehezek, drága a posta. Európában érdekes módon jóval kevesebb eladó műszert látni az eBayen, nem tudom miért.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Idézet:
„De a szükség mindig nagy úr volt, akinek nem futja újra, de a szkópra szüksége van, az kénytelen öreg analógot venni.”
Meg romantikából. Nem vicc, évtizedeket használtam analógot, csak ezért kell egy. Egy ismerősömnek szintén ezért van. És azért nekem szebb az analóg rajza (már amire használható), mint a pixeles kép. De valóban más értelme már nincs.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Többen vagyunk így. Romantikából én rendszeresen használok egy Tek 5440-est, gyönyörű a rajzolata és kevés analóg szkóp van 17cm képátlóval. Ráadásul két 5A14es fiókkal 8 csatornásat lehet belőle csinálni, bár ekkor csak 1MHz-es a 60 helyett.
De nyilván szolgáltatásokban bármelyik kínai DSO fényévekkel veri. Bár, az is igaz, hogy az átlagos szkópos mérések nagy részét egy TV Miniscope-pal is el lehetne végezni
(#) arpel61 hozzászólása Jan 13, 2017 /
 
Tájékoztatást köszönöm nagym6-nak
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) arpel61 hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Szeretném mekérdezni érdemes -e foglalkozni a Matrix Mos 620CH 20MHz-es kínai oszcilloszkóppal?Mennyit érdemes rászánni?Hobbi célokra használnám.
Következő: »»   104 / 110
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 25. Csü
8:52:16
Jelenleg 389 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu