Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobabicikli elektronika
Lapozás: OK   2 / 4
(#) p100 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Ezekszerint jó lehet a vezeték-összeérintős logikám is?
(#) p100 hozzászólása Márc 24, 2015 /
 
Újabb fejlemény
Megtettem, amit ajánlottatok. Az érintkező két kivezetésére tettem vezetéket, aztán erre az ohm-mérőt. Alapból végtelen volt az ellenállás, de ahogy közelítettem a mágnessel az érintkező felé, egyre kisebb lett az érték, majd legvégül 0,4 ohm.

Aztán visszacsatlakoztattam az érintkezőt a bringán lévő csatira, bekapcsoltam a kijelzőt, s ahogy körkörösen "hadonásztam" a mágnessel az érintkező előtt, úgy jelezte a kijelző a megtett távot, illetve a sebességet (így tettem meg 200 m-t 19,4 km/h-val ).

Konklúzió:
érzékelő jó, kijelző jó. Ezek szerint hiányozhat a mágnes a tárcsáról? Ha pl. ragasztok egy kisebb méretű mágnest a tárcsára az eredményezheti a végleges megoldást? Mindegy mekkora a mágnes?
(#) zolika60 válasza p100 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Valami ilyesmi mágnes kell. Bár kísérletezhetsz bármivel amit otthon találsz.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) p100 hozzászólása Márc 25, 2015 /
 
Kedves Fórumtársak!

A mai napon megvettem a mágnest a szobabiciklihez, felhelyeztem a tárcsára, és láss csodát: működik a gépezet!

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítő hozzászólást, nélkületek nem sikerült volna!
(#) zolika60 válasza p100 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /
 
(#) danihandball hozzászólása Dec 31, 2016 /
 
BÚÉK minden kedves fórumozónak

Adott egy szobakerékpár Kettler PASO R 307. A gyári tápja már régen beadta a kulcsot, ami helyére vettem egy univerzálisat, 9V kimenője van. 1 évig működött is rendben, de most a mágnesfék állító motor, illetve annak a végállás kapcsoló (nem vagyok benne biztos, hogy jól neveztem-e meg) elektronikája nem szeretne normálisan működni. Ebben szeretnék segítséget és tanácsot kérni.

Következő a probléma:

A tápot bedugom, feláll a rendszer, tehát a kijelző és elkezdi mozgatni a pici motort. Egy darabig állítja, míg nem érkezik egy olyan pont hogy már csak kattog kattog kattog. Ebben a jelenségben mértem rá a motorra multiméterrel és kap fesz-t majd nem, majd megint kap, megint elveszi és így tovább.

Ha a motort kiveszem ebből a tokból, amiben van ez a végállás szabályozó/kapcsoló, akkor vígan pörög. Ha kézzel beleavatkozok a kapcsolóba, akkor ellentétes irányba is tud forogni a motor, meg elő tudom idézni ezt a "kattog kattog kattog" részt.

A computertől nem tudom állítani a mágnesfék motorját. Nem reagál semmire, bedugom a tápot és magánéletet él, elkezd forogni, míg nem éri el azt az állást, hogy "kattog kattog kattog"

Mellékelek egy pár képet a motorról meg a kapcsolóról.

Nem tudom sajnos, hogy mi lehet a probléma és hogy hol kezdjem a vizsgálódást. Kérnék szépen egy pár tippet

Köszönöm, BÚÉK
(#) latyakosa hozzászólása Dec 31, 2016 /
 
Hello,
Bár nem ismerem ezt a szoba bicikli szabályozást, de a képek alapján nekem úgy tűnik, hogy a motornak a potenciométer tengelyét is mozgatnia kellene. Az RC modellezésnél is hasonlóan oldják meg a szervó kar helyzet szabályozását. Javaslom mérd meg a potencióméter kivezetéseit ellenállás méréssel, elsősorban középkivezetés teljes mozgási tartományban való érintkezése a fontos. Ha ez bizonytalan a vezérlést össze zavarhatja.
üdv
(#) bdavid0815 hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Sziasztok. Most vettem használtan egy szobabiciklit. Univerzális adapterrel működik, mert ezzel használta az eladó. Az adapterről: 12V, 5W, 300mA.

A hiba az, hogy a nehézséget állítva nem lesz nehezebb tekerni. Tekerés közben a 3. fokozatra elhalványul a kijelző, 4. fokozat felet pedig eltűnik. Ha újra 3-as alá veszem akkor visszajön a kijelző.


Kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen adaptert vegyek hozzá amivel jól fog működni? Vagy lehet nem is ez a baj?
(#) Mohinder007 hozzászólása Jan 15, 2017 / 1
 
Csövi! Tipp: próbáld nagyobb teljesitményü adapterrel.
(#) bdavid0815 válasza Mohinder007 hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Igen. A wifi router adapterével. Ez 12V-os és 1.5A-es és 18W-os. Ezzel jól működik. Viszont a kisebbikkel nem működik a router. Így majd veszek egy hasonló kapacitásút, ha ilyet nem találok.

Ha a Watt és Amper értékek nagyobbak attól nem lesz baja az elektronikának?
(#) mate1994 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
Sziasztok! Van egy Alex mágneses szobabiciklim amivel van egy olyan problémám, hogy nem működik a kijelzője. Folyamatosan sípol és olyan mintha folyamatosan újraindulna. Van esetleg valami ötletetek, hogy mi lehet a baja és meglehet-e javítani valahogy vagy ha nem akkor egy új órát honnan tudnék beszerezni. Csatolok képet meg egy videót is.
(#) kzozo válasza mate1994 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szia. Lehet hogy a Stop/Reset gomb le van tapadva. Szedd szét, és nézd meg mi törtenik ha a billentyűzet szalagkabelét lehúzod a panelről.
(#) mate1994 válasza kzozo hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Köszi a gyors választ így jó, csak az a baj, hogy így meg nem lehet beállítani h mi hogyan legyen és folyamatosan váltakozik a nagy számláló a sebesség, idő, távolság , kalória, és a pulzus között. Esetleg a gombokkal tudok valamit kezdeni?
(#) SpankoElektrik hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Sziasztok! Van egy mágneses szobabiciglim aminél az ellenállást nem tudom fokozni. A kilyelző mutatja, hogy növelem az ellenállást, de ez fizikailag nem valósul meg. Gondoltam neki állok megjavítani, de előtte szeretnék pár jó tanácsot kérni itt a fórumon. Mik lehetnek a hiba forrásai. Ti, hogy oldanátok meg?
(#) fastaction hozzászólása Márc 22, 2019 / 1
 
Szia ! Nekem a benne lévő ékszíj csúszott , amit ( autósboltban kapható ) kicseréltem . A miénk állandó mágneses . A lendkerék és a mágnes távolságát is beállítottam az állítható bovdenekkel . Háromezerért vettem a bolhán , és ráköltöttem 1.200.- -ot .
(#) znethu hozzászólása Jún 2, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy szobabicikli aminek az érintő kijelzője alapvetően jól működik, de néha teljesen magától bekapcsol. Van amikor napokig nincs ilyen, de néha.. nem tudom mitől függően.. páratartalom vagy nem tudom.. sűrűbben előadja. csatoltam pár képet az elektronikáról és az előlapról.

Egyébként érintésre bekapcsol automatikusan, ezzel nincs gond..
Mi a fene lehet vele?
Köszönöm!
(#) pistike-istike hozzászólása Jan 1, 2020 /
 
Sziasztok.
A napokban vásároltam egy szobabiciklit: Royalbeach 33605 (2006-os évjáratú).
A kijelzője 2 db. ceruzaelemmel működik.
A pedál tekerésére nem kapcsol be.
3 nyomógomb van a kijelző alatt : SET MODE RESET
Ha a reset gombot megnyomom végig bejön a funkció és alatta villog a rövidítés.
A mode gomb megnyomása után a 0 kiírást felül lehet írni: TIME, CAL, DT, stb. de nem mindegyiket.
Tekerem a pedált és semmi nem történik a kijelzőn. bal oldalon állandóan a STOP felirat van függőlegesen, és a pulzus funkció sem működik, pedig a kábelje csatlakoztatva van.
Kb. 4 perc után a kijelző kikapcsol és nullázza magát.
Kérdésem mi lehet a gond, hogy állandóan STOP felíratot mutat?
(#) Tomi111 válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
A kábelek jó helyre vannak csatlakoztatva? Ha minden igaz, három kábel van. Egy-egy a pulzusmérő jobb ill bal oldalához megy, egy pedig le a tárcsához, ami mellett egy reed érzékelő van, a tárcsán meg egy mágnesnek kell lennie, ami minden fordulatnál egyszer az érzékelő mellé ér. Minden kábel kéteres. A gyanúm, hogy fel vannak cserélve. (Esetleg az alsó forgásérzékelő nem jó, és stop állásban nem mér pulzust?)
(#) pistike-istike hozzászólása Jan 1, 2020 /
 
Üdv.
A pulzusmérő csatlakozója sztereó jack dugós, a lenti érintkezőzsinórja bontható és nem lehet felcserélni.
A fenti kijelzőt megbontva teljesen ép volt minden a kondik teteje lapos és még volt benne egy kis hangszóró is. Kontaktisztitó sprével átfújtam és elemet cseréltem.
Na de viszont az alja burkoló müanyagot nehezen sikerült megbontanom és nem sikerült a pedáltó levenem (meg is karcolgattam) , annyira sikerült elforditanom, hogy valami átmérő 200 mm.-es acé vagy öntvény tárcsát láttam (olyat mit a súlyemelőtárcsa) és ahogy forgattam a lapos 40 mm-es külső sávban találtam egy kb. 8-1o mm.-es átmérőjü "sülyesztést", csodálkoztam is mert fura folt --az egyik oldala ki volt törve roncsolva--- hömm akkor még nem tudtam hogy ezekben valami mágnes meg kis motor is van--.Kkérdésem a nagyon régi 2006-os tipusban is vannak ezek?
meléklek pár fotót, amin nem 0 van hanem valamilyen szám azt lehet állitani.
Állandóan a STOP felirat van bal szélen.
(#) Gafly válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Idézet:
„A napokban vásároltam egy szobabiciklit

a kondik teteje lapos”

Én is arra keresném a hibát, hogy "nem látja" a "tekerést".
(#) nedudgi válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Elsőre a forgásérzékelőt kellene ellenőrizni. Ez rendszerint egy Reed patron(üvegcső), és mono jack dugónak kell lenni a végén, amit az elektronikába dugsz.
Ellenállásmérő, meg egy mágnes segít.
(#) pistike-istike hozzászólása Jan 1, 2020 /
 
Kérdés nedudgi-tól: a szobabicikli mely részén találom a forgásérzékelőt
és hogyan kell levenni az alsó műanyag burkolatot
mit kell csinálni a mágnes és ellenállás mérővel
hangszóróból kioperált mágnes jó ide, jelen esetben --pici rádióból 10 mm. átmérő,
2-2,5 mm vastag
(#) nedudgi válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
A forgásérzékelő általában a nagy öntvénytárcsától pár miliméternyire van, és egy vezetékpárral jut el az elektronikához. Rendszerint Reed kontaktus, ami mágnesség hatására zár. Alapállapotban nyitott, és az öntvény egy bizonyos helyzetében zárja a kontaktust, így az elektronika tudja, hogyan áll a forgatott kerék.
Az a kitörött rész a tárcsa kiegyensúlyozásakor jön létre.
(#) Tomi111 válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
A pedáltengely körüli kör alakú műanyag valószínű kipattintható, utána a burkolat csavarjait kiszedve a burkolat elfordítva levehető a tengelyekről. Itt már látni fogod a dolgokat. De az érzékelőt fenn is tesztelheted először szétszedés nélkül. A panelről lehúzva a multiméter szakadásvizsgáló(dióda) állásában a pedált lassan forgatva egyik állásban rövidzárat kell mérned, egyébként meg szakadást. Ha minden fordulatnál megvan a rövidzár, akkor az érzékelő jó.
(#) pistike-istike hozzászólása Jan 2, 2020 /
 
Kérdés Tomi és nedudgi-hoz:ly
Nagy nehezen sikerült szét szednem pontosan úgy ahogyan Tomi leírta, mos kaptam le a kijelzőt és a Reed forgásérzékelő vezetékét megbontva dióda állásban mértem szakadást közben fogattam a pedált és nem villant fel a piros jelző a műszeren, ha viszont a kijelzőből kijövő vezetéket rövidre zártam -mondjuk CAL funkcióban- a 0 állás rögtön megváltozott.
A pulzusérzékelő sem működik.
Ha a forgásérzékelő rossz -mert a mágnes a helyén van- hol lehet olyat beszerezni?
(#) nedudgi válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Valami ilyesmi lesz a fekete dobozban. Ezt a legtöbb alkatrészboltban lehet kapni. Legalábbis hasonlót. a lényeg, hogy a mérete akkora legyen, hogy elférjen.
A kiszerelt érzékelőt azért teszted, hogy a hangszórómágnes hatására tényleg nem működik, mert lehetséges, hogy csak elmozdult, akkor csak a helyzetét kell megtalálni.
(#) pistike-istike hozzászólása Jan 3, 2020 /
 
Üdv. nedudgi.
Kiszereltem a REED mágneses mozgásérzékelő szenzort: a hangszóró mágnesére sem reagált.
Kérdés: ha a jeladó szenzor nem jó, akkor a pulzusmérő sem működik, mert az sem mér, csak 0-át mutat.
(#) nedudgi válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Nyugodtan használd a megválaszolt hozzászólás fejlécében levő "Válasz" gombot, az később sokat segít a hozzászólások közötti eligazodásban.
A pulzusmérő működése tudtommal programfüggő, konrét tapasztalatom nincs, de valószínűsítem, hogy csak a pedál tekerésekor működik.
(#) Gafly válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 3, 2020 / 1
 
Még az sem jelent semmit, hogy a hangszóró mágnesre nem működik, mert ugye annak a mágnesköre nem arra van optimalizálva, hogy a reed relét működtessen.
Tessék megkeresni a mágnest (már ha nem hiányzik ), csavarhúzó/kés/bicska (vagy bármi vas, akár végső soron 100 Ft-os érme).
Ha megvan, akkor az érzékelőt közelíteni hozzá. Kis szerencsével hallod ahogyan kattan.
Szerintem csak bénán lett összerakva a cucc.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2020
(#) Tomi111 válasza pistike-istike hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Ha mégsem jó az érzékelő, Ezek közül bármelyik jó lehet, csak a felfogatást kell megoldani:
érzékelők+mágnesek
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem