Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   118 / 132
(#) P_Laszlo válasza bakaruha hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
A minőség nem paraméter. Nem azért kérdeztem. Nem mindegy, mi terheli a szűrőt. Meg az sem mindegy, hogy rá lehet-e bízni a középre ezt a sávot.
(#) joghurt0511 hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
Üdv!
Egy 3utas hangvaltot szeretnek epiteni sal hangszórókkal de olvastam az előző kommentekben hogy a gyári hangváltó nem a legjobb. Találtam egy régebbi rajzolt de ez nem ezekhez a hangszorokhoz keszult. Esetleg milyen atalakitasokkal tudnam hasznalni vagy milyen alternativa johet még szoba. A hangszorok: DTF12, SBX1320, SBX2030(A rajzon 2530 csak eliras).
(#) P_Laszlo válasza joghurt0511 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Sajnos nem lehet megmdonadni, hogy jó-e ez a váltó. Mert a hangszórók, amihez készült mindig másfélék, nagyok a gyártás eltérései. És a doboz is számít, nem mindegy az sem, hogy mibe építed be a hangszórókat.
Így ránézésre, a középtartomány valószínűleg nem elég hangos, és az látszik, hogy nem mérésekkel készült hozzá a váltó, tehát eleve nem volt pontos, talán annyival jobb, mint a SAL kész hangváltói, hogy nem terheli annyira az erősítőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) darthdenes hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Adott egy régi mágneses (eredetileg 8ohm dc 2510ből) Hg2.5 magas új 4 ohmos pillével valamint egy régebbi gyártású ha 20 484 új széllel. Annyi infó van, hogy 30l zárt doboz az ideális. Váltóra van valami tipp, hogy mit kellene ehez használni?
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Konkrét nincs. Mert nem tudni pontosan milyenek a hangszórók. Az valószínű, hogy a mélyközép olyan 1,3mH soros induktivitást igényel. A magas meg.... jó kérdés. Méréssel lehetne normálisabban beállítani. A 4 ohmos HG rosszabb a felső oktávban, mint a 8-as. Utóbbival könnyebb lenne.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2017
(#) darthdenes hozzászólása Jan 26, 2017 /
 
Ezt a tekercs induktuvitást sorosan 2 tekercsből is előlehet állítani ugye? Rossz megoldás lenne?
(#) szucsy3 hozzászólása Jan 30, 2017 /
 
Hello,

Hangváltó építés előtt állok. A hangfalak már megvannak építve, benne a magas hangszóró 105dB-es, a középmély 91dB. A magasat szeretném csillapítani, hogy ne ordibáljon, így fesz.osztó kell elé. Online kalkulátorral, ahol megadom, hogy 8Ohm a magas, megadja a feszosztó ellenállások értékeit, aminek eredője szintén 8Ohm.
Na, szóval ha ez is 8Ohm és a hangszóróm is 8Ohm, akkor már nem számolhatok a hangváltó tervezésénél 8 Ohm-al, ugye? Vagy csak a sorosan kötött ellenállásnál, (mint csillapítás) igaz ez?
A válaszokat előre is köszönöm,
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Ha túl nagy az ellenállása, akkor mindenképp rossz, meg ugye légmagos trafóként viselkednek és így nagyobb a felület.
(#) P_Laszlo válasza szucsy3 hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
A feszültségosztót úgy is lehet csinálni, hogy 8 ohm maradjon a névleges impedancia, amit a szűrőre kapcsolsz, és akkor nincs ilyen gondod. Számold ki. R1 + (R2 || Z) Ahol R1 a soros R2 a párhuzamos tag, Z a hangszóró névleges impedanciája.

Egyébként csak számolgatással, elektromos és akusztikai mérések nélkül sosem lesz jó hangváltód.
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 3, 2017 /
 
Most vettem egy pár Orion HS 100 hangfalat, kicsit erős benne a magas, milyen hangváltó kellene bele vagy mit kellene módosítanom?
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) game4812 válasza szucsy3 hozzászólására (») Feb 3, 2017 /
 
Szia! Ez a 14 dB egyébként elég nagy különbség, nem gondolkoztál aktív váltón? Akkor pontosan ott vannak a váltások, ahol szeretnéd, sokkal kiszámíthatóbb impedancia és frekvenciamenettel, és ugyanakkora hangerőhöz például 100W-tal hajtott mélyközép (91+20 dB) esetén 4W-os magas (105+6 dB) erősítő kell. (elméletben)
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2017
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Szerencsére más fórumon találtam egy hangváltó kapcsolást ezt összedobtam és mindjárt hallgatható lett, hát az Orion mérnökei biztos nem voltak a helyzet magaslatán ha egy hangváltót sem tudtak összehozni, én meg azt hittem hogy ez csak a mai multik világában van hogy hozzáértés nélkül valaki kerülhet jó pozícióba.
(#) kmarci25 hozzászólása Feb 4, 2017 /
 
sziasztok nekem egy ojan problémám van hogy halgatom a zenét és egyet gondol és elmegy a magasnak a hangja párperc és visszajön tudnátok segiteni hogy milehet a baj ezek a hang falak amugy reloopok
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) P_Laszlo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Az a váltórajz sincs ellenőrizve, amit te találtál a neten. Nem lehet tudni, mennyivel jobb, mint az eredeti Orion.
Ez az egész nem csak a hozzáértésen múlt annakidején, az azonos korú, más országokban gyártott hangsugárzók váltói sincsenek többnyire rendben, mások voltak a szokások, módszerek, lassabb volt minden mérés, stb..
(#) P_Laszlo válasza kmarci25 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Ez inkább a hangszóró hibája lehet, vagy valahol érintkezési-forrasztási gond.
(#) GPeti1977 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Igen de szubjektíven jobb lett, persze mérés nélkül ez nem mond semmit.
(#) P_Laszlo válasza game4812 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Az aktiv szűréssel sem könnyebb megcsinálni, előre az sem számitható pontosan, ugyanúgy csak akusztikai mérésekkel lehet beállitani.

Annyival jobb az esélye jobban szólni, hogy hangszórónként külön végfokozat van. És kimarad a nagy értékű soros ellenállás a magasnál.
(#) P_Laszlo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Akkor ennek örülni kell. Az eredeti kicsit kiemelhetett középen. Ezzel az újjal meg valószinűleg lyukas a közepe. Igy ránézésre azt mondanám.
De most nézem, a váltó HS10 és az más, mint a HS100. Az utóbbihoz szerintem még jobb is ez a szűrőpár.
(#) GPeti1977 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Valahogy a magas volt tolakodó meg sziszegős, először csak ellenállást kötöttem sorba a hangszóróval pluszban jobb lett de nem az igazi, ami benne volt hangváltó az két kondi meg két tekercsből állt mélyen 10µF magason 4,7µF kondi a tekercsek induktivitását nem jegyeztem meg, az előző tulaj már kicserélte a bipoláris elkókat jobbra mert ugye abból készült, viszont volt olyan HS100 is ami csak mélyen tekercs magason kondi volt, legalább is ilyent is találtam rajzon, amúgy csöves erősítővel hajtom, EL84PP.
(#) game4812 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Mivel egy számítógéppel és mikrofonnal is lehet már egészen használhatóan mérni, érdemes minden esetben. De, hogy tanuljak is valamit, miért nem ott lesz a váltás, ahol a tervezőprogram megmondja? Az ellenállások összeválogathatóak, egy LC mérővel már a kondenzátorok is pontosak. Viszont itt a hangszórók impedanciaváltozását nem kell figyelembe venni tervezéskor, szerintem passzívnál ez az, ami a legtöbbször elrontja. Persze ha éppen a váltás közelében nem egyenletes a frekvenciamenet, akkor más lesz látszólag a meredekség, de ezt -ideális esetben, ami nem létezik- a hangszórók adatlapjából is megtudhatnánk, és akkor ez korrigálható tervezéskor. Az meg csak előny, hogy 1-1 ellenállást kicserélni 4 forint, míg passzívnál a tekercseket változtatni súlyosabb összeg.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) P_Laszlo válasza game4812 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Nyilván évekbe telik megtanulni az elektroakusztikai méréseket. De valamit már egy hangkártya és mikrofonnal is tudsz csinálni. Talán a váltások környékén, középtartományban segit kiigazitani a dolgokat.

Egy hangszóró adatlapjából néha szinte semmit nem tudsz meg a váltásra vonatkozóan (főleg ha nem elég körültekintően készitették), van gyártási eltérés, és a doboz miatt is egészen más lesz, amivel neked otthon kell majd dolgozni, mint az adatlapos mérés. És persze tankönyvi szűrőkarakterek itt ugyanúgy nem működnek, mint RLC elemekből épitett hangváltóval. Jó esetben, csak egy hangnyomás-frekvencia diagram alapján, nem is lehet eldönteni, hogy milyen tartományban használható jól egy hangszóró.

Az aktiv szűrés egyedül a hangszórók impedanciamenetét veszi ki a képből, de az meg passziv alkatrésszel is jól kezelhető, tervezésben, váltóalakitásban ennyi a különbség.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) P_Laszlo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Nem lehet tudni semmi biztosat. Mondjuk elkóval kevésbé sziszegett a magas régen.
(#) Janoo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Minden "µ"-ban...még szerencse hogy az ellenállás nem!
(#) GPeti1977 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Ha a rezgőkörök rezonanciájával számolnánk tényleg lyukas a közepe de nem, most végigtekertem hanggenerátorral mindenhol egyenletes a hangerő, sőt megnéztem a jelszintet szkóppal ott sem voltak nagy változások, azaz az impedancia is mindenhol egyforma, mivel csöves erősítőről hajtom kimenőtrafóról így ezt is meg lehet nézni.
(#) P_Laszlo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Igen, mert a mélyközép erősen kiemel 2-4kHz között, biztos nem tökéletes, de talán jó igy.
(#) darthdenes hozzászólása Feb 14, 2017 /
 
Üdv
Spexcel oldalán olvasható mérés bemutató után én is próbálkozom valamilyen méréseket elkövetni, az ott leírtakat alkalmazni. Rubicon rp 26 házimozi hangfal szettemen. A pontosságról vannak kétségeim, de a cél inkább a nagy disznóságok kiszedése a hangképből ha lehet. Hallgatva is feltűnt, hogy a mély nem túl acélos benne, de ez nem gond, mert aktív subra van bízva annak a megszólaltatása. A magas viszont mindig soknak éreztem ezt a mérés mutatja is, ami viszont drasztikusabb az 3khz-en az a beszakadás. Magasak azonos polaritással vannak bekötve. Ezen lehet változtatni? Esetleg fordított polaritással? Magas előtt 2 rendű mély előtt első rendű szűrés. De ezekkel még nem annyira vészesek. A center és a hátterek annál inkább, fülre is furcsán szólnak. A magas előtt kb 5-6 ohmos ellenállás és 2.2µF kondi. Ezekkel kellene főleg kezdeni valamit.
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Nem valószínű, hogy fordított fázisú bekötés miatt esik a középtartomány hangnyomása, de nézd meg. Ezeket általában szándékosan ilyenre készítik. És így eleve kevesebb terhelést kell a magasnak elviselni, nem megy tönkre olyan könnyen.
(#) darthdenes hozzászólása Feb 15, 2017 /
 
Ha a kondi értékét csökkenteném akkor javulna a helyzet nem? 3.3 v. 4.7. , de kérdés ez mennyire megy a biztonság rovására? Lehet akkor már kellene egy tekercs is a magasnak.
Kb milyen értékű körül keresgéljek?
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
4,7µF a maximum, ha 6 vagy 8 ohmos a hangszóró.
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 21, 2017 /
 
Sziasztok! L-padot a névleges, vagy az egyenáramú ellenállásra kellene méretezni, hogy a hangváltóban továbbra is 8 ohmmal számolhassak?
Következő: »»   118 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem