Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár Pickup
 
Témaindító: frissadam, idő: Szept 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) gdbillie hozzászólása Jún 5, 2013 /
 
Sziasztok! Olyan problémám lenne, hogy a van egy basszusgitárom, ami nagyon halkan szól. (Egy gyári erősítőn próbáltam, egy másik basszusgitár mellett, amibe passzív hangszedő volt) Én a hangszedőre tippelnék, hogy ennek van valami baja, mivel a potik nem recsegnek. Esetleg ha valami más elképzelés van, azt megosztanátok velem? Előre is köszi!
(#) palzsolt18 válasza gdbillie hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Elemet cseréltél benne?
(#) Addye hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy sustain rendszert a gitáromba. Meg is találtam, hogy miképp kell, viszont tekercselni kellene hozzá egy kb 8 Ohm ellenállással rendelkező driver-t, amit egy lecsupaszított single coil hangszedőből tekercselnék újra. Miképp tudom kiszámolni, hogy ekkora ellenálláshoz hány menet szükséges?
(#) marone válasza Addye hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Ezeknek a tekercselőhuzaloknak a csévéjére gyakran ráírják hány Ohm/m az ellenállása az adott huzalnak.
De itt vannak táblázatok a különböző átmérőkhöz.
(#) metalblast hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Sziasztok!

Valaki tudna segíteni, hogyan tudnék építeni sustainer pickupot/rendszert humbuckerből?
(#) picasso77 hozzászólása Nov 17, 2015 /
 
Sziasztok!Tudna valaki segíteni?Van egy push pull hangerő potim amit egy Seymour Dunkan sh4 dobozában leírt rajz alapján kötöttem be de még sem felezi meg a hangszedőt.Segítségetek előre is köszönöm.Üdv.
(#) Béc válasza picasso77 hozzászólására (») Nov 18, 2015 /
 
Biztos valamit rosszul kötöttél be.
Ennyiből nem tudunk segíteni.
(#) picasso77 válasza Béc hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Igazából e rajz alapján kötöttem be de mégsem felezi meg.

TeleWire.jpg
    
(#) Béc válasza picasso77 hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Ez soros-párhuzamost kapcsol, nem felez. Párhuzamosan a humbucker sávszélessége nagyobb, mert negyedére csökken az eredő induktivitás, de ugyanúgy kioltja a brummot.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
(#) picasso77 válasza Béc hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Köszönöm!És hol találok olyan rajzot ami alapján be tudnám kötni?Előre is köszönöm!
(#) Béc válasza picasso77 hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
Ez így majdnem jó, a pirosat kösd a fehér mellé, a feketét meg nem kell a kapcsolóba kötni, mehet a hangszedőváltó-kapcsolóra. Az a kis átlós vezeték is fölösleges.
(#) picasso77 válasza Béc hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Nagyon szépen köszönöm így már tényleg úgy működik ahogy kell!!Minden jót köszi!
(#) heavymetal88 hozzászólása Feb 22, 2017 /
 
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek !
Nem vagyok nagy elektroműszerész .
Szeretnék építeni egy gitár sustain rendszer hangszedővel .sustain egy kemo M031N előerősítő lenne
A problémám a driver hangszedő lenne hogyan tudom itthon megcsinálni .Ha jól informálodtam 8 ohm - os kell lennie .Azt hiszem hogy egy mágnás hasábra kell tekercselni a réz drótot .De látam olyan videot is hogy single coil hangszedőt alakítottak át
(#) Béc válasza heavymetal88 hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Nem kell mágnes, jobb a lágyvas. Ha veszel a használt piacon egy single pickupot, arra rézhuzalt tekersz, az nagyon jó lesz, és jól is néz ki majd. Olyat keress, aminek az aljában van a hasábmágnes, amit majd leveszel róla. Azok, amikből kiállnak különböző mértékig a pólusok (staggered-nek is hívják ezeket), azok nem jók neked, csak drágábbak.

Itt a HEstore-on találsz tekercslőhuzalt: https://www.hestore.hu/cat_405.html

->Az 5 állású kapcsoló nem fog működni 2 helyzetben, ez nem zavar?

->Én tennék a pickupok elé egy követő erősítőt, mert a fene sem tudja, mekkora a bemeneti impedancia ezen a Kemo modulon.
(#) heavymetal88 válasza Béc hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
köszi.
akkor valahogy így kéne összehoznom ,meg hasonlo hangszedő kell ?:
https://www.youtube.com/watch?v=01sAjXQ4aQc

de működni fog az 5 állású kapcsoló mert 5 erezetüek a hangszedőim nem úgy mint a diagramon .

esetleg ha készitenék egy lm386 előerősítőt lehet hogy az jó lenne hozzá vagy veszek egy modult ,lehet jobb mint a kemo.
nagy trafókba nincs ilyen rézhuzal ?lehet hogy még úgy olcsobban ki jővök
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
(#) granpa válasza heavymetal88 hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Leginkább kis(adpter) trafókban találhatsz ehhez való vékony huzalt. Egy trafóban nemigen van annyi, hogy elég legyen egy pick up-hoz, de kettőből összejöhet. Régi telefonrelékben volt nagyobb mennyiség, némelyikből 2 is kijött.
(#) Hollowdrums hozzászólása Aug 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Ez csak elmélet, de nagyon érdekelne a dolog.
Ha egy rail pickupról leszedjük a tekercseket (bal oldali móricka) és úgy tekercseljük újra, hogy csak egy tekercs legyen rajta, mégpedig úgy hogy a két csévetest között teljes mértékben megmarad a légrés (jobb oldali móricka), akkor az szerintetek mennyire használható?
Miért pont akkora a csévetest, amekkora, miért ne lehetne nagyobb?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017

Névtelen.jpg
    
(#) tothbela válasza Hollowdrums hozzászólására (») Aug 4, 2017 /
 
Akkor egyszerűen kapsz egy single coil-t. Vagyis csak majdnem, mert ez csak a búgás felszedésére igaz. A két mag ellentétes mágneses polaritása miatt vajmi kevés hangot fogsz kapni.
(#) marone válasza Hollowdrums hozzászólására (») Aug 4, 2017 /
 
Ahogy már írták is, nem fog működni. Az első képen a két tekercsben indukálódott feszültség összeadódik (ha sorba vannak kötve a tekercsek), a másodikon meg a két mágnesnek teljesen ellentétes hatása van a tekercsen belül, nem is fog gyakorlatilag feszültség indukálódni.
(#) Hollowdrums hozzászólása Aug 5, 2017 /
 
Teljesen igazatok van, köszönöm szépen!
Mi a véleményetek a csévetest méretének fontosságáról?
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
(#) marone válasza Hollowdrums hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Ha nagyobb, akkor több huzal fér rá. Amúgy szerintem lehet egy single pickup olyan széles is mint egy humbucker (lásd. p90 hangszedők), nem árt, sőt, szerintem jót is tesz a "Hang"-nak.
(#) tothbela válasza Hollowdrums hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Induljunk ki abból, hogy a húrokon nem csak az alaphang, hanem annak a harmonikusai is jelen vannak. Az alapharmonikusnál a rezgő húrszakasz közepe rezeg legnagyobb amplitudóval, és az egész azonos fázisban van. A második harmonikusnál a rezgő húrszakasz közepe nyugalomban van, a híd felőli szakasz ugyanakkora amplitudóval rezeg mint a nyak felőli, de ellentétes fázisban. A harmadik harmonikusnál a rezgő húrszakasz egy harmadánál és két harmadánál vannak a nyugvó pontok, a két szélső szakasz azonos, még a középső ezekkel elenfázisú rezgést végez. Ha folytatod ezt a sort, belárhatod, hogy lesz olyan harmonikus, ahol akkora lesz a két ellenfázisú rezgés maximumpontja között a távolság, hogy az éppen olyan pontokon lesz, ahol kioltást okoz a jelben. Ilyen például ha a híd és a nyaki single coil egyszerre szól, vagy ha a humbucker két fele felett éppen ellenfázisú a húr rezgése. Vagy egy jó nagy lepény nagyságú P90-es felett rezeg. De nem csak kioltás, hanem erősítés is történik. Amikor azonos fázisú rezgés van a hangszedő, hangzedők felett, akkor azokon a harmonikusokon erősebb jelet ad le a gitár. Az, hogy mikor melyik hang oltódik ki, vagy melyik erősödik, az sok mindentől fűgg. Melyik fekvésben játszol, hol helyezkednek el a hangszedők, és természetesen mennyire keskeny a PU magja.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
(#) tothbela válasza marone hozzászólására (») Aug 5, 2017 / 1
 
A huzal mennyisége azt is befolyásolja, hogy mekkora lesz a tekercs induktivitása. Ez a tekercs kapacitása, és a gitárkábel kapacitása, meg a hangerőpoti ellenállása együtt egy veszteséges rezgőkört alkotnak, ami bizonyos frekvencián rezonál, vagyis kiemel. Ennek fontos szerepe van a gitár hangszínében. Ha ez a kiemelés kellemes frekvenciára esik, akkor jó, hangú hangszedőről beszélünk. Kisebb ellenállású hangerő poti, vagy alacsony bemeneti impedanciájú erősítő esetén ez a kiemelés kisebb, vagy nem is hallható. Ekkor mondjuk, hogy nincs hangja a gitárnak. Ilyen amikor 10 kohm bemeneti impedanciájú vonalra kötjük a gitárt. Nem csoda, hogy bár a hangszedők kb.10 kohm egyenáramú ellenállásúak, és 50 kohm körüli az impedanciájuk, mégis megaohm nagyságú a gitárerősítő bemeneti impedanciája. Ez szükséges, hogy ne vesszen el ez a kiemelés, vagyis megmaradjon a hang fénye.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
(#) Béc válasza Hollowdrums hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Szia!

A tekercs geometriája nagyban meghatározza az induktivitását.
Mennél nagyobb az induktivitás, annál alacsonyabb lesz a magasvágás határfrekvenciája (ami 12dB/oktáv, a hangerőpoti/pickup/gitárkábel RLC körből ered)

Az induktivitás pedig a tekercs keresztmetszetével egyenesen, a hosszával pedig fordítottan arányosul. (wp)(pickupnál talán mondanám a tekercs magasságának, hossz helyett)

Jó példa pl a P90 kontra telecaster hangszedők esete. P90 tekercse tömzsi, lapos (kép), hangzása meleg, vagy tompa.
Ha ugyanannyi huzalt rátekersz egy telecaster csévetestre, ami jóval magasabb, akkor fényesebb, tisztább, csilingelőbb lesz a hang.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) Hollowdrums hozzászólása Szept 8, 2017 /
 
Köszönöm a részletes választ tothbela és Béc!
Így már minden tiszta!
(#) marone hozzászólása Szept 8, 2017 /
 
Próbálj lemodellezni egy hangszedőt valamelyik áramkör szimulációs programban. Egyáltalán nem biztos hogy ilyen elvi megfontolások alapján sikerül jó hangszedőt csinálni.
Számít a mágnes erőssége (erősebb mágnes jobban "megfogja" a húrt),a milyensége (neodymium, alnico, kerámia) a tekercs formája (az erővonalak hogyan metszik a tekercset), a tekercs belső ellenállása (kisebb ellenállás-jobb hang szerintem), hol van a rezonanciafrekvenciája (ha van egyáltalán neki), stb.
Nemrég készítettem egy humbuckert, modell alapján ilyen az átvitele 27K bemenő impedanciára:

Humbucker.jpg
    
(#) marone hozzászólása Szept 8, 2017 /
 
Hát, kicsit hifi, na.
(#) Alied hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.Vettem egy 2 hangszedős basszusgitárt aminek elég hiányos az elektronikája.Ehhez találtam készre szerelt elektronikát.Az lenne a kérdésem hogy ezen hova, hogyan kéne kötnöm a hangszedőket?
LINK
Köszönöm
(#) uniman válasza Alied hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1
 
Ez nem ugyan "elektronika"...de kb. így bekötheted.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018

guitar.jpg
    
(#) gyorgyh hozzászólása Okt 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Adott egy Cort Action 4 húros, aktív basszusgitár. Nagyon olcsó volt, cserébe nem is szól. Azt gondolom a kis erősítő ment tönkre benne. Ez nem is lenne gond, mert úgy gondoltam, át lehet alakítani passzív gitárrá, a Cortnak van passzív basszusgitárja is, pontosan olyan hangszedőkkel szerelve, mint ez az aktív gitár. Csatolok egy rajzot, amin a jelenlegi aktív bekötés van. Nincs szükségem az elemre, a kis erősítőre, csak a "Master Volume" és a "Balancer" potikra, a két "Boost" a helyén marad (hogy ne legyen lyuk a helyükön), de nem kötném be, amit ezekkel lehet állítani azt vagy a kombón, vagy valamilyen pedálon megoldom. Amúgy meg punk zenéhez nem kell nagyon tekergetni semmit, csak a hangerőt a maximumra
Tehát szeretném a segítségeteket kérni, hogy a csatolt kapcsolási rajzot miképpen módosítsam, hogy aktívból passzív gitárrá varázsoljam a hangszert.
Köszönettel: Gyuri
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem