Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp
 
Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   18 / 26
(#) Ferkógyerek válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A feszültség és áram alapjeleket 12bites D/A konverterrel állítom elő, magán a tápon nem változtattam csak néhány alkatrész teljesítményét vettem kisebbre a 4A miatt, pl. az SMPS söntjeihez kevesebb ellenállást kötöttem párhuzamba, az áramérzékelő sönt saját készítésű 4 kivezetéses. A változtatást az alapjel előállítása és illesztése jelenti leginkább.

dara: Azért 40V és 4A mert 12 bites a D/A és a PIC-ben lévő A/D is. Valamint a mindennapi használathoz nincs szükségem nagyobbra.
(#) Attila86 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
És pontosan milyen D/A-t használsz? Az érdekelne hogy mekkora neki a linearitás-hibája papíron (adatlap) és főleg hogy ez a gyakorlatban mennyire jelentkezik. Illetve hogy a fesz és az áram alapjeleket előállító DAC-ok földje közös?
Nekem épp az a dilemmám egyébként hogy hogyan fedem le az 50V/10A tartományt 12 bites ADC-vel és DAC-al, ráadásul úgy hogy linearitás-hibája se legyen a rendszernek.

Azért is kérdeztem hogy mi volt a panel átrajzolásának célja, mert pusztán a kisebb feszültség és áram nem indokolja a panel újratervezését, hiszen attól hogy a táp maximum 50V-ot és 10A-t tud, természetesen ennél kisebb teljesítményűként is használható. Mondjuk 40V/4A-esnek, de akár 20V/1A-es tápként is működhet.
(#) Ferkógyerek válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Itt a teljes kapcsolási rajz.
(#) Ferkógyerek válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Kettős DAC-ot használok. Az UNI-T műszerrel mérve (sajnos jobb nincs) a csupasz DAC linearitás hibája 2LSB-n belül van. Az offsete viszont elég ramaty, bár ez utána kompenzálható. Leginkább az a baj hogy a 0V és a szoftveres shutdown (a kimenetet lekapcsolja és 500kohm-al rövidrezárja) között nagy a különbség.
Az előző megépített SMPS-2 tápom is saját nyáktervvel készült. Itt viszont a szabályzó rész digitalizálása miatt muszály volt.
Az utóbbi 15 évben talán 1 kapcsolás volt amit a leközölt nyáktervvel építettem meg, a többihez mind sajátot terveztem. Nem szoktam ragaszkodni az eredeti alkatrészekhez sem, mindíg azzal főzök ami van itthon. Azért van már akkora tapasztalatom hogy tudjam milyen változtatást bír el az eredeti kapcsolás.
(#) zaza99 hozzászólása Jan 24, 2017 /
 
Sziasztok!
Attila86-tól kérdezném elsősorban, hogy mi okozza /vagy hogyan javítható/ azt, hogy 5A-nél teljesen pontos az smps2 10A-nél már 0.05A-ral többet 0.5A-nél pedig 0.05A-ral kevesebbet mutat? Több műszerrel is ellenőriztem már.
A feszültségmérés teljesen pontos.
(#) cimopata válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Nem kellene szerintem a DA-val bajlódni, használhatnál PWM kimenetet RC szűréssel. Persze nem pár kHz-en hanem vannak olyan processzorok amiknek van high speed timer perifériájuk. Pl van nálam egy STM32F334-as board aminek 217ps-os felbontása van. Mondjuk ez direkt SMPS célra készült.

Ha csak alapjelet csinálnál valami ilyesmi IC-vel akkor az 16 biten 70kHz amit azért elég szépen lehet szűrni.
(#) Attila86 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
High speed PWM-en is gondolkodtam. Annál a linearitás-hibával gyakorlatilag nem kellene számolni tehát e tekintetben jó lenne, de van vele viszont más probléma. Még pedig az, hogy a PWM jelet a mikrovezérlő a saját digitális földjéhez képest, a saját digitális tápjából állítja elő. Ezek zajosak, potenciálkülönbség lehet (és gyakorlatilag 100% hogy van) a digitális és az analóg föld közt, továbbá a mikrovezérlő tápja sem épp egy referenciaforrás.
(#) Kovidivi válasza cimopata hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
A probléma ott van, hogy csak annyira lesz ez a PWM-es RC símított feszültség stabil, amennyire a uC tápja stabil, kivéve, ha raksz utána több alaktrészből álló fokozatot.
Szerk: Egyszerre írtunk. Telefonról nem tudom törölni, nem ugrik elő a kis ablak...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
A megoldás az lenne ha a PWM jellel egy analóg kapcsolókból álló félhíd lenne meghajtva amely az AGND és a referencia közt kapcsolgat, és ennek a kimenete lenne szűrve. Ilyen gyors analóg kapcsoló viszont nem igazán létezik sajnos.

Itt írtam már korábban a problémákról:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) ktamas66 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Mérd meg, hogy ez a hiba már a Panelmérő bemenetén is jelen van-e. Ezt okozhatja a panelmérő felé menő IC6A 15k/120k ellenállások pontatlansága is.
(#) cimopata válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Tudom hogy a uP tápja zajos és tökmindegy mit kapcsolnál minden zajos lesz még ha lenne is jó analóg kapcsolód ami a referenciát kapcsolgatja az is zajt termelne mert kapcsolgat. Nyílt hurokban szerintem soha nem is lesz így pontos mert magának az analóg kapcsolónak is van szaturációja+ a referencia sem terhelésre van kitalálva tehát ha kapcsolgatsz rá egy RC-ragot az is fog csökkenni tehát így nyílt hurokban szerintem nem lenne járható út sosem. Én arra gondoltam, hogy fogni egy pl 18bites ADC-t ami kap egy fasza referenciát viszonyítási pontnak és az hasonlítja össze az előállított alapjelet hogy kell e még finomítani rajta vagy nem.
(#) zaza99 válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
A panelmérő bemenetén is jelen van. 1%-os ellenállások vannak a táppanelon. Ic-t kellene cserélni?
(#) ktamas66 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Nem, inkább ellenállást válogatni (ugye a hiba is 1%).
(#) zaza99 válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Mind a 4 ellenállás pontossága számít?
(#) ktamas66 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Igazából a 120k/15k=8 arány számít, de úgy nehéz válogatni. Egyszerűbb két egyforma 15k és 120k ellenállást keresni. Nem az a fontos, hogy pontos legyen, hanem hogy egyenlő értékű.
(#) zaza99 válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
A két 15K ellenállás között találtam 50ohm különbséget, ki is cseréltem. Most multiméter szerint egyenlők, de még mindig fenn áll a hiba.
(#) ktamas66 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
És a 120k-sok is egyformák?
(#) zaza99 válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Igen.
(#) ktamas66 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Mérd meg terhelés nélkül mekkora a feszültség az erősítő kimenetén (panelmérő bemenetén).
(#) zaza99 válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
-4mV
(#) ktamas66 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Igen, mégis érdemes lenne másik OPA-t keresni, ennek túl nagy a hibája.
(#) zaza99 válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Ugyanez jó vagy másik típus kellen?
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 20, 2017 / 3
 
Sziasztok!
Elkészült a végleges kapcsolási rajz és nyákterv Attila86 SMPS II tápjának általam módosított programozható digitalizált változatáról, melyről egy oldallal feljebb már írtam. A teljes dokumentáció, az Eagle fájlok, valamint a PIC-be és a HMI-be írandó fájlok letölthetők innen:
http://ferkogyerek.atw.hu/Programmable%20power%20supply.zip
(#) zaza99 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Nekem tetszik! Én meg is építem ha lesz olyan verzió belőle ami a meglévő SMPS II-höz átalakítás nélkül csatlakoztatható.
(#) l48 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Köszönöm a fáradozásod és ezt a szép munkát!
(#) Ferkógyerek válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Még átalakítással sem csatlakoztatható az eredetihez, mivel más a méréshatára.
Ez a táp nem is igazán az Attila által tervezett továbbfejlesztése, azt szerintem előbb-utóbb megteszi Ő maga, ennél sokkal jobbra. Csupán egy, az SMPS II jól bevált alapjaira épülő programozható tápegység.
(#) Alkotó válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Csak részben tartozik ide, de szeretném én is megnézni a terveket, viszont nekem nincs Eagle-m. Persze biztosan találnék ha nagyon kellene, de kérdezem, hogy van olyan megoldás, amivel meg tudom nézni a brd és sch állományokat is? Nem akarok hozzányúlni, csak megnézni. Olyasmit keresek, mint pl. a SprintLayout ingyenes nézegetője. Van ilyen az Eagle-hez?
(#) Ferkógyerek válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Nem tudom létezik-e ilyen az Eagle-hez.
A kapcsolási rajzok (sch állomány) png formátumban is benne vannak a zip fájlban.
Lementhetem ugyanígy a brd fájlokat is, bár szerintem nem lesz látványosabb mint a fényképek amik szintén a zip fájlban vannak.
A rajz és a nyákterv természetesen módosítható, ezért tettem fel az eredeti fájlokat.
(#) lesliewednesday válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Tudtommal nincs.
Kicsit utána is néztem, mert mások is kerestek ilyet. A Demo verzióval viszont megnézhető a kész terv (elvileg akkor is, ha nagyobb a Demo-ban megszabottnál) A Demo-t viszont telepíteni kell.
Viszont lehet exportálni pl. jpg-be... Ha megkéred a szerzőt, biztosan megteszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) Alkotó válasza lesliewednesday hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Nem helyes, ha tényleg nincs hozzá.
Éppen a telepítést lenne jó elkerülni.
Következő: »»   18 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem