Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp
 
Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   17 / 26
(#) Attila86 válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1
 
Ha pozitív ági sönthöz és 400V-os méréshatárra építetted meg, akkor az R7-et cseréld ki a 27k-ról 24k-ra! Sajnos ezt elszámoltam egy kicsit.
(#) Mircsof válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /
 
Szia Atilla!
Más ügyben ugyan, de szeretném megkérdezni tőled, hogy az általad tervezett és közzétett "SMPS labortápegység" ezek közül is az első alkatrész listájában ez szerepel:
Porvas gyűrű kék színű, 33mm, AL=64,5 2 db 400 Ft
Ferrit gyűrű akármilyen (PC tápos sárga) 1 db 200 Ft
Utóbbit értem, és meg is tekertem, de a porvas gyűrű nem teljesen világos, hogy hova kell belőle 2db. Az L1 100uH lenne 2 egymás mellé összerakott darabból elkészítve?
Sajnos a cikkben nincs javaslat eme gyűrű beszerzésére, mindenesetre én csatolok két képet gondolom azok a toroidok nem megfelelőek, viszont talán az a jelenleg 609uH értékű trafó áttekerve jó lehet az L1 pozíciójába. Mit gondolsz érdemes arra megtekerni?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) Attila86 válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 23, 2016 /
 
Szia!
A két gyűrűt össze kell fogni és így, egyben kell rájuk tekerni a vezetéket. Azért, mert egy mag túl kevés lenne és telítődne. Sajnos azt a kék porvas gyűrűt már jónéhány éve nem lehet beszerezni, anno a Lomexben volt kapható. Alapvetően egyébként nem kell olyan szigorúan venni az alkatrészlistán írtakat, mikor az a táp (az első előszabályozós labortápom) készült akkor messze nem voltam annyira alapos és körültekintő. A kimeneten a közös módosú szűrő például úgy ahogy van ki is hagyható, az SMPSII tápomban már nincs is. A kondiknak sem feltétlen muszáj fóliának lenniük, kerámiával is mennie kell. Pár kondi azért persze kivétel...
A 100uH-s fojtótekercsre azt javaslom hogy vegyél egyet készen a HEStore-ban vagy a TME-ben, esetleg a RET-nél. Amikor azt a tápot terveztem akkor még nem nagyon lehetett készen kapni ilyen nagy áramú fojtókat. (Sőt, még a HEStore sem létezett.)

Amúgy a táp utódja, az SMPSII minden tekintetben sokkal jobb, inkább annak a megépítését javaslom. Egyedül csak a furatszerelt alkatrészek szólhatnak az első táp mellett, bár szerintem ez pont hogy hátrány, nem előny.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) Mircsof válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /
 
Értelek, nos ezzel az az egy gond van, hogy jelenleg nem áll módomban vásárolni nagyobb tételben, 1-2 alkatrészért meg végképp nem akarok postaköltséget fizetni (Mezőberényig).
Egyszóval valahogy be kellene préselnem oda egy kéznél levő tekercset.
Megtekerni nem probléma, csak a mire tekerés a kérdéses
Az L2 már kész van az a legkisebb gond, úgy is van bőven kéznél PC tápból ilyen gyűrű. Bővebben: Link
Ui: most jutott eszembe, hogy van itt nekem ilyenem is (csatolt kép) elég kevés a hely, de simán ráfér a szükséges drót 10A re méretezve. kb 10kör adná a 100uH értéket.
Erről mi a véleményed?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016

CAM00119.jpg
    
(#) Mircsof válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Itt tart jelenleg a labortáp.
A borda szerintem megfelelő méretű lesz (bízom benne legalább is)... A rajta levő alkatrészeket kimértem, egyik sem ér a bordához, továbbá kaptak hővezető pasztát. A potméterek is a helyükre kerültek, és kipróbáltam, hogy jól illeszkedik-e a vízszintes panellal.
Már csak az előző hozzászólásban említett 100uH tekercs hiányzik. De megvárom, hogy mit javasolsz azzal kapcsolatban.
(#) Attila86 válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Szerintem jó lesz az a mag amiről a képet feltöltötted, és a borda is elegendőnek látszik. A műanyag potik viszont nem tetszenek, én nem javaslom senkinek hogy ilyet használjon. Nagyon rossz minőségűek, hajlamosak a recsegésre és a megszakadásra. A fém házas PIHER potik sokkal jobbak.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
(#) Mircsof válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 27, 2016 / 2
 
Idézet:
„Szerintem jó lesz az a mag amiről a képet feltöltötted”

Többről is töltöttem fel képet, remélem a fazékmagra gondolsz, mert ahhoz kezdtem hozzá.

Idézet:
„A műanyag potik viszont nem tetszenek, én nem javaslom senkinek hogy ilyet használjon.”

Jogos észrevétel, sőt a leírásod szerint fém házas potik vannak megadva. Viszont bátorkodom 2 indokot felhozni:
1. Az általad tervezett forrasztoállomás2 már kb. 2 éve van majdnem napi használatban, és tekergetve is van a poti a 2 különböző ón miatt amit használok. Eddig tökéletesen teszi a dolgát, nem ugrál az érték tekerés közben.
2. Nem voltak ezek olyan olcsók, nem akarok hazudni valahol 300-500között/db.
És még egy indok ami most jutott eszembe, a hozzám közel levő egyetlen üzletben nem lehetett kapni fémházas potit, csak rövid tengellyel, ami nem érte volna el az előlapot.
Holnap belemártom lakkba, majd zugsorcsövet kap, és mehet a helyére. Papir lappal adtam neki egy kis légrést körben, remélem rendben lesz így.
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
A 10 menetet a segédprogrammal számoltad? Mert ott 5.5 menet lenne (10 menettel 330uH). A légrés; sacc/kb.? Merthogy lerontja az induktivitást akármennyire (vagy kiszámoltad?)
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Az a 10 kör csak saccra mondtam. Viszont most az elkészítéskor rátekertem annyi drótot, hogy teljesen tele legyen, majd beátitatott a légréssel a kellő induktivitást. Szerinted elrontottam valamit?
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Ha mérni tudod az induktivitást, akkor nem tudod elrontani. Bár elég macerás légrést állítgatni, méregetni. Viszont mivel adott a vas Al-je, legegyszerűbb a képlet alapján számolni, és kész (jó is) légrés nélkül. Feltételezem; légrés nélküli a vas.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Hát szerencsére megtudom mérni, és 2. légrés állításra jó lett az érték, majd a két felet elfordítva pár fokkal pont 100uH értékre lehetett állítani.
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Így könnyű! Akkor oké.
(#) Mircsof válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Még egy váratlan kérdés felmerült, amiben kérném a véleményed.
Most szembesültem vele, hogy a kért 2*1k, és 2*20k potik valójában 3*1k , és 1*25k értékre változtak. Viszont a boltban nem szóltak, hogy nincs 20k, csak 25 arról meg inkább nem is mondok semmit, hogy felcserélte az eladó az értéket.
Tehát a kérdésem az, hogy a P2, P4 25K értéke valami egyéb változtatást von maga után, vagy így is megfelelő lesz a szabályzás?
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Hello.
Az tekercsben levő légrés befolyásolja az előszabályzó működését? Ha igen, hogyan?
Köszi.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 27, 2016 / 1
 
Az előszabályozó nem érzékeny az induktivitás pontos értékére. Van egy módszer arra, hogy ha egy adott vasmagra akarod elkészíteni a lehető legjobb tekercset az előszabályozóhoz, akkor hogyan érdemes. Viszont oszcilloszkóp kell hozzá, és maximum árammal kell járatni a tápot. A vasmag csévéjét tele kell tekercselni, az adott áramerősségre megfelelő huzallal. Az előszabályozóban levő 0,1ohmos söntökön kell mérni a szkóppal, a tápot rövidre zárva, maximális árammal járatni. A légrést változtatva található egy olyan érték, ahol az áram-hullámosság minimális ezen a söntön. Ehez képest akár kisebb, akár nagyobb légrést használsz, mindenképpen növekszik a jel amplitudója (csúcstól-csúcsig mért értéke). Ha ez a minimum megvan, akkor ennél egy nagyon picit nagyobb légrést célszerű használni. Így hozhatod ki a legtöbbet a meglevő vasmagból. Egy ilyen beállítás után kiváncsiságból meg is mérheted az így beállított tekercs induktivitását, így ha mégegyszer ugyanilyen vasmagra kell tekercset készítened, már tudni fogod mekkorára állítsd be.

Természetesen nem muszály menet közben babrálni a légrést, hanem valamilyxen vékony hézagolóból mindig belerakni egyel többet, majd próba. előbb utóbb meglesz az optimum.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 27, 2016 / 3
 
Ha túl kicsi a légrés akkor betelíthet a tekercs, amitől megugrik az árama, melegedhet, furcsán működhet, gerjedhet miatta az előszabályozó. Ha túl nagy a légrés akkor kisebb lesz az induktivitás annál mint amennyi lehetne az adott vasmagon. A nagyobb induktivitás több energiát tárol, stabilabb előszabályozást tesz lehetővé, mert kisebb lesz az áram hullámossága. A TME-nél szokott lenni 150uH 15A-es kék gyürüvasmagos tekercs, olcsóbb mint máshol, bármelyik sárga vasmagnál sokkal jobb, és az előszabályozó is szereti Ezt csak be kell tenni és biztosan jó lesz.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Szia.
Köszönöm a részletes leírást!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) Mircsof válasza Skori hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Én is köszönöm, ez hasznos információ!
Szerintem a drót amiből tekertem nem melegedhet 10A áramon sem... De így legalább biztosra fogom tudni, ha melegszik akkor valószínű másikat kell oda keresnem.
(#) Mircsof hozzászólása Jan 29, 2016 /
 
Készítettem egy videót. Nem leszólni, lesz ez még szebb is.
Csak gyanítom, hogy miért nem tudom elvégezni a hitelesítést, de azért inkább megkérdezem. A leírásban ez van:
Idézet:
„A feszültséget állító potmétereket tekerjük maximumra és a kimenetre csatlakoztassunk feszültségmérőt. P3 trimmert állítsuk be úgy, hogy a kimeneten a külső (hiteles) műszer szerint 40V legyen. Ez után a kimeneti feszültséget 40V-on hagyva P7 helitrimmerrel állítsuk be, hogy a panelmérő 40,00V-ot mutasson.”


Nekem a főtrafó csak 22VDC-t tud adni terheletlenül, szóval gondolom a potik osztása úgy van kiszámolva, hogy ehhez a 40V értékhez tudjam velük korrigálni a kimeneti, és a mért értéket is. Lehet tévedek, de én erre tippelnék, a beállítás sikertelensége miatt.
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
A link meg lemaradt.... Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Használj olyan egyenirányítást, ami feszültség kétszerező. A táp majd kiszabályozza a brummot.
(#) Toth Attila válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Szia! Első körben tegyél rá egy megfelelő trafót! Pa-elektronika honlapján részletesen le van írva minden, olvasd át többször! A panelmérő kalibrálása a függőleges panelon vannak, külön a volt és külön az amper kijelzéshez amikhez heli potméter javasolt. Ahogy látom sima potmétert raktál, ettől függetlenül azzal is beállítható, csak nehezebb lesz. A vízszintes panelen lévő 2,5 k poti, amit a videóban tekergettél az a 0.000 beállításhoz kell terheletlen amper állásban.
Üdv.
(#) Mircsof válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
Szia! Igen most épp a táp kérdéssel foglalkozok magát a labortápot el is raktam a szekrénybe...
Idézet:
„A vízszintes panelen lévő 2,5 k poti, amit a videóban tekergettél az a 0.000 beállításhoz kell terheletlen amper állásban.”

Én nem a 2,5k potit tekertem, az valóban a 0,000 beállításhoz kell, én a 4,7K potit tekertem, és arra nem láttam semmi válasz reakciót. Viszont teljesen igazad van, félre vele kell egy megfelelő tápegység!
(#) Mircsof válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Szia Attila lenne egy kérdésem ennek a labortápnak a trafójával kapcsolatban.
Ugye a szabályzó bemenetén 50V 1000µF puffer van. Jelenleg nekem a tápegység önmagában, csak terhelést kötve rá (labortáp nélkül) 5A áramon 40V alá esik. Szeretném úgy megoldani, hogy 5-8A áramon 40V alá ne essen a feszültsége, és üresjáratban se legyen több mint 45V.
A kérdésem az, hogy 7A áram esetén is tartotta a trafó a 40V feszültséget nálad? Tudom nem most építetted, de hátha van róla valami emléked.
Előre is köszönöm a választ!
(#) zaza99 hozzászólása Nov 29, 2016 /
 
Sziasztok!
Sikeresen megépítettem az SMPS 2 labortápot /még nincs meg a végleges doboza/. A leírtaknak megfelelően működik, sokat segített a lehetséges hibákról szóló leírás pár hiba nálam is felmerült. Minden elismerésem a fejlesztőnek és gratulálok a jó munkájához.

Egy dolgot hiányolok kicsit személy szerint a század pontosságú feszültség kijelzést.

Egy kérdésem lenne ha induktív terhelést kötök rá pl rellét vagy villanymotort akkor szükséges schottky diódát tennem a kimenetre vagy bírja a tápegység?
(#) Ferkógyerek hozzászólása Jan 22, 2017 / 3
 
Sziasztok!
Elhatároztam hogy lecserélem a műhelyemben szolgálatot teljesítő tápomat. Mivel Attila86 SMPS 2 tápját már megépítettem egy példányban és azóta is jól szolgál, gondoltam hogy ismét ezt használom alapnak. Viszont kiegészítettem egy HMI-vel és programozhatóvá tettem. Minden a kijelzőről vezérelhető, az encoder csak a "tekergetős érzés" miatt került bele.
Videó a működésről.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) dara válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Gratulálok ez remekre sikerült.Én már négy példányt építettem ebből a tápból de ez nagyon feldobná a tápegységet.Publikus lehet ez a projekt?A másik két tápom még nincs dobozolva de ezzel nekiállnék.
(#) Ferkógyerek válasza dara hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ha nem zavar hogy csak 40V/4A-es. Az egész még a tesztelés fázisában van, a nyák terv sem teljes, van pár átkötő vezeték az alsó oldalon.
(#) Attila86 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Szia!
Hogyan állítod elő a feszültség és áram alapjeleket? Illetve a táp részében miket rajzoltál át? Ezeknek mik voltak az okai?
(#) dara válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A dizájnért mindent bevállalok.Miért csak 40V 4A res?Nem bír többet a tápegységed?
Következő: »»   17 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem