Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   489 / 562
(#) erdgab válasza Payne09 hozzászólására (») Feb 27, 2017 / 1
 
Kissé megijedtem az első mondatodtól,de már nyugodt vagyok.
Természetesen tehetsz réz sarut a kábel végére,csak ne feledd a sima és rugós alátéteket sem a csavarkötésből.
(#) klenósanyi hozzászólása Feb 27, 2017 /
 
T. Urak!
Valaki ismeri ezeket a vasakat? Inverteres gépbe vajon mekkora frekvenciáig használhatóak főtrafónak?
(#) granpa válasza klenósanyi hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Épp a minap bányásztam egy ekkora vasat, elég belőle 4 db. (2 pár) az inverteresbe, mert nagyobb keresztmetszetű, mint az U57. Frekiben 40-50 kHz-ig biztos jó.
(#) Payne09 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Ma megcsináltam a fojtót. Leszedtem a kábelről a szigetelést és végig tekertem bandázzsal. 12 menet ment fel a magra és le is lakkoztam.
Kipróbáltam és most a kijelző szerint 20A körűl olvasztom a 2-es elektródát. Ez normális, vagy valami nem jó? Ha feljebb tekerem akkor átég az anyag. Mivel lehet kimérni a kimenő áremerősséget, mert arra gyanakszom, hogy a kijelző nem az igazat mutatja.
(#) erdgab válasza Payne09 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Most ezt nem értem,előtte mennyivel hegesztettél?A fojtó feladata a kisimítani a kimenő áramot,eredménye szebb egyenletesebb varrat és nagymértékben csökken a fröcskölés.A kijelződ valószínű,hogy egérmozi,valósabb értéket DC lakatfogóval tudsz mérni.
(#) Payne09 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Régebben is gyanakodtam a kijelzőre, de most meg már kimondottan. Akkor mérni kell. Na majd intézek ilyen lakatfogót a szomszédtól.
A varrat szebb lett és fröcskölni is kevésbé fröcsköl, de nagyon idegesítő, hogy nem hihetek a kijelzőnek. Így csak saccolom a beállítást.
Köszönöm a segítséget!
(#) p_kowa válasza Payne09 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
A géped ha jól olvastam fojtó nélkül volt gyárilag. A műszer ami az árammérési adatokat gyűjti a kijelzőre erre lehetett beállítva. Ugye a fojtó az áramgörbét simítja a kimeneten, csakúgy mint egy pufferkondi a feszültséggörbét. Ha egy egyszerű dmm-el rámérsz egy pufferelt feszre, majd a puffer nélkül is megismétled teljesen mást fogsz mérni. Valami ilyesmi történik a fojtónál is. Nem ismerem a kapcsolását a gépednek, de biztos ez állhat a háttérben. A lakatfogónál mindenképp olyat szerezz, ami tud egyenáramot mérni.
(#) mikulamotor válasza mikulamotor hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Üdvözlet mindenkinek !
Ma sikerült megcsinálni az előtét ellenállást 2x100 wattos égőt párhuzamosra kötve és egy 3 fázisú Ganz kapcsolóval (két érintkező párhuzamosítva 2x16A) amikor a kapcsoló 1 állásba van akkor kiiktatja az égőket és lehet dolgozni vele,MŰKÖDIK .
Köszönöm a segítségeket !
(#) klenósanyi válasza granpa hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) Payne09 válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Az a baj, hogy nem értek hozzá, tehát egy picit kínai amit írtál, de köszönöm, hogy segíteni próbálsz! Arra gondoltam, hogy mérni kellene a kimenő áramerősséget és gyanítom, hogy csal a kijelző, és utánaállítani a kis trimmerrel a kijelzőnek. De ez csak feltételezés egyelőre.
(#) Temela válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Üdv!
Bocs.
A hétköznapi hegesztők kijelzőjének semmi köze sincs a méréshez, csak látod a számozott skálát kijelzőn- azért hívják egérmozinak. Szóval semmit nem mér!
Hogy gyárilag fojtó nélkül készül, hidd el egyszerűen csak (pofátlanul) spórolás. Anélkül is működik.
(#) iringotilda válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Igen elirtam 40 fokot akartam irni, a vas is E70 (de néhol E71-nek nevezik pl. TME).Áttekertem a trafót 18/6-ra de igy hegesztés közben ejtette el az ívet, visszavettem egy tekercset a primerből tehát 17/6-ra, na igy megy rendesen és nem melegszik 35 fok fölé üresjáraton a vas,a snubber elenállasok (47 ohm 15w)pedig 40 fokosok. Amit még észrevettem hogy a visszavezető diodák jobban melegszenek mint az IGBT-ek, pedig a pukk után HFA25TB60-at tettem,mindez 4-5 pálca elhegesztés után hűtés nélkül.A hálozati áramfelvétel üresjáraton 0,09A.Teszek fel pár szkópképet .
(#) p_kowa válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Szia!
Bocs, nekem ebből jött hogy talán valami változott a kijelzéssel:
"Kipróbáltam és most a kijelző szerint 20A körűl olvasztom a 2-es elektródát."
Persze valószínűleg az van amit írsz, mert ha nincs benne fojtó, akkor minden bizonnyal a mérőkör is hiányzik
(#) Temela válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
A fojtóval kevesebb árammal is jól (jobban) hegeszt. A "20A körül" az necces. 80A körül a 2,5 -ös pálca. Még a poti forgató is lehet ludas vagy csak nem jól van skálázna.
(#) Payne09 válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
S ezeket a dolgokat hogy lehet kideríteni? A fojtó beszerelése előtt kijelző szerint 40A körül hegesztettem a 2-es elektródával. Most meg azon az értéken szétolvasztja az anyagot. Pár centi után már lyukad.
Az lehet probléma, hogy a fojtó magja hozzáér a hűtőbordához?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) Temela válasza Payne09 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Ahogy írják: mérőműszer (pl. lakatfogó ) A "skálázást" is azzal lehetne hitelesíteni. /, de lehet kapni ebay-on kis pénzért sönt ellenállást és árammérőt a megfelelő tartományba és láthatóvá válik a valóság./
A hozzáér az komoly hiba és baj! Meghibásodás oka is lehet, ha a szigetelés átüt/vezet.
Ismétlem magam: az ilyen kijelzőn a "tekerő állását" látod, nem azt, hogy valójában a gép mekkora árammal hegeszt. Amennyiben egybeesne az csak a véletlen műve.(mint a filmekben: a történet kitalált... )
Amúgy meg mindegy mit mutat, azt te látod mikor jó az ív, mikor szép a varrat. Nem fröcsög, nem pattog, nem zárványos (és könyű tartani), hanem egyenletes és egybe olvadt, folyamatos.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) erbe válasza Payne09 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Megváltoztak a műszer bekötésének viszonyai. Van valahol egy söntellenállás. A műszer az azon eső feszültséget méri. Ha ennek a környezete változott, hosszabban lecinezted, megrövidítetted, valami hozzáér, másképp mér a műszer.
(#) Temela válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Jogos.
A mérést azonban nem állítja 40 vagy 20A-re, azt mutatja hegesztés közben 0-40-ig vagy 20-ig (konkrét esetben) Amennyiben ő tekeri a kijelzőt 40-re, 20-ra az bizony semmit nem mér. Lehetne a beállított és mért érték kijelzése, de szerintem max az ipariban, vagy a hobbista megcsinálja magának.
(#) p_kowa válasza Payne09 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Ha van trimmer a kijelzőn, akkor meglehet próbálni hátha belefér az általa nyújtott beállítási határba, de mindenképp a lakatfogóra lesz szükséged, hogy tudd mit hova tekerj
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Béla, ezekben nincs sönt. Az egérmozi akkor is mutat áramot amikor nem hegesztenek vele, igazából a poti középkivezetésének a feszültségét mérik, és ezt jelzik ki Amperban. Ezen én is meglepődtem amikor először láttam ilyent. Korrekt árammérés csak a jobb gépekben található.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Akkor már csak egy megoldás van. Nem kell ránézni.
(#) Temela válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Na, de kérem! Nem azért koptatjuk a billentyűzetet, hogy "nem kell ránézni", hanem tudjuk mit látunk rajta.
(#) mpisti válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Egy dologra jó ez az egérmozi. Ha nem áramként veszed figyelembe azt amit mutat hanem csak egy beállítási értékként, akkor felírod magadnak hogy pl. 1mm-es lemezt akkor lehet jól hegeszteni amikor a kijelző pl. 54-et mutat. Tapasztalat alapján készítesz egy listát és felragasztod a gép oldalára. Ha szerencséd van akkor ezek az értékek reprodukálható áramot eredményeznek.
(#) Payne09 válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Igazából semmit nem változtattam a gépben, csak bekötöttem a fojtót és sajnos rögzítenem kellett, igy kötegelővel odahúztam a bordához. De azon változtatok, nehogy baj legyen belőle.
Lakatfogót pedig szerzek, mert mindenképp mérni szeretném, hogy legalább tudjam, hogy ha a műszer ennyit mutat akkor mennyit is jelent valójában.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Igen.
Én is nézem, mert nincs "skálaérték" a gépemen, mozizok.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) erbe válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Régebben is volt néhány gépen V és A mérő is, de hegesztés közben legfeljebb a technikus nézegette. Pedig valódi áramértéket mutatott. Pl. Kjellberg.
(#) Temela válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Ó, azok régi szép idők! Amikor minőség a tömeg- és az olcsó gyártás előtt vót.
(meg, hát tegyük hozzá, ami mindenki megvehet, az mit ér? ) Most görcsölök a bratyó nebula inverterével (a segédtáp nem megy valamiért- már mindent megmértem) valamikor 100 e-ért vette és szinte olyan panelok vannak benne, mint az én srtausomban- 40 e-ért vettem- és még awi-t sem tud (egérmozi sincs benne, csak marha vastagon lakk, amit alig tudok eltávolítani). Az ár alakulását akartam illusztrálni.
(#) erbe válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Az általam ismert Kjellbergek forgógépek voltak. Árat nem tudok, de 2 mázsánál több volt a kicsike. A 2000 A-est becsülni se tudom. Nem nézegettem az adatlapját.
Egy-egy karbantartásnál ~20 db-ban cserélgettük a keféket.
(#) Temela válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Mi az, hogy forgógép? Dinamó (kefecsere)? A gerjesztés miatt simán lehet számos műszer.
(#) erbe válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Hagyjuk! Nem is láttál olyant. ~50 év.
Következő: »»   489 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem