Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Témaindító: farago_bme, idő: Aug 29, 2010
Témakörök:
Ez megfelelhet a célnak, köszönöm. Bár sajnos nem állítható a nyitás hőfoka. Egy olyan szelep ami állítható, szerintem jobb megoldás lenne.
Én inkább egy motoros keverőszelep beépítését javasolnám amit egy termosztát vezérel . Például egy ESBE VGR 3 motor
Ha kell szívesen rajzolok neked egy egyszerű sémát rá , bár egyáltalán nem bonyolult
Mint lejjebb írtam is, olyan megoldást szeretnék, ami áramszünet esetén is működik.
Idézet: „csak akkor ég rendesen, ha a kimenő víz nem hidegebb 60C°-nál.” Ez meg hogyan oldod(tad) meg? Termosztatikus keverőszelephez ugyan nem kell (villany)áram, viszont a víz keringetéséhez már kevés lehet a gravitációs módszer...
A rendszer úgy van felépítve, hogy a fajsúly különbség alapján is kering a víz. Normál üzem közben van ugyan keringetőszivattyú, de áramszünet esetén elkering benne a víz a hómérséklet különbség miatt is. Ilyenkor óvatosabban kell fűteni mert könnyen túlmelegszik, de ha menne ez a plusz ág még könnyebb lenne használni ilyenkor.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2017
Üdvözlet mindenkinek! Egy nagy kèrdèssel fordulok hozzátok. Van egy frissen èpített radiátoros, vegyes tüzelésű kazánnal ellátott rendszeren. Probléma a következő: hidegen tudtam lègteleníteni a radiátorokat,de ha fűtök akkor nem jön semmi a lègtelenítőkőn! 6 radiátor van fent,ès mind vègradiátor,de egyiken sem jön se víz se levegő! Mi lehet a probléma? Melegíteni rendesen,csak ellenőrizni szerettem volna a lègtelenítèst!
Hello! Ez talán mégsem a hideg/ melegtől függhet. Állítsd csak le a keringető szivattyút, máris helyreáll a rend a "forró" rendszernél is. Persze kicsi parázzsal a kazánban próbálkozz és nagyon rövid ideig. Légteleníteni nyugalmi rendszerben ildomos...
Ha a kazán visszatérő ágában van a szivattyú (nagyon helyesen), akkor a radiátorokba nem "nyomjuk", hanem azokból "szívjuk" a fűtővizet. Ha nagyon "lent" van a szivattyú, a radiátor meg "fent", akkor kialakulhat akár "egyensúly", de inkább valószínűbb, hogy ott beszívja levegőt, ezért nem jön ki a légtelenítőn se víz, se levegő.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
Nálunk ilyen a rendszer de teljesen mindegy, melyik légtelenítőt nyitom meg, jön a víz vagy a levegő. Már persze ha a vízszint magasabban van, mint a légtelenítő (nyitott rendszer). Én inkább ilyesmire gondolnék, mármint arra, hogy nincs elég víz a rendszerben.
Ahol én ezzel a jelenséggel találkoztam, egyszintes, domboldali házikóban, ott messze és a radiátoroktól sok méterrel alacsonyabban volt a kazán elhelyezve . Ráadásul a kiegyenlítő tartály becsatlakozása tíz méterre volt a kazántól és a visszatérő vezetékbe volt bekötve. Egyedül a magas törölköző szárító radiátor tetején elhelyezett légtelenítővel volt gond. Persze annak szintje közel azonos volt az alsó épület padlásterének alján elhelyezett kiegyenlítő tartály vízszintjével.
A mester "foggd meg - tedd ide" inasa volt a rendszer kivitelezője..."fusiban". Aztán magasabbra lett elhelyezve a kiegyenlítő tartály... Ufi-nak a "frissen épített" helyett sokkal részletesen le kéne írnia, hogy hogyan is lett kiépítve a fűtési rendszere...akkor tán kiderülhet, hogy milyen hibákat követtek el. (Persze én nem fűtésszerelő vagyok, de elég kicsit végiggondolni a fizikát...) A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
Sziasztok!
Nos igen leállítottam a szivattyút és tudtam légteleníteni a radiátorokat. A kazán 40-50cm-rel alacsonyabban van a kazánházban,mint a lakásban a radiátorok. Kiegyenlítő tartály a kazántól 1.5-2 m-re van a magassága. Magasabban van az egész rendszernél. Az elmenő ágra kötve! Melegít rendesen minden raditor,csak 1-nél találtam hibát, ami a légtelenítő szelep alatti rész langyos. A többi radiátornál nem tapasztalom a hibát!
Sziasztok!
Ismét hozzátok fordulok egy apró kérdésel! Vegyes kazánomon van egy Új hőfokmérő óra,kimenő ágon van egy csőtermosztát! (általában így szokott lenni szerintem!). Nos, a problémám a következő!: Kazánt begyujtom,melegszik a víz! Cső termosztát 30 fokra van állítva. 30 fokot mutat az óra,cső termosztt szépen kapcsól is,de Óra szerint 65fokos a víz,cső termosztátot felhúzom 90 fokra és nem áll meg a szivattyú! Az az Több mint 90 fokos a víz a termosztát szerint,míg az órán csak 65 fok van! Mi lehet a hiba szerintetek! Kazánba az óránál nincs levegő mert ellenőriztem,picit el is áztam ! Segítségeteket várom!
Ennyit tud a csőtermosztát. Nem véletlen javaslok mindenkinek digitális termosztátot. Annyira, hogy csőtermosztáttal nem is vagyok hajlandó foglalkozni éppen az ilyen anomáliák miatt.
A csőtermosztát azért kapcsol be későn, mert először a csőnek kell felmelegednie, ami nehezen megy, mert ugye nem kering a víz, mivel nem megy a szivattyú.
Nekem ugyan nem digitális, hanem merülőhüvelyes van, de jól működik. Ez ugyanis a kazán vízterében van, így direktbe tudja mérni a vízhőfokot. Szerintem a csőtermosztátot felejtsd el és ha tudod, cseréld ki merülőhüvelyesre és állítsd be 60°C-ra. Alacsonyabb vízhőmérséklet esetében ugyanis rohamosan fog kátrányosodni a kazán égéstere.
Na most nem értem,vagy nem jól magyaráztam el bocsánat!
Mikor még nem volt óra a kazánon, a cső termosztátot 30 fokra állítottam be,hogy ott kapcsoljon be a szivattyú! Mikor fel melegedett a víz, a cső termosztátot nagyobb hőfokra tekergetve néztem meg Kb. hány fokos lehet a víz a kazánba! Most vettem egy hőmérő órát a kazánra hogy ne keljen tekergetni! 30 fokos a víz óra szerint. A cső termosztát 30 fokra van állítva,és szépen be is kapcsól 30 fokon! De az óra szerint még csak 65 fok van, a cső termosztátot feltekerem 90 fokra egyszerűen nem kapcsól ki a szivattyú,mert elméletileg forrobb a víz! Hallani is a tágulásin hogy jön ki víz!
Akkor az óra sz@r... Merülős óra vagy csak rá van pattintva a csőre, mint az a szerencsétlen csőtermosztát? Egyébként elég rossz konstrukció az ilyesfajta csőtermosztát. Ilyet javaslok, sok helyen alkalmazom és nagyon jó.
Ha veszek egy digitális termosztátot,nem kell óra a kazánra? Felesleges?
A digitális termosztát egyben hőmérő is. Alaphelyzetben a hőmérskletet mutatja. atus1981 javasolt egy típust, én AKO márkájúakat szoktam használni nagy megelégedéssel.
Na ez tetszik! Amúgy, igen merülős.
Meg van! Rendben köszönöm mindenkinek a segítséget! Meg is renelem! A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2017
Persze, hogy megfelelő, csak kicsit drágább.
Egyébként kicsit furcsállom a dolgot, hogy megy a szivattyú és 90 °C-os a víz. Nem sok az egy kicsit? Bár, ha plutóniummal fűtesz, jó lehet.
1000Ft nem a világ,de vesztettem már többet is
Szerintem ti is !Még egyszer nagyon szépen köszönöm! !Kis fa és sok szén! Régi kazán es nincs huzatszabályzó az ajtón! tegnap jártam úgy hogy megfeletkeztem róla és felszökött a víz hője! A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2017
Igazad van atus1981! De a kényelmet meg kell fizetni.
A gépészeti vezérlés nagyon tág fogalom, meg lehet oldani egy csőtermosztáttal is, de rá lehet költeni 1-2 000 000-t is
Üdv, a következő a szituáció. A meglévő fűtési rendszert (vegyestűzelésű kazán + 1000 literes puffertartály) egy gázkazánnal tervezzük bővíteni. Azért mondom így, mert a cél az, hogy ha épp nem fával tüzelünk, akkor a gázkazán működjön. Tulajdonképpen abban a fázisban vagyunk, hogy a vezérlés az egyetlen, ami még nincs kialakítva, a gázkazán a helyén, és a rendszerhez a héten kerül hozzákötésre. A rendszer eddig úgy működött, hogy a puffertartály tetején van egy csőtermosztát, továbbá van a szobatermosztát, és ezek tulajdonképpen sorba vannak kötve a keringetőszivattyúval, ami a radiátorokhoz viszi a meleg vizet. Ha mindkét termosztát zár, akkor megy a fűtés. A gázkazánhoz egy másik - vezeték nélküli - szobatermosztátot szeretnénk. A cél az lenne, hogy ha a puffertartályban nem elég meleg a víz, de a gázkazánhoz tartoztó termosztát jelez, akkor a gázkazán bekapcsolna. Az mennyire szakszerű megoldás, hogy a vezeték nélküli termosztát vevőjének a bemenetét a puffertartályon lévő csőtermosztát kapcsolná - szabályozná (vagyis amikor visszahűl a tartály). Korábban olvastam ilyesmi megoldást, ezért bátorkodtam ezt számomra legegyszerűbb megoldást említeni. Ha ez nem megfelő, akkor mi lenne az?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

! Segítségeteket várom!