Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   257 / 372
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Márc 11, 2017 /

dioda.hu
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 11, 2017 /

Köszi. Megkaptam privátban. (is)
(#) gerleimarci hozzászólása Márc 17, 2017 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni mostanában egy kb. 600x600-as munkaterületű gépet.Tovább szeretnék lépni a CD mechanikás rajzológépen, ami tökéletesen megy azóta is. Pénzben eléggé kötött a dolog, ezért főként használt cuccok után vadászok. Egy pár kérdés felmerült bennem, amire nem találtam egyértelmű választ.

Pl. az első: Lehet-e egy tengelyt(x vagy y) két egyforma léptetőmotorral hajtani egy meghajtóval? Még azt nem tudom, hogy két külön menetes szárra vagy egynek a két végére megy. Akárhogy nézem olcsóbb a 2db 0,8Nm-es 1db 1,7Nm-esnél.

Másik kérdés:mozgó hidas vagy álló hidas legyen? Az előnyök/hátrányok érdekelnének. Az állóhidasat egyszerűbbnek tartom, és merevebbre meg lehetne csinálni a hidat, de viszont így megnő a helyigénye, ami nem a legjobb.

Következő kérdésem a lineáris tengelyekkel/sínekkel kapcsolatos, de előbb szeretném megkérdezni, hogy megengedett-e a jófogásról linkelni, mert úgy egyszerűbb lenne elmondani, hogy miket néztem eddig ki.

Még van/lesz egy pár kérdés, ami még nem teljesen világos. A válaszokat előre is köszönöm
(#) Pali79 válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

1. igen lehet, pl a 3D nyomtatók Z általában így van megoldva, persze a motorokhoz méretezett vezérlésre figyelni kell.
2. nagyjából meg is válaszoltad a saját kérdésed. A mozgó híd kevésbé merevebb, stabilabb, de kisebb a helyigénye. A fix hidas pont a fordítottja. A 600 mm még nem olyan nagy méret, bármelyik megoldás jó lehet.
3. szerintem szabad linkelni, de a lineárokkal azt tartsd szem előtt, hogy ekkora méretnél már csak a teljes hosszában alátámasztott megoldások jöhetnek számításba!
(#) Temela válasza arduinoforever hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Ha javasolhatom, akkor az alu profil helyett savállót vegyél. A kopás össze hasonlíthatatlan, valamint a szívóssága/merevsége is fontos. Az alut nagyon hamar "berágatod"
(#) gerleimarci válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Vezérlésnek TB6600-t tervezek.

A szerkezetet elsősorban alumínium és fa marásra/vágásra/gravírazásra szeretném (másodsorban műszaki rajz beadandók megrajzolása nekem és az osztálytársaimnak ), tehát ilyesmi terhelésre kéne méretezni.
Ahogy írtad, akkor a 30-as tengelyt el is vetem. Elsősorban ők tetszenek, mert elég széles és nem túl drága. Találtam egy másik eladót is, aki több féle méretben árul. Itt a 670x20x16-osat néztem ki.
Egy kicsit félek tőle, hogy mennyire lehetnek elkopva, főleg úgy, hogy nem is tudok érte személyesen menni.

következő kérdés: A golyósorsónak mennyi előnye van(pontosság, súrlódás) a trapézmenetes orsóval szemben. Árban az utóbbi "jobban tetszik", de ha nagyon ellenjavalt, akkor kénytelen leszek megvenni a golyósat.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) Medve válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Én nem tartom ellenjavalltnak a trapézorsót, főleg kis gépnél.
(#) Pali79 válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Teljesen jó egy ekkora géphez a trapézorsó.
(#) Stewe válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Trapézorsónak mindig van valamennyi lölyögése, de a golyósorsónak még névleges terhelésen is nulla a játéka.
Gravírizásnál és finom rajzolatoknál már számíthat....
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) Medve válasza Stewe hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Olyan anyát kell rárakni.
(#) Stewe válasza Medve hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Milyet? Játék nélkül is szerelhetetlen. Három százados túlfedéssel pedig nem fogod tudni rákapatni sem.
(#) Medve válasza Stewe hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

Előfeszítettet, rugós elasztomereset.
(#) Stewe válasza Medve hozzászólására (») Márc 17, 2017 /

A csúszó surlódás egy ellenjavallat, a kopás a másik, a kiemelt kenésszükséglet a harmadik.
(#) Firefighter1 válasza gerleimarci hozzászólására (») Márc 17, 2017 / 1

Mindenfêleképpen gyàri sinesbe gondolkozol?
Én most tervezek egy 1000x800-as gèpet....
Az elmult hetekbe sokat töprengtem ênis hogy min fusson...
Aztàn ràtalàltam erre az irànyra
Nem kifejezetten ilyan testel... de a sinezès az jo lehet.
"L" vagy "T" profil èlèn fut ilyen görgökkel megfeszitve!
Előszőr fêltem tőle... aztàn ma meg is tudtam tapizni egyet.... hàt mitmondjak.. azon se lötyökès.. se kottyanàs!
Szerintem nèzd meg te is
(#) kaqkk válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 18, 2017 /

Valami ilyenre gondoltál ? video
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Márc 18, 2017 /

A megindítás a tapadási súrlódás miatt pedig erős motort kíván.
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

Az alsó két keréknek excenteres a beállítása ?
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

Az titok ! Ha ránagyítasz a képre a bal alsó keréknél meglátod
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

Azt gondoltam excenteresre csináltad egyszerűbb beállítani .
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

Egyszerűbb úgy a beállítás , viszont nincs a környéken egy jó esztergályos aki pontosan és értelmes áron megcsinálta volna az excentert
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

Ha nem excenter, akkor a rugós előfeszítés... de valami azért kellene.
Az excenterekre a felső görgőknél is szükség van. Egy lehet csak fix, a vele szemben levővel az x-y merőlegességét állíthatod ki, a másik kettővel pedig az X-Z merőlegességet.
Kivéve persze, ha koordinátafúrógépre teszed a kész kocsit....
(#) kaqkk válasza Stewe hozzászólására (») Márc 19, 2017 /

A rugós feszítőn még agyalok , meglátom az első munkánál hogy kell e vagy elmegy nélküle a gép
(#) borvendeg hozzászólása Márc 21, 2017 /

Sziasztok!

Mach3-al szívok, egy dell notebookot használok dokkolóval(a dokkolón van a párhuzamos port). LPT port tesztelő progival tudom működtetni a portot(multiméterrel mérve a kimenetet). A mach3-ban beállítom a portot,a motor outputs defaultban van és az imput menüben az Estop active low. Ezután kell e még valamit tennem hogy az lpt porton kint legyen a vezérlőjel? Ha a nyilakat nyomkodom a tengelyt számlálói mennek, de a kimeneten nem mérek semmit. Mit csinálok rosszul? Netes tutorialok és a videókon sem látom hogy ennél többet csinálnának.

üdv.
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Minden görgő felfogatásnak van holtjátéka, és rugalmassága.
Ha a maximálisan fellépő erővel előfeszíted a vezetéket, akkor ezek a kottyanások, és rugalmas holtjátékok eltűnnek.
Nem tudom mennyire zavarna, de 10mm-es átmérő esetén 100um-es holtjátékokkal így néz ki egy kör:

D10_100um.png

(#) kameleon2 válasza borvendeg hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Szia! Először is tudni kellene - kimegy-e egyetlen impulzus is? Én ledeket használtam a step-dir detektálására. A multiméter becsaphat. Milyen motor drivered van, ami a step-dir jeleket a motornak adja?
(#) borvendeg válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Szkóppal sem jön ki jel.
Motor driver még nincs rákötve.

üdv.
(#) Stewe válasza borvendeg hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Milyen a kimenet: OC, vagy push-pull?
(#) kaqkk válasza Stewe hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Faipari marógép lesz 100mikron nem igazán látszik a nagyméretű mintákban .
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

A faiparban negyed milliméter nem számít.
(#) Gafly válasza pjg hozzászólására (») Márc 21, 2017 /

Ácsok meg deciméterben mérnek
Következő: »»   257 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem