Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   28 / 311
(#) sk3tch hozzászólása Ápr 2, 2008 /

muszer nalam is elkelne mondjuk egy jelgenerator meg egy labortap vajon erdemes ezeket megepiteni magam vagy inkabb vasaroljak? igaz nem ide illik a kerdes de ha mar igy szepen osszegyultunk
(#) Topi válasza sk3tch hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Hát a nagy igazság az, hogyha mérlegeled mennyi idő/pénz akkor nem éri meg építeni.
Ha nem mérlegeled akkor meg egyértelmű, építeni kell. Bár egy 25MHz-es fgv generátor már nem az otthon könnyen kivitelezhető dolog.

Labortápot érdemes építgetni, de amint már komolyabbra lesz szükséged, jön a probléma: trafó, doboz, és táp műszerei. Ha ezeket egyesével megveszed többet költöttél el, mint amennyiért készen veszel egy egyszerűbb áramkorlátost.
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Egyébként a labortáp egy érdekes állatfaj.

Minnél egyszerűbb általábban annál stabilabb... Ha azon bonyolítasz instabillá válik. Még tovább bonyolítod újra stabil lesz.
Tehát a nagyon durván bonyolult tápok és a nagyon primitíven egyszerűk a jók. A kettő között egy ismeretlen függvény szerint vannak a labortápok.

Magyarán vagy egyszerűt építs, vagy bonyolultat és pontosat. A legfontosabb az áramkorlát. Lehet a Te tápod mondjuk csak 15-18V-ot tud, de mondjuk tud 10mA-es áramkorlátot is, az többet ér mint egy min. 500mA-es 40V-os labortáp.
(#) sk3tch válasza Topi hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Igazabol mukodeset nem ismerem ezert lenne is egyket kerdesem labortapokrol.
Labodtapon Ampert is szabalyozhatok? pl beallitom 10mA-re akkor mondjuk ket ledet mar nem hajt meg? vagy mire valo az? masreszt labortapon van AC fesz?
harmadreszt hol lehet venni pesten es kb milyen ara van egy ilyen kutyunek?
(#) Imi65 válasza sk3tch hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Alapvető követelméy a tápoknál, hogy egy véletlen rövidzár után ne kelljen még biztit sem cserélni, hanem az áramkorlát "megfogja az áramot" egy bizonyos szinten. Ha ez állítható, az még jobb. A leghasználhatóbb az a készülék amelyik ún. derékszögű karakterisztikát produkál. Itt a használati tartomány egy függőleges (áram), és egy vízszintes egyenes (feszültség) által határolt területre esik, amelyek általunk állíthatók. Amennyiben az áramkorlát 10mA-en áll, állíthatsz akár 40V kimenőfeszt is egy 15 mA-es 6V-os égő sem ég ki, hanem 2/3 fénnyel világít, a 10mA-nek megfelelően. Ilyenkor a táp automatikusan áramgenerátoros üzembe vált (erről csal egy LED tájékoztat).
AC fesz nincs (általában), kizárólag DC.
Sok elektronikai cég árusít ilyeneket, pl. itt is körülnézhetsz:
http://profitech.hu/pt_list_data.php?gid=8&tid=9
Aztán itt is:
http://www.conrad.hu/index.php?cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWtwT1VrVlZNQT09
Meg persze máshol is.
(#) sk3tch válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Tyuha!
Nagyon szepen koszonom az infot!
kineztem a legolcsobbat, 3A nel tobbet ugyse hasznalok, erre gondoltam
MPS-3003S Labor tápegység, egy kimenet: 0-30V, 0-3A 15 900 Ft
Ha jol sejtem ezeket nemigazan lehet elrontani ugye?
(#) Topi válasza sk3tch hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Elrontani ellehet. Induktív terheléseket nem szeretik. Pl motor, stb. Továbbá nem szereti, ha visszafelé táplálják őket.

Lehetőleg ezeket kerüld.

Kevés az a labortáp, ami visszaáramra védett.
De kérném ezt máshol folytatni, nem ebben a témában.
(#) Doncso válasza Topi hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Pontosan így égettem le a frissen épitett labortápomat a napokban, én láma, hát mivel kell kipróbálni müterhelés után a tápot??? Naná,hogy akksis fúróval!!
(#) Tomi20 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

gondoltam ezt még beírom, mert fontos lehet. A tápegység kimenetével párhuzamosan kell kötni egy védő diódát (ez többnyire meg is van) DE ennek a diódának schottky (gyors) diódának kell lennie, mert a normál dióda mire söntölté a feszültséget, addigra meghal a táp. Az én tápomban is schottky dióda van, és induktív terheléssel még nem sikerül kinyírnom.
(#) Doncso válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

köszi,más is ugyanezt javasolta , be is iktattam
(#) Topi válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Úgyvan, de tegyük hozzá, hogy záró irányba... Ha fordítva akkor nem a tápot nyírod ki hanem a schottky-t.
(#) pistusz válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /

Hello itt egymásnak írkálók !Én véletlenűl tévedtem a topikra ,de szerintem nagyon jó!Nekem is van egy jó kis műhelyen de egy kicsit más cuccokkal felszerelve én a mechanikában "varázsolok"! Ja és az a GÁZ amit tűz oltásra használnak az a széndioszid CO2. Hűt,nem vezeti az áramot és nem kell nagytakarítást csinálni a használat után!!!!!!! Ez a fő lényeg szerintem egy pasinál!!!!!!Nem kell takarítani!!!!!!
(#) sk3tch válasza pistusz hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Küldjetek képeket! kivancsi vagyok mások odujára
(#) Topi válasza pistusz hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Idézet:
„Ez a fő lényeg szerintem egy pasinál!”

Ez de furcsán hangzik egy férfi szájából... "pasi"...
(#) Doncso válasza Topi hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

, ez tényleg furcsán hangzik
(#) mikol15 hozzászólása Ápr 7, 2008 /

ez az én műhelyem :nezze:
, 15 vagyok igy nem kell sok cucc(még)
(#) sk3tch válasza mikol15 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /

Mi az a szkop tetejen? De orultem volna ha 15 evessen lett volna egy szkop az asztalomon de sajnos nem volt jo amugy a muhelyed! Csak igy tovabb!
(#) beton cipő hozzászólása Ápr 8, 2008 /

Sziasztok! Egyetemista vagyok Debrecenben és Koliban lakok. Itt szerelgetnék, csak még nem tudtam szerszámokat szerezni. Azt szeretném kérdezni, hogy egy viszonylag jó forrasztó páka és egy polc sor, amibe az alkatrészek pakolhatók, mennyibe fájna? Tudom a legegyszerűbb megoldás elmenni egy hobbi elektronika boltba és körülnézni, de ha valaki ad valami ötletet azt nagyon megköszönném.
(#) KTobi válasza sk3tch hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Szia!

Asztali multiméter, ha jól látom.
De örülnék, ha most nekem ez volna: szkóp, rendes asztali multi, hőlégfúvó. Nagyon jól, kezdted, csak így tovább.

Üdv. Tóbi
(#) sk3tch válasza beton cipő hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Nos alkatreszek szetvalasztasara en vettem SZORTIMETER vagy mi a neve olyan 3000ft ert.. a pakat pesten 12000ft ert vettem a C+F be. deha pillanatpakat akarsz vagy egyszeru somogyi30W pakat akkor az termeszetessen 1-2000 ft magassagaban megtalalod.
(#) beton cipő válasza sk3tch hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Köszönöm a gyors választ!

csak azert gyors mert fennt vagyok me'g amugy miket szeretnel csinalni?

Az a helyzet, hogy mérnök informatikus vagyok, és következő félévben lesz laborunk is amit nagyon várok, és várhatólag elég sok kapcsolást fogunk készíteni. De már korábban is készítettem kapcsolásokat. De amit készíteni szeretnék az egy erősítő (gondolom elég sok kezdőnek ez az álma). De egyelőre még csak terveim vannak. Azért köszönöm az érdeklődést!

Hat en kezdokent sem erositot akartam epiteni hanem mikrokontrolleres frekvenciamerotDD meg is epitettem ugy hogy aztse tudtam miaz a pic

Ügyes ! Az ilyenekhez kell némi adottság! Bár remélem én is rendelkezek ilyenekkel csak valahol nagyon el van ásva a tudatalattimban
(#) Frankye válasza beton cipő hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, és mindig tanulni! 40 fölött, huszonéves elektronikai pályafutás után eljutottam én is oda, hogy megismerkedtem a mikrokontrollerek világával, és megszerettem őket. (Előtte minden a 40xx sorozatú IC-kkel terveztem, kész alkatrész-temetők... )
Szóval, fiatalok, előttetek az élet, hajrá!
Sok sikert az építgetéshez!
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Ez, igy ebben a formában....IGAZ.
Egy dolog van ami igazán sokat segit de nem vehető meg : AZ ÉVEK ÉS A RUTIN.
(#) beton cipő válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Köszönöm a biztatást Bár egyenlőre még csak a mentális tudást szívom magamba, és aztán lépek a tettek mazejére. Habár anno 12-13 évesen már csináltam egy két nyalánkságot (nem nagy cuccok, de épp elegek voltak arra, hogy örüljek nekik: TV trafóhoz egyenirányító stabilizátorral, szűrővel meg ilyesmik).
(#) Doncso válasza Fery hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Támogatom a hozzászólásodat Fery, de mit érnek az ifjú titánok az öreg rókák segítsége nélkül? Sokat köszönhetek azért Ferynek ezt meg kellett jegyeznem.
(#) vtsoftware válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Meg én is
Doncso meg én vagyunk Fery úm. tanítványai.
És én is köszönöm Fery...
Következő: »»   28 / 311
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem