Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   109 / 191
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Aki valóban tisztán lát az tudja, hogy teljesen felesleges a gyártók neveivel dobálózni, mert nem attól lesz jó vagy rossz egy páka. Közel sem mind, de elég sok különféle típus megfordult a kezemben, és ez alapján azt tudom mondani, hogy mint páka a legócskább, legolcsóbb is ugyanúgy használható, kivéve a hegyet, mert az óriási különbségek a hegyek minőségében vannak. Tehát ha pl. egy valóban jó minőségű weller hegyet beleteszünk egy olcsó solomon pákába, akkor van egy ugyanolyan jól használható pákánk, a weller árának a töredékéből, természetesen itt most eltekintettem az ergonómiától, súlytól, és a kábel esetleges merevségétől.
Egy finom munkákhoz készült JBC-t sem muszáj megvenni egy vagyonért, ha talál az ember a kínai klónok között olyan pákát ami méretében és súlyában is hasonló, talál hozzá normális hajlékony kábelt, és olyan hegyet amivel jól használható, nem olyat mint a hakko klóné, hogy meg sem tapad az ón rajta...
(#) vzoole válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 12, 2017 / 1
 
Ezzel nem értek egyet. A nagy gyártók neve (de főleg az ára) azt tükrözi, hogy rengeteg energiát fektettek a fejlesztésbe és jó minőségű eszközt adnak el.
Sokféle pákám van és érzem a különbséget egy olcsó és egy márkás között és vannak olyan feladatok, ahol már ez kijön.
Egy jó hegy csak a feltéteke a forrasztásnak, de nem teljes mértékben a mérvadója.
(#) Stewe válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Szerintem valóban a hegy a legfontosabb.
A fűtőbetét , a vezérlés, és a teljes külső kialakítás 90-99%-ban másolható, de a hegy hővezető, hőátadó képessége, valamint a tartóssága teszi a pákát azzá ami.
Ami verhetetlen, az a hegyben lévő belső hőérzékelő, ami a hőkontaktus vesztesége nélkül ad jelet a vezérlésnek. Hiába van a fűtőbetéten akár PID szabályzó is, ha a pákacsúcs hőmérséklete 15-30 fokos ingadozást is mutat, mint például az olcsó HQ páka esetén. Persze meg kell gondolni, hogy szükség van-e egy komoly gyors és kényelmesen használható pákára, senki ne fizessen flancból hússzoros árat.
(#) Ge Lee válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Nem is kell, attól még így van. Hogy melyik gyártó mennyi energiát fektetett bele azt nyilván nem látjuk, de közel sem vagyok biztos abban hogy mondjuk a JBC annyival többet, mint amennyivel többe kerül egy olcsó kínai klónnál. Én sem ma jöttem le a falvédőről (jártam életem során néhány gyárban, a tervezés-gyártás folyamatába is volt betekintésem), így azon a véleményen vagyok, hogy a neves gyártók mérnökeinek tetemes fizetését had ne én finanszírozzam...
Műszakilag sem lehet megindokolni amit írsz (de várom), mert a hegyet leszámítva miben jobb az ami százszor annyiba kerül? Mindkettő ugyanúgy felfűti a hegyet, majd a beállított hőfokon tartja, amivel aztán forrasztasz. Ha mindkettőben ugyanaz a hegy van mindkettővel ugyanúgy fogsz tudni forrasztani, nekem nem tudod megmagyarázni az ellenkezőjét.
És hangsúlyozom, most tekintsünk el a sallangoktól (méret, forma, kábelmerevség stb.), mert nyilván abban is nagy különbségek vannak, de magát a forrasztást az nem befolyásolja, csak a felhasználót, mert kényelmetlenebb vele a munka. De mint írtam ez a része is orvosolható, amiatt nem kell kétszázezerért pákát venni, csak mert az olcsónak túl merev a kábele...
(#) NGY válasza Johnny0004 hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Idézet:
„Üdv! Azért a tisztán látás kedvéért teljesen pártatlanul csak megjegyzem nem jelenti a Weller feltétlen a drága kategóriát”

Így van, én kb. 1500 Ft-ért vettem a TCP pákámat újonnan, és hozzá 690 Ft-ért új fűtőbetétet tartalékba. Aki nem hiszi, annak megmutatom a blokkját. Igaz, ez még a '82-ben volt .

Az igaz, hogy időnként "ki lehet fogni", de nagyon nagy benne a szerencse faktor. Nyilván van néha "malac nagy mák", de azért egy komplett WSP80 állomás 15 ezerből ritka, még akkor is, ha a vezérlőt magad építed.

Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy magánügy, kinek mi éri meg. Ezért értelmetlen a neves gyártók csúcstermékeit hasonlítgatni - senki nem vitatja, hogy azok jó cuccok. Mert van, amikor nem a "megéri" a kérdés, hanem az "egyáltalán mire futja". Az meg egy teljesen más tészta.
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Eddig különféle "gazdaságos" pákákat használtam!
De most szeretnèk valami "normálisabbat"
Egy közél kategóriát céloznék meg... de olyasmit amibe beépitett hőérzékelő van! Mert csinálnék hozzá vezérlést!
Melyiket javasoljátok?
(#) BarnaPili válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Picit fusd át ezt a témát.Benne van a válasz a hozzászólásokban.Aztán dönts legjobb belátásod szerint. (Nem lesz egyszerű...). A pákaválasztás lassan felér egy vallással(magamat is beleértve)
István
(#) Firefighter1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
A 11 oldalbol 40- et átolbastam... na jo inkább csak 30 at a többit meg görgettem!
És pont ezért kértem segitséget! De igen... ez kb olyan kèrdés mint hogy melyik sportcipő a jó....

Akkor kilottozok magamnak egyet... hátha nyer!
(#) NGY válasza diablo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Nem Kínából, de az, amit keresel: Digitális vezérlés 907-hez
(#) Firefighter1 válasza NGY hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
25 Dolcsi??? Hát akkor lehet hogy nem állok neki itthon barkàcsolni!

Bár akkor nincs meg az "ÉN CSINÁLTAM" feeling
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Amugy milyenek ezek a Hakko pákák?? Elég sok klon van ahogy látom!
(#) NGY válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Ahogy fentebb írták, főleg a jó hegyen múlik. Egy eredeti Hakko hegy 8...15 USD, míg klónt kapsz ötöt ~$3-ért, vagy tizet $5...6-ért (és házhozszállítva...). Egyetértek, hogy sok a pocsék hamisítvány, nem tapad az ón, stb. Ezzel együtt ami nekem van (és jobbára csak a tűhegyűt használom), szintén klón, de rendesen befutja az ón. Mondjuk kapott előtte egy kis kezelést.

Hasonló a helyzet a fűtőbetéttel: a 3 dolláros pákákból azonnal ki kell dobni a fűtőbetétet, helyette csere a "rendes" kerámia fűtőbetétre. A 99 centes sz@rokat nem szabad megvenni, az ugyanaz a ni-cr huzalos, termoelem-szerűs szutyok. Nézni kell Hakko feliratos "igazit", $4 környékén már teljesen jók, csak az adott termisztorhoz mindig újra kell kalibrálni a vezerlőt.

A nyél, hegy- illetve fűtőbetét tartó gyakorlatilag ugyanaz, mint az eredeti, talán a gumi markolat kicsit "ócsóbb".

Kábel: aliexpresszen lehet venni jóféle öteres szilikonos kábelt, kicsit vastag, de puha és hajlékony, a 400 fokos páka sem olvasztotta meg. A 2 méter volt 5 USD (szállítással), mindkét pákám kábelét lecseréltem, sokkal komfortosabb, mint az eredeti, merev pvc.

Egy gyors bevásárlólista (tavalyi árakon, azóta változhatott)
$5,5 - 936 vezérlő, analóg, skálázott előlappal
$9 - Hakko alakú doboz, fenti vezérlőt 1:1-ben fogadja
$5 - 2db 907 utánzat páka, egy-egy heggyel
$5 - 2db kerámia fűtőtest
$5 - 2m szilikonos kábel
$2,5 - 5 db klf. hegy

Ez összesen 32 USD, még 9e Ft se volt - amiben benne vannak a "kényelmi szolgáltatások", mint a jobb kábel, a "szexi" doboz, a jó fűtőbetét, és akkor van két komplett, szinte "Hakko-egyenértékű" páka, pár heggyel. A 24V trafó nincs benne, se a filléres alkatrészcserék a vezérlőben.

Szerintem nem rossz, ahhoz képest, amennyire használható, meg egészen jó. Természetesen NEM Weller . Nem is Hakko, ha szigorúan vesszük, de a "legózás" végeredménye elég jól közelíti a 100+ dolláros "gyári" Hakko-t. Én kíváncsiságból vittem végig a projektet, hogy mit lehet kihozni a jobb-rosszabb "médincsájna" hamisítványokból, hát kb. ezt.
(#) patkany válasza NGY hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Basszus, volt egy fekete 907, -mertbrendeltem fehér "HAKKO"s nyeles és szilikon kábeleset is- abban a jó féle fűtő betét voltbakkor, mert arra rá voltbszitázva, hogy HAKKO. Még meg is lepődtem! Én hülye meg "eladtam", mertnráadásul a "vevő" át is b@szott, mert szilikon kábelre cseréltem volna, de nem küldte. Na mindegy...

Nagyon szuperül összefoglaltad és fogtad ezen termék infóit és tartozékait! Köszönet a többiek nevében is!

Az piszkálja a fantáziám, hogy a 60 Ohmos termisztor miért kavarja meg a vezérlőt? Főleg, hogy egy ideig jól működött vele.
(#) nyuszis2 válasza NGY hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
szia,
engem a $9 -os ház érdekelne, tennél fel róla linket?
Üdv
(#) NGY válasza nyuszis2 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Szerintem ha rákeresnél, te is találnál . Így, pl.: Hakko soldering station shell case .

Én az aliexpressszen vettem (rögtön a második találat, képek közt az első), ahol mindig vannak egy-két dolláros kedvezmény kuponok magától az oldaltól és az egyes eladóktól, illetve pár napig tartó akciók. Egy $10,90-es akciós árat sikerült megtámogatni egy $2 kuponnak, és ennyi.

Ahogy nézem, most éppen $11,63 az akciós ár és most is van $2-os kupon, az összesen $9,63
(#) NGY válasza patkany hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Nem biztos, hogy a termisztor az oka. Elmehetett a referenciafeszültség, elég primitíven van megoldva. (Az R10-et már említettem, hogy 150-re cseréltem, de szerintem lehetne akár 470 is.)
Másik ok lehet, ha pl. a páka nyelében a rugós érintkező (hegy testelése) hozzáér és rövidrezárja a termisztor kivezetéseit. A komparátor kimenete egyből Vcc-re szalad, és úgy is marad, amíg a hiba meg nem szűnik.
(#) patkany hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Nem tud testelni az esd, mert alatta van az üvegszálas harisnya. Másrészről kipróbáltam úgy is, hogy kivettem a tokból. A jelenség nem változott.
Ami még különösebb, hogy már a fűtő teljesítménye is gyengült. Bár fűt folyamatosan, nem tud izzásig fűteni.
Sajnos a hegyről leégett a galván és nem tapad rá az ón, másikkal meg nem is próbáltam, de annyira még talán melegszik, hogy egy vékonyabb ónt kissé nehézkesen, de megolvaszt.
(#) diablo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Én meg azt mondtam rá magamban, hogy 25 dollár?? inkább akkor megcsinálom magamnak.
(#) NGY válasza diablo hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Ettől szép ez a hobbi. Az egyiknek a százezres cucc, a másiknak a házikészítésű, takarékos.
Kinek a pap, kinek a rock.
(#) Ge Lee válasza NGY hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Nem egészen így van. A százezrest csak két embertípus veszi meg, az egyik akinek a bőre alatt is pénz van, vagy csak szimplán nem érdekli ha ennyit költ egy pákára. A másik, aki annyit és annyiért melózik vele, hogy a drága páka ára néhány hónap alatt megtérül.
És van a többség aki olcsót vesz vagy épít, mert nem hozná vissza neki a drága páka az árát, és/vagy nem futja neki rá, vagy futja csak jó neki az olcsó is. Nekem sem azért nincs méregdrága pákám mert ne tudnám megvenni, mert meg tudnám venni.
Csak egyrészt minek ha remekül elforrasztgatok az olcsóbbakkal is, másrészt utána kb. olyan érzésem lenne mintha tízezerért vettem volna egy kiló kenyeret.
(#) NGY válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Idézet:
„A másik, aki annyit és annyiért melózik vele, hogy a drága páka ára néhány hónap alatt megtérül.”

Ez nem a hobbi kategória.

Viszont az, akinek "a bőre alatt is pénz van," attól még lehet ez a hobbija, szóval lehet ez a két véglet a skálán.
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Na én pont ezért kérdeztem! Nem fogom elővenni ninden nap... jo ha hetente egyszer. Nem forrasztok vele smd-t és ha mondjuk 1 perc helyett 2 kell várni amig felfűt..na nekem az is jo. Persze ne essen be nagyon a hőfok!
A vezérlöt meg szerintem magamnak csinálom.
Véletlenűl rendeltem 10 LCD-t egy helyett ugyhogy lessz mi kiirja!
Szerintem most rendelek egy Hakko-t énis!
a benne lévő hőérzékelőről van valakinek Infoja?
(#) nyuszis2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Idézet:
„és ha mondjuk 1 perc helyett 2 kell várni amig felfűt..na nekem az is jo.”

Na ezért érdemes klón hakkó T12-őt venni, ahhoz építhetsz digitális vezérlést és 10 mp alatt felfűt, hogy forraszthatsz. Nem percek, ha meg eleve meleg, mert 10 perce használtad utoljára még annyi sem kell.
(#) diablo válasza nyuszis2 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Azt hogy kell vezérelni? Most nincs kedvem keresni.
Jó lenne építeni egy univerzálisat, hogy mindkettőhöz jó legyen.
(#) nyuszis2 válasza diablo hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Én olyat csináltam.
Könnyű megoldani, mert a T12 -ben a hőelem sorban van a fűtőelemmel, azaz ott akkor tudod nézni a hőelem feszültségét, ha kikapcsolod a fűtést. Én LM358 -at használok erősítésre, azon átmegy a 24V gond nélkül. A 907-ben pedig külön vezetéken jön a szenzortól az infó, azt pedig bekötöd a műveleti erősítő másik oldalára. Nekem nincs kapcsolási rajzom, van itt olyan aki megrajzolta, de panel tervet tudok adni, abból visszafejthető.
(#) Firefighter1 válasza nyuszis2 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Hát lehet hogy a t12 profibb de nekem a 907 valahogy szimpatikusabb!

Viszont ez egy jó megoldás! Tetszik az ötlet!
Rendeltem egy 907-et!
Amúgy még egy kérdés, Ezek mennyire viselik ha a fűtőelem nem csak ki be van kapcsolgatva, hanem mondjuk PWM-el szabályozom?
(#) diablo válasza nyuszis2 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Nem párhuzamosan? Pár napja mint ha ezt olvastam volna.
Milyen érzékelő van benne? Termisztoros vagy hőelemes?
(#) sector99 válasza diablo hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
De, párhuzamosan van, hiszen ha sorba lenne akkor nem fűtene fel. És hőelem van benne, pár mV feszültséget ad a betét hőmérsékletének függvényében. Bár én nem ezt építettem meg (készen vettem) ,de ITT van egy jó kis project a vezérlő elkészítéséhez.
(#) Johnny0004 hozzászólása Ápr 15, 2017 /
 
Üdv! Látom sokan kerestek hőelemes páka vezérlést, egy egyszerű LCD kijelzésű digitálist készítettem én is régebb: Pes50, ha valakit érdekel. Ez PIC vezérelt, 2x16-os LCD-vel, nyomogombbal, illetve enkóderrel.
Ez Wellerhez készült, mert igen van hőelemes abból is, de jó bármilyen K hőelemeshez. Természetesen készült termisztoroshoz is a mai napig azt használom (WSP80), ami Hakkohoz is jó lenne, csak átkéne írni a számítást, de nem volt olyan pákám sosem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
(#) diablo válasza sector99 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Köszi, majd meglesem.
Következő: »»   109 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem