Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   80 / 93
(#) Robin2 válasza butib hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 1
 
A -5V-ot is rendesen meg kell szűrni, 470-1000uF. A referencia a +5V-os ágból van leállítva, ha azt a kijelzés nagyon meg tudja rángatni, akkor a refernciád is elállitódik. Az 1k-s referenciapoti jobb lenne, finomabban állítható és az esetleges tápváltozás esetén is jobb.
Nyitott mérőbemenet mellett szerintem ennyit ugrálni is fog, kösd a mérőbemenetet egy 1M-s ellenállásra, akkor meg kell szünnie a nulla hibának.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) butib válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Szűrést csináltam . Ha 20,7kOHM -os poti mellé beteszek egy 420kOHM -os ellenálást az arány ugyan az marad kb az jó lessz ?
Az az egyik problémám hogy zárt a mérőpont ugrál akkor is ha rövidre zárom és akkor is ha feszültséget mérek .
(#) butib válasza butib hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Azt olvastam hogy a 220 és 470nF -os kondenzátor pontos értéke lényegtelen de a minősége nagyon fontos .
Melyik az amelyik jó minőségű ?
Most nekem csepp alakú színes van betéve , milyet kellene betenni ?
Betettem 460kOHM-os ellenálást könnyen beállítható a 100mV de azért még mindig változik +-0.1mV-ot pedig már megpróbáltam a ledeket másik tápról is miért változik ?
(#) proli007 válasza butib hozzászólására (») Jan 20, 2017 / 1
 
Hello! Ide fólia kondi kell, nem "hidegítő akármi". De ha nem teszel fel rajzokat, mire vársz választ? Egy DVM kényes a huzalozásra. És ha a referenciát a tápból osztod le, akkor sok jóra nem számíthatsz. Ha a mérőpont negatív pontja közös a táp GND-vel, akkor külső referencia forrás kell. De az adatlapban minden benne van..
(#) butib válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Hello . Tettem be fólia kondit nem lett jobb (kicsit utánna néztem az a csepp alakú talán tantál , az hidegitő ? ) rajzot azért nem tettem fel mert a pdf amit feltettem az elég szépen meg van rajzolva , leírtam hogy jelenleg mit változtattam a 12-hez képest . Angol tudásom silány még mindig .
(#) proli007 válasza butib hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 1
 
A tantál, az elkó. Ide nem jó, mert polaritásfüggetlen kondi kell. Ha a fólia kondi nem segít, akkor a nyákkal van baj. Vagy a vonalvezetéssel, vagy a tisztaságával. Olvass vissza, ha van kedved.
(#) butib válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ma végeztem az egész fórumot elolvastam 80 oldalt .
Nem találtam benne meg azt a megoldást ami nekem segített volna .
Több olyan próba volt ami kicsit mintha jobb lenne de még mindig ugrál a kijelző ,összezárva és mérésnél is .
De a referencia szerintem ami rossz azt kellene megoldani .
(#) proli007 válasza butib hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 1
 
Külső referencia ott van az adatlap 4b ábráján..Lehet használni akár TL431-et is, persze a referenciát le kel osztani 100mV-ra a potival. Avagy kell fölé egy ellenállás is.
(#) Alkotó válasza butib hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Informatív fotókat tegyél fel. Ha többen megnézik, nagyobb eséllyel tudnak megoldást kínálni.
(#) butib válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ahol a referencia értékét kell mérni ott kell az ic-nek amper ? Mert nekem jelenleg 500kOHM van a +5V után . Nem lehet hogy az a baj ?
(#) Robin2 válasza butib hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 1
 
Valamekkora áram biztos kell. Jelenleg 10uA folyik át a potidon alapból, ha a referencia bemenet áramigényét nem nézzük. Ez nagyon kis áram, ez okozhat bizonytalanságot. Cseréld ki az ajánlott értékre. Ha nincs olyan potid, akkor helyettesítheted két fix ellenállállással a próba idejére, hogy lásd stabilizálódik-e a helyzet.
(#) NGY hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Hogy miket talál az ember ...

Az érdekességet beteszem ide is:
(#) Alkotó válasza NGY hozzászólására (») Ápr 16, 2017 1 /
 
Én meg büszke voltam rá, hogy nekem jutott eszembe először ez a fajta megoldás. Persze az se kizárt, hogy Ők is ezen a fórumon látták, és annyira megtetszett nekik, hogy honosították maguknak az elképzelésemet.
(#) NGY válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szerintem nyugodtan büszke lehetsz az elsőségedre.

Ez ugyan tajvani eladó, de a kis kínaiak híresek arról, hogy folyamatosan szkennelik a netet az ilyen és hasonló megoldásokért, amit aztán nagy tömegben koppinthatnak (ld. pl. az a bizonyos tranzisztor teszter, amit egy német srác talált ki, az íbéjen meg számtalan változatát árulják).

Nemrégiben egy ESR mérő műszert építettem magamnak, és a szakirodalom után keresgélve beleakadtam egy több oldalas, kínai nyelvű "tanulmány"-ba, hogy milyen kapcsolásokat találtak itt meg ott, és hogy ők akkor melyiket választják gyártásra.
(#) granpa válasza NGY hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Azé' ezt a megoldást már '60-as években alkalmaztuk, de nekünk is úgy mutatták idősebbek. Némely bakelitosoknál vigyázni kellett, mert a fólia könnyen lejött, ha túlmelegítettük.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Ápr 17, 2017 1 / 1
 
Valójában nem a panelok élének összeforrasztása, és az így történő áramátvitel lehetősége volt az én "ötletem", hanem annak felismerése, hogy éppen ez az áramkör milyen praktikus lehet ha ilyen formában történik a kivitelezés.
De akár így akár úgy, örüljünk annak, hogy mások is jónak tartják ezt a megközelítését az építésnek.
(#) NGY válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Idézet:
„hogy éppen ez az áramkör milyen praktikus lehet ha ilyen formában történik a kivitelezés.”


Teljes mértékben egyetértek. Jó pár 7106/07 panel műszert gyártottam életemben, és mindig az volt a legnagyobb gondom, hogyan lehet csökkenteni a kijelző körüli kihasznál(hat)atlan előlapi felületeket. Ez volt a fő oka, hogy áttértem MQFP44 tokozású IC-k használatára, akkor meg nem találkoztam ezzel az ötletes kivitelezéssel.
(#) erbe válasza NGY hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Pedig, mint granpa is írta, éppen 40-50-60 évvel ezelőtt az akkori sok alkatrészből készülő helyigényes áramkörök összeszereléséhez találtak ki ilyen és még ennél is bonyolultabb többemeletes szerelési megoldásokat. Pedig még IC se volt.
(#) NGY válasza erbe hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Pedig, mint Alkotó is írta, kifejezetten ennek az áramkörnek az ilyetén kialakításáról van szó , amely kapcsolás meg kifejezetten nem sok alkatrészből készül, így nem triviális, hogy "elbonyolítsa" az ember, ha helyszűkében van. Sokkal előbb vált kétoldalasra, vagy SMD-re, mint hogy egy ilyet kiagyaljon.

Én is láttam mindenféle trükkös dolgot 40-50 évvel ezelőtt, meg építettem is, de ettől még konkrétan ez újszerű. Szóval az, hogy neki eszébe jutott, az akkor is elismerésre méltó, ha már korábban léteztek emeletes, meg élüknél összeforrasztott panelek, tekintve, hogy senki más itt a fórumon (vagy máshol) nem állt még elő hasonlóval, pedig "ugye", 40-50 éve létezik a "magától értetődő" megoldás.

Amúgy a forrasztás is létezett már korábban !
(#) goreny válasza NGY hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Nem igazán értem soraidat, hogy most miről is szól ez az egész.
-ha helyszűkében vagy, ez az élén összeforrasztott megoldás a leg helypazarlóbb (szemben a kétoldalas vagy a két darab, párhuzamosan állított egyoldalas, vagy az smd megoldásokkal szemben)
-ebben a megoldásban semmi újszerű nincsen. Szerintem erre a megoldásra bármilyen műszaki érdeklődésű ember magától rájön. Egyébként régi újságokban, könyvekben is fellelhető ez a technológia, mégha esetleg nem is ezen áramkör kapcsán. Sőt létezik az U alak is, amikor a hátsó panelen csatlakozók, stb. vannak.
(#) NGY válasza goreny hozzászólására (») Ápr 19, 2017 / 1
 
Te már a harmadik vagy, aki ebbe beleköt, most tényleg, mi bajotok van??? Nem volt elég húsvéti tojás? Törődjetek a saját dolgotokkal.

Amit írtál, abból egyértelműen lejön, rettenetesen nem fogtad a lényeget. (Te sem.) Ha nem érted, akkor ne szólj hozzá, vagy kérdezz, mit nem értesz. Amit írsz, az nettó marhaság (tényszerűen is, meg a kontextus tekintetében is), mert még arra sem vetted a fáradságot, hogy kb. hat-nyolc hozzászólást értelmezve végigolvass, de azért hozzá kellett szólnod. Iszonyú fontos lehetett.

Én azt nem értem, ti mit rugóztok ezen??? Nem szóltam egyikőtökhöz se, és senki életéből nem vettem el azzal, hogy elismerésemet fejeztem ki Alkotónak ezért a megoldásért. Hogy nekem tetszik, magánügy, hogy ti mindenkit lenéztek, mert olyan szupersztárok vagytok, hogy előbb rájöttettek volna magatoktól - de nem jöttetek rá, csak megy a fikázás, mindegy, hogy miről van szó -, az meg engem nem érdekel.

Mi van itt ezen a fórumon, csupa kisebbségi komplexussal küzdő, irigy nagyokos van errefelé? Szánalmas.

Mutass valamit amit te találtál ki, aztán majd jól megdicsérlek téged is, és ígérem, nem fogok fennakadni rajta, ha már máshol esetleg láttam hasonló színűt... Nekem ez ingyen van, neked meg legyen jó a napod, akkor talán értelmes, építő hozzászólásokat is látunk majd tőled.
(#) goreny válasza NGY hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Azt talán neked is illett volna észrevenni, ha már a harmadik ember ugyanazt mondja... Ezek szerint te sem tudtad értelmezni a mondanivalónkat. De sebaj, mi ettől szerintem jól alszunk.
"Aki mindig mások után megy, mindig csak hátsókat lát." További sikeres sztárolást.
(#) Alkotó válasza goreny hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Azt gondolom nem érted miről folyt itt a csevegés. A "távolkelet" éppen azt a megoldást kínálja, amit én megosztottam itt vagy 8 éve. Ezzel nincs is baj, csak ennek kapcsán elgondolkodtunk egy kicsit, kiemelve a szembeötlő hasonlóságot.
(#) goreny válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Hárman is jeleztük, hogy azért ez nem akkora spanyolviasz. De továbbra is folyik az ön és mások általi sztárolás.
(#) NGY válasza goreny hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Azt meg neked kellene észreveni, hogy amit a három ember mond, az 1) teljesen felesleges 2) semmi építő nincs benne, 3) puszta irigykedés (ez mondjuk csak rád, meg az előtted levőre vonatkozik. Granpa legalább tudja, érti, mihez szólt hozzá).

Csak NEKED kifejezetten: tanulj meg értelmezve olvasni. Mert te harmadiknak ugrottál olyasmire, amit már a másodiknak is elmagyaráztam, hogy benézte. De te azt sem értetted, meg azóta se.

Szerinted ez sztárolás - ha ez volt a mondanivalód, akkor azt mégiscsak jól értettem, és továbbra is fenntartom, hogy kapitális baromság, azontúl, hogy iszonyúan szánalmas.

Hatalmas mennyiségű hozzászólásaid jelentős hányadát elpufogtatni egy ilyen nagy horderejű ügyre... Mert az látom, hogy csak nagyon fontos esetben szólsz hozzá

Aludj jól. "Boldogok a lelkiszegények, mert övék a mennyek országa"
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 19, 2017
 
Akkor egy teljesen különálló hozzászólásban (nehogy valaki magának címezve érezze, és további hasonló színvonalú, értetlen okoskodásokkal jöjjön), mert nem tudom, szó nékül hagyni:

Ezen a fórumon nem először olvasok olyat, hogy egyesek megfikázzák a másik munkáját, véleményét, stb.

Nem tudom, ők hogyan vannak vele, az én elképzelésem szerint egy ilyen fórum arra való, hogy az itt résztvevők megosszák egymással a tapasztalataikat, ismereteiket - a kezdők kérdezhessenek, tanulhassanak, a haladók segíthessenek a másiknak -, pozitív visszacsatolásokkal jó hangulatot keltsenek, sikerélményt okozzanak. Végül is ezért van a hobbi, a szabadidő kellemes eltöltésére.

Ebbe a világképbe nekem nem fér bele ez a hangnem és hozzáállás, mint itt a megelőző fél oldalon. Amúgy meg leginkább az minősül önsztárolásnak, amikor valaki azzal döngeti a mellét, hogy "én már láttam ilyet". OK, na és? Ezzel ki lett előbbre? Zéró, nulla, 0 értéke van az ilyen okoskodó hozzászólásonak. Semmi más, mint kibernetikai környezetszennyezés.

Magam részéről továbbra is kifejezése fogom juttatni, ha valamit érdekesnek, jó ötletnek, szép munkának tartok. Függetlenül attól, hogy olyat vagy hasonlót már más is csinált. Függetlenül attól, hogy ez némelyeknek csípi a szemét.

Na, akkor most lehet erre a hozzászólásra ráugrani, nem megérteni, majd jól megfikázni ...

Köszönöm NGY! Ezt akár mi moderátorok is írhattuk volna, ezért átminősítettem. Sebi
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) patkany hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Az tény, ha erről a készülékről van szó, - függetlenül attól, ki ötlete volt, és hol állt elő vele előszőször - szerintem az egyik legpraktikusabb megoldás ez az L elrendezés. Mindamellett én preferálom az emeletes elrendezést is, ami pl. egy kis mélységű, kis magasságú dobozban elég praktikus. Az L elrendezés talán annyiban kritikus, hogy sérülékenyebb, gyengébb minőségű rézfólia tapadás esetén leszskadhat a fő panel. De ez ellen is lehet nagyszerűen védekezni. Az biztos, az IC és szegmens kijelző lábai közti bujkálás a legutolsó, amit mellett döntenék. De épp ez benne a jó, hogy ez az egyszerű kapcsolás is ennyi lehetőséget rejt magában.
Az hogy Alkotó vallhatja magának az L elrendezész, akár netán másolta, vagy őt másolták, szerintem oly mindegy. Lényeg, hogy közkincsé tette, sok más igen praktikus ötletével egyetemben, itt az évek során!
Az megint más téma, hogy ki hol keres, és mit talál. Nemrég épp néztem mibe kerül az ebayon ez az IC, mert van pár felesleges, és tudni akartam mi kérhető érte. Akkor én is láttam ezt a készülêket, de fel sem merült bennem forszírozni, hogy az ötlet kié.
Az hogy több helyen is felbukkan, csak az ötlet életképességét fémjelzi.
Ha némelyekeknek tényleg nincs min rágódni, a pihenő pákások topikban meg lehet vitatni, hogy "melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?"!
Szíves elnézést a fórumtársaktól az offért, és akinek nem inge, ne vegye magára...
Ratti
(#) (Felhasználó 122012) hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
Én így építettem meg, amit megrajzoltam előtte. Ha hibát találtok, jelezzétek.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Helló!
Megépítettem az alkotó féle panelmérőt, és néha ilyen jelet produkál (kép).
És van, hogy egyszer csak elhalványodik 1-2 szegmens. (világít csak halványan)
Mi okozhatja ezeket? A másik amit építettem, az tökéletesen működik.
A bemenetet összezárva pedig 3 nulla jelenik meg. (mind kettőnél)
Nem forrasztási hiba, és minden alkatrész zsír új, 8V AC rol hajtva.
(#) Sebi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 17, 2017 / 1
 
A kijelzés túlcsordulásra utal, ami gyakran előjön nyitott bemenetnél, ez nem hiba - ahogy a rövidzárnál mutatott 3 nulla sem.
A halványuló szegmens már érdekesebb, akár táp gyengeség is lehet. Nem kizárható a hibás kijelző, vagy maga az IC sem. Mit értesz azon, hogy 8V AC-ről hajtva?
A tápnak jól szűrt DC kell!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2017
Következő: »»   80 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem