Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   110 / 191
(#) Firefighter1 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Na hasonlot szeretnék énis összedobni!
Pic figyeli a hőmérségletet, és füt a beállitott hőfokig! Kiirná pillanatnyi hőfokot, beállitott hőfokot, fűtésintenzitást, Mert arra gondoltam hogy PWM-el fűtöm.... De mondjuk annak lehet nem lesz értelme... Úgyhogy az még egy bizonytalan pont!
És mindezeket az infókat egy 2x16-os LCD-re iratnám ki!
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
(#) Massawa válasza Johnny0004 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Ěs a mai napig remekül müködik mind a két páka! Hála neked!!!



Kellemes husvéti ünnepeket!
(#) Johnny0004 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Ennek örülök.
Neked is, és mindenki másnak kellemes ünnepeket!
(#) patkany hozzászólása Ápr 17, 2017 /
 
Most a másik pákával is ugyan úgy jártam!
Egy ideig jól működött, egyszercsak túlfűt. Egy párszor újra bekapcsolva, miután lehűlt, minimum hőfokon szépen kapcsolgat ahogy kell. Majd kb. közép állásban ismét vörösizzásig fűt. Ez megismétlődött párszor, mostmár ez sem kapcsol ki.
A vezérlőn nem végeztem beavatkozást.
Kíváncsi vagyok, hogy a pákák ennyire szutykok, vagy a vezérlő kompatibilitási baj van?!
(#) Ge Lee válasza patkany hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
A páka termisztorára rá tudsz mérni, vagy van talán valahol adatlapja hogy milyen hőfokon mekkora ellenállása van. Aztán ha az jó, akkor el kell hajítani azt a vezérlőt messzire. Ami nekem van az gyönyörűen működik a hőelemes és a termisztoros pákákkal is egy ellenállás átkapcsolásával, csak eltolódik a poti skálája.
(#) patkany válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Nem sz@rakodok vele, megépítem a Te vezérlődet. Amúgy néztem az adatlapokat, de sem páka, sem hőelem, sem vezérlőnél nem írja.
Próbáltam kicsit áttekinthetőbb módon visszarajzolni, de a komparátor ref fesz előállításánál meguntam, olyan kusza hülye valami. A komparátor is csak egy egyszerű pozitív visszacsatolású, nincs is kondi benne, lehet, hogy begerjed. Valami eszetlen zénetes ide oda csatolgatásos... Megy a bemenetre is, a potihoz is, a komparátorhoz, de a zéner sorok is ösdze vannak kötve, agyrém az egész. A nyák is olyan amilyen.
Régóta ebay-ozok, nincsennek illuzióim, rendeltem már alig használható dolgot, de ilyen szutykot még nem!
Ha hagyom totál kihűlni a pákát, akkor egy idejig megy rendesen. Ami fura, hogy min. hőfokon szépen olvastja az ónt! Eddig 3 hegyről égett le a galván miatta!
(#) Zick hozzászólása Ápr 18, 2017 /
 
Sziasztok!

Amatőr vagyok az elektronikában, vettem egy olcsó forrasztópákát kisebb vezetékekhez, első alkalommal semmi baja nem volt, most újra hogy használni akartam amint bedugtam a konnektorba totál lecsapta a biztosítékot a házban, újra megpróbáltam és megint. Zárlatos lehet vagy mi okozhatta ezt? Van valami módja javítani vagy kuka?
(#) NGY válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Az enyém is megy hibátlanul. Az átkapcsolón én is gondolkoztam, de a termoelemes betétek amúgy is olyan gagyik voltak, hogy inkább kidobtam mindet, és átálltam a termisztorosra.
(#) NGY válasza patkany hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Átrajzolom neked a kapcsolást, amint lesz egy kis időm, de a lényeget leírtam. A zénerek is elég egyértelműek: két zéner osztja ketté tápfeszültéget az IC-nek, egy zéner adja a komparátornak a referenciát, és még egy zéner van védelemnek a triakot kapcsoló tranzisztor előtt. Nem olyan kusza ez ! A gerjedés valóban nincs teljesen kizárva, bár én nem tapasztaltam ilyesmit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017
(#) Ge Lee válasza Zick hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Valami képet vagy hivatkozást csatolhattál volna, mert a kérdésedből nem derül ki hogy milyen a páka, van-e benne bármilyen szabályozás stb.
(#) Ge Lee válasza NGY hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Az enyémet arra értettem amit egy neten talált rajz alapján raktam össze, az ebay-es vezérlőt nem ismerem. Nekem van 2db solomon pákám is amik hőelemesek, és évek óta mennek hiba nélkül. A hegyük nem éppen jó minőség, de bele lehet tenni a wellerét is.
(#) Zick válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
https://www.aliexpress.com/item/50W-220V-Electric-Adjustable-Temper...2uJwMd

Erről lenne szó. Csak otthoni hangfal kábel, és kisebb dolgokhoz vettem.
(#) NGY válasza Zick hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Ha megfordítva dugod a konnektorba, akkor mi a helyzet? Ha letekered a hegytartó hüvelyt, akkor is leveri? Előfordulhat olyan, hogy a fűtőbetét egyik kivezetése hozzáér a hegy testeléséhez.
(#) NGY válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Jah, bocs. Azt meg én nem ismerem.
(#) Zick válasza NGY hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Ki fogom próbálni amint hazaértem, csak félek hogy az otthon lévő többi elektromos dologban kárt tesz ha ennyiszer lecsapja. Nem gondoltam volna hogy számít hogyan dugom be a konnektorba például. A hegytartót leveszem mindenképp amikor kipróbálom.
(#) NGY válasza Zick hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Azért kérdeztem a fordítva bedugást, hogy van-e esetleg testzárlat. Normál esetben teljesen mindegy lenne neki, hogy van bedugva. Amikor leveri az automatát, az önmagában nem okozhat kárt más eszközökben.
(#) Zick válasza NGY hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Nem tudom segít-e valamit, de nem csak a házon belüli biztosítékot veri le, de a főbiztosítékot is a folyosón (Panel ház)
(#) patkany válasza NGY hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Ne vacakolj vele, küld át emailben az sch-át. Úgylátom eagle-ben rajzoltad.

Kíváncsiságból bekapcsoltam a hideg pákát, ma még nem volt használva. Láss csodát, normálisan kapcsolgat min. hőfokon! Ez hogy van akkor? Elér egy bizonyos hőmérsékletet a páka, és onnan azt az ellenállás értéket nem tudja kezelni. Szerintrem egyszerűen csak rosszúl van kalibrálva. lehet, hogy lentebb tekerek a trimmeren.
(#) Ivan93 hozzászólása Ápr 18, 2017 /
 
Sziasztok!
Ismerősöm keres forrasztóállomást. Nem elektronikához, hanem ezüst tárgyak, bútoralkatrészek javításához (antik). Ezt nézte ki: Bővebben: Link, ennyit még megérne neki, megtérülne. Ami Neki fontos, hogy tartós, praktikus, egyszerűen használható legyen és kis helyekre is odaférjen a pákával.
Mivel nincs tapasztalatom ilyen drága állomásokkal, így egyelőre ezeket a tanácsokat adtam Neki: a Weller profi márka, tehát tartós; a kép alapján a vezeték hajlékony, a páka vékony és közel van a hegye a markolathoz, így kényelmes a használata és kis helyekre is odafér; 50W-os, ezzel nagyobb fém felületet nem tud összeforrasztani.
A linkelt áruházból ezt az Ersa állomást mutattam Neki példának, ez 80W-os, szerintem ezzel nagyobb felületű tárgyak is javíthatóak.
A véleményeteket szeretném kérni a két állomásról, alkalmasak-e az említett feladatra, tudtok-e előnyöket vagy hátrányokat, esetleg másik állomást ajánlani.
Segítségetek előre is köszönöm!
Iván
(#) NGY válasza NGY hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Alább a sebtiben átrendezett rajz. Semmilyen értéken, kötésen nem változtattam, ez 1:1 ugyanaz a kapcsolás mint fentebb, csak az az eredeti panel alkatrész-elrendezését illetve rajzolatát követi, ez meg jobban "ehető". Így az is jól látszik, hol érdemes belenyúlni jobbítási céllal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017

936fake2.jpg
    
(#) vzoole válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Azt a weller-t nem ajánlom, nem túl tartósak a hegyei ellenben drágák.
Az ersa-t nem ismerem.
(#) Massawa válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Attol függ milyen nagyok azok az ezüst stb tárgyak. Az a Weller szerintem tul finom lesz ( hacsak nem filigránokat, ékszert forrasztgat). Az ilyen munkához sokkal nagyobb tömegü ( vastagabb, masszivabb) páka kell. A Weller jo és megbizhato, csak ez a modell nem ilyen munkára lett gyártva ( itt nem a teljesitmény számit, hanem a páka hegy mechanikus mérete, tömege). Az ilyen vékonyka páka egyböl lehül, ha hozzáérinted egy nagyobb forrasztando munkadarabhoz függetlenül attol milyen a beépitett teljesitmény.
(#) Ge Lee válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
Az az Ersa ránézésre egy tökéletes kis SMD-ző páka lehet, ékszerekhez szerintem kicsi, bár ha kaphatóak hozzá vastag durung hegyek akár arra is jó lehet. Ha a kettőnek az árát nézzük akkor a wellert én semmiképpen nem venném meg, inkább megvenném az Ersa-t, meg vennék mellé egy olcsó solomon-t vastag hegyekkel, és akkor talán még hegyeket sem kell cserélgetni munka közben csak letenni az egyik pákát és felemelni a másikat, meg még némi pénz is a zsebében maradna.
(#) Ivan93 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 19, 2017 /
 
vzoole, Massawa, Ge Lee! Köszönöm a válaszokat!
Megkérdezem, pontosan mekkora tárgyak forrasztásához kellene, utána jelentkezem még.
(#) Zick válasza NGY hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Kipróbáltam a minap amit mondtál, leszedtem a fejét bedugtam és láss csodát még mindig lecsapta a biztosítékot és érdekességként még a hőmérséklet állító kis bizbazt is kilőtte a picsába.
(#) Gafly válasza Zick hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Idézet:
„érdekességként még a hőmérséklet állító kis bizbazt is kilőtte a picsába.”

A fentiek alapján az eredeti kérdés:
Idézet:
„Van valami módja javítani vagy kuka?”

mostmár szerintem eldőlt

Ugyanakkor, mivel sok vesztenivalód nincsen, én a helyedben szétszedném és belenéznék. Még ha megjavitani nem is sikerül, de érdekességképpen szerintem mindenképpen megéri...
(#) Ge Lee válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Egy olyan Ersa-t én is vennék magamnak, ha nem 4000-be meg 6000-be kerülne hozzá egy hegy...
(#) ironmen hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Hakko T12-vel volt dolga már valakinek? Tapasztalatok?
(#) nyuszis2 válasza ironmen hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Ha a klónra gondolsz, akkor nekem ige, nagyon szeretem.
hamar felfűt, kb egy éve használom és még teljesen jó a hegye, az elsőt égettem szét, amivel a vezérlőm teszteltem.
Európában T15 néven van, ebből gyanítom, hogy a T12 itt az ázsiai klónra utal.
(#) ironmen válasza nyuszis2 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Igen, arra gondoltam. Most készülök egyet beüzemelni. Itthon árul valaki T12 hegyet/betétet ?
Nézegettem az alin, nem túl drágák de ezer év meg +1 mire ideér.
Következő: »»   110 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem