Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   207 / 291
(#) Kardos074 válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 

Az olajnak csak a kompresszor hűtésében és kenésében van szerepe? Arra gondolok, hogy máshol van-e a rendszerben szelep vagy olyan dolog, aminek kellene a kenés.
(#) StMiklos válasza Kardos074 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Szevasz!
Szelep ahol problémát okozna nincs.
Ezt kinek írtam? Ne ragadjunk ki részleteket...
"Az oldódás azért szükséges, hogy a kompresszorból kikerülő olaj ezen az úton visszakerüljön, ha ez nem jön létre, akkor az elfogadhatónál több olaj lesz kint a rendszerben, a kompresszorban kevés lehet és még a hűtést is rontja."
Üdv: StMiklos
(#) Joe_001 válasza Kardos074 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Az olaj kiszabadulása előtt nagyobb probléma az R134A elszökése (környezetvédelmi szempont) elszökése, valamint ha levegő jut a rendszerbe. Ennek a levegőnek a páratartalma fluórsavvá alakul ami igen agresszívan oldja a sellakkot ami a kompresszor tekercseinek szigetelése. Az olajok különbözősége miatt nem oldódnak kellőképp a rendszerben vékony csövekben, kapillárisokban dugulást okozhat, valamint az elhordott olaj nem kerül vissza a kompresszorhoz elfedvén az elpárologtatót belülről teljesítmény csökkenéshez vezethet. Ezért kell az előírt mennyiségű, és fajtájú olaj a rendszerbe. Az R134A nem robbanás veszélyes, az olaj is csak más anyagokkal keverve, nem hűtőgépes téma. A keveredési problémák miatt mind a benne lévő olajjal mind a hűtőközeggel (StMiklos) A kompresszor kenése is csökken tömör rendszer esetén is. Az olajnak a motor kenésén kívül nincs más szerepe, elvileg máshol pozitív szerepe nincs, a lényeg elhordás legyen minimális, maradjon elég a kompresszornál.
Tehát nem érdemes keverni az olajtípusokat, Mindig a kompresszornak, hűtőközegnek megfelelőt kell használni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
(#) Kardos074 válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Köszi. Egy kísérleti dolog miatt kérdeztem ezeket. Ha majd föl kell tölteni a rendszert, jelentkezni fogok. Hátha van a közelből valaki (Budaörs).
(#) Joe_001 válasza Kardos074 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Sajnos, vagy nem sokat vagyok mostanában külföldön...
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2017
(#) Horvath65 válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Szia! Szerintem ez a válasz nekem szólt. Még megyek egy kört a mechanikus termosztátér, ha nem találok akkor megy bele a digitális. Köszönöm a segítségedet. Szép estét!
(#) StMiklos válasza Horvath65 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 / 1
 
Szevasz!
Nem nagyon kell menni, soos.hu>webáruház oldalán találsz, futár is van..
Többféle kapcsolási értékü is, bár szinte bármelyik jó bármelyikbe, legfeljebb másképp áll a gomb.
Üdv: StMiklos
(#) StMiklos válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 17, 2017 /
 
Szevasz!
Nem egészen..
"Az olajnak a motor kenésén kívül nincs más szerepe,"
Ha belelátnál egy működő kompresszorba (demonstrációs darabként létezik működő üvegtetejű kompresszor), akkor azt lehet látni, hogy a forgattyús tengely tetején lévő furaton finom sugárban jön ki az olaj, ez felfecskendeződik a kompresszor tetőbe belülről és oldalra eloszolva folyik a kompresszor burkolatán lefelé, vissza az alsó karterrészbe.
Ezzel a megoldással a kompresszor teljes köpenye részt vesz az olaj és így a rendszer hűtésében nem elhanyagolható mértékben.
A kompresszorból az olajelhordást Te nem igazán tudod befolyásolni, az annyi-amennyi. Ipari rendszereknél külön olajleválasztót építenek be, de még az se választja le az összeset, csak jelentősen csökkenti annak mennyiségét.
Az olaj, ha nem oldódik, keveredik elegendően a hűtőközeggel, akkor nem tudja megfelelően "leoldani" a csőjárat belső faláról, ahol finom filmréteg formájában azért halad előre a gáziránynak megfelelően, hőszigetelő réteget képezve, amely ha vastagabb, akkor "hatékonyabb" (itt persze káros) a hőszigetelés, rontva a hűtés hatásfokát.
Erre a legjobb páros volt az R12-ásványolaj, ahol korlátlan mértékű volt az olhatósági arány, észrevehetően rosszabb (erre voltak kísérleti összehasonlító mérések az R12-R134 váltás idején a Lehelnél) az R134-észterolaj páros, de jobbat nem tudnak, ismét jobb a mai R600-ásványolaj páros, bár itt nem igazán szerencsés, hogy légköri nyomás alatt jár a gép.
És van mind a mai napig olyan blend hűtőközeg (lassan más nincs is) amelyben R600 is része az összetételnek (1-3%-ban) kifejezetten az olajhordással (oldódással) kapcsolatban és nem kalorikus okokból alkalmazva.
Üdv: StMiklos
(#) Joe_001 válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
A demó kompresszort nem láttam, de a kompresszor le kerekített alakja valószínűleg ezért is ilyen. Az R12- ásványolaj párosig szóló részt természetesen ismerem, de minden sajnos nem jutott eszembe, pl olajleválasztót nem hiszem, hogy egyből építeni fog a rendszeréhez. gondolom a kompresszora adott, nem hiszem, hogy R500ra, vagy másra fog váltani, de érdemes lehet megemlíteni. mindenesetre ezeket az olaj-hűtőközeg párosokkal kapcsolatos dolgokat érdemes felemlíteni, főleg, hogy. miért nem érdemes ezeken változtatni.
Üdvözlettel Joe_001
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017
(#) bubuszoft válasza ezermester1 hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Hőérzékelőket megnézted, nincs kontakthiba, jók az értékek?
(#) Honya58 hozzászólása Ápr 24, 2017 /
 
Üdvözletem, Zanussi 20/10R kombi hűtő kompresszora állandóan megy, mélyhűtőben -33 fok van, normál térben 5-6 fok és nem olvaszt le, jegesedik. Termosztátot cseréltem, de nem változott a helyzet, hőfok állításra nem reagál. A hűtő jobb oldala középtájon hidegebb mint a többi részen, ezért szigetelés vizesedésre gondolok. Jobb oldalon gyárilag hátul műanyag fedéllel letakarva van egy téglalap alakú kivágás, ahol jeges valamit találtam, feltételezésem szerint az átázott szigetelést megfagyva. A tervezett eljárás: leolvasztom teljesen a hűtőt, hogy kiolvadjon a megfagyott szigetelés, valahogy kibányászom a kivágáson keresztülés a helyét feltöltöm mondjuk purhabbal. Segíthet e ez a megoldás? Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) kaqkk válasza Honya58 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
90% az esélye hogy szivárog belőle a gáz . A szigetelést kikaparhatod de ha flakonos purhabbal töltöd ki akkor egyszerre csak keveset fújj bele mert a külső héj megköt és belül üreges marad ha nagy teret töltesz ki vele egyszerre.
(#) Honya58 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Köszönöm a válaszodat. A purhabos megoldás előtt még újra letesztelem a termosztátot, mert a csereként betett sem kapcsol semmit, pedig 3-as állásban most 2-3 fok volt a hűtő normál terében az érzékelő közelében, a mélyhűtő meg továbbra is -33.
(#) ricsi779 hozzászólása Ápr 24, 2017 /
 
Nagyon valoszinu,h szivargas az oka.Eppen ezert van -33 fok a fagyoban mert a kompreszor az alacson gaz toltet miatt csak azt huti le,de nagyon.Nem kepes a hutoterbol hut elvoni.Felesleges a termosztatott tesztelni mert ha abol nem szokot ki a gaz jonak kell lenni,ezt ha bepillant a belujebe eszreveheto.Ha lapos a membran ores es nem jo.Hutoszekreny nagysagatol fuggoen meglehet alapitani,h tenyleg gazhiany van-e.A normal huterben levo kondezviz elvszetotol ( ha van olyan benne) felfelehaladva tapogatassal meg kell figyelni,h mikortol kezd el huvosebb leni a felulett.Ha - foknal meg mindi csak egy elenyezo resz hidegebb akkor biztos kell tolteni.
(#) Honya58 válasza ricsi779 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Köszi, akkor utána nézek a gáz feltöltésnek.
(#) Horvath65 válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Szia! Sikerült megreperálnom az indesit hűtőt köszönöm a tippet, találtam ugyanattól a gyártótól, egy másik tipusú termosztátot. Nem 18000Ft-ért hanem a szállítással együtt nem volt 4000Ft. Szépen dolgozik. Köszönöm az ötletet. Szép napot!
(#) Animami hozzászólása Ápr 28, 2017 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy vásároltunk egy No Frostos Ariston kombinált hűtőt és amikor bekapcsol hátul a cső lefagy. Kihivtuk a szervizt és azt mondták semmi baja nincs a hűtőnek, és persze utána leolvad és hátul csupa víz minden. Kérek tanácsot, hogy mi lehet a probléma?
(#) kaqkk válasza Animami hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Tegyél fel pár képet a lefagyott csőről , valószínűleg csak a hőszigetelés hiányzik róla de látatlanban nem sokat tudunk segíteni .
(#) Animami hozzászólása Ápr 29, 2017 /
 
Helló! Itt van egy pár kép, most kapcsolt be és már így néz ki
(#) Animami hozzászólása Ápr 29, 2017 /
 
Helló, még van egy kép
(#) Freezer válasza Animami hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Hello. Sok benne a gáz...
(#) Zozo86 hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy tanácsadásra lenne szükségem hőfokszabályzó ügyben.
Electrolux ER6945c. egyajtós hűtőm van, benne felül egy kis méretű fagyasztóval.
A hőfokszabályzó kapilláris csöve megsérült és azóta nem hűt...
Eddig egy KEMA Ex-96.Y.2845X típusú termosztát volt benne...

Kérdésem az lenne, hogy az alábbi linkelt hőfokszabályozó megfelelően működne-e a hűtővel, illetve milyen szerviztermosztát alkalmazható?

Segítségeteket előre is köszönöm!

http://www.hajdualkatresz.hu/hutogep-hofokszabalyozo-ranco-k59h-280...i-1006
(#) Animami hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Köszönöm szépen az infót, remélem a szerviz is rá jön, hogy mi a probléma.
(#) Kardos074 hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok ismét! Két kérdésem lenne. Kell-e új szűrőpatront betenni a rendszerbe, ha előzőleg elszökött a gáz és újra szeretném tölteni? Hogyan lehet a szükséges közeg mennyiségét kiszámolni?
(#) StMiklos válasza Zozo86 hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Szevasz!

Nagy valószínűséggel jó bele, de az érzékelőnek ugyanoda kell kerülni, ahol az eredeti volt, hozzá kell érnie az elpáérologtatóhoz, mert csak akkor lesz meg a legmelegebb kikapcsoláshoz szükséges -15C.
Üdv: Stmiklos
(#) ordas52 hozzászólása Máj 10, 2017 /
 
Üdv.Minden Kedves Segítőnek!
Van egy két kompresszoros Zanussi hűtő, melynek a rendes hűtő része, most az este felmondta a szolgálatot.
Elsőnek a hőfok szabályzóval próbálkoznék,mert már volt is ilyen gondom, van is itthon egy pár, de nem tudom, hogy melyik jó hozzá a K 59 vagy k 54 jelű.
Milyen értékeket nézzek a szabályzókon?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) gapjunction hozzászólása Máj 15, 2017 /
 
Kedves Hozzáértők!
Mi a véleményetek a következőről , hogy lehet ez? ( fényképek a mellékletben)

Adott egy Liebherr CUN 3021 Index 20A /001 Kombihűtő
A hűtő belsejében a matricán az áll hogy R600a.
DE ma kiporszívóztam a hűtő mögött és azt látom, hogy a kompresszoron hatalmas betűkkel az áll R 134 A
Hogy lehet ez?
Várom a megfejtéseket. Lehet ,hogy csak nekem ez különös , nem vagyok hozzáértő..
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Kari22 hozzászólása Máj 15, 2017 /
 
Sziasztok,
Egy kb. 10 éves Whirlpool ARC 4020 as kombi hűtőm van. Sajnos testzárlatos lett egyik percről a másikra. Ha az elektromos hálózathoz csatlakoztatom, azonnal leold a FI relé. Mit javasoltok? A hűtő nagyon szép állapotban van. Kívül-belül olyan mint az új.
Szerelővel beszéltem telefonon, de látatlanban kompresszor cserét helyezett kilátásba és kb 50 ezres javítási költséget. Az már elég húzós.
(#) Joe_001 válasza gapjunction hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Üdv!
Ezt Írják róla
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Ásványolajjal megy mind a kettő az R134A hoz képest duplán kell méretezni a szállítást. -ezen túl vagy már működött benne. tehát rendben, nem kell foglalkoznod vele. Használd egészséggel!
Következő: »»   207 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem