Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   261 / 372
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Kizárt, hogy ilyet tegyek bele. Ez rosszabb, mintha semmit sem csináltam volna. Nekem "csak" X, Y mechanika kell ami kibír jópár évet.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Ez attól függ mire fogod használni. Van komplett mechanika a nagyobbakhoz is, de az már drágább.Például ilyen

Ez egy játékautomata de nem jelenti azt, hogy a belső alkatrészek játék minőségűek. Az eredeti mechanika egy hulladék, azt szeretném kicserélni egy stabil dologra. Azt gondoltam, hogy lehet ilyesmit készen venni, csak a vezérlést kell megépíteni hozzá. A mellékletben lévő lieáris vezeték szemre is elég stabil. Kettő ilyen a belső mennyezetre, csapágyak, léptetőmotor stb.

Amit másodszorra linkeltél, tömve van feleseges dologgal és a kinezetéhez képest aránytalanul drága, gagyi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) tiggersoft válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Köszörült, edzett tengely 12-es vagy 16-os terheléstől függően. Fogazott szíj+tárcsa, a motorok gondolom menthetőek, pár óra alatt működésre fogható újra...
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1

Az ilyen feladatra neked untig elég az olcso golyos fioksin is. Az biztosan kibir sok évet.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Az egyikbe olyat építettek be, nem vált be.
(#) Bakman válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Két ilyen készlet: Bővebben: Link. Az egyik megy a mennyezetre, a kocsikra rá egy téglalap alakú lemez, arra rá a második készlet. Butaság? Van olcsóbban is?
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Nem írtad a célokat. Van amikor a kevesebb - több. Játék markolónak elég a "gagyi" is. De kérdés, mire akarod használni? Jelenleg úgy érzem ebben a témában ott tartunk, mint a viccben, amikor a kapitány kérdezi a gépházat:
- Mennyi?
- 30
- Mi 30?
- Mi mennyi?

Pontosan erre gondoltam. Itt nem CNC-ről van szó, hogy az az egy-két tized belógás számítson amit a terhelés esetleg okoz.

A nyitóhozzászólásban írtam: Van nálam egy játékmarkoló amiből használható gépet kellene varázsolnom. Amiben talán nem voltam egyértelmű, az a játékmarkoló. Játékokat lehet vele felmarkolni, nem pedig játék markoló. A funkció marad, a mechanika cserélődik. Ahogy tiggersoft is írta, még pár mm-es belógás sem számít de a tartósság annál inkább. Sőt, mondhatni ez az elsődleges. Nem éri meg gépet üzemeltetni úgy, hogy kétnaponta javítani kell.

Két masináról van szó összesen de ez mellékes. Inkább legyen kicsit drágább de stabil. A vezérlést túlméretezem, bizosítom minden irányból, nem sorozatgyártásra megy, hogy minden fillér számít.
(#) Bakman válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

A két tengely (amelyek egy lemezzel vannak összekötve a kocsikon keresztül) kb. 40 cm-re lenne egymástól. Elég ezt egy helyről, természetesen középről, mozgatni vagy mindenképpen a dupla menetes orsó ajánlott? Hirtelen találtam itthon is, hátha nem kell külföldiekkel vacakolnom.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Mi nem vált be? Egy bordás szijjal 100 évet kibir....

Persze vehetsz drágábbat is de félö, hogy ilyen hozzáállással az sem fog beválni. Cq

Egy ilyen szerkezethez teljesen rossz helyen jársz. Nézz körül a 3D nyomtato kitek közül. Neked ami teljesen felesleges, az a pontos vezetés ( ezért irtam a fioksint). Ami lényegesebb a mozgás átvitele; arra meg nem ilyen orso kell, hanem bordás szij meg hasonlo. ( az gyorsabb - time is money - és sokkal igénytelenebb a karbantartásra.).
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Maga a fióksín az, ami megszorult, többször is. Ráadásul az kiengedett pozícióban belóg, mert a mozgó részét nem lehet rögzíteni.

Mi a baj a hozzáállásommal? Kérdeztem, de az, ami képről is gyenge, nem tetszik. Nem feltétlen KIT-et akarok venni csak gondoltam hátha van egyszerűbb megoldás is, mint összevásárolni az alkatrészeket külön-külön. A CNC gépekben nincs X és Y tengely, hogy a 3D nyomtatók között kell keresnem ezt-azt? A téma címe megfelelőnek tűnt.

Van abbol olyan is ami akár 20 kg is kibir. Amugy is függölegesen kell beépiteni a nem mozgo részt a doboz közepére, igy a kar csak a fele annyit fog kilogni a fix részböl. Söt ha forditva rögzited - hosszabbat a dobozhoz a rövidebb a futo, akkor ilyesmi fel sem merülhet. Nekem az egyik rajzfiokon 90 cm hosszu sinek vannak. Söt két sint is rakhatsz jobbra meg balra a kar meg közöttük fog mozogni. Abszolut stabil konstrukcio.
A CNC gépeken is van X-Y tengels, söt Z is, csak ott egy kicsit más a feladat meg az igény mint ebben a konstrukcioban. Jobb volna egy gépész kollegával megbeszélned a dolgot.
Az én CNC maro gépem pl ilyen sineken fut Drylin
De pl a 2 m hosszu kamerasinem az Ikea függönysinböl van és mind a két szerkezet eddig gond nélkül megy. A kamerát finom müanyagkötéllel mozgatom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /

Nézd ezt a cuccost Ez tuti strapabiró és nem is drága ha megépited

Persze, hogy elég. De a képen nem golyós orsó van hanem trapéz menetes, de a célnak az is megfelel. Ami van abból kell gazdálkodni.
(#) Bakman hozzászólása Ápr 30, 2017 /

Köszönöm, alkotok valamit. Csak a költségvetést kell elfogadtatnom, minden nincs itthon.
(#) madar94 hozzászólása Máj 1, 2017 /

Sziasztok!
Nincs valakinek eladó gépépítő eleme? Vagy honnan lenne érdemes beszerezni?
(#) tiggersoft válasza madar94 hozzászólására (») Máj 1, 2017 / 1

Nézz körül a sárga fórumon, vagy egyből keresd Lonewolf-ot.
(#) madar94 válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

Melyik a sárga fórum?
(#) pjg válasza madar94 hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

Hobbi CNC?
(#) kaqkk válasza madar94 hozzászólására (») Máj 2, 2017 /

(#) borvendeg hozzászólása Máj 15, 2017 /

Sziasztok!

A kínai (ebay-es) marómotorokkal van valakinek tapasztalata?

üdv.
(#) csatti2 válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 15, 2017 /

Van valamennyi a kisebb teljesítményűekkel. Fára, nyákra és műanyagra jók. Első lépésként ki kell benne cserélni a csapágyakat minőségire (lehetőleg olyat vegyél, amin nincs alapból rajta a tokmány), a gyárilag beépítettek hamar tönkre mennek úgyis (viszont nagy az excentricitásuk is). A tokmányt utólag is fel tudod szerelni (zsugorkötés otthon: motor a fagyasztóba, tokmány a sütőbe, majd gyorsan összerak és gumikalapáccsal összeüt, kisméretű csapágylehúzóval a tokmány később megint leszedhető).
(#) kaqkk válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 15, 2017 /

Én 3 db ot próbáltam semmi problémám nem volt vele (nyákot fúrtam , plexit, csempét ,üveget gravíroztam )
(#) mex válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 15, 2017 /

Nekem is van egy 300W teljesítményűnek mondott motorom. Első próba alkalmával párezres fordulat felett erősen rezonálni kezdett, mint kiderült a fröccsöntött ventilátor okozta. A palástvastagság eltérő volt, ezt egy alkalmas tüskére húzás után méretre forgácsoltam. Azóta kifogástalanul lehet vele dolgozni.
Most épp a proxxon marógépen helyettesíti az eredeti motort, mert a csapágyfészek kikopott, és lóg a "főorsó"...
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
(#) bbatka válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 15, 2017 /

A kínai gépem nekem is egy 300W-os motorral van szerelve. Az enyémen műanyagból van a ventilátor nekem is erősen rezonál nagyobb fordulaton. Több rezonancia pontja is van. Szerencsére van egy lyuk a rezonancia pontok között. Ragasztószalaggal szerintem ki tudnám egyensúlyozni némi kísérletezgetéssel. Leginkább egy Kress 1050 FEM1-est szoktam feltenni a 300W-os motor helyett. Felirat gravírozáshoz azonban a 300W-os jobb.
Szóval ennyit a kínai motorról.
(#) kaqkk válasza bbatka hozzászólására (») Máj 15, 2017 /

Akkor úgy látszik nekem szerencsém volt 3 motorból egy sem rezonált , mind tökéletes volt . A harmadik most is megy csak már az új gazdájánál .Lehet hogy azért mert én 400W osakat használtam ? Ne értsétek félre senkire nem akarom rábeszélni ....
(#) guliver83 válasza borvendeg hozzászólására (») Máj 15, 2017 /

Lényeg mire akarod használni?
És hogy hosszú távra tervezel e?
Én átalakítottam egynek a csapágyazását, úgy még használható szerintem!

Néha itt is van a fórumon marómotor az nem egy olyan rossz választás , vagyis sokkal jobb mint a kínai át kell egy kicsit alakítani, mert nincs rajta patronbefogó, de sokkal jobb.
Következő: »»   261 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem