Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1435 / 1672
(#) enree válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Szép, igényes munka, gratulálok!!!
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Máj 29, 2017 / 8
 
Sziasztok!
Készült egy csillagkövető óragép Astromaster távcsőhöz. Itt az elektronika volt a kisebb kihívás, inkább a mechanika és az áttétel okozta a nagyobb fejtörést.
Csillag, vagy bolygómegfigyelés alkalmával a Föld forgása, illetve a megfigyelt objektum mozgása miatt az folyamatosan "kimászik" a látómezőből. Kézzel utána lehet természetesen állítani, de hiába a stabil állvány, minden egyes érintésre, akármilyen finoman is tesszük, beremeg a kép. Ezzel a szerkezettel viszont kompenzálható ez a mozgás, így a megfigyelt objektum mindig a látómezőben marad. Nagyon előnyös tud lenni, amikor több ember szeretne belenézni a távcsőbe, vagy pl. okulár és szűrőcserénél nem kell újból keresgetni a megfigyelni kívánt objektumot.
Az elektronika egy szimpla PWM-generátor 555-ös timert használva. Van egy kapcsoló a bekapcsoláshoz, egy a forgásirány váltáshoz, és egy potméter a fordulatszámhoz. A tápellátást egy 7,4V/500mAh-s lipo biztosítja.
(#) newman92 hozzászólása Máj 29, 2017 / 4
 
Üdvözlet fórumozók! Rég jártam erre de nem voltam tétlen! Jön a nyár, úgyhogy készítettem egy ventilátort a műhelyembe. Itt van egy videó róla.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017
(#) Norberto válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Jún 1, 2017 / 1
 
Mé nem nyittok ennek egy topikot?

Szerintem izgalmas téma, szívesen olvasgatom (szerintem más is), de már megőrül a szemem a sok szürke írástól. Tök lazán megérdemelne akár egy saját topikot is, ha ilyenről még nincs.

Egy ötlet volt csak. Bocsi. Szürkítem.
(#) Keresztes Vitéz válasza Norberto hozzászólására (») Jún 1, 2017 / 1
 
(#) Moderátor hozzászólása Keresztes Vitéz hozzászólására (») Jún 2, 2017
 
Én pedig átpakoltam, ami oda való.
(#) pont hozzászólása Jún 2, 2017 / 5
 
Sziasztok! A korábbi Bővebben: Link LCD-s forrasztóállomás 7 szegmenses változata készült. A 24v-ot (mint látható ) egy kissé megerősített -12V-os ágú Pc-táp szolgáltatja...
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2017
(#) Johnny0004 válasza pont hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Szia! Szuper lett, de a kis trafó mi célt szolgál, felesleges bele gondolom?
(#) pont válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
A kis trafo azért kellett, hogy az LM358 le tudjon menni nulláig, tehát +- os tápegysége van a vezérlő elektronikának. Természetesen egyszerűbben is meg lehet oldani, csak számomra nem olcsóbban, mivel itt minden összetevő adott volt itthon. A Pc táp helyett is, ezerszer egyszerűbb lett volna, egy 50W-os 24v-os trafo, csak olyat vennem kellet volna, lehetett volna rail to rail múv erősítő, ha lett volna, stb....
(#) Johnny0004 válasza pont hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
A pc táppal nem tud?
(#) pont válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
A forrasztó páka hőelemének és a fűtőszálának a negatívja (ez a PC táp -) közös. A Pc táp a 24v mínusz-nál nem tud lejjebb menni. Az OPA féltápja a hőelem negatívja, ez alá kellett menni, hogy le tudjon menni nulláig az OPA kimenete, ami a kontroller ADC-re megy. Mivel +-5v-ra stabilizálok a kontroller tápfesz miatt, az OPA így sem tud 3,5v fölé menni, nem akartam még az ADC tartományt tovább szűkíteni alulról is, és ez a kis trafó meg amúgy is csak szerepre várt...
(#) Pafi válasza pont hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Vajon mit jelenthet az, hogy "OPA féltápja"?

És hol van közösítve a hőelem negatívja? A pákán belül (ide értve a vezetékeit is)? Ha így lenne, az súlyos konstrukciós hiba lenne a gyártó részéről, mert így a fűtő áram által okozott feszültségesés nagyon nehezen különíthető el a hőelemétől. Ha viszont a szabályzóban, akkor a kérdés az, hogy miért tetted ha nehézséget okoz? Vagy ha nem okoz akkor miért írtál róla?

Miért kellene negatív táp pont egy LM358-nak?
"Eliminates Need for Dual Supplies
Allows Direct Sensing Near GND and VOUT also Goes to GND"
(#) Johnny0004 válasza pont hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Egyszerűbben nem így kell csinálni, nem kell közösíteni a páka fűtőelemét a GND-vel. Én pár éve úgy oldottam meg, hogy a pákára a PC táp +12V-ját kapcsolgattam egy fettel, a -12V pedig fixen megy a fűtőszálra (így 24V). Az OPA-nak meg simán elég a +5V nem kell dupla tápfesz. Így a legegyszerűbb és legolcsóbb szerintem.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) Pafi hozzászólása Jún 3, 2017 / 5
 
Legutóbb ezt építettem. (Egyedi ajtók, ferdén álló tokokba.) Elektronikai vonatkozása annyi, hogy a körfűrészben amivel vágtam, egy 60 W-os DC motor van, amit egy saját tervezésű 3 A-es DC/DC konverter fordulatszámszabályzottan és nyomatékkorláttal hajt, I*R kompenzációval, a bemeneti 35V nyers feszt pedig egy LLC konverter szolgáltatja, bankkártya alapterületű PCB-n, és teljesen zárt műanyag dobozban.

A körfűrész is DIY, a fűrészlapot befogó tárcsákat magán a tengelyen esztergáltam fúróból köszörült esztergakéssel, a tengelyt 12-es menetes szárból készítettem, a csapágyak alatt 9,99 mm-re leköszörülve flex-szel (oszlopos fúróba fogva forgatva, és nylon alátámasztásokkal központosítva a vége előtt), stb...
(#) granpa válasza Pafi hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Nagyon "sk. design", igazán kreatív!
(#) mohinger hozzászólása Jún 4, 2017 / 9
 
Múlt hétvégén lettem készen a Tom025 féle nixie órámmal, ezúttal Z573M csövekkel.
Nagy köszönet a tervezőknek a kapcsolásért.
Doboznak egy teafűtartó dobozt használtam fel, pont stimmelt bele a panel. Tápnak egy 12V-os külső adaptert használok hozzá.
Gondolkodom még néhány fogaskerék felszerelésén, majd meglátom, hogy javít, vagy ront-e az összképen
(#) Bubuka57 válasza mohinger hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
(#) jocko hozzászólása Jún 4, 2017 / 3
 
Sziasztok! Egész jól lettem,mert zenéltem.Íme az alkotásom.A hangokkal még hadilábon állok,de élvezem minden percét a játéknak,főleg ha éppen meg tudom valósítani amit szeretnék.A technika az már röhejes szinten van, talált tárgyak osztálya kifosztva,erdei réten ágaskodó tévéből kitermelt tévéhangszórókból és lepukkant sony dobozból összeeszkábált gitárláda,toldott-foldott noname erősítő,benne minden ami itthon volt,kezdve egy sony trafótól, valami beag hűtőbordáig ami egy egyenhídon volt, egy nagyon komoly gitárpedál minimális beállításokkal,egy belépő szintű gitár,és a hangzás szerintem egyáltalán nem lett rossz,csak a felvétel nem túl korrekt.Dobkíséret :beag mag 102,akai sr 425,és 75 bpm a ritmus,ami nagyon-nagyon fontos!Elnézést a komoly-zenészektől,de ez egy hobbi fórum,és nekem a zene a legjobb hobbi(m).
(#) granpa válasza mohinger hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Én is ilyen célra szánom a teaLEVÉL tartó dobozomat. Ebben voltak gyógyteafüveim is.
(#) elektroncso válasza jocko hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Nem rossz, sőt ígéretes. Gondolom a szomszédokat nem zavarja a teljesítmény? Viszont mintha egy kicsit recsegne a gitár, nem tudom, olyan fura tónussal szól. A legjobban az első pár másodpercben hallani. Vagy direkt ilyen?
(#) jocko válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Üdv! Köszönöm a méltatást.A probléma sokrétű.Egyrészt a gitáron lebegnek a húrok a mély hangzás miatt,azt sem tudom hol van az "E" ,annyira lent van az egész ,sőt még hangológépem sincsen anyagi okok miatt.A húrok plusz ráadásul le vannak engedve "fenékig", mert nem szeretek magasan játszani...az erősítő az IC-s ,de valóban ez így szól kb.,de nem profi a felvevőm.A szomszédok azok szeretik általában, nekik játszom.
(#) elektroncso válasza jocko hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Akkor azért volt olyan mintha túl volna tekerve a zengető. Amúgy ezt a zengést leszámítva jó a zene, főleg a metálhoz szokott füleimnek.
(#) madzagos hozzászólása Jún 5, 2017 / 3
 
Ma elkészültem az egyszerű tápegységemmel. LM317 re épült,egy egyszerű áramkorlát van benne ami 1,5 A-nál jelez.
(#) jocko válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Üdv! Ma újra vettem a track-et,de már full tranzisztorral,és gitárhangszóróval.A digitech pedál miatt "mosott" ugyanúgy a hangzás,de nekem tetszik.Szerintem ez már egész profin sikerült.Kettő verzió készült.Az lm1875 IC-t úgy néz ki ,hogy el fogom felejteni torzított hangzásokhoz,ez mj11015-16 pár éppen,és tökéletesen meg vagyok vele elégedve.
(#) jimmi12 hozzászólása Jún 6, 2017 / 8
 
Sziasztok!Sokat gondolkodtam, hogy hova is tegyem a "művemet",de leginkább ebben a topik-ban van a helye és talán jól jön pár embernek, mint ötletadó. Már elég régóta gyűjtögettem különféle cuccokat és köszönhetően az HE apró hirdetéseinek pár dologhoz sikerült hozzájutni "jutányos" áron. Régi vágyam volt a műhelybe egy "szippantós" páka és egy hőlégfúvó. Az egész egy amolyan mi is van a fiókban project keretében indult, volt egy WAD101-es Weller vezérlőm és egy DS-80-as pákám. Ez a vezérlő passzol a pákához, viszont levegő helyett nekem vákuum kellett így szereztem egy 24V-os vákuum szivattyút,már csak az volt a kérdés, hogy szereljem össze..
Mivel "baráti" áron szereztem a WAD101-et, nem sajnáltam szétbombázni és egy korábbról maradt dobozba beletenni. Hely volt benne bőséggel és mivel volt a fiókban egy-két step-down konverter meg kijelző hozzá így már érlelődött a gondolat, hogy kár lenne ekkora dobozt és egy kiváló trafót csak a kiforrasztóhoz használni ami csak alkalmanként van üzemben. Ebből született az "öszvér"
0-30V, 3A tápegység, kiforrasztó, forrasztó. Jelen formájában üzemel (az elrendezés és a vezetékezés nem a legszebb), de még egy módosítás vissza van rajta, ha majd sikerül egy HAP-1-et szereznem akkor a vákuumszivattyú kap egy pwm vezérlést és akkor már mehet a hőlégfúvó is.
(#) pinyó39 válasza jimmi12 hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Nyugtass meg, hogy a középső billenő kapcsoló szigeteletlen saruján nem a 230 rohangál.
(#) jimmi12 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Megnyugtatlak, nem. Az a trafó szekunderének "közös" szálát szakítja meg, így külön lehet kapcsolni a vezérlőt.
(#) pinyó39 válasza jimmi12 hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Rendben, csak rákérdeztem. (Láttunk már éjjeliőrt nappal elhalálozni).
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 9, 2017 / 8
 
Sziasztok!
Átépítettem néhány RC autót. Mindegyikben Arduino nano van nRF24l01 vevővel. A legnagyobb autóban (eredetileg 9.6V-os) 3db 18650 akkumulátor van, a középsőben (eredetileg 6V) ugyanígy 3db 18650 akksi van, plusz step down konverter 6V-ra. A legkisebbet 1db 18650 cella hajtja közvetlenül (eredeti akksija 4.8V). A legnagyobbnál az eredeti elektronikát használtam fel, a többiben Ebay-es h-híd található.
A távirányítókról: 3 csatorna választható, egyiknél kapcsolóval akár menet közben is, másiknál ki-be kapcsoláskor vált automatán. A Tyco feliratú csak be-ki üzemmódban sugároz, a másik egy helikopter távirányítója volt, kanyarodásnál poti van a joystick alatt, viszont ezt az információt csak a legnagyobb autó tudja feldolgozni, a másik kettő autónál nincs visszacsatolás az első kerék irányáról, így csak simán elfordítják maximális kitérésig. Az előre-hátra joystick egy 7 állású kar, de található a távirányítón plusz két gomb (eredetileg trim gombok), amikkel sebességi fokozatot lehet állítani 1-5-ig, mint a személygépkocsinál a sebesség váltó. Mindkét távirányítót kb. 1000mAh-s lithium ion cella táplálja, 5V-os step down konverter segítségével.
Az autók nagyon jól bírják üzemidővel, a távirányítóknak az üzemidejét kb. 6-10 órára tippelem, a legnagyobb autóét kb. 2-5 óra.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
Következő: »»   1435 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem