Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1235 / 1384
(#) Firefighter1 válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Köszönöm a tippet! Írok neki! mert akkor már van tapasztalata!
Majd mondom neki énis hogy olyan lepényhalas akváriumot szeretnék!

Remélem neten le lehet vele bonyolítani
(#) Firefighter1 hozzászólása Máj 27, 2017 /
 
Az Email elment!
Most türelmesen várok!
Közbe láttam olyat hogy plexy maratókád... Használ valaki olyat?
(#) kameleon2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Még nem használtam ilyet, de az .BI ban lehet venni viszonylag olcsón polikarbonátot, illetve "hobbiüveg"-et több méretben. Egy sima snitzerrel lehet darabolni vonalzó mellett és törni, mivel ez is valamilyen műanyag (cnc-vel is lehet persze ha van). Én sokszor használom, jól hajlítható is például hőlégfúvóval. Hogy mivel lehet jól ragasztani nem tudom, de ragasztáspróbával kiderül. Mivel alapvetően műgyanta, gondolom Araldit, vagy egyéb kétkomponenses műgyanta alapú ragasztóval betonerősen ragasztható, csak jól össze kell szorítani. Régebben technokollal is ragasztottam plexit, 27 éve nem jött szét.
(#) nagym6 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Plexi könnyen reped, nem jó.
(#) mps válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 27, 2017 / 1
 
Én fel szoktam oldani észter hígítóban egy apró darabot és azzal ragasztom.
(#) Kovlaci hozzászólása Jún 2, 2017 /
 
Sziasztok! Nagyon amatőr szinten űzöm a nyáklap maratást, de talán valakinek bejön az én módszerem. Lézernyomtatóval szoktam kinyomtatni 3x a nyáktervet sima lapra. Majd kis étolajat öntök ki egy tányérra és pár másodperc alatt átitatom a lapokat vele, majd tisztára törlöm őket Szilviával Az így már áttetszőbb papírlapokat egymásra helyezem az bolti, előre fényérzékeny lakkal bevont rézlap fölé és megvilágíttatom a frissen vásárolt, körmösöknek szánt kis lámpámmal. Hogy a fény ne jusson be a nyákterv és a rézlap közé, egy műanyag CD-tokkal szoktam még lenyomatni a papírokat. A csatolt képen látható UV lámpával 4x120 másodpercig világítottam a nyákot a kívánt eredmény eléréséhez. Sok sikert mindenkinek!
(#) zsolt58 hozzászólása Jún 2, 2017 /
 
Helló.
Van valakinek valami tuti biztos maratási keverék aránya? (sósav+hidrogén)
Amit meg is oszt velem?
Üdv.
(#) Kovlaci válasza Kovlaci hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Persze ha ez megvan, jöhet a lakkmaratás (1 kupak előhívó, 9 kupak víz), majd ha ez megvolt, a rézmaratás jön és jöhet a fúrás, forrasztás. Csak óvatosan a szerekkel
(#) CHZ válasza Kovlaci hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Egyszerűbb ha színtelen lakkal finoman beszórod a papírra kinyomtatott ábrát, áttetsző lesz és a toner pora is feketébb lesz, jobban takar. Étolajnál sokkal jobb megoldás.
(#) mc-4 válasza zsolt58 hozzászólására (») Jún 2, 2017 / 1
 
Szia!
1 rész hidrogén-peroxid
2 rész 35%os sósav
3 rész víz
Nem melegszik, nem füstől, ha gyorsabban akarod veszel el a vízből... de könnyebben alá mar ha kevesebb vizet használsz.
(#) zsolt58 válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Köszönöm szépen.
De nekem 30% hidrogénem és
20% sósavam van akkor hogy?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2017
(#) nagym6 válasza Kovlaci hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Ha a CD tok helyett üveglapot használsz leszorítani, lehet, hogy jóval kevesebb világítási idő kell. Ez a műanyag eléggé elnyeli az uv fényt, az üveg nem.
(#) attika válasza zsolt58 hozzászólására (») Jún 2, 2017 / 1
 
Az arány attól nem fog változni,csak más lesz a cucc töménysége.
Én nem szoktam méricskélni, annyi sósav amennyi ellepi a nyákot és ahhoz adagolom a peroxidot, ha túl gyors vagy melegszik akkor egy kis vizet hozzá.
Túl nagy ördöngösség nincs benne.
(#) Gabó válasza zsolt58 hozzászólására (») Jún 2, 2017 / 1
 
Egy kicsi ebből, egy kicsi abból + mindenképp egy kis víz, különben füstöl mint a reistag na meg fröcsköl, és felforr. Nem túl kellemes, mikor kb magától forr a cucc, és egy vödör víz kell, hogy lenyugtasd Tapasztalat... Bár a panel kb 15mp alatt kész lett, és alá marás se történt Bár ez direkt udvaron teszt jeleggel történt, ismétlése NEM javasolt!
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Arra kell figyelni, hogy lassú a reakcióidő. Na nem a maratási reakció. Én is a sósavhoz szokom önteni a peroxidot (szemüveg, gumikesztyű minimum kötelező! ) amikor a keverési arányt állítom be, de azt figyeltem meg, hogy azonnal nem reagálja le, hanem van egy kis "hatásszünet", ami miatt többször sikerült már túl töményre keverni az oldatot. Hozzáöntöm a peroxidot, nem történik semmi "Á ez még kevés.", öntök hozzá még, aztán meg pár másodperc után hirtelen beindul. Jártam már úgy (amikor először kevertem), hogy beletettem a maratóba a panelt elszámoltam ötig és kész is volt. Viszont 5 percen belül látni lehetett a klórgázt a levegőben! Kitártam gyorsan az ablakot aztán futás!
Valamikor vas-kloriddal marattam, azért álltam át itthon a sósav-hidrogénperoxidra, mert sokkal olcsóbban jövök ki. Kb. 2000Ft-ot spórolok így.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Akinek kellően közel van személyesen elmenni a forgalmazóhoz az 100Ft/L körüli áron tud venni vaskloridot. Annál nem gondolnám hogy olcsóbb lenne a peroxid. Mondjuk nekem nem is jött be. Ha nem heves a reakció akkor nem mar, lassabb mint a vasklorid. Ha meg heves, akkor itt ott szépen leszedegeti a tonerfestéket is.
(#) mc-4 hozzászólása Jún 3, 2017 /
 
Meg az is számít milyen vastag a réz a nyákon, 70mikronossal dolgozok akkor lasabb a folyamat is. De nem szoktam töményebbre csinálni a 3-2-1 aránytól.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
De jó nektek. Itt nálunk 1 liter vas-klorid 6€ ami kb. 1800Ft-nak felel meg és akkor még hozzájön szintén 6€ futárköltség, mert a környékemen nem árulnak vas-kloridot úgy kell rendelnem. Posta nem hozza le mert vegyszer, a futárcégek közül is csak egy, a rendes árnál drágábban. Vagyis 1 liter vas-kloridért 12€ fizetek. Sósavat viszont 1€-t veszek egy utcával arréb a festékesben. Még egy kicsit biciklizek és egy háztartási kellékes üzletben 1,5€-t veszek hidrogén-peroxidot is. Posta nincs mert biciklivel voltam. így az egész vásárlást betakartam 2,5€-ből.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Androidra ismertek valami bevállt schematikus tervezőt? Az se baj ha lehet exportálni a végeredményt!
hogy otthon már csakna nyáktervet keljen készrecsinálni!
Kapásbol találtam vagy 40 et.. de valahog nem érzek késztetést mindet letöltögetni!
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Estét!

Ezt az anyagot álitólag banánolajjal kell higítani használat előtt (második lépésben írja).
Tudtok erről valamit? Lehet ilyen banánolajat kapni itthon egyáltalán?

Kék fényérzékeny festék...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Hígítót ír (pontosan milyet, titok), ami helyettesíthető banánolajjal.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Akkor megkérdem az eladót, pontosan mi is ennek a higítója...

Mondjuk így ezek után már csak az merült fel bennem, vajon a zöldhöz is kell hígító?

Zöld fényérzékeny festék...
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) kaqkk válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Ne vegyél belőle ! Már többen megszívtuk ez egy két héten belül bedöglik (elveszti a fényérzékeny mivoltát) és ráadásul brutálisan nehéz jól elteríteni a nyákon . És még egy "nagyon pozitív tulajdonság" : uv ra köt tehát felkenés után világítani kell és ami takarva volt elvileg lejön de mindent összeken ...)
(#) RoliNyh válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Az érdekes, akkor a fóliás miért áll el tovább? Elvileg ugyan ez az anyag van rajta nem?

Egyébként meg centrifugálással elég jól szétteríthető, úgy vettem ki...

Készítés...

(4:00 -tól kezdődik)
(#) ha1drp válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
ui: elnézést kérek, csak a képet néztem,az alapján meg azt hittem, hogy löt stop festék. Nincs vele tapasztalatom ezért amit írtam nem mérvadó.

Idézet:
„Több módszerrel is el lehet teríteni: fólia,ecset és rengeteg gyakorlás. Sajnos mire sikerül tökéleteset alkotni már nem szilárdul meg. Szerintem is hamar tönkremegy, sőt ha lassan ér ide, ki se csomagold.”
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Mindenkinek:

Azért most megöltétek bennem a gyereket. Már ketten is állítjátok, hogy nem éri meg, mert bedöglik.
Ha valóban így van, akkor ebből konkrétan mindig csak a piaci igényeknek megfelelő mennyiséget gyártanak? Mert akkor bizony sem a gyártónak sem a cégeknek nem éri meg x kilót, mázsát, tonnát beraktározni, mert úgyis tönkre megy. Legfeljebb ami már a végét járja, elsózzák a neten, de amúgy nem hinném, hogy ott is olyan kapós lenne.

Egyébként ha valóban ennyire eltarthatatlan, akkor nekem tényleg nem éri meg, aki talán három négy panelt készítek egy évben kb. Most is csak azért kellett volna, mert egy BLDC vezérlőt készítek elektromos kerékpáromhoz, és mivel napi használatban lesz, jó lett volna igényesen megcsinálni. De így most eléggé elbátortalanítottatok.
(#) szili83 hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Vasalásos technikával csinálom a NYÁK-okat.
Eddig FR4-es lapokat használtam, de anno rendeltem CEM1-et, és elkezdtem használni. Ez főleg olyan helyeken jó, szép, ahol látszik, pl a mostani 400 LED-es spektrum analizátorhoz.

De ami probléma. A toonert nitró hígítóval mosom le, és a szép fehér CEM1-es NYÁK-ot fólia oldalon kiszürkíti.
Erre mi a jó megoldás?
(#) kaqkk válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Ez szerintem nyomdai uv festék , amit a nyomdákban kannaszám használnak naponta , nekik megvan a gépük és technológiájuk a festék felvitelére (és a nagy mennyiségű felhasználás eleve kizárja a festék bedöglését )
(#) kaqkk válasza szili83 hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Acetonnal (körömlakk lemosó) próbáltad ? Én ráönteném az acetont majd kb 5 perc áztatás után mozgatva (nem dörzsölve) próbálnám "lelöbözni " róla a tonert
(#) szili83 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
És úgy lejött róla? Mintha az anyagába beszívódott volna, mert porózusnak tűnik, az FR4 meg műgyanta alapú, arról szépen lejön.
Következő: »»   1235 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem